kat stinkt uit bek

Kat stinkt uit bek: Oorzaken en behandelingen!

“Help mijn kat stinkt uit zijn bek, wat te doen?” Als jij jezelf dit afvraagt, ben je hier aan het juiste adres! Geen enkel dier heeft een frisse adem die ruikt naar munt, maar het is zeker niet de bedoeling dat je moet kokhalzen wanneer je kat in je gezicht gaapt. Als je merkt dat de adem van je kat een sterke, onaangename geur afgeeft, weet dan dat dit niet normaal is en dat hier iets aan gedaan moet worden.

Een aanhoudende slechte adem bij een kat kan te wijten zijn aan verschillende gezondheidsproblemen. In feite heeft ongeveer 75 procent van de katten ouder dan drie jaar een tandaandoening en een stinkende adem is meestal een van de eerste tekenen die eigenaren van gezelschapsdieren opmerken. Lees gauw verder om te ontdekken wat de oorzaken zijn en hoe je een stinkende adem bij je kat kunt behandelen!

Kat stinkt uit bek: Oorzaken

Slechte adem bij katten kan veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

– Ophoping van bacteriën

Geurproducerende bacteriën die op de tanden en het tandvlees van je kat groeien, zijn de meest waarschijnlijke boosdoeners van een slechte adem. Er kan een overvloed aan bacteriën optreden als je de tanden van je huisdier niet schoonmaakt, waardoor tandsteen en tandplak kunnen ontstaan. Als je kat alleen een slechte adem heeft, maar verder geen andere symptomen is de kans groot dat een opeenhoping van bacteriën de boosdoener is.

– Tandziekte

Wanneer je het gebit van je kat niet goed schoon maakt, zal de ophoping van bacteriën alleen maar erger worden. Speeksel en bacteriën vormen tandplak die, indien niet behandeld, kan mineraliseren en tandsteen kan worden. Dit kan leiden tot parodontitis, een infectie van de ondersteunende weefsels van de tanden. Overmatig bruinachtig tandsteen, kwijlen, moeite met eten of voorkeur geven aan één kant bij het kauwen. Ontstoken tandvlees is ook een teken dat je kat een tandaandoening heeft. Als je deze symptomen opmerkt bij je kat is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Als je enkel een slechte adem opmerkt, maar verder niks aan de tanden, het tandvlees en het gedrag van je kat ziet, ben je nog op tijd om het gebied schoon te maken. Hier later meer over.

– Dieet

Het dieet van je kat kan ook een slechte adem veroorzaken. Eet je kat bijvoorbeeld veel vis? Als dat zo is, kan dit zomaar eens  de reden zijn dat de adem van je kat stinkt. Bepaalde ingrediënten in kattenvoer op basis van lever kunnen ook bijdragen aan de slechte geur. Daarnaast kunnen sommige katten, voornamelijk katten die veel buiten zijn, vreemde dingen eten. Als je vermoed dat voeding de boosdoener is, houdt dan goed in de gaten wat je kat eet en verander dit indien nodig.

– Gingivitis en stomatitis

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Stomatitis is een ontsteking van de slijmvliezen van de mond. Katten zijn vatbaar voor het ontwikkelen van deze aandoeningen, meestal als gevolg van tandaandoeningen, maar soms ook door andere bacteriën, virussen of allergieën. Als je denkt dat je kat dit heeft, ga dan naar de dierenarts.

– Onderliggende gezondheidsproblemen

Soms is een slechte adem meer dan alleen een slechte mondhygiëne. In bepaalde, minder vaak voorkomende gevallen kan het een rode vlag zijn voor ernstigere inwendige aandoeningen zoals nierziekte, vooral bij oudere katten. Een opeenhoping van gifstoffen in het bloed kan leiden tot een slechte adem, omdat de nieren van je kat overbelast raken en niet meer effectief kunnen ontgiften. Andere aandoeningen die een slechte adem kunnen veroorzaken, zijn diabetes en leverziekte. Ook hierbij geldt, ga direct naar de dierenarts. Zij kunnen het beste de gezondheid van je kat onderzoeken.

slechte adem kat

Kat stinkt uit bek: Behandelingen

Als je merkt dat je kat een aanhoudende lange adem heeft, mogelijk met andere symptomen, is het belangrijk om meteen een afspraak bij de dierenarts te maken. Er zijn veel mogelijke oorzaken, zoals eerder besproken, dus het is belangrijk om een professional ernaar te laten kijken.

Als je kat sinds kort een slechte adem heeft, maar verder geen symptomen, kan dit gemakkelijk zelf thuis op te lossen zijn. Hier volgen een aantal dingen die je kunt doen om de adem van je kat te verbeteren:

1. Poets de tanden van je kat

Net zoals voor ons mensen, is het voor katten zeer belangrijk om de tanden te poetsen. Je kunt een frisse adem en een gezonde mond bevorderen door de tanden van je kat elke dag te poetsen. Tandheelkundige gezondheid wordt vaak over het hoofd gezien bij katten, dus door goed op hun adem te letten en hun tanden goed te poetsen, kun je verder tandbederf helpen voorkomen.

Tanden poetsen helpt tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen. Ook vermindert het de kans op het optreden van tandvleesontsteking. Veel katten eigenaren zien deze vorm van verzorging over het hoofd, met alle gevolgen van dien.

Veel katten vinden het niet vervelend wanneer je hun tanden poetst ,vooral wanneer je hier van jongs af aan mee begint. Natuurlijk zullen er ook katten zijn die hier iets meer moeite mee hebben, vooral als ze het niet gewend zijn. Laat ze daarom rustig aan wennen.

Wanneer je begint met het trainen van je kat, laat ze dan eerst de kattentandpasta van je vinger likken. Zodra ze dat graag doen, kun je voorzichtig de lip van je kat omhoog duwen terwijl ze likken. Als je kat zich daar prettig bij voelt, kun je beginnen met het poetsen van de tanden. Beloon je kat na de poets beurt met wat lekkers.

Let op: gebruik nooit mensen tandpasta wanneer je de tanden van je kat gaat poetsen. Katten reageren normaal gesproken slecht op de smaak en de ingrediënten kunnen hun spijsvertering verstoren.

kat tanden poetsen

2. Houdt de tanden van je kat schoon

Naast het tandenpoetsen bij je kat kat, zijn er nog vele andere manieren om zijn gebit gezond te houden. Voedsel, lekkernijen, speelgoed, kauwsnacks, mondwaters en andere orale sprays zijn allemaal beschikbaar om een ​​gezonde mond te bevorderen. Vooral voor katten die niet van tandenpoetsen houden, kan het aantrekkelijk zijn om naar alternatieven te kijken. Probeer als nog zo vaak mogelijk de tanden van je kat te poetsen, maar dagelijks is niet per se nodig in deze gevallen.

3. Stap over op andere voeding

Zoals eerder benoemd kan voeding de oorzaak zijn van een slechte kattenadem. Als je denkt dat dit wel eens het geval bij jouw kat kan zijn, wordt het tijd om je kat andere voeding te geven. Probeer verschillend voedsel om te zien, welk voedsel je kat een slechte adem geeft. Als je kat veel vis eet, probeer dit dan eens te vervangen door kip en kijk of je een verschil opmerkt.

Sommige merken kattenvoeding, hebben een speciale lijn voor gebitsverzorging. Royal Canin Dental is hier een voorbeeld van. Deze gebitsverzorgende voeding pakt tandsteen en tandplak bij je kat aan. Het gevolg hiervan is een frisse adem en een gezond gebit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart