boeken over honden

Hondenboeken: Top 10 boeken over honden

Ben je opzoek naar de beste boeken over honden? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zijn 10 van de beste hondenboeken op een rijtje gezet.

Bijna elk gezin heeft tegenwoordig een of meerdere honden als huisgenoten. Maar hoeveel weten we eigenlijk over deze trouwe viervoeters? Hoeveel begrijpen we echt van hoe ze informatie opnemen en naar de wereld kijken, waarom ze zo reageren op andere mensen of dieren, of zelfs over welke trainingsmethoden het beste werken en waarom?

In de afgelopen decennia heeft de wetenschap dieper gekeken naar honden en hebben we ongelooflijk veel geleerd over hoe honden de wereld ervaren, interpreteren en hoe we hen kunnen helpen ons beter te begrijpen om conflicten te vermijden.

Als je van honden houdt, een hond hebt of overweegt er een aan te schaffen, dan zijn de volgende hondenboeken onmisbaar. Deze hondenboeken top 10 bevat verschillende soorten boeken, van het opvoeden van puppy’s tot het dealen met honden met angst en agressie. Of je nu een pup, een oudere hond of een werk hond hebt, de onderstaande boeken over honden kunnen je veel leren over je lieve harige vriendje. Ze zullen jouw leven, en dat van je hond een stuk gemakkelijker en gelukkiger maken!

Hondenboeken: Top 10 boeken over honden

Hieronder volgt de top 10 beste boeken over honden van dit moment. Lees de korte samenvattingen door om erachter te komen welk boek of welke boeken je het meeste aanspreken. Elk boek in deze lijst van hondenboeken is uniek en biedt een hoop nuttige informatie. Alvast veel lees plezier!

1. Welkom puppy!

Praktische gids voor opvoeding van jouw unieke pup

Auteur: Joke Monteny

In een lijst met de beste hondenboeken mag dit boek absoluut niet ontbreken. Een puppy aanschaffen is een van de leukste en spannendste dingen die je kunt doen in het leven! Vooral als het je eerst pup ooit is, weet je misschien niet helemaal wat je te wachten staat. Je hebt vast een hoop vragen. Hoe laat je hem best wennen aan zijn nieuwe thuis en huisgenoten? Hoe maak je hem zindelijk? Hoe leer je hem dat je nieuwe bank en je nieuwe schoenen geen kauwmateriaal zijn?

Dit praktische boek helpt je een heel eind op weg om van de opvoedingstijd van je pup een mooie en onvergetelijke periode te maken. Naast algemene kennis over hoe je pup in elkaar zit, vind je een schat aan praktische kennis, tips en weetjes, doordrengt met grappige anekdotes en levensechte verhalen. Daarnaast worden een aantal hardnekkige mythes ontkracht.

Je ontdekt de wereld door de ogen van je pup en je zal versteld staan hoe anders hij die ervaart. Zo leer je stap voor stap je pup beter begrijpen, waardoor de opvoeding een stuk vlotter zal verlopen en jullie samen een liefdevolle, hechte band kunnen opbouwen.

Klik hier om het boek ‘Welkom puppy!’ aan te schaffen.

2. Praktische gids voor een gelukkige hond

98 tips en trainingen

Auteur: Cesar Millan

De auteur van dit boek, Cesar Millan, ken je misschien wel van tv. Hij is bekend van de bekende serie ‘Dog Whisperer’. Hij is een van de bekendste hondentrainers van de wereld en hij beschikt over het unieke vermogen de psychologie van de hond te doorgronden en te vertalen naar een aanpak die voor iedereen werkt. Als iemand verstand heeft van honden en het schrijven van hondenboeken is het Cesar Millan.

In dit boek leer je 98 essentiële lessen die interessant zijn voor elke hondeneigenaar. Met Cesars praktische tips en zijn inzicht in het gedrag van mens en hond is het opvoeden van je hond tot een gezond, blij en evenwichtig dier dichterbij dan ooit. Cesar leert je alles wat je moet weten over het correct opvoeden van een hond. Van het aanpassen aan veranderende levensomstandigheden tot het corrigeren van het meest voorkomende wangedrag, alles wat belangrijk is komt aan bod in dit boek.

Dit boek is een combinatie van alles wat Cesar in de afgelopen tweeëntwintig jaar heeft opgestoken over hondenpsychologie en -training in één simpel, gemakkelijk te lezen boek. Na het lezen van deze gids heb je veel geleerd over de manier waarop het brein van een hond werkt en hoe je een goede roedelleider voor je eigen hond kunt worden.

Klik hier om het boek ‘Praktische gids voor een gelukkige hond’ aan te schaffen.

3. Hondentaal is lichaamstaal

Leer honden beter begrijpen

Auteur: Martin Gaus

Het boek ‘Hondentaal is lichaamstaal’ van Martin en Sacha Gaus is een praktisch boek bij de opvoeding van honden en het oplossen van mogelijke gedragsproblemen. Dit boek is geschikt voor zowel puppy’s als oudere honden. Zoals je weet kunnen honden niet praten net zoals mensen. Honden spreken met hun lichaam. Kleine veranderingen in mimiek en houding kunnen voor de goede verstaander duidelijke taal zijn.

In dit boek laten Martin en Sacha, de auteurs, met vele foto’s en heldere uitleg zien wat honden in de omgang met soortgenoten of mensen bedoelen. Als jij je hond beter wilt leren begrijpen is niet boek een must read! Je hond zal je dankbaar zijn.

Klik hier om het boek ‘Hondentaal is lichaamstaal’ aan te schaffen.

4. Puppymanieren

Hét opvoedboek voor puppy’s

Auteur: Marin & Sacha Gaus

puppymanieren

Als je net een puppy in huis hebt genomen, zal je merken hoe veel je leven veranderd. Er is ontzettend veel wat je moet weten en ontzettend veel waar je rekening mee moet houden. Een hond opvoeden, hoewel het erg leuk, is niet de meest makkelijke taak, en er komen veel hindernissen om de hoek kijken. 

Het boek ‘Puppymanieren’ van Martin en Sacha Gaus is hét opvoedboek voor puppy’s (en baasjes). Een pup in huis zet de boel flink op zijn kop! Wat moet je doen en laten om te zorgen dat de hond niet het heft in eigen pootjes neemt? De auteurs laten zien hoe leerprocessen werken en hoe je die kunt aansturen als een hond tussen de zeven en twaalf weken oud is.

Klik hier om het boek ‘Puppymanieren’ aan te schaffen.

5. Je hond opvoeden met de connectiemethode

Ontwikkel een natuurlijke en diepere band met je hond dankzij vriendelijke en geweldloze communicatie

Auteur: Geert de Bolster

Dit is een van de beste boeken over honden, als je echt een diepe en hechte band met je hond wilt opbouwen. Dit boek leert je hoe je je hond kunt opvoeden met behulp van de confectiemethode. Met deze methode ontwikkel je een natuurlijke en diepere banen met je hond dankzij vriendelijke en geweldloze communicatie. Een hond die voortdurend blaft, opspringt of aan de riem trekt, wilt natuurlijk geen enkele hondenliefhebber. Maar wist je dat zulk gedrag eigenlijk heel normaal is? Zo springt je hond op om je liefdevol te begroeten, trekt hij aan de riem omdat hij zich gespannen voelt en blaft hij omdat hij zijn gevoelens aan je probeert duidelijk te maken. Je hond bedoelt het niet slecht, maar helaas interpreteren veel hondeneigenaren dat wel zo.

In dit boek legt hondengedragsexpert Geert De Bolster uit hoe je aan de hand van de connectiemethode een diepere band ontwikkelt met je hond, niet door het ongewenst gedrag te bestraffen, maar door het beter te begrijpen. Leer op een hondvriendelijke, geweldloze manier communiceren met je hond door onder meer een goede leider voor hem te zijn en aan zijn vijf basisbehoeften te voldoen. Verder krijg je concrete tips en adviezen over hoe je een puppy opvoedt, hoe je een puberende hond goed ondersteunt en hoe je omgaat met probleemgedrag zoals ongehoorzaamheid en agressie. Dankzij deze unieke methode zal je hond zich ontwikkelen tot een sociaal en gelukkig huisdier waarmee je met veel plezier samenleeft.

Klik hier om het boek ‘Je hond opvoeden’ aan te schaffen.

6. Door de ogen van de hond

Perfecte samenwerking voor een blije en rustige hond

Auteur: Jos Oosting

Leer de wereld kennen door de ogen van een hond. Dit boek leert je hinderlijke gedragsproblemen oplossen, zoals: Niet alleen kunnen zijn, trekken aan de riem, uitvallen, opspringen, agressie, onzindelijkheid, vuurwerkangst, overdreven waken, najagen van joggers en fietsers, bang voor vreemde mensen en nog heel veel meer!

Dit boek beschrijft op duidelijke en doeltreffende wijze hoe je door professionele gedragstherapie een perfecte samenwerking met je hond kunt krijgen. Het uitgangspunt hierbij is dat je leert begrijpen waarom je hond bepaald gedrag laat zien. We kijken naar wat hem drijft en wat hij wil bereiken. We kijken ernaar “Door de ogen van de hond”.

In vijf delen leer je alles over hondentaal, trainingstechnieken en het oplossen van specifiek probleemgedrag. Hierbij staat de packleader-methode steeds centraal, zodat je zonder straf of dwang perfect kunt samen werken met je hond of op eenvoudige en snelle wijze vrijwel alle problemen met je hond overwint.

Niet alleen voor mensen met een hond met gedragsproblemen, maar ook voor hondenliefhebbers met honden zonder ongewenst gedrag is dit boek een absolute aanrader. Het leert je als een professional naar je hond te kijken en hem te begrijpen. Daarnaast leer je hoe je jouw hond optimaal kunt motiveren, zodat hij ongewenst gedrag achterwege laat. Niet omdat dat moet, maar omdat hij het zelf wil. Het gevolg is een hond die graag voor je wil werken en in jou als baas zijn absolute held en voorbeeld ziet. Een perfecte samenwerking dus! Dit is een van de meest nuttige hondenboeken om je hond beter te leren begrijpen en een betere band op te bouwen met je hond.

Klik hier om het boek ‘Door de ogen van de hond’ aan te schaffen.

7. De wijsheid van de honden

Over intelligentie en gedrag van ons meest geliefde huisdier

Auteur: Brian Hare

Brian Hare, de auteur van dit boek, ontdekte dat het intelligentieniveau van de hond dichter bij dat van de mens ligt dan gedacht. In de 43.000 jaar dat honden als huisdier worden gehouden, zijn ze slimmer en vriendelijker geworden. Ze werken goed samen en communiceren, waardoor ze net zo goed zijn in problemen oplossen als mensen. 

In dit boek nemen de auteurs de lezer mee op de reis die zij maken voor hun wetenschappelijk onderzoek, van Geor gië naar Rusland, naar Congo en weer terug naar de vs. Daar bestuderen zij meer dan 2000 honden: van hun eigen hond Oreo tot de meest modieuze hondenrassen van de wereld. Zij vertellen hun verhaal vol wetenschappelijke feiten met aanstekelijk enthousiasme.

Klik hier om het boek ‘De wijsheid van honden’ aan te schaffen.

8. Kalmerende Signalen

In gesprek met je hond

Auteur: T. Rugaas

kalmerende signalen

Een van de meest populaire hondenboeken in deze lijst is het boek ‘Kalmerende signalen’. Dit boek laat je kennismaken met de oersignalen die honden uitzenden en de manieren waarop ze reageren. Turid Rugaas, de auteur van dit boek, is een bekende Noorse hondentrainer, die zich heeft gespecialiseerd in hondentaal, stress en agressie bij honden. Zij geeft lezingen en cursussen over de hele wereld en kan je alles vertellen over wat je hond jou wil vertellen.

Honden maken al duizenden jaren deel uit van de menselijke samenleving. Om meer te weten te komen over gedrag bij honden, zijn vele studies verricht naar groepsgedrag van wolven, de oervorm van onze huis hond.

Zeer kenmerkend is dat de wolf, hoewel een roofdier, in roedelverband continue bezig is conflicten binnen de groep te vermijden. Studies hebben een groot scala zogenaamde kalmerende signalen opgeleverd. Turid Rugaas heeft aangetoond dat ook onze honden heel duidelijk conflictvermijdend bezig zijn. Helaas op een wijze die door ons vaak niet zo wordt geinterpreteerd.

Kennis van de kalmerende signalen geeft de hondenbezitter een extra dimensie bij het interpreteren van de gedragingen van zijn hond en kan de basis voren voor een stressvrije omgang tussen mens en dier.

Klik hier om het boek ‘Kalmerende signalen’ aan te schaffen.

9. Basisboek opvoeden van honden

Gids voor levenslange relatievorming volgens de roedelmethode

Auteur: Arjen van Alphen en Francien Koeman

Dit boek is niet zomaar een standaard boek over het opvoeden van honden. Het is anders dan de meeste andere hondenboeken over het opvoeden van honden. Het leert je je hond(en) namelijk opvoeden volgens de roddelmethode. Dit is een  methode voor het opvoeden van en de relatievorming tussen hond en baas, op basis van natuurlijke leerprocessen, zonder voerbekrachtiging en zonder onnatuurlijke correctiematerialen. Het is een andere manier van opvoeden dan de meeste van ons gewend zijn.

We voeden onze kinderen op, waarbij we een emotionele relatie, wederzijds vertrouwen en begrip opbouwen, maar we trainen onze honden. ‘Goed getraind’ wil echter niet automatisch zeggen ‘goed opgevoed’ zijn. Dit basisboek gaat niet enkel over het trainen, maar vooral over het opvoeden van een hond en over het opbouwen van een emotionele relatie. Het is een boek over opvoeden, over sociaal leren en over alles wat daarmee samenhangt.

Het geeft ook inzicht in de relatie tussen hersenen, zintuigen, emoties en de psychische ontwikkeling van honden. Hierdoor is het geschikt voor iedere hondenbezitter, voor de opvoeding van echt élke hond, ongeacht leeftijd of ras.

In het eerste deel wordt beschreven hoe je een relatie met de hond aangaat op basis van elementen die voor honden begrijpelijk, verstaanbaar en te beantwoorden zijn. Dit is het ‘sociaal leren’, waarin de eigen taal, eigen motivatie en eigen emoties van de hond centraal staan. In deel twee komen de zintuigen van de hond uitgebreid aan bod. Een echte eye-opener die het opbouwen van de relatie met je hond in een veel begrijpelijker perspectief plaatst. In het derde deel wordt de psyche van de hond in elke levensfase uit de doeken gedaan. Hoe speel je in op de behoefte en mogelijkheden van de leeftijd, wat kan je hond wel begrijpen en niet begrijpen?

Met dit basisboek kun je je hond goed begeleiden vanaf het moment dat hij bij je komt, tot het moment dat het echt tijd is om afscheid te nemen van elkaar. Dit boek gaat dus niet alleen over de opvoeding in het eerste levensjaar van je hond, maar over het hele hondenleven. De auteurs van dit boek, Arjen van Alphen en Francien Koeman, zijn gedragsdeskundigen, met name gericht op honden. Ze geven trainingen en cursussen. Ze schreven eerder boeken over het opvoeden en trainen van honden. Ze weten waar ze over praten en kunnen jou helpen je hond zo goed mogelijk op te voeden en een zo goed mogelijke  band met je hond op te bouwen.

Klik hier om het ‘Basisboek opvoeden van honden’ aan te schaffen.

10. BAT 2.0

Nieuwe technieken om honden te helpen bij angst, frustratie en aggressie

Auteur: Grisha Stewart

Als laatste (maar zeker niet als minste) in de beste hondenboeken lijst: ‘BAT 2.0’ In een lijst met boeken over honden, mag een boek over honden met gedragsproblemen niet missen. Grisha Stewart, de auteur van dit boek, is de grond­legger van Ahimsa Dog Training in Seattle. Ze werkt samen met een team van meer dan tien men­sen en haar honden­school heeft ontzettend veel prij­zen ge­won­nen. Ze weet alles van honden af en helpt mensen om hun honden af te helpen van angst, frustratie en agressie.

Er zijn nog steeds veel mensen die de dominantietheorie aanhangen en hebben geleerd dat je je hond af en toe ‘flink moet aanpakken’, ‘moet laten zien wie de baas is’ en / of ‘honden het onderling maar moeten laten uitzoeken’ en dat dus met de beste bedoelingen doen.

In dit boek komen echter andere inlichtingen naar voren. Hierbij gaat het om geweldloosheid. Dit is de beste manier om je hond op te voeden en te trainen. Het boek leert je op een rustige en vriendelijke manier omgaan, met een hond die niet helemaal lekker in zijn vel zit. Van alle hondenboeken in deze lijst is dit het beste boek om met een hond te leren omgaan die veel angst, frustratie en agressie gedrag vertoont.

Klik hier om ‘BAT 2.0’ aan te schaffen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart