kitten benodigdheden

Kitten benodigdheden: Een complete checklist!

Ben je opzoek naar een kitten benodigdheden checklist? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een nieuwe kitten in huis halen is ontzettend leuk, maar ook minstens zo spannend. Vooral wanneer het je eerste kitten is en je niet zo goed weet waar je allemaal aan moet denken.

Kittens zijn schattig, energiek en speels. Ze vragen aandacht en hebben routines nodig. Je zult je huis moeten voorbereiden met de juiste kitten benodigdheden, om ervoor te zorgen dat je nieuwe familielid comfortabel en tevreden is en dat hem of haar niks ontbreekt.

Als je je in de war voelt en niet zeker weet wat je voor je nieuwe huisdier moet kopen, wees dan niet bang –  wij zijn hier voor je! De complete checklist voor kitten benodigdheden zal je door de basis leiden en je helpen je klaar te maken voor je nieuwe vriendje.

Kitten benodigdheden: Basis checklist

Nadat je hebt besloten dat je een kitten mee naar huis neemt, is de eerste vraag vaak al snel: “Wat moet ik kopen voor mijn nieuwe kitten?” Vooral voor onervaren kitten ouders is dit een spannende tijd. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, is het onderstaande een goed startpunt met kitten benodigdheden die je in huis zou moeten hebben.

– Kattenbak

Alle kittens hebben een kattenbak nodig. In plaats van honden, die buiten hun behoeftes doen, doen katten dit netjes op hun eigen toilet: de kattenbak. De kattenbak moet gemakkelijk zijn voor je kitten om in en uit te stappen. Zet de kattenbak ook op een geschikte plaats neer, eentje die niet op een te lawaaierige plaats staat en waar je kat dus een beetje privacy heeft. Als je bijvoorbeeld een hal, een gang of een speciale katten (speel) kamer hebt, zijn dit goede plaatsen.

– Kattenbakvulling

In een kattenbak moet natuurlijk kattenbakvulling. Mogelijk moet je in het begin een beetje experimenteren met verschillende soorten kattenbakvulling om erachter te komen welke jouw kitten het leukste vindt. Een kattenbakschep is ook handig als het tijd is om de bak schoon te maken.

– Krabpaal / krabpalen

Kittens en katten moeten instinctief krabben. Het is een natuurlijk gedrag dat stress verlicht en katten helpt hun klauwen te vijlen en hun territorium te markeren. Als je niet wilt dat je kitten aan je meubels of gordijnen krabt, plaats dan minstens één, maar liever meerdere krabpalen in huis.  Beloon je kitten met aandacht of wat lekkers wanneer ze het gebruiken in het begin.

Daarnaast zijn krabpalen ontzettend leuk speelgoed voor katten. Tegenwoordig heb je hele klimbomen, waar ze zich uren mee kunnen vermaken. Katten observeren de wereld graag van bovenaf en houden van klimmen en springen. Krabpalen en raamstokken zijn een verrijking voor kittens en katten en geven ze een plek om zich terug te trekken en zich veilig te voelen.

Of je nu gaat voor een grote klimboom of een simpele krabpaal, zorg ervoor dat je minimaal een paal met zitje bij het raam zit. Katten kunnen zich uren vermaken als ze uit het raam kunnen kijken. Vogeltjes, eekhoorns en zelfs insecten zijn allemaal entertainment voor je kat, waar hij of zich uren mee kan vermaken.

klimboom katten

– Kattenvoer

Een van de absolute kitten benodigdheden is natuurlijk voer. Wat voor voer je ook kiest, veranderingen in het dieet moeten geleidelijk worden aangebracht om maagklachten te voorkomen. Begin daarom met het voeren van je kitten met het voer dat ze aten in het asiel, de opvang of de fokker. Dit zal meestal ook aangeraden worden. 

Als je kitten eenmaal thuis gesetteld is, kun je langzaam overstappen op ander voedsel. Er is speciaal kitten voer beschikbaar om ze te helpen bij de groei. Houd er rekening mee dat als je kitten een verandering van voedsel nodig heeft, dit langzaam moet gebeuren over een periode van 7 tot 10 dagen.

– Kattensnoepjes

Naast kattenvoer zijn lekkernijen natuurlijk ook belangrijk. Koop lekkere kattensnoepjes om een ​​band met je kat op te bouwen en te helpen bij het trainen. Beloon je kitten in het begin ook altijd voor goed gedrag. Op deze manier zal het goede gedrag zich voortzetten. Let wel op dat je niet overdrijft met het voeren van snoepjes aan je kitten, je wilt natuurlijk niet dat het leidt tot een flinke gewichtstoename. Zoek eventueel naar caloriearme opties en gebruik traktaties met mate, aangezien deze slechts ongeveer 10% van het totale dieet van je kat mogen uitmaken.

kattensnoepje

– Voer- en waterbakken

Om je kat te voeren heb je een voerbak en een waterbak nodig.  Zoek in eerste instantie naar kleine kommen om het voor je kleine kitten eenvoudig en gemakkelijk te maken om te eten. Je kunt kommen ter grootte van een kitten vervangen door kommen van volwassen formaat naarmate je kitten groeit. Overweeg een waterfontein om het drinken aan te moedigen en probeer de voer- en waterschalen van je kat op afstand van elkaar te houden, aangezien katten vaak niet graag water drinken dat dicht bij hun voedselbron staat.

– Kattenmand

Kittens hebben een ruimte nodig waar ze zich lekker kunnen terugtrekken en een dutje kunnen doen. Hoewel ze er natuurlijk voor kunnen kiezen om dit op je bank of bed te doen, is het toch een goed idee om een kattenmand te kopen en je kitten aan te moedigen deze te gebruiken. Zoek een mandje dat gemakkelijk te wassen is. Je kunt ook een afgedekt mandje kopen, waarin je kitten zich kan verstoppen, dit vinden ze ook vaak leuk.

– Kattenspeelgoed

Een van de meest belangrijke en leuke dingen om in huis te halen voor je nieuwe kitten: speelgoed! Kittens hebben veel energie en speelgoed kan helpen om je nieuwe harige familielid bezig, vermaakt en verrijkt te houden. Katten zijn van nature jagers, dus spelen met speelgoed helpt hen om dat aangeboren gedrag te oefenen. Zoek naar interactief kattenspeelgoed, zoals kattenhengels, zodat je samen kunt spelen en een band kunt opbouwen. Laserpennen vinden ze ook geweldig. Intelligente kastenspeeltjes zijn ook leuk, waarbij ze wat meer moeten nadenken.

laserpen kat
Laserpen Kat - €9,95
kattenhengel met speeltjes
2 Kattenhengels met 10 Speeltjes - €20,95
funbord kat
Trixie Cat Activity Fun Bord - €19,99

– Kattentas

Of je nu wel of niet van plan bent om met je kat te reizen, je hebt nog steeds een veilige kattentas nodig voor het vervoer van je kat naar dierenartsafspraken en in geval van nood. Introduceer de reismand geleidelijk aan je kitten en moedig hem aan om hem te verkennen met behulp van traktaties en complimenten.

– Halsband met GPS of contactgegevens

In het geval dat je kitten verdwaalt of wegloopt van huis is het altijd belangrijk om een halsband en I.D. tag te hebben. Dit zal je helpen de kansen te vergroten om je katje terug te vinden. Zorg ervoor dat de halsband goed past bij je kitten en niet te strak of te los zit. Het ID. tag moet je contactgegevens en de naam van je kitten bevatten. Je kunt er ook voor kiezen om een halsband met GPS tracker aan te schaffen, zodat je altijd weet wat je katje is.

Maak je huis kitten proof

Als je alle bovenstaande dingen in huis hebt gehaald, ben je al een heel eind op weg om je kitten in huis te nemen. Echter moet je nog aan wat meer dingen denken. Het is belangrijk om je huis kitten proof te maken. Kittens zijn nieuwsgierige en energieke wezens, dus doe alles om ongelukjes en verwondingen te voorkomen.

Volg de volgende tips om je huis kitten proof te maken:

– Verwijder giftige planten. Sommige veel voorkomende kamerplanten zijn giftig voor kittens en katten. Onderzoek de planten die je in huis hebt en verwijder alle planten die schadelijk kunnen zijn voor je kitten.

– Beveilig de ramen. Katten kijken graag naar buiten. Om het risico op vallen te verkleinen, moet je ramen gesloten houden als je geen toezicht op je kitten kunt houden. Als je van plan bent om ramen in je huis te openen, zorg er dan voor dat je speciale schermen voor de ramen plaatst, zodat je kitten niet kan vallen.

– Beveilig je kasten. Katten hebben een manier om naar plaatsen te sluipen waar ze niet horen te zijn, en dit omvat onbeveiligde kasten. Ze zijn slim en snel en kunnen zowat overal in komen. Zorg ervoor dat alle kasten die giftige of schadelijke schoonmaakproducten bevatten, goed zijn gesloten en indien mogelijk zijn vergrendeld.

– Ruim draden en kabels op. Bungelende voorwerpen, waaronder elektrische draden en kabels, zien eruit als leuk speelgoed voor een kitten. Gebruik draadbeschermers en houd snoeren weggestopt en buiten bereik. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor kitten en oudere katten.

Andere belangrijke dingen om te overwegen voor je nieuwe kitten

Naast het in huis halen van de standaard kitten benodigdheden en het huis voorbereiden, zijn er nog wat andere belangrijke beslissingen die nieuwe kastenouders moeten maken. Hier volgen enkele belangrijke dingen om in overweging te nemen bij het verwelkomen van je nieuwe huisdier:

Huisdierenverzekering: De zorg voor je kitten is een levenslange verbintenis en onverwachte verwondingen, ziekte en ongevallen kunnen oplopen tot hoge veterinaire rekeningen. Om te helpen met de kosten van onvoorziene medische kosten, kun je overwegen een huisdierenverzekering af te sluiten om je nieuwe kitten te dekken. Er zijn verschillende verzekeringen beschikbaar die passen bij jouw specifieke behoeften en budget.

Vlooien- en tekenpreventie: Binnenkatten zijn nog steeds vatbaar voor parasieten zoals vlooien en teken. Vlooien kunnen een huis binnenkomen via knaagdieren of andere huisdieren, waaronder honden. Mensen kunnen ook teken op hun kleding dragen. Bescherm je kat tegen parasitaire ziekten door ze preventief tegen vlooien en teken te geven. Lees hier meer over vlooien en teken bij katten en hoe je ze voorkomt en behandeld.

Vaccinaties: Praat met je dierenarts over aanbevolen vaccinaties voor je kat en bespreek de opties. Afhankelijk van waar je woont en de levensstijl van je kat, zal je dierenarts een vaccinatieplan opstellen dat het meest geschikt is voor jouw nieuwe kitten.

Bezoek je dierenarts: Je pas geadopteerde kitten moet blij en gezond zijn. Toch is het een goed idee om een ​​dierenarts te bezoeken om alles even goed te laten controleren en er zeker van te zijn dat je kitten een goede start maakt. Daarnaast zijn regelmatige controles belangrijk om de gezondheid te blijven garanderen.

Laat je kitten rustig wennen

Wanneer je net je nieuwe kitten in huis neemt, doe dan rustig aan. Sommige kittens zullen zich meteen thuis voelen, uitgestrekt over de bank gaan liggen en spelen met vreemden. Anderen zullen wat meer tijd nodig hebben om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving en uit het asielleven te ontsnappen. Wees in ieder geval voorbereid om langzaam te bewegen en de aanwijzingen van je kitten op te volgen. Elk huisdier heeft een unieke persoonlijkheid en zal in zijn eigen tempo wennen.

Als je een nieuw katje mee naar huis neemt, is het een goed idee om het uitnodigen van gasten uit te stellen totdat je huisdier zich meer op zijn gemak voelt. Houd je nieuwe huisdier eerst in een kleine, rustige kamer en laat ze geleidelijk aan de rest van het huis kennismaken.

Als je andere huisdieren in huis hebt, is het vooral belangrijk om dingen niet te overhaasten. Houdt de huisdieren de eerste dagen het liefste gescheiden, zodat ze eerst rustig kennis kunnen maken met elkaars geuren door het huis. Sta na een paar dagen interacties onder toezicht toe terwijl je je kitten nauwlettend in de gaten houdt op tekenen van stress.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart