kat wassen met washandje

Kat wassen met een washandje? Alle tips!

Wil jij je kat wassen met een washandje en heb je wat tips nodig? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Hoewel katten zichzelf goed schoonhouden, zijn er toch veel momenten waarop je lieve huisdier jouw hulp toch echt nodig heeft. Er kan veel viezigheid in de vacht van een kat blijven hangen en af en toe is daarom een opfrisbeurt nodig. 

Waar wij mensen het vaak heerlijk vinden om een warme douche te nemen, vinden katten dit meestal verschrikkelijk. Het is dan in de meeste gevallen ook niet zo simpel als je kat natmaken met de douchekop of in een badje zetten. Veel kattenouders hebben ondervonden dat hun kat wassen met een washandje het beste werkt. Voor katten is dit het minst dreigend en ze zullen het eerder toelaten, zonder teveel tegen te stribbelen.

In dit artikel leggen we je uit hoe je je kat het beste kunt wassen met een washandje en wat je hier allemaal voor nodig hebt. Lees gauw verder voor de beste tips!

Kat wassen met een washandje: benodigdheden

Voordat je kunt beginnen met het wassen van je kat, moet je natuurlijk eerst alle spullen verzamelen die je hiervoor nodig hebt. Ook moe tje nadenken waar je je kat gaat wassen. Hier hiervoor bij voorkeur een kleine ruimte, zoals je badkamer. Bereid de ruimte voor voordat je je kat hier heen brengt voor zijn of haar wasbeurt. Zorg dat je de benodigde spullen binnen handbereik hebt liggen.

Wat je nodig hebt om je kat te wassen met een washandje:

1. Een washandje

Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende. Als je hebt besloten om je kat te wassen met een washandje, kies van voor een schoon zacht washandje. Dit hoeft een speciaal model te zijn, maar kan gewoon een van je eigen washandjes zijn.

2. Kattenshampoo

Het belangrijkste product wat je nodig hebt voor het wassen van je kat is kattenshampoo. Het kan misschien verleidelijk zijn om je eigen shampoo te pakken die toch al in de douche of op de badrand staat, maar dit is geen slim idee. De huid van mensen en van katten is namelijk erg verschillend.  

Zo is de huid van katten een stuk gevoeliger aangezien ze minder huidlagen hebben en hebben ze ook een andere pH waarde. Hierdoor dien je altijd een shampoo te gebruiken die speciaal voor katten is ontwikkeld. Deze shampoo’s hebben de juiste pH balancering en bevatten geen irriterende ingrediënten voor katten.

Een speciale kattenshampoo is echt de enige optie om voor te kiezen, ook dreft of andere afwasmiddelen die mensen wel eens willen gebruiken op hun huisdieren is een slecht plan. Deze zijn allemaal te hard. Ja ze zullen de vacht van je huisdier schoonmaken, maar ze zullen ook de huid ontdoen van de natuurlijke en essentiële oliën. Dit kan nadelige gevolgen hebben, zoals een slechtere huidbarrère, waardoor bacteriën eerder kunnen toeslaan en waardoor irritatie en jeuk veroorzaakt wordt. Ook kan de huid zelfs gaan stinken als je dit te vaak doet.

Er zijn gelukkig genoeg hoogwaardige kattenshampoo’s op de markt van hoge kwaliteit. Deze bevatten geen irriterende ingrediënten en maken je lieve huisdier effectief schoon op een veilige en verantwoorde manier.

kat wassen washandje

3. Wat warme droge handdoeken

Zorg ook dat je minimaal één droge en het liefst een beetje warme handdoek bij de hand hebt. Deze gebruik je na de wasbeurt om je kat helemaal goed droog te maken. De handdoek hoeft niet heel warm te zijn, maar het liefste ook niet ijskoud (wat bijvoorbeeld in de wintermaanden het geval kan zijn) want dit zal niet prettig zijn voor je kat.

Het is erg belangrijk om je kat goed en snel mogelijk droog te maken na elke wasbeurt. Je wilt je kletsnatte kat niet aan zijn lot overlaten. Nu scheelt het dat van het wassen met een washandje je nat niet zo wordt, als wanneer je hem of haar helemaal zou onderdompelen in water. Toch moet je de vacht goed droog maken, want als je je kat nat rond laat rennen, zullen ze het snel koud krijgen.

4. Een kattenborstel of -kam

Voor katten met korte haren is dit niet echt nodig. Na het wassen, zullen de haren van de vacht zich gewoon nog in de normale positie bevinden. Voor kattenrassen met lang haar, zoals een Ragdoll, Perzische kat, Siberische Kat, Noorse Boskat, Amerikaanse Maine Coon etc, is het echter wel belangrijk om een kattenborstel of -kam bij de hand te hebben. Wanneer je de vacht van deze katten niet uitkamt na het wassen, is de kans groot dat de haren in de klit gaan zitten.

Als je kat vlooien heeft, en dat de reden is dat je hem of haar gaat wassen, kies dan voor een speciale vlooienkam. Deze zijn bedoeld om de vlooien effectief uit die vacht te kammen.

Hoe was ik mij kat met een washandje?

Nu dat je weet wat je allemaal nodig hebt om je kat te wassen, is het tijd voor het echte werk, namelijk het wassen zelf. Een kat wassen met een washandje over het algemeen de gemakkelijkste manier om je kat schoon te krijgen. Er zijn echter wel wat belangrijke dingen om rekening mee te houden.

– Maak het washandje nat genoeg

Het washandje wat je gebruikt om je kat mee te wassen, dient echt goed nat te zijn. Aan een vochtig of uitgeknepen washandje heb je niet zoveel. Je wilt natuurlijk dat je kat goed schoon wordt, dus hier is wel wat water voor nodig. Het washandje moet als het ware nog druipen. Zorg ook dat je wat warm lauw water in een kuipje of emmertje naast je hebt staan om het washandje steeds opnieuw nat te maken.

– Praat tegen je kat gedurende het wassen

Het kan slim zijn om tegen je kat te praten tijdens het wassen, om hem op zijn gemak te stellen. Vooral voor katten die het erg onprettig vinden is dit een goed idee. Praat tegen je kat op een stevige, geruststellende toon. Doe niet bang of nerveus, anders zal je kat zien dat er iets niet klopt en zal hij reageren door zich een weg naar buiten te klauwen.

kat wassen met dreft

– Hou je kat goed vast tijdens het wassen.

Veel katten zullen proberen om weg te glippen tijdens het wasproces, dus zorg ervoor dat je je kat goed en stevig vast houdt. Het kan helpen om hulp in te schakelen van een vriend/vriend, partner of familielid. Dan kan één iemand de kat vasthouden, terwijl de ander wast. Als je geen helper hebt, moet je de kat met één hand vasthouden en met de andere hand schrobben. Negeer tijdens dit proces het miauwen, janken en protesteren dat je kat aan het doen is en was je kat zo snel en voorzichtig mogelijk.

– Probeer water uit de buurt te houden van de oren en het gezicht van je kat.

Voor het schoonmaken van het gezicht en de oren van je kat moet je extra voorzichtig zijn. Hiervoor kun je ook gewoon een washandje gebruiken, maar misschien moet je deze eerst wat meer uitknijpen, zodat er geen water direct over het gezicht of in de oren druppelt. Gebruik ook geen shampoo op deze delen, alleen water.

– Gebruik niet teveel shampoo

Het wordt sowieso niet aangeraden om te veel shampoo te gebruiken, maar wanneer je je kat gaat schoonmaken met een washandje al helemaal niet. Dit komt omdat het met een washandje lastiger is om alle shampoo resten eruit te krijgen, dan wanneer je hier een douchekop voor gebruikt. Om de shampoo weer uit de vacht van je kat te krijgen heb je redelijk wat water nodig, dus probeer het washandje zo nat mogelijk te maken en deze een aantal keer uit te knijpen over het lichaampje van je kat.

– Maak je kat goed droog na het wassen

Wanneer alle shampoo uit de vacht van je huisdier is, moet je hem nog even goed droogmaken, voordat hij weer zijn eigen gang mag gaan. Probeer je kat dan ook nog even te kalmeren en misschien even te knuffelen of te aaien als hij of zij dit toelaat op dit moment.

– Borstel je kat eventueel

Als je een langharige kat hebt, dan is dit ook het moment om hem even goed en zachtjes te borstelen, zodat alle haren weer mooi in model zitten en goed kunnen opdrogen.

Veelgestelde vragen over het wassen van je kat met een washandje

Hopelijk weet je nu beter hoe je je kat kunt wassen met een washandje en durf je het zelf aan. Het belangrijkste is om de juiste benodigheden (zoals kattenshampoo) bij de hand te hebben en met het simpele stappenplan in dit artikel is je kat binnen no time weer spik en span. Mocht je nog wat vragen hebben dan kunnen de onderstaande veelgestelde vragen met antwoorden je mogelijk verder helpen!

– Waarom zou ik mijn kat wassen met een washandje?

Allereerst is het soms gewoon nodig om je kat te wassen. Ja, katten zijn schone dieren en wassen zichzelf, maar soms hebben ze toch echt jou hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kat door iets vies is gaan rollen, wanneer er urine of poep in zijn vacht zit of wanner je zelf misschien verongeluk wat eten op ze hebt laten vallen (kan de beste overkomen). Er kan veel viezigheid achterblijven in de vacht van je kat, dus af en toe een opfrisbeurt is geen overbodige luxe.

Het probleem bij het wassen van katten is echter dat de meeste katten er een hekel aan hebben. Je vindt zelden een kat die graag een bad accepteert zonder tegen te stribbelen. Het gebrek aan controle in een badsituatie, samen met de toevoeging van water, kan ze erg onzeker maken.

Dit is de reden dat de meeste kattenouders (en katten zelf) de voorkeur geven aan het wassen met een washandje. Dit komt minder bedreigend over en accepteren ze over het algemeen eerder. Dit maakt het proces voor zowel jou als voor je kat een stuk prettiger.

– Wat is de beste kattenshampoo?

De beste kattenshampoo heeft een milde en zachte formule, is speciaal ontworpen voor katten en bevat voornamelijk natuurlijke ingrediënten en geen irriterende stoffen. Gelukkig zijn er genoeg opties die hieronder vallen. We hebben de markt afgespeurd naar de beste kattenshampoo’s en hieronder hebben we onze 4 favorieten op een rijtje gezet:

beste kattenshampoo
Nobleza katten- en hondenshampoo - €14,99
beste huisdieren shampoo
Oxyfresh Pet Shampoo - €20,95
Beaphar Bio Shampoo Kat En Kitten - €10,75
Greenfields Cat Shampoo
Greenfields Cat Shampoo - €8,49

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart