konijn tam maken

Konijn tam maken? Compleet stappenplan!

Wil jij je konijn tam maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Konijnen zijn hele sociale dieren. Om een gezond en gelukkig leven te leiden is het belangrijk dat ze genoeg socialiseren met mensen en eventueel andere konijnen. Omdat konijnen van nature prooidieren zijn, zullen ze in het begin vaak bang zijn als ze net een nieuw baasje hebben. Ze zullen weg rennen en zich verstoppen in hun hok. Elke beweging of elk hard geluid zal ze laten schrikken.

Het is jouw taak om je konijn tam te maken en hem te leren moedig te zijn. Een belangrijk onderdeel van het tam maken van een konijn is genoeg quality time samen doorbrengen. Op deze manier zal hij zich sneller veilig voelen en je leren vertrouwen. Je kunt je konijn tam maken door een eenvoudig stappenplan te volgen, welke wordt uitgelicht in dit artikel. Volg de adviezen en binnen de kortste keren heb jij een geweldige band met je lieve konijntje!

Konijn tam maken – Stappenplan

Hier volgt een 10 delig stappenplan om je konijn tam te maken en om samen een band op te bouwen.

1. Ga bij je konijn zitten of liggen

De meest effectieve actie die je kunt ondernemen is om bij je konijn te gaan zitten of liggen. Op deze manier kan je konijn gewend aan je raken zonder dat je dominant overkomt. Als je staat, of zelfs rechtop op een stoel zit, heeft je konijn alleen contact met je benen. Ze zullen je zien als een grote enge reus en zullen eerder op hun hoede zijn of wegrennen uit angst.

Wanneer je jezelf verlaagt tot hun niveau, kun je veel beter contact maken. Als je konijn nog helemaal niet tam is en erg bang is, ga dan niet meteen aan je konijn zitten. Ga gewoon naar hem zitten of liggen en doe je eigen ding. Lees een boek of scrol op je telefoon. Het doel hier is niet om je konijn te dwingen naar je toe te komen en interactie aan te gaan, maar om ze de mogelijkheid daartoe te geven. Door rustig op de grond te zitten op een plek waar je konijn toegang heeft, zullen ze uiteindelijk nieuwsgierig worden en naar je toe komen.

Als je konijn erg verlegen is, komt hij misschien helemaal niet naar je toe de eerste paar keer dat je naast hem gaat liggen, en dat is oké. Forceer niets en blijft het net zolang doen tot je konijn wel naar je toe komt. Als je er een gewoonte van maakt om elke dag even bij je konijn te zitten, zal jullie band sterker worden en zal je konijn aan je gewend raken.

2. Laat je konijn naar je toe komen

In plaats van je konijn tot een interactie te dwingen, moet je ze laten kiezen om naar je toe te komen, zodat je hun vertrouwen kunt winnen. Konijnen zijn prooidieren en dat betekent dat ze erg bang zullen worden als ze zich in het nauw gedreven voelen. Je konijn dwingen om naar je toe te komen, of ze achtervolgen tot ze nergens meer heen kunnen, zullen ervoor zorgen dat je konijn bang wordt en je gaat wantrouwen.

Wanneer je de vorige stap goed uitvoert, zal je konijn vanzelf naar je toe komen. Als het toch wat moeizamer gaat dan dat je gehoopt had, kun je ook snacks gebruiken om je konijn naar je toe te lokken. Als je konijn naar je toe komt, geef hem dan wat lekkers om het goede gedrag te belonen. Dit zal ook helpen het gedrag in de toekomst voort te zetten.

3. Schaf een konijnenren aan 

In de vorige stappen hebben we het advies gegeven om bij je konijn te gaan zitten of liggen. De meeste konijnenhokken zijn echter niet groot genoeg voor mensen en niet alle konijnen mogen los in huis rond lopen. Dat is waar een konijnenren van pas komt! Een konijnenren kun je in je huis of tuin plaatsen en hierin kan je konijn veilig rond huppelen. Hier kun je ook gemakkelijk bij gaan zitten en liggen om een band met je konijntje op te bouwen.

Bekijk hier verschillende konijnenrennen

4. Zorg voor een dagelijkse routine

Konijnen gedijen goed met de voorspelbaarheid van een routine. Omdat konijnen prooidieren zijn, kan iets onverwachts hen gemakkelijk alert maken. Om ze te helpen zich veilig en comfortabel te voelen in hun omgeving, is het belangrijk om een dagelijkse routine of schema aan te nemen. Een konijn dat zich veilig voelt in zijn omgeving, zal ook moediger zijn en meer tijd doorbrengen met jou en andere leden van het huishouden.

Enkele manieren om een ​​dagelijkse routine te ontwikkelen waar je konijn op kan vertrouwen:
  • Voedingsroutine: Een consistent voedingsschema aanhouden is de gemakkelijkste manier om je konijn te helpen een routine aan te nemen. Geef je huisdier elke dag rond hetzelfde tijdstip eten. Zo weten ze zeker dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun volgende maaltijd. Dit zal ze ook leren opgewonden te zijn om je te zien, wetende dat ze er voedsel uit zullen halen.
  • Bewegingsschema: Als je konijn in een hok wordt gehouden, heeft hij dagelijks veel beweging nodig. Als je dit elke dag op hetzelfde tijdstip houdt, zal je konijn opgewonden raken, klaar om door de kamer te rennen. Je konijn zal actiever en gelukkiger zijn als ze buiten zijn, waardoor je de kans krijgt om tijd met je konijn door te brengen terwijl ze in een goed humeur zijn.
  • Dagelijkse interactie: in plaats van willekeurig tijdstippen te kiezen om met je konijn te gaan spelen of knuffelen, zullen ze meestal gelukkiger zijn met de interactie als ze het verwachten. Kies een paar keer per dag uit om bij je konijn te zitten.

5. Geef je konijn voldoende speelgoed

Je konijn regelmatig verrassen met nieuw speelgoed kan ook helpen een goede band tussen jullie op te bouwen. Konijnen zijn actieve en nieuwsgierige dieren en ze houden van spelen. Omdat konijnen vaak veel tijd in hun hok doorbrengen is het belangrijk dat ze speelgoed hebben om zichzelf bezig te houden. 

Bekijk hier verschillende soorten konijnen speelgoed

konijn tam maken

6. Vermijd het oppakken van je konijn zoveel mogelijk

Konijnen zijn prooidieren, wat betekent dat ze in het wild overleefden door elk moment klaar te zijn om te rennen en zich te verstoppen. Dit betekent dat alles wat je doet waardoor een konijn zich gevangen voelt, hem onmiddellijk minder op zijn gemak zal stellen. Om een ​​band met je konijn te krijgen, is het belangrijk om hem niet te vaak op te pakken, vooral in het begin niet wanneer hij nog bang is.

Zorg dat je konijn altijd de mogelijkheid heeft om weg te huppelen als hij dit wilt. Konijnen hebben deze vrijheid nodig. Een in het nauw gedreven konijn kan zelfs agressief uithalen door te bijten of te krabben. Konijnen zullen je eerder zelfverzekerd benaderen en een band met je aangaan als ze het gevoel hebben dat ze een keuze hebben in de interactie.

De meeste konijnen houden er niet van om vastgehouden te worden. Wanneer konijnen in iemands armen worden gehouden, hebben ze namelijk niet langer het vermogen om weg te rennen. Ze kunnen zelfs het gevoel hebben dat ze zijn gevangen door een groot roofdier. Als je je konijn de hele tijd oppakt, zullen ze je gaan associëren met dat gevoel van gevangen zitten en bang zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

7. Geef je konijn traktaties

Je konijn regelmatig wat lekkers geven is ook een geweldige manier om hem tam te maken en een band op te bouwen. Konijnen houden van zoet fruit, zoals aardbeien frambozen. Geef ze echter niet te veel, want dat kan hun gevoelige maag van streek maken.

Een verlegen konijn iets lekkers geven als ze je naderen, is een vorm van beloningstraining. Je geeft ze positieve bekrachtiging voor hun nieuwsgierige en moedige gedrag. Je helpt je konijn je te associëren met het krijgen van hun favoriete traktatie, waardoor het waarschijnlijker is dat je konijn je in de toekomst weer zal benaderen. Na verloop van tijd zal je konijn niet langer aarzelen. Ze komen meteen naar je toe omdat ze weten dat alleen goede dingen van jou komen.

Wel moet je voorzichtig zijn met de hoeveelheid lekkers die je je konijn geeft. Te veel zoete lekkernijen zijn niet goed voor de gezondheid van een konijn en kunnen leiden tot een vertraagde darm of gebitsproblemen. Probeer je konijn alleen vers of gedroogd fruit en groenten als traktatie te geven en houd het op minder dan 1-2 eetlepels per dag.

8. Aai je konijn vaak

Hoewel de meeste konijnen het niet fijn vinden om opgepakt te worden, vinden ze het wel heerlijk om geaaid te worden. Sommigen genieten zelfs meer van een goede massage dan van lekkernijen! Je konijn leren niet bang te zijn voor handen door ze te aaien is een uitstekende manier om een ​​band met je konijn op te bouwen.

Jonge konijnen lijken hierop een uitzondering te zijn, maar niet omdat ze het niet leuk vinden om geaaid te worden. In plaats daarvan is het omdat ze gewoon te veel energie hebben om stil te zitten. Naarmate ze ouder worden, zullen konijnen onvermijdelijk rustiger worden en er meer van genieten om geaaid te worden.

9. Geef je konijn plekken om zich te verstoppen

Om een ​​band met je konijn te krijgen, moet je ervoor zorgen dat ze altijd plaatsen hebben waar ze naartoe kunnen rennen en zich kunnen verstoppen. Zelfs als ze er nooit echt naar toe rennen, zal het hebben van schuilplaatsen je konijn helpen zich zelfverzekerder en veiliger te voelen. Ze zullen weten dat als er iets gebeurt, er altijd een plek in de buurt is waar ze naartoe kunnen vluchten.

Shop hier voor konijnenhuisjes

10. Laat je konijn castreren of steraliseren

Als je jonge konijn volwassen is, kan het lijken alsof ze plotseling veranderd is en iedereen haat. Wanneer veel lieve konijntjes de adolescentie bereiken, kunnen ze territoriaal en agressief konijnengedrag gaan ontwikkelen. Het is in deze staat natuurlijk moeilijk om een band met je konijn te krijgen.

Op dit moment is het belangrijk dat je je konijn naar een dierenarts breng en hem of haar  laat steriliseren of castreren. Dit lost veel van de gedragsproblemen op die ervoor zorgen dat een konijn zich gaat gedragen, waardoor het voor jou en je konijn veel gemakkelijker wordt om een ​​band op te bouwen.

Een konijn laten steriliseren of castreren lost ook veel gezondheidsproblemen op die veel voorkomen bij konijnen. Vrouwelijke konijnen hebben bijvoorbeeld een zeer grote kans om baarmoederkanker te ontwikkelen tegen de tijd dat ze 6 jaar oud zijn. Dat is slechts ongeveer de helft van de gemiddelde levensduur van een konijn. Het is belangrijk om je konijn regelmatig naar de dierenarts te brengen als je denkt dat er iets mis is om de beste kans op een lang en gezond leven te geven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart