Is mijn hond depressief? Symptomen en behandeling!

Is je hond depressief? Dan ben je hier aan het juiste adres. Een hondendepressie is vergelijkbaar met het soort dat wij als mensen ervaren. Er zijn allerlei manieren om erachter te komen of mensen depressief zijn. Ze kunnen stoppen met eten – of meer eten om de pijn te verzachten. Ze huilen misschien veel meer – vaak onverwachts. De kans is groot dat ze zich terugtrekken uit het leven in het algemeen door vrienden en familieleden te mijden en zich ziek melden van werk. En ze kunnen natuurlijk vertellen hoe ze zich voelen.

Bij honden ligt het een stukje ingewikkelder. Ze hebben de optie niet om net zoals wij mensen te huilen, of te vertellen hoe ze zich voelen. Dit betekent niet dat ze niet verdrietig kunnen zijn of zich depressief kunnen voelen. Honden kunnen net zo goed depressief worden.

Maar hoe weet je nou of je hond depressief is? Wat zijn de symptomen? Wat zijn de oorzaken? En het aller belangrijkste: Wat kun je eraan doen om te zorgen dat je hondje weer gelukkig wordt? Lees verder om de antwoorden op al je vragen over een depressie bij honden te ontdekken.

Kan een hond depressief zijn?

Ja zeker. Net zoals mensen kunnen honden depressief worden. Honden zijn in staat tot een veel groter scala aan emoties dan de meeste eigenaren door hebben. Als je denkt dat je hond zich somber voelt, zoek dan uit hoe je hem emotioneel en mentaal weer gezond en gelukkig kunt maken.

Je kunt echter niet zomaar aannemen dat je hond depressief is. Vaak komen emotionele problemen voort uit fysieke, medische oorzaken. Het eerste dat je moet doen als je een gedragsverandering opmerkt, is je hond door de dierenarts laten controleren. Als je dit al hebt gedaan en er is fysiek niets aan de hand met je hond, dan kun je aannemen dat het een mentaal probleem is.

Symptomen van een depressie bij honden

De symptomen van een depressie bij honden lijken erg op die bij mensen. Zo zullen honden zich meer terug trekken, inactief worden en hun eet- en slaapgewoonten kunnen veranderen. Hier op een rijtje volgen de belangrijkste en meest opmerkbare symptomen van een depressieve hond:

1. Ze trekken zich terug en zijn inactief

Honden rusten veel, dat is oud nieuws. Als je echter op merkt dat je hond meer slaapt of ligt dan normaal, kan dit erop wijzen dat je hond niet helemaal lekker in zijn of haar vel zit. Als je je hond voor een lange tijd verlaat (als je bijvoorbeeld naar je werk gaat) en hij blijft liggen nadat je thuiskomt en reageert nauwelijks op je aanwezigheid, dan is er waarschijnlijk iets mis. Helemaal wanneer hij of zij dit voorheen wel deed.

Het is belangrijk om eerst te controleren op fysieke problemen, maar als jij en je dierenarts niets kunt vinden en de symptomen houden aan, kan hij depressief zijn. Dit geldt ook voor de rest van de symptomen.

2. Ze zijn rusteloos

Een ander symptoom kan zijn dat ze juist niet rustig kunnen liggen. Ze zijn rusteloos en komen niet goed of niet in een diepe slaap. Je hond heeft ineens een ander slaappatroon dan dat je van hem of haar gewend bent.

3. Veranderingen in de eetlust

Wanneer sommige honden extreem verdrietig zijn, verliezen ze hun interesse in voedsel en verliezen ze vaak gewicht. Als alternatief zijn er honden die voedsel lijken te gebruiken als een soort troost wanneer ze depressief zijn en meer willen eten, wat leidt tot gewichtstoename.

4. Geen interesse meer in spelen, wandelen etc

Als je hond plotseling geen interesse meer heeft in spelen, wandelen en andere dingen die haar normaal gesproken blij maken, let dan op. Honden die minder actief worden, langzamer gaan wandelen of geen zin meer hebben om te spelen, kunnen last hebben van honden depressie.

5. Likken aan de poten

Overmatig likken of kauwen kan zijn oorsprong vinden in fysiologische of psychologische problemen. Depressieve honden zullen vaak aan hun poten likken of erop kauwen om zichzelf te kalmeren.

6. Mensen vermijden en zich verbergen

Honden die zich plotseling verstoppen of met rust gelaten willen worden, gedragen zich zo omdat ze ergens last van hebben. Als het niet fysiek is, is het waarschijnlijk emotioneel.

Oorzaken van een honden depressie

Grote veranderingen in het leven van een hond kunnen leiden tot periodes van depressie. Dat zijn onder meer verhuizen naar een nieuw huis, een nieuwe echtgenoot of baby in het huishouden, of het toevoegen van een ander huisdier. Zelfs een verandering in het schema van de hond, zoals minder tijd doorbrengen met je huisdier vanwegen een nieuwe baan, kan ervoor zorgen dat een hond zich rot gaat voelen.

Een andere oorzaak kan zijn dat je hond zich verveelt. Een langdure verveling kan uitlopen in een depressie. Als je hond vaak alleen is, te kort wordt uitgelaten of te weinig speelgoed heeft kan het zijn dat je hond zich verveelt.

Lees hier wat je kunt doen om de verveling bij je hond weg te nemen.

De twee meest voorkomende oorzaken van een ernstige hondendepressie zijn het verlies van een baasje of het verlies van een ander huisdier waar ze aan gehecht waren. Let er ook op dat honden hele gevoelige dieren zijn. Ze kunnen letterlijk onze emoties voelen. Als bijvoorbeeld het baasje overleden is, kan een hond ook reageren op het verdriet van anderen. Het kan ook zijn dat je hond nu niet meer de aandacht krijg waaraan hij gewend is.

Een depressie bij honden behandelen

De meeste honden herstellen van een depressie binnen een paar dagen tot een paar maanden met slechts een beetje extra aandacht. houd ze betrokken, doe meer van de dingen die ze graag doen, geef ze wat meer beweging, en het komt zeker goed met hen. Hier volgende belangrijkste dingen die je kunt doen op een rijtje:

1. Verhoog de knuffeltijd

Honden houden van aandacht, dus dit is de makkelijkste manier om ze wat blijer te maken. Geef je hond indien mogelijk meer positieve feedback en knuffel/aai veel met ze. Geef je harige vriendje de aandacht die hij of zij verdient! Kijk echter hoe je hond reageert op de extra aandacht en overdrijf het niet. Bij sommige honden, die meer op hun privacy gericht zijn, kunnen een paar liefdevolle klopjes op het hoofd en kriebelen achter het oor al een groot verschil maken.

2. Speel meer met je hond en voorkom verveling

Als jij even niet lekker in je vel zit, kan het helpen om je endorfine op te bouwen door te gaan hardlopen of fietsen of door iets leuks te gaan doen. Hetzelfde geldt voor je hond. Honden die veel spelen zullen automatisch blijer worden. Spelen met je hond kan ook jullie band verbeteren, wat een hond door een moeilijke tijd kan helpen.

Zoals eerder benoemd kan een aanhoudende verveling bij je hond ook uitlopen in een depressie. Het is dus enorm belangrijk om je hond bezig te houden. Vooral speelgoed die je hond mentaal stimuleert is gunstig voor een depressieve hond. Hier volgen wat ideeën:

honden puzzel speelgoed
Interactieve hondenpuzzel vulbaar met snacks
Intelligente honden voerbal
honden speelgoed
Honden speelgoed set - 15 stuks
honden zwembad
Honden zwembadje

3. Beloon je hond

Beloon ze ook als ze blijer worden. Als bijvoorbeeld het enige is wat je hond nog een beetje gelukkig maakt spelen is, speel dan regelmatig met je hond en beloon hem als hij gelukkiger lijkt.

Pas ook op dat je het negatieve gedrag niet aanmoedigt door een depressieve hond te verwennen met aandacht en lekkernijen terwijl ze aan het grijnzen zijn. De hond zal denken dat je hem voor dat gedrag beloont.

4. Neem nog een huisdier

Soms, als de hond depressief is vanwege het verlies van een ander huisdier of zijn baasje, kan het helpen om een ​​hond (of kat als dit goed werkt) erbij te nemen. Maar het moet zorgvuldig worden gedaan, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van zowel het gezin als de hond. Ook kan dit niet altijd het probleem oplossen. Niet alle honden vinden het even leuk als er een nieuwe hond bij komt. Jij kent je hond het beste, dus overweeg zorguldig of dit een optie is.

Medicijnen voor een honden depressie

Als je al van alles hebt geprobeerd en niets helpt, kunnen medicijnen je hond misschien helpen om van zijn depressie af te komen. Medicijnen voor depressieve honden zijn hetzelfde als die voor depressieve mensen – Paxil, Prozac en Zoloft. Ze gebruiken ook wel eens Clomicalm, een goedgekeurd medicijn voor de behandeling van verlatingsangst bij honden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart