kameleon

Kameleon als huisdier: Alles wat je moet weten!

Overweeg je een kameleon als huisdier? Lees dan hier eerst alles wat je moet weten over deze beestjes voordat je een beslissing maakt. Kameleon zijn absoluut leuke en fascinerende huisdieren, maar ze hebben wel een intensieve verzorging nodig. Omdat hun zorgvereisten vrij specifiek zijn en ze gemakkelijk gestrest zijn, zijn kameleons misschien niet de beste keuze voor de beginnende herpetoloog. Lees in dit artikel meer over het houden en verzorgen van kameleons om te beslissen of jij het juiste baasje bent!

Is een kameleon als huisdier wat voor jou?

Kameleons zijn geweldige dieren en het is geen wonder dat veel mensen het fascinerend vinden om ze als huisdier te houden. Wees echter niet gehaast om er een te kopen voordat je hun zorgbehoeften grondig hebt onderzocht.

Ze hebben een prijs, wat betekent dat hun initiële uitrusting prijzig is, en hun voortdurende zorg kan dat ook zijn. Ze hebben huisvesting, verlichting, verwarming, specifieke waterbehoeften, voedsel en dierenartsbezoeken nodig. Praat met ervaren reptieleneigenaren voordat je een beslissing maakt.

Kameleons zijn voor de meeste mensen lastig te onderhouden en onervaren reptielenbezitters zouden niet met dit reptiel moeten beginnen. Voor beginners is bijvoorbeeld een gekko gemakkelijker te onderhouden. Dat gezegd hebbende, ze zijn ook niet het moeilijkste exotische huisdier om voor te zorgen, en als je precies weet waar je aan begint kan het een geweldige beslissing zijn.

3 dingen die je moet weten over kameleons:

  • Ervaringsniveau: gevorderd
  • Grootte: kameleons kunnen 45 cm lang worden
  • Levensduur: kameleons kunnen tot 5-7 jaar oud worden

Huisvesting van een kameleon

Kameleons moeten individueel worden gehuisvest. Je houdt een kameleon als huisdier in een terrarium. Kies een goed geventileerd terrarium of een afgeschermde behuizing die groot genoeg is voor je kameleon. Hoe ruimer, hoe beter. De minimale grootte is afhankelijk van de maximaal bereikbare grootte van je kameleon soort. De kooi van een kameleon moet groot genoeg zijn om voldoende beweging mogelijk te maken en een driedimensionale “speeltuin” van takken met verschillende diameters te huisvesten met bladeren als beschutting. Takken moeten stevig zijn en net iets groter in diameter dan de greep van de kameleon.

Plaats het terrarium niet in tochtige of drukke delen van het huis. Geef je huisdier ook voldoende dekking in zijn kooi zodat hij het gevoel heeft dat hij zich kan verstoppen.

Bekleed de bodem van het leefgebied met reptielentapijt, kokosvezel of reptielenschors. Maak het vloermateriaal regelmatig schoon en vervang het ten minste eenmaal per maand volledig.

Kameleons zijn boombewoners, wat betekent dat ze uitsluitend in bomen leven. Ze hebben kooien nodig met voldoende begroeiing om te klimmen. Voor het klimmen moeten takken met verschillende diameters worden voorzien en het grootste deel van de kooiruimte moet worden gevuld met deze takken of levend gebladerte. Zorg ervoor dat de planten niet giftig zijn, omdat de kameleon het gebladerte kan opeten. Substraat bestaande uit kleine deeltjes (zoals grind, zand, schors of mos) moet ook worden vermeden om te voorkomen dat de kameleon het per ongeluk opeet terwijl hij een prooi vangt.

In het kameleonverblijf moeten ook verschillende zonnebaden met verschillende temperaturen worden voorzien. Sommige kameleons zijn gelukkiger bij hogere temperaturen, anderen bij lagere temperaturen. Zorg ervoor dat je de details van je ras grondig onderzoekt.

Het is belangrijk dat je de bodem van het terrarium bestrooid met speciaal mos voor deze dieren. 

3x de beste terraria voor kameleons

Het perfecte huisje voor een kameleon is een terrarium. Hieronder hebben we 3 van de beste terraria voor kameleons op een rijtje gezet!

1. Exo Terra Glas Terrarium – 90x45x60 cm

Prijs: €299

Het Exo Terra Glasterrarium, ideaal voor kameleons, is een unieke behuizing ontworpen door Europese herpetologen. De vooraan openende deuren maken het eenvoudig om de kameleons te voeden en te onderhouden. Met een speciale sluiting die ontsnappen voorkomt, kunnen de deuren afzonderlijk geopend worden. 

De bovenzijde van het terrarium bestaat volledig uit staalgaas, waardoor UVB en infrarood licht doorgelaten worden. Deze bovenzijde kan in zijn geheel verwijderd worden, wat het inrichten en onderhouden van het terrarium vereenvoudigt. Aan beide achterzijden van het draadrooster bevinden zich vijf afsluitbare ingangen voor snoeren en buizen, ideaal voor het gebruik van accessoires zoals Heat Wave Rocks, Waterfalls, sensoren, enzovoort in het terrarium. 

Door de verhoogde terrariumbodem kan een substraatverwarmer onderaan worden geplaatst om een deel van het grondoppervlak te verwarmen. De extra hoge voorruit biedt uitstekende mogelijkheden voor kameleons, of het nu gaat om een dikke bodembedekking (gravende reptielen), een watergedeelte (paludarium) of het toevoegen van een Exo Terra Reptile Den. 

De natuurlijke achterwand heeft dezelfde kleur als de andere Exo Terra decoratiematerialen (Water Dishes, Waterfalls, Heat Wave Rocks, enz.) en biedt extra klimmogelijkheden voor kameleons.

2. Exo Terra Terrarium – 90x45x45cm

Prijs: €349,99

Het Exo Terra glas-terrarium is de ideale behuizing voor kameleons. De deuren aan de voorkant van het terrarium zorgen ervoor dat het gemakkelijk is om het te onderhouden en om je dier / dieren te voeren. Een speciaal ontworpen sluiting voorkomt dat je kameleon kan ontsnappen. De deuren zijn afzonderlijk te openen. De bovenkant van het terrarium bestaat volledig uit staalgaas en laat UVB en infrarood door. De bovenzijde kan weggehaald worden en dat zorgt ervoor dat je makkelijk kunt inrichten en onderhouden. De achterkant van het draadrooster heeft vijf afsluitbare ingangen. Daardoor kun je verschillende accessoires aansluiten.
 
Over het algemeen geldt hoe groter hoe beter. Voor je kameleon is meer woonruimte natuurlijk altijd beter, dus als je het budget hebt, ga dan voor een zo groot mogelijk terrarium. 
 
Dit terrarium is ook verkrijgbaar in een grotere maat:
 

3. Giganterra Terrarium 100x50x50cm

Prijs: €219,99

Giganterra stevige glazen terraria zijn perfect voor kameleons . Twee grote deuren met sluiting garanderen gemakkelijke toegang voor schoonmaken en voeren. Het beschikt over een verwijderbare ventilatieroosters en eventuele kabeldoorvoer aan de bovenzijde. Tevens is het voorzien van een opening op de ventilatieroosters waardoor de slang van de meegeleverde GigaFogg luchtbevochtiger bevestigd kan worden.

Temperatuur

Reptielen zijn ectotherm en hebben externe warmtebronnen nodig om hun stofwisselingsprocessen uit te voeren. Bepaalde lichaamstemperaturen zijn nodig voor de spijsvertering, voortplanting en voeding. De gemiddelde kameleon vereist een dagtemperatuurbereik van ongeveer 25 tot 30 graden celcius en een nachttemperatuur van 18 tot 24 graden.

Enkele goede warmtebronnen die net buiten de behuizing van je kameleon kunnen worden gebruikt  zijn gloeilampen van 50-75 watt, keramische verwarmingselementen (commercieel gemaakt) of zogenaamde “warmtelampen”. Er moeten verschillende horizontale takken in de buurt zijn, zodat je huisdier indien nodig dichterbij of verder weg van de warmtebron kan komen.

De sleutel is om een ​​​​omgeving op te zetten die een temperatuurgradiënt biedt. Rode gloeilampen en keramische elementen kunnen 24 uur per dag worden gebruikt, zonder de dagelijkse lichtritmes van de kameleons te beïnvloeden. Het wordt niet aanbevolen om stenen of andere verwarmingselementen onder de kooi of op de bodem van de kooi te verwarmen. Temperaturen in verschillende delen van de kooi kunnen eenvoudig worden gecontroleerd door op enkele plaatsen thermometers te plaatsen. Over het algemeen zullen deskundige herpetologen de temperaturen en lichtcycli in de wintermaanden iets verlagen.

Belichting

Misschien is de meest voorkomende fout van de beginnende kameleonbezitter zich niet realiseren dat kameleons absoluut afhankelijk zijn van specifieke golflengten van licht. Ze vereisen 12 uur blootstelling per dag aan het “UV-B” -spectrum van licht. Dit spectrum (290-320nm) kan worden geleverd door speciale gloeilampen of natuurlijk ongefilterd zonlicht. Lampen die specifiek aangeven dat ze 5% of meer UV-B-spectrum bieden, moeten worden gebruikt als de kameleon binnenshuis is. Zonder dit spectrum kunnen ze calcium in hun lichaam niet goed gebruiken, ongeacht hoeveel ze binnenkrijgen. Deze aandoening, genaamd metabole botziekte, of secundaire nutritionele hyperparathyreoïdie, is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen en groeistoornissen bij kameleons in gevangenschap.

Houd er rekening mee dat de meeste ruiten UV-straling filteren, je moet je lamp dus op de juiste plaats hangen zodat het daadwerkelijk doet warvoor het bedoeld is. Eigenaars moeten er ook van op de hoogte zijn dat UV-B-lampen over het algemeen ongeveer 6-8 maanden goed zijn, maar na deze periode nog steeds zichtbaar licht kunnen produceren zonder UV-B-spectrum. Daarom moeten lampen na zes maanden gebruik worden vervangen.

De UVB-lampen moeten 10 uur per dag branden.

Luchtvochtigheid

Kameleons halen hun water uit druppeltjes op bladeren, dus in de regel nemen ze geen water uit een schaaltje. Er moet voldoende water worden opgenomen via een bevochtigingssysteem of door de behuizing minstens tweemaal per dag te vernevelen.

De luchtvochtigheid kan worden verhoogd door een Fogger te gebruiken die een aantrekkelijke, natuurlijk ogende mist creëert. Hoewel vochtigheid belangrijk is, moet er altijd voor droge ruimtes worden gezorgd. Overmatige vochtigheid kan ervoor zorgen dat bacteriën zich ophopen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kameleon. Een goede indicatie van een te hoge luchtvochtigheid is constante condensatie op het glas.

huisdier kameleon

Het dieet van een kameleon

Kameleons zijn meestal vleesetend, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van insecten of andere dieren voor voedselbronnen. Kameleons lijken het beste te presteren op een verscheidenheid aan insecten, dus je moet proberen zoveel mogelijk soorten insecten aan je huisdier te voeren. Krekels, meelwormen, superwormen, waswormen, wasmotten en kakkerlakken zijn allemaal goede dingen om ze te voeren.

Ze kunnen een verscheidenheid aan insecten eten, maar krijgen in gevangenschap voornamelijk krekel diëten. Krekels mogen echter niet meer dan 50% van het dieet uitmaken. Zoals het gezegde luidt: “je bent wat je eet”, dus is het belangrijk dat krekels die als voedsel worden gebruikt, ook een gevarieerd voedzaam dieet krijgen. Zorg er ook voor dat krekels net hebben gegeten voordat je ze aan je kameleon voert.

Prooivoer moet vóór het voeren met calcium worden beladen en moet worden bestrooid met een calciumsupplement. Sommige voedzame bladgroenten (vermijd spinazie, sla en kool) en andere groenten en fruit kunnen in kleine hoeveelheden worden aangeboden, omdat kameleons af en toe eet deze.

Je kunt je kameleon het beste met de hand voeren, of al zijn etenswaren in een kom te doen, zodat je huisdier de kom als zijn voedselbron herkent. Laat natuurlijk een tak heel dicht bij de kom plaatsen, zodat de kameleon bij de prooi kan komen. Sommige kameleons eten groenten (donkere bladgroenten zijn het lekkerst), en je kunt ze fijn hakken om ze dagelijks bij de prooi in de voerbak te doen.

Volwassenen moeten eenmaal per dag worden gevoerd, terwijl jonge dieren meerdere keren per dag moeten worden gevoed. Geef elk schepsel zoveel als het kan eten in een enkele voeding. Laat insecten niet voor langere tijd in de behuizing.

Gedrag en temperament

Jonge kameleons zijn meestal dof grijs/bruin van kleur en kunnen een beetje van kleur veranderen. Op de leeftijd van ongeveer vijf maanden ontwikkelen zich de volwassen kleur en het vermogen om van kleur te veranderen, en een reeks kleuren, waaronder groen, blauwgroen, turkoois, geel, rood en zwart, kunnen aannemen.

Veranderende kleuren zorgen voor camouflage, temperatuurregeling en een manier om met andere kameleons te communiceren. Net als anoles veranderen kameleons van kleur als reactie op opwinding, stress, temperatuur, lichtomstandigheden, de aanwezigheid van een andere kameleon en andere invloeden.

Over het algemeen zijn donkerbruine tot zwarte kameleon gestresst, waarbij de helderdere kleuren een gelukkiger humeur weerspiegelen.

Kameleons gebruiken hun tong om prooien te vangen. De tong van een kameleon kan tot 1,5 keer de lengte van zijn lichaam zijn, waardoor kameleons insecten van een afstand kunnen vangen.

Kameleonvoeten hebben drie tenen die in de ene richting wijzen en twee die de andere kant op wijzen, waardoor ze een goede grip hebben op de boomtakken waar ze het grootste deel van hun tijd op besteden. Veel soorten hebben ook grijpstaarten. Ze hebben bolvormige ogen die draaien als torentjes en onafhankelijk bewegen, waardoor ze een grote straal kunnen scannen om op voedsel te jagen en uit te kijken naar roofdieren.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Veel kameleons hebben een tekort aan calcium en vitamine A, meestal het gevolg van een slecht dieet. Ze zijn ook vatbaar voor mondrot of stomatitis, een infectie rond de mond die roodheid en overmatig speeksel of kwijlen vertoont.

Een andere veel voorkomende aandoening bij kameleons is metabole botziekte. Deze aandoening, die dodelijk kan zijn als ze niet op de juiste manier wordt behandeld, zorgt ervoor dat de botten van een kameleon sponsachtig worden. Ze zien er lusteloos uit en verliezen mogelijk hun eetlust.

Zoals bij elke aandoening waarbij je huisdier ziek of gestrest lijkt, kun je het beste een dierenarts raadplegen die gespecialiseerd is in reptielen. Probeer huismiddeltjes te vermijden voordat je een dierenarts hebt geraadpleegd.

Je kameleon kiezen

Bij het selecteren van een kameleon als huisdier, is het het beste om een ​​in gevangenschap gefokte kameleon te vinden. In het wild gevangen exemplaren zijn meestal extreem gestrest, dragen een zware parasietenbelasting en hebben moeite om te acclimatiseren aan de omstandigheden in gevangenschap.

Zoals eerder benoemd zijn kameleons niet de makkelijkste reptielen om te houden, en beginnen met een gestresst huisdier zal de zaken alleen maar erger maken. Bovendien leidt de vangst en verzending van kameleons (die gelukkig strenger wordt gereguleerd) tot de dood van veel dieren. Veel meer sterven tijdens het transport dan dat ze de dierenwinkel halen.

Als je eenmaal een in gevangenschap gefokte kameleon hebt gevonden, observeer ze dan. Ze moeten helder en actief zijn, van kleur kunnen veranderen en een goed bevleesd lichaam hebben.

Er zijn verschillende soorten kameleons die populair zijn als huisdier. Hier zijn een paar opties om te overwegen:

  • Gesluierde kameleon
  • Jacksons kameleon
  • Panterkameleon

Meer leren over een kameleon als huisdier

In dit artikel hebben we de basis van de verzorging van een kameleon als huisdier uitgelicht. Er valt echter nog veel meer te leren, specifiek over verschillende soorten kameleons. Als je een kameleon hebt aangeschaft of dit van plan bent te doen, is het verstandig om een uitgebreid boek over het houden van deze fascinerende dieren te lezen. Een voorbeeld van zo’n boek is “Over Dieren – Kameleon“. 

Steeds meer mensen kopen exotische dieren die zij liefdevol in hun huis willen verzorgen.
Kameleons, die hun oorsprong vinden in het oosten van Afrika, behoren tot de hagedissenfamilie.

Er zijn maar liefst ongeveer 180 soorten kameleons, die overigens lang niet allemaal als huisdier worden gehouden. In dit boek wordt informatie verschaft over de meest voorkomende soorten en wordt ingegaan op de geschiedenis van de kameleon, de verzorging, voeding, ziekten en de behandeling daarvan.

boek over kameleons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart