Konijn zindelijk maken? Compleet stappenplan!
Wil jij je konijn zindelijk maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een veel voorkomende misvatting is dat konijnen ‘vieze’ dieren zijn die je niets kunt leren. Het tegendeel is echter waar. Konijnen zijn geweldige huisdieren om binnen los te laten rondlopen, omdat ze net als katten kunnen worden getraind om de kastenbak te gebruiken. Lees verder voor een compleet stappenplan om je konijn zindelijk te maken!
Konijn zindelijk maken in het hok
Wanneer je je konijn voornamelijk in het konijnenhok laat en hem of haar er alleen tijdelijk uit haalt om te knuffelen of te spelen, gaat het zindelijk maken van je konijn vrij snel.
Het enige wat je hoeft te doen is een speciaal konijnen hoek toilet kopen (koop het hier). Dit is de plaats waar je konijn zijn behoeften kan doen. De bak moet groot genoeg zijn zodat je konijn er helemaal in kan zitten en het moet een openstaande rand hebben. Vul de bak met dezelfde bodembedekking als waarmee je de rest van het hok vult.
Konijnen zijn van nature erg schone dieren. Ze vinden het niet fijn om hun behoeftes zomaar door heel het hok te doen en ze doen het vaak uit zichzelf al in een bepaalde hoek. Als je erachter bent welke hoek je konijn hiervoor gebruikt, hoef je alleen maar het ‘konijnen toilet’ hier te plaatsen en de rest zou vanzelf moeten gaan. Je kunt eventueel wat oude keutels alvast in het bakje plaatsen, om het nog duidelijker te maken voor je konijn.
Als je ziet dat je konijn netjes zijn nieuwe toilet gebruikt, kun je hem wat lekker geven om het goede gedrag aan te moedigen. Verder zal je weinig moeite hoeven doen voor het zindelijk maken van je konijn. Dit gaat allemaal vanzelf.
Konijn zindelijk maken in huis
Als je je konijn voornamelijk los in huis wilt laten rondlopen, net zoals je dat bij een kat of hond zou doen, is het extra belangrijk om je konijn zindelijk te maken. Je kunt in dit geval het beste een kleine kattenbak met lage zijkanten en geen bovenkant gebruiken (koop het hier).

Leg een dunne laag strooisel op de bodem van de kattenbak, net genoeg om nattigheid op te nemen. Het is niet nodig om het te hoog te vullen, omdat konijnen hun uitwerpselen niet begraven zoals katten. En als je de kattenbak schoonmaakt, gooi je elke keer de hele inhoud eruit, dus het is zonde om onnodig veel strooisel te gebruiken.
Konijnen eten graag hooi tegelijkertijd dat ze aan het poepen zijn. Dus om goede kattenbakgewoonten te bevorderen, kun je het beste hooi ofwel direct in de bak over het strooisel plaatsen of een hooibak naast de kastenbak plaatsen.
‘Konijnenbak’ schoonmaken
Maak de konijnen / kastenbak elke dag schoon. Dit doe je door het oude strooisel inclusief de ontlasting eruit te gooien en nieuwe bodembedekking erin te doen. Maak de bak één keer per week goed schoon met water en zeep.
Als je de nieuwe bodembedekking in de bak doet en de bak terug op de vaste plaats zet, is het slim om wat oude keutels in de bak te leggen. Zo weet je konijn waar hij naar terug moet komen. Vooral in het begin wanneer je konijn nog niet helemaal zindelijk is, is dit belangrijk en kan dit helpen de zindelijkheidstraining te versnellen.
Hoe om te gaan met ongelukjes
Je konijn zal niet vanaf dag 1 zindelijk zijn en er zullen gegarandeerd wat ongelukjes gebeuren. Als dit gebeurd wordt dan nooit boos op je konijn. Je konijn zal dit niet begrijpen en alleen maar bang van je worden. Dweil de de urine op of raap de keutels op met wat wat keukenrol en maak het gebied schoon. Plaats de keutels die je in huis vindt of in het hok van je konijn, in het konijnen toilet. Als je dit de eerste paar dagen blijft doen zal je konijn de hint begrijpen en uiteindelijk uit zichzelf op de juiste plaats ontlasten.
Houd er ook rekening mee dat konijnen over het algemeen niet 100% perfect zijn met het gebruik van het speciale konijnentoilet. Soms laten ze een paar keutels achter of net naast de bak, of ze plassen over de rand van hun bak. Dit is normaal, dus het plaatsen van een plastic mat onder hun kattenbak of het plaatsen van de kattenbak op een tegelvloer maakt het gemakkelijker om deze kleine foutjes op te ruimen.
Wees geduldig en let op het gedrag van je konijn
Wees geduldig en volhardend. Zindelijkheidstraining kan bij sommige konijnen lang duren, vooral als je konijn slechte gewoonten heeft aangeleerd. Het duurt even om ze om te scholen. Als je toevallig ziet dat je konijn op het punt staat om buiten zijn bak te ontlasten (ze kunnen hun staart optillen of soms wiebelen ze naar beneden in een zittende positie vlak voordat ze gaan), probeer je konijn dan op te pakken en in de kattenbak te plaatsen.
Als je konijn erop staat om in een hoek van de kamer te gaan, is het soms gemakkelijker om toe te geven aan zijn koppigheid en een kattenbak in die hoek te plaatsen. Soms, wanneer konijnen consequent een andere plek kiezen om naar toe te gaan, proberen ze je te vertellen dat dat is waar ze heen willen.
Als je konijn overal aan het poepen en plassen is, komt dit waarschijnlijk doordat je konijn zijn territorium afbakent. Het is een goed idee om je konijn te laten steriliseren/castreren om territoriale gevoelens te verminderen.