Incontinentie hond: Oorzaken en oplossingen!
Heeft je hond last van incontinentie? Dat is een vervelend probleem, zowel voor je hond als voor jou. Je vraagt je misschien af waarom je hond incontinentie heeft en wat je er allemaal aan kunt doen. In dit artikel gaan we in op de oorzaken en oplossingen van incontinentie bij honden.
Lees gauw verder om alles te leren wat er te weten valt over incontinentie bij honden!
Wat is incontinentie bij een hond?
Urine incontinentie is wanneer je hond onvrijwillig de controle over zijn blaas verliest. Dit kan in verschillende ernst voorkomen, van kleine lekkages tot grote hoeveelheden urine. Incontinentie wordt meestal veroorzaakt door een medische aandoening en je hond heeft waarschijnlijk niet eens door dat het gebeurt.
Hoe ontstaat incontinentie bij een hond?
Er zijn veel oorzaken van incontinentie bij honden, waaronder:
- Urineweginfectie
- zwakke blaas
- Anatomische afwijkingen
- Ruggenmergletsel of degeneratie
- Erfelijke medische aandoening die optreedt bij of voor de geboorte
- Hormonale disbalans
- Prostaataandoeningen
- Sommige medicijnen, zoals corticosteroïden
- Ziekten die overmatig water drinken veroorzaken, bijvoorbeeld diabetes, nierziekte en de ziekte van Cushing
- Urinestenen
Hoe weet je of je hond incontinent is?
Het meest voorkomende symptoom is het vinden van beetjes urine onder je hond wanneer ze slaapt of ontspannen is. Veel hondenbezitters melden dat ze natte plekken op het tapijt of de vloer hebben gevonden waar hun hond onlangs heeft gelegen of geslapen. Af en toe melden eigenaren dat ze urine druppelen terwijl hun hond loopt of nadat ze heeft geplast. In veel gevallen lijkt de hond zich niet bewust van wat er gebeurt.
Je merkt misschien ook dat je hond meer dan normaal aan zijn penis of haar vulva likt. Als je deze symptomen opmerkt, overweeg dan om met je hond naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal de hond onderzoeken en je vragen stellen om de juiste diagnose vast te stellen.
Geschat wordt dat incontinentie meer dan 20% van alle gesteriliseerde vrouwelijke honden kan treffen, vooral honden van grote rassen. Urine incontinentie komt het meest voor bij vrouwelijke honden van middelbare tot oudere leeftijd en middelgrote tot grote rassen, hoewel elke hond er last van kan krijgen.
Wat te doen tegen incontinentie bij je hond
Als je vermoed dat je hond incontinent is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Je dierenarts moet de geschiedenis van je hond grondig doornemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren voordat hij een diagnose stelt. Ze kunnen aanvullende tests doen om informatie te verkrijgen, zoals:
- Urineonderzoek
- Bloedtesten
- Echografie
- Urinecultuur
- Radiografie
Deze testen kunnen helpen bij het bepalen van de oorzaak en de beste behandelplannen voor je hond. Een urineonderzoek kan aantonen dat je hond bijvoorbeeld een blaasontsteking heeft. Sommige andere tests, zoals bloedonderzoek, kunnen nodig zijn om onderliggende oorzaken zoals diabetes of de ziekte van Cushing uit te sluiten. Röntgenfoto’s kunnen urinestenen uitsluiten en echografie sluit tumoren of groei in de blaas uit. Afhankelijk van de bevindingen van deze tests, kunnen ook andere tests nodig zijn.
Als je dierenarts je hond diagnosticeert met een bacteriële infectie (zoals een blaasontsteking) kunnen zij antibiotica voorschrijven.
Als je hond last heeft van hormonale onbalans, kan de dierenarts hormoontherapie aanbevelen. Oestrogeensuppletie is ook een beschikbare optie, waarbij je dierenarts op oestrogeen gebaseerde medicijnen zoals oestriol kan voorschrijven. Testosteron kan worden gegeven aan reuen met urine-incontinentie.
Een zwakke urethrale sluitspier wordt behandeld met fenylpropanolamine. In gevallen zoals blaasstenen en aangeboren afwijkingen, kan je dierenarts een operatie aanbevelen. Chirurgische behandeling is belangrijk, vooral wanneer medicatie alleen het probleem niet oplost.
Incontinentie bij honden beheren
Medische behandeling is de beste manier om de gezondheidseffecten van urine incontinentie te ondersteunen. Je kunt echter ook stappen ondernemen om de effecten van de incontinentie van je hond vanuit huis te beheersen, zoals:
1. Gebruik een voedingssupplement
Bepaalde voedingssupplementen kunnen helpen bij incontinentie en plasproblemen bij honden. Zo’n voedingssupplement is ‘Sensipharm Inconti Stop’. Inconti Stop is een uniek supplement voor honden, speciaal ontwikkeld voor sterke blaasspieren, en het helpt bij het ophouden van de urine. Dit supplement voor incontinentie bij honden is veilig en mild in gebruik en bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten.
Er zitten dan ook geen bijwerkingen aan het gebruik van dit supplement. Houd wel in je achterhoofd dat het versterken van de blaasspier enkele weken nodig heeft.
Inconti Stop mag aan alle huisdieren gegeven worden, van alle leeftijden, dus ook aan puppy’s en kittens. Speciaal voor huisdieren tot circa 5 kilo zijn er 250 mg tabletjes. Aanbevolen wordt om tot 5 kilo lichaamsgewicht 2 maal daags 1 tablet a 250 mg. oraal te geven. Bij het gewenste resultaat na bijv. 1 à 2 weken kan de dosering verlaagd worden.
De tabletjes hebben geen aparte smaak of geur, en kunnen zo uit de hand gegeven worden, of ‘verstopt’ worden in iets lekkers, of door het voer. Voor huisdieren vanaf 5 kilo lichaamsgewicht zijn er grotere 1000 mg tabletjes verkrijgbaar.
2. Gebruik een honden luier of hondenbroekje
Het dragen van een incontinentiebroekje bij honden lost niet het echte probleem op, maar het kan het wel een stuk minder erg maken. Er zijn veel honden broekjes en speciale honden luiers die comfortabel zitten en waar je hond dus geen last van heeft. Dit kan het incontinentie probleem voor jou als baasje een stuk minder erg maken. Je zult geen plas druppeltjes meer in huis vinden en kunt je dwijl weer even opbergen. Er zijn speciale honden broekjes voor reuen en teefjes.
3. Laat je hond vaker uit

Je hond vaker uitlaten kan natuurlijk ook helpen om ongelukjes in huis zo veel mogelijk te voorkomen. In plaats van 3 grote rondes, kunnen 6 kleinere rondes een betere optie zijn voor honden met incontinentie of plasproblemen. Je kunt ook alsnog 3 grote rondes maken als dit je beter uitkomt, maar probeer dan je hond tussendoor even snel te laten plassen voor je huis.
Op deze manier zullen er minder ongelukjes in huis plaats vinden, maar het kan natuurlijk nog steeds gebeuren, omdat je hond er geen controle meer over heeft. We raden je daarom aan om naast deze tip ook de andere twee gegeven tips te gebruiken.
Veel succes!