kat verveelt zich

Je kat verveelt zich? Zo los je het op!

Je kat verveelt zich? Dat is een serieuze zaak en er moet snel iets aan gedaan worden! Het goede nieuws is dat je hier aan het juiste adres bent om de beste oplossingen te vinden voor de verveling van je kat.

Een kat binnen houden heeft voordelen – zoals het minimaliseert de kans op een auto ongeluk, bijtwonden door kattengevechten of aanvallen door honden, veel voorkomende infectieziekten en blootstelling aan gifstoffen om er maar een paar te noemen. Katten die alleen binnen zijn, kunnen gemiddeld twee keer zo lang leven als katten die ook buiten mogen rondlopen.

Een risico van het binnenhouden van je kat is echter dat ze zich kunnen gaan vervelen. Verveling bij katten kan leiden tot een verscheidenheid aan problemen, zoals ongepast urineren, krabben, agressie, depressie, overmatige piepen/huilen, verhoogde of verminderde eetlust en overmatig slapen.

Lees gauw verder om te ontdekken hoe je erachter kunt komen of je kat zich verveelt en wat je hiertegen kunt doen.

5 tekenen dat je kat zich verveelt

Twijfel je of je kat zich verveelt? Er zijn verschillende manieren hoe je erachter kunt komen. Je kat zal bepaalde gedragsuitingen vertonen als hij of zij zich verveelt. Hier volgen 5 van de meest voorkomende tekenen van een verveelde kat:

1. Overmatige verzorging of ander overmatig gedrag

Verveelde katten kunnen verder gaan dan normale, gezonde verzorgingsgewoonten. Herhaaldelijk likken, vacht uittrekken of op hun huid kauwen kan een teken zijn van verveling. Ook kan dit leiden tot irritatie, wat natuurlijk nooit fijn is voor je kat. Overmatig miauwen is een ander gedrag dat op verveling kan wijzen.

2. Te veel eten (of juist te weinig)

Als je ooit een zak chips hebt opengegooid of een hele reep chocola in een keer hebt opgegeten, simpelweg omdat er niets anders te doen was, dan begrijp je precies hoe verveling kan leiden tot onnodig eten. Dit gedrag kan leiden tot obesitas en alle gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan. Aan de andere kant kunnen sommige katten juist ook veel te weinig eten omdat ze zich depressief voelen van de verveling en geen levensenergie meer hebben.

3. Inactiviteit

Het is volkomen normaal dat katten veel tijd doorbrengen met dutten, dit is dus niet meteen een teken van verveling. Ze moeten echter ook genieten van perioden van activiteit zoals spelen, jagen, klimmen en verkennen. Als je kat nooit de bank lijkt te verlaten of somber lijkt, kan het zijn dat ze zich verveelt.

4. Andere huisdieren lastig vallen

Een verveelde kat zal soms andere dieren in huis achtervolgen en irriteren. Of dit nu andere katten, honden of knaagdieren zijn. Als je kat andere katten aanvalt, de hond overvalt of de cavia stalkt, is een mogelijke verklaring dat ze andere stimulatie nodig heeft.

5. Destructief gedrag

Sommige katten zijn meesters in het creëren van hun eigen stimulatie, maar dat kan soms ten koste gaan van je gordijnen of bank. Ze kunnen als een gek rond gaan rennen in huis, om wat energie kwijt te kunnen. Aan je gordijnen gaan hangen, of ander minder gewenst gedrag vertonen.

Buiten de kattenbak de ontlading doen is een ander frustrerend gedrag dat soms kan worden toegeschreven aan verveling. Het kan natuurlijk ook betekenen dat je kat niet blij is met de kattenbak of de kattenbakvulling. Trek dus niet te snel een conclusie. Elke keer dat een kat problemen met de kattenbak krijgt, is het een goed idee om met je dierenarts te praten om een medische oorzaak uit te sluiten.

kat verveelt zich

Verveling bij katten voorkomen en oplossen

Nu je hebt kunnen vaststellen of je kat zich verveelt, wordt het tijd om er wat aan te gaan doen. Verveling bij katten is gelukkig in de meeste gevallen snel en gemakkelijk op te lossen met een paar simpele aanpassingen. Hier volgen de belangrijke manieren om verveling bij katten op te lossen en te voorkomen:

1. Creëer een stimulerende omgeving

Een van de gemakkelijkste en meest effectieve dingen die je kunt doen om verveling bij je kat tegen te gaan en het in de toekomst te voorkomen is door de omgeving van je kat verrijkend en stimulerend te maken. Dit betekent dat je huis kat vriendelijk moet zijn, zodat je kat genoeg kan doen binnenshuis. Je kunt dit op een aantal manieren doen:

– Schaf een aantal (kleine) krabpalen met plateau’s aan en plaats deze strategisch

Zet meerdere zitstokken / krabpalen in verschillende kamers in je huis. Vooral voor ramen is een ontzettend leuke plaats voor katten. Ze kunnen vogels, vlinders, eekhoorns en insecten spotten. Dit zorgt voor interessant en interactief entertainment voor je kat. Een kat kan zich letterlijk urenlang vermaken als hij iets heeft om naar te kijken. Je kunt zelfs het entertainment zelf naar het raam brengen, door een vogelhuisje, of gewoon wat lekkers voor vogels voor het raam te leggen.

Een ander leuk alternatief voor een krabpaal naast het raam is een speciaal raambed / raammand voor katten. Hier kan je kat lekker in luieren terwijl hij naar de show buiten kijken. Deze raambedden kun je gemakkelijk aan de raamkozijnen bevestigen.

katten paal
Krabpaal grijs
krabpaal kat
Krabpaal zwart
raambed kat
Raambed/mand

– Zorg voor genoeg klimmogelijkheden

De bovenstaande kleine krabpalen zijn ideaal om naast het raam te zetten voor vermaak. Maar als je plaats en budget hebt zijn wat grotere krabpalen / klimbomen ook geweldig om aan te schaffen. Er zijn verschillende klimbomen beschikbare die echt een speelparadijs voor katten zijn. Hieronder hebben we er aantal voor je op een rijtje gezet.

grote krabpaal
Adori Krabpaal Luna - €199,-
klimboom katten
Nancy's Klimboom Voor Katten - €99,95
luxe klimpaal kat
TecTake Marcel Krabpaal - €82,90

– Zorg voor genoeg speelgoed

De meeste katten zijn enorm speels. Wanneer ze niets of weinig hebben om mee te spelen, zullen ze zich extreem gaan vervelen. Zorg dat je verschillende soorten speelgoed in huis hebt voor je kat. Niet elke kat vindt elk speelgoed leuk. Zorg ervoor dat je weet wat je kat leuk vindt. Als je niet zeker weet welk speelgoed je kat leuk zal vinden, koop er dan een aantal en voer testen uit.

Let op: Katten raken na verloop van tijd ook verveeld met hetzelfde speelgoed. Houd dus een voorraad aan zodat je ze regelmatig wat nieuws aan kunt bieden. Je kunt ook rouleren. Dat wil zeggen bepaalde speeltjes tijdelijk verbergen en een aantal dagen of weken later opnieuw introduceren.

Bekijk hier verschillende kattenspeeltjes

– Plan speeltijd in met je kat

Plan twee of drie keer per dag tijd in om met je kat te spelen. Katten kunnen zichzelf goed vermaken met bepaalde speeltjes, maar speeltijd met jou maakt het vaak nog veel leuker en versterkt jullie band. Laat ze een bal, laserpointer of vlieger achtervolgen. Neem minstens 10 minuten de tijd om met je kat te spelen, dit kan zelfs terwijl je tv kijkt. Haal de laserpointer of verenvlieger tevoorschijn, of gooi gewoon een bal over de vloer om je kat te simuleren. Katten zijn over het algemeen niet moeilijk om te vermaken.

Als je echt weinig tijd hebt en het niet haalt regelmatig speeltijd met je kat in te plannen, overweeg dan af en toe een oppas te laten komen, om je kat bezig te houden. Vooral wanneer je veel weg bent voor werk of andere zaken kan dit een oplossing zijn.

Een andere oplossing voor als je weinig tijd hebt om met je kat te spelen, is automatisch speelgoed. Er zijn verschillende soorten automatische speeltjes beschikbaar voor katten, waarmee ze zich uren kunnen vermaken:

automatische laser speelgoed
Automatisch Laser Kattenspeeltje met App - €34,95
automatisch kattenspeeltje
Automatisch muizenspeeltje - €24,95
automatisch rollende bal
Automatische Rollende Bal - €19,99

– Verstop lekkernijen in huis

Katten hebben een instinct om te jagen en ze vinden het super leuk om dingen te zoeken. Snacks in huis verstoppen is dus een geweldig spelletje voor katten. Zie het als een binnenshuis “jacht” spel. Koop een aantal van de favoriete lekkernijen van je kat en verberg ze strategisch in je hele huis. Je kat zal volledig op zoek zijn naar de heerlijke beloningen – en zal zich zeker niet vervelen als ze op jacht zijn!

– Geef je kat veel liefde

Sommige katten willen echt je tijd en aandacht. Geef je kat veel liefde, en neem hem of haar lekker mee op de bank wanneer je een film gaat kijken. Veel katten vinden het heerlijk om met hun baasjes te kroelen.

Handleiding voor een gelukkige kat

Wil jij je kat beter leren kennen? Wil jij weten wat je kat echt wilt en wil je leren hoe jij je kat zo gelukkig mogelijk kunt maken? Dan is het boek ‘Als de kat het voor het zeggen had’ een must read voor jou! Het is de ultieme handleiding om je kat beter te leren begrijpen.

De vele mooie foto’s en praktische richtlijnen helpen iedereen om katten beter te begrijpen. Want zelfs het schattigste jonge poesje is van nature een wild roofdier. Hoe kan de kattenliefhebber verstaan wat zijn huisdier eigenlijk wil en beantwoorden aan zijn natuurlijke behoeftes? Al is het maar om er zelf gelukkig van te worden, want een probleemkat is lastig en een gelukkige kat bezorgt zijn baasje juist veel plezier.

Dit boek is het ideale cadeau voor elke kattenliefhebber, met tips die iedereen helpen om katten te begrijpen. Met veel verhelderende én aandoenlijke foto’s. Je kat zal je dankbaar zijn voor het lezen van dit boek!

als de kat het voor het zeggen had

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart