kikker als huisdier

Kikker als huisdier: Alles wat je moet weten!

Wil jij een kikker als huisdier? Ontdek dan hier alles wat je moet weten voordat je er een aanschaft. Kikkers kunnen geweldige huisdieren zijn voor de juiste persoon, maar je moet wel eerst goed onderzoek doen. Elke soort kikker vereist andere zorg dus doe je huiswerk voordat je er zomaar een aanschaft. Lees gauw verder om algemene informatie te ontdekken over de huisvesting, voeding, omgang en meer!

Zorgen voor een kikker als huisdier

Kikkers in gevangenschap hebben een vrij lange levensduur (met de juiste zorg), dus wees voorbereid op een langdurige verbintenis. De gemiddelde levensduur is meestal vier tot vijftien jaar, hoewel bekend is dat sommige kikkers langer leven.

Sommige van de kleinste kikkers die je in een dierenwinkel ziet, groeien uit tot reuzen. Soms draagt ​​hun naam bij aan de verwarde verwachtingen (bijvoorbeeld “pixie” -kikkers, die klinken alsof ze klein zouden moeten zijn, zijn eigenlijk Afrikaanse brulkikkers die 20 tot 9 inch lang en erg dik worden). Ze krijgen hun schattige naam van hun Latijnse naam, Pyxicephalus adspersus.

De meeste kleine kikker soorten zijn behoorlijk actief en veel van de grotere kikker soorten zitten juist veel en bewegen weinig. Kikkers zijn geen huisdier dat regelmatig moeten worden opgepakt vanwege hun speciale, gevoelige huid.

Als je vaak reist en de stad meer dan een paar dagen achter elkaar verlaat, houd er dan rekening mee dat het soms moeilijk kan zijn om iemand te vinden die voor je kikkers kan zorgen.

Goede kikkersoorten voor beginners

Zoals bij elk ander soort huisdier, is de beste manier om ervoor te zorgen dat jij en je kikker gelukkig zullen, veel onderzoek doen voordat je beslist welk type kikker het beste bij je past. Hier volgt een lijstje met de beste kikkersoorten voor beginners:

  • Dwergkikkers: Dit zijn kleine, actieve, volledig in het water levende soorten en behoren tot de gemakkelijkste kikkers om in gevangenschap te houden. Het zijn erg populaire huisdieren kikkers.
  • White’s Tree Frog: White’s zijn terrestrische boomkikkers die volgzaam en gemakkelijk te houden zijn, maar ze zijn meestal vrij inactief, dus sommige mensen vinden ze saai als huisdier.
  • Oosterse vuurbuikpadden: Dit zijn semi-terrestrische kikkers die redelijk actief zijn en relatief gemakkelijk als huisdier te houden.
  • Afrikaanse klauwkikkers: Dit zijn waterkikkers die behoorlijk groot worden, maar hun verzorging is niet zo moeilijk.
  • American Green Tree Frogs: Deze boomkikkers zijn een andere soort die geschikt is voor beginners.
  • Pacman kikkers: Meestal terrestrische, pacman-kikkers zijn vrij gemakkelijk te verzorgen, maar worden behoorlijk groot en zijn behoorlijk sedentair en bewegen niet veel.

Je kikker huisvesten

Een glazen terrarium is de beste optie voor de huisvesting van je kikker, omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn, een leven lang meegaan en een helder zicht bieden. Kunststof / plastic behuizingen kunnen minder duur zijn, maar kunnen na verloop van tijd corroderen door UV-licht. De grootte van het terrarium hangt af van het soort en het aantal kikkers dat je wilt huisvesten. Zorg ervoor dat je terrarium niet te vol is, want hierdoor kunnen kikkers gestrest raken en stoppen met eten of ziek worden.

Bekijk hier 3 van de beste terraria voor kikkers:

Prijs: €199,99

Het Exo Terra glas-terrarium is de ideale behuizing voor kikkers. De deuren aan de voorkant van het terrarium zorgen ervoor dat het gemakkelijk is om het te onderhouden en om je dier / dieren te voeren. Een speciaal ontworpen sluiting voorkomt dat je kikker kan ontsnappen. De deuren zijn afzonderlijk te openen. De bovenkant van het terrarium bestaat volledig uit staalgaas en laat UVB en infrarood door. De bovenzijde kan weggehaald worden en dat zorgt ervoor dat je makkelijk kunt inrichten en onderhouden. De achterkant van het draadrooster heeft vijf afsluitbare ingangen. Daardoor kun je verschillende accessoires aansluiten.
 
Dit terrarium is ook verkrijgbaar in andere maten:
 

Prijs: €219,99

Giganterra stevige glazen terraria zijn perfect voor kikkers . Twee grote deuren met sluiting garanderen gemakkelijke toegang voor schoonmaken en voeren. Het beschikt over een verwijderbare ventilatieroosters en eventuele kabeldoorvoer aan de bovenzijde. Tevens is het voorzien van een opening op de ventilatieroosters waardoor de slang van de meegeleverde GigaFogg luchtbevochtiger bevestigd kan worden.

Prijs: €32,95

Als je een wat lager budget hebt, kun je ook voor een plastic terrarium gaan, deze zijn een stuk goedkoper. Het Exo Terra Faunarium is een gemakkelijk te gebruiken, stapelbaar polyvalent plastic terrarium voor reptielen, amfibieën, muizen, en arachniden en insecten. Verkrijgbaar in Medium – 36 x 21 x 16 cm en Large – 46 x 31 x 17 cm.

Terrarium opzetten

Het opzetten van een terrarium met alles wat je kikker nodig heeft voordat je hem mee naar huis neemt, is belangrijk om te zorgen voor een goede omgeving met de juiste water-, vochtigheids- en warmtevereisten. Sommige kikkers houden een winterslaap en je zult bepaalde voorwaarden moeten stellen om ervoor te zorgen dat je kikker dit veilig doet.

Bekleed de basis met gewassen grind en voeg stenen, stukken hout en palmturf toe. Aquariumplanten en andere planten uit de tropische regenwouden zullen visueel interessant zijn en ook ruimtes voor kikkers om zich onder te verstoppen en op te zitten. Sommige bromelia’s, kleine ficusen en palmen zullen het goed doen in een binnenverblijf, maar wees voorzichtig met de grond, omdat deze drassig kan worden en dan een broedplaats voor bacteriën kan worden. Houd planten in kleine potjes die op kiezelstenen in een grotere bak staan, zodat overtollig water uit de grond kan wegvloeien en kan worden opgevangen en geleegd voordat het stagneert. Natuurlijk geven plastic planten hetzelfde effect en zijn ze veel gemakkelijker te onderhouden.  Alle meubels moeten glad, schoon en stabiel zijn om te voorkomen dat je kikker gewond raakt of geplet wordt!

Zorg ervoor dat je weet wat voor soort terrarium jouw kikkersoort nodig heeft (d.w.z. aquatisch, terrestrisch, in bomen of semi-aquatisch). Een half land en half water omgeving is waarschijnlijk het lastigst om op te zetten, maar het is ook een van de meest voorkomende soorten leefomgevingen die nodig zijn voor kikkers.

De behuizing moet veilig zijn om te voorkomen dat de kikker ontsnapt, aangezien kikkers ontsnappingsexperts zijn. Een nauwsluitend frame met daaraan bevestigd vliegendraad zorgt voor zowel veiligheid als ventilatie en laat toch het UV-licht door. Plaats de behuizing niet in direct zonlicht en uit de buurt van plaatsen met kookdampen, sigarettenrook of spuitbussen.

Het is belangrijk dat je de bodem van het terrarium bestrooid met speciaal mos voor deze dieren. 

Temperatuur

Een kikker als huisdier heeft precies de juiste leefomgeving nodig met de juiste warmte, verlichting en luchtvochtigheid. Kikkers hebben verwarming nodig en de temperaturen variëren afhankelijk van de soort. Ideale temperaturen zijn echter water van 24-26˚C, een hete plek van 28-30˚C, een koele plek van 22-24˚C en omgevingstemperatuur van 26˚C. In gevangenschap kan warmte worden geleverd via boilers, infrarood- of maanlicht-warmtebollen, warmtematten en -koorden of een keramische warmteafgever. Thermostaten moeten worden gebruikt om warmtebronnen te regelen en oververhitting van de behuizing te voorkomen. De temperatuur in het verblijf moet worden gestabiliseerd voordat kikkers naar binnen worden verplaatst. Als je een goede temperatuurgradiënt in je verblijf heeft, kunnen je kikkers hun gewenste temperatuur kiezen (thermoregulatie).

Verlichting

De meeste kikkers zijn nachtdieren, wat betekent dat ze ‘s nachts actiever zijn, maar overdag schuilen ze in gebieden die zonlicht ontvangen, dus een geschikt UV-licht boven het kikkerverblijf is essentieel voor hun gezondheid.

Er zijn 3 soorten verlichting die nodig zijn voor de gezondheid en het welzijn van je kikkers. UVA voor eetlust, ontwikkeling/groei, dagelijkse activiteit en voortplanting, UVB voor de opname van vitamine D3/Calcium en wit licht voor een natuurlijke dag- en nachtcyclus. Daglichturen moeten 10-12 uur zijn en het licht moet ‘s nachts worden uitgeschakeld. In de meeste terrarium daglicht lampen zit ook UVA licht. 

Luchtvochtigheid

Kikkers hebben een vochtige omgeving nodig, dus het terrarium moet dagelijks worden verneveld. Zorg ervoor dat de spuitfles alleen gedechloreerd water bevat voor gebruik in je kikkerverblijf.

De luchtvochtigheid kan ook worden verhoogd door een Fogger te gebruiken die een aantrekkelijke, natuurlijk ogende mist creëert. Hoewel vochtigheid belangrijk is, moet er altijd voor droge ruimtes worden gezorgd. Overmatige vochtigheid kan ervoor zorgen dat bacteriën zich ophopen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kikkers. Een goede indicatie van een te hoge luchtvochtigheid is constante condensatie op het glas.

Het dieet van je kikker

Het dieet van je kikker is afhankelijk van de soort, maar over het algemeen zijn kikkers carnivoren die levende prooien eten. Veel kikkers eten insecten, waaronder krekels, wormen, kakkerlakken, rupsen, motten en sprinkhanen. Als je bang bent voor insecten is een kikker dus misschien niet het juiste huisdier voor jou. Je kunt levende prooien kopen bij je plaatselijke dierenwinkel.

Krekels zijn al lang een hoofdbestanddeel van kikkerhouders, maar missen de voeding die nodig is voor een goede groei en gezondheid. Als je je  huisdier een paar keer per week krekels voert, moeten ze worden ‘bestoven’ met een vitamine-/mineraalsupplement voordat je ze aan je kikker of pad geeft. Dit zorgt ervoor dat ze alle nodige vitamines en mineralen binnen krijgen die ze anders zouden missen.

Kikkers zijn afhankelijk van hoogwaardige eiwitten uit dierlijke vetzuren en minimale koolhydraten. Onderzoek je specifieke soort of raadpleeg zorgrichtlijnen van gerenommeerde dierenwinkels voor het dieet dat specifiek is voor jouw kikker.

Zorg er ook voor dat er te allen tijde vers en schoon water beschikbaar is voor je kikker. Een goede waterkwaliteit in je kikkerverblijf is essentieel. Het is het beste om gefilterd water of kraanwater te gebruiken voor je kikkerverblijf, maar zorg ervoor dat een waterbehandelingsmiddel wordt gebruikt om schadelijke chloor en andere chemicaliën te verwijderen.

Water moet dagelijks worden ververst als het in een kom wordt verstrekt, omdat het vuil kan worden door verdronken insecten of door kikkers die erin poepen. Voor grotere hoeveelheden water, wekelijks verversen. Een klein filter kan ook worden gebruikt om de waterbeweging en -kwaliteit te behouden. Ook het substraat moet dagelijks ter plaatse worden gecontroleerd en alle ontlasting moet worden verwijderd.

Omgaan met je kikker

Kikkers zijn geen huisdieren om mee te knuffelen. Het zijn vooral huisdieren om naar te kijken en van een afstand te waarderen. Ze vereisen een hoge standaard van verzorging – waaronder voeding, huisvesting, hanteringstechnieken, hygiëne, gezondheidsonderhoud en ziektepreventie – om aan hun behoeften te voldoen en ze gezond te houden

Als je kikkers oppakt, moet je voor de veiligheid van je kikker bevochtigde latex- of vinylhandschoenen gebruiken. Alles op je handen kan de huid van een kikker irriteren (van zonnebrandcrème tot zeep en lotions) en sommige soorten kikkers scheiden gifstoffen uit hun huid. Dit is vooral een punt van zorg wanneer er kinderen bij betrokken zijn, omdat ze mogelijk niet zo grondig zijn in het wassen van hun handen na contact met hun huisdier.

Afhankelijk van de leeftijd en het temperament van je kind, is een “kijken maar niet aanraken”-benadering mogelijk niet realistisch en als dit het geval is, is een kikker op dit moment misschien niet het juiste huisdier voor je gezin.

Gezondheidsproblemen met kikkers

Voordat je je kikker mee naar huis neemt, is het belangrijk om een ​​check-up te krijgen bij een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen en amfibieën. Ze kunnen waarschuwen voor zoönose – een ziekte die van dieren op mensen kan worden overgedragen – en voor het introduceren van een kikker bij andere diersoorten in je huishouden, zoals katten en honden, die een ziekte kunnen oplopen. Afhankelijk van de ziekte kan het nodig zijn dat je kikker een tijdje in quarantaine wordt geplaatst voordat hij je huishouden binnenkomt.

Hoewel er een aantal ziekten zijn die kikkers kunnen dragen, is salmonella er een die hoogstwaarschijnlijk mensen zal treffen. Het kan worden opgelopen door direct contact met een amfibie, of door contact met materialen in de habitats van de kikkers.

Het is belangrijk om je handen grondig te wassen voor preventie. Van parasieten tot bacteriën en alles daartussenin, je kunt het risico lopen om veel dingen op te lopen als je niet de juiste hygiëne toepast. Zorg ervoor dat je toezicht houdt op kinderen in de buurt van amfibieën en hen helpt hun handen te wassen nadat ze in de buurt van huisdieren zijn geweest.

Als het gaat om gezondheidsproblemen, hebben de grootste problemen waarmee kikkers in gevangenschap worden geconfronteerd, meestal te maken met waterkwaliteit, veeteelt en voedingstekorten.

Kikkers zijn vatbaar voor een ziekte die algemeen bekend staat als “korte tongsyndroom” of hypovitaminose A. Het kan zwelling van het ooglid, gewichtsverlies, opgezette buik door vochtophoping en verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaken. Het gebrek aan vitamine A komt vaak doordat eigenaren hun kikkers slechts één of twee soorten prooien voeren, die qua voedingswaarde onvoldoende zijn. Dit kan worden voorkomen door met je dierenarts te praten om een ​​verscheidenheid aan voedingsopties voor je kikker te bepalen om ze gezond te houden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart