Hond trekt aan riem: Zo leer je het af!
Help! Mijn hond trekt aan de riem tijdens het wandelen… Ben jij ook zo jaloers op honden die perfect naast hun baasje lopen? Iedereen zou dit wel willen, een hond die netjes meeloopt. Helaas is het tegenovergestelde een wel bekend probleem bij veel hondenbezitters. Honden die hard trekken aan de riem kan een grote ergenis zijn (helemaal als je een grote en sterke hond hebt). Maar gooi de handdoek nog niet in de ring! Die hond die je altijd perfect naast zijn of haar baasje ziet lopen, kan jouw hond worden met de effectieve tips in dit artikel. Lees verder voor de beste manieren om je hond te leren stoppen met trekken aan de riem.
Waarom trekken honden aan de riem?
Voordat we ingaan op de methoden om van het trekken van je hond af te komen, is het handig om te kijken naar waarom ze het eigenlijk doen. Plat gezegd trekken honden aan de riem om dit normaal hondgedrag is. Dat het voor veel honden normaal is, betekent nog niet dat het wenselijk is voor hun baasjes. Niets is zo irritant als de straat door getrokken te worden door je hond.
Honden trekken omdat dit ze brengt waar ze heen willen in hun eigen tempo. Ze trekken niet omdat ze proberen dominant te zijn of om jou dwars te zitten, ze doen het omdat het werkt. Met andere woorden, als je achter je hond aan blijft lopen als hij trekt, leer je hem nog meer te trekken. Dat trekken wordt beloond omdat het ervoor zorgt dat ze vooruit blijven gaan en sneller op de plaats van bestemming komen. Bijvoorbeeld als je richting het park of de hondenren loopt.
Als je hond altijd aan de lijn heeft getrokken, wordt het een moeilijke gewoonte om te doorbreken. Omdat ze gewend zijn om vooruit te gaan terwijl ze trekken, wordt het gedrag zelfs aangemoedigd, en de natuurlijke reflex van een hond is om zich tegen terughoudendheid te verzetten.
Het is daarom het makkelijkste om dit probleem als puppyzijnde aan te pakken. Maar niet getreurd, het is zeker mogelijk om het trekken aan de riem in grote mate te verminderen of zelfs helemaal af te leren. Als je consequent bent, kun je die gewoonte doorbreken en je hond laten zien dat rustig naast jou lopen veel meer lonend is.
Hond trekt aan riem – Methodes om het af te leren
Hier volgen de beste en meest effectieve manieren om ervoor te zorgen dat je hond stopt met trekken aan de riem en netjes naast je gaat lopen. Kies je favoriete methode uit of probeer / combineer ze allemaal voor de beste resultaten.
1. Kies een loopmethode en blijf erbij
De eerste tip als het gaat om het leren van je hond om niet aan de riem te trekken, is een manier van lopen kiezen en consequent zijn. Je moet je hond leren welk gedrag acceptabel is tijdens een wandeling, dus uitzoeken hoe je wilt dat je hond loopt en consistent zijn met dat doel, is de snelste manier om daar te komen.
Wil je dat je hond aan je linkerkant, je rechterkant of een paar stappen achter/voor je loopt? Kies je voorkeur en blijf consistent. Als je wilt dat je hond altijd aan je rechterkant blijft, zorg er dan voor dat iedereen die met hem loopt zich ook hieraan houdt. Het is belangrijk om hier consequent in te zijn. Door bij één soort loopmethode te blijven, leer je je hond precies wat er van hem wordt verwacht tijdens een wandeling, en verloopt de training soepeler.
2. Begin met oefenen in een minder leuke omgeving
Als het erom gaat je hond te leren hoe hij netjes aan de lijn moet lopen, is een ding dat je wilt vermijden te drukke en ‘leuke’ plekken. Begin dus met oefenen op een niet opwindende plek. Ga voor een route waar niet zoveel andere mensen en honden komen of kies een rustig moment op de dag uit.
Als je je hond meeneemt naar een druk park voordat hij goede lijnmanieren heeft, is de kans groot dat hij veel te opgewonden en gestimuleerd zal zijn om op te letten en iets te leren. Ze zullen veel te veel worden afgeleid door al die opwindende geluiden, geuren en bezienswaardigheden – en natuurlijk andere honden. Begin met je hond te leren hoe hij op een rustige plek lekker kan lopen en van daaruit kun je verder opbouwen.
3. Speel een volg spelletje
Hou de riem van je hond vast en zet een paar stappen achteruit, weg van je hond. De achterwaartse beweging is uitnodigend, dus je hond zal zich waarschijnlijk omdraaien en je volgen. Zeg ja!” als je hond je nadert, beloon hem of haar dan onmiddellijk met wat lekkers. Dit spel helpt je hond zich te concentreren en met je mee te bewegen. Herhaal dit patroon vaak, totdat je hond je actief achtervolgt wanneer je stappen in een andere richting doet.
Een ander idee tijdens wandelingen is om je snelheid te variëren, rond bomen of palen te lopen en in verschillende richtingen te draaien. Dit zorgt er ook allemaal voor dat je hond zich op jou moet concentreren. Zorg ervoor dat je hierbij niet trekt aan de riem van je hond. Het gaat erom dit je hond juist zelf volgt. Geef je hond regelmatig iets lekkers om bij je te blijven en hem of haar te belonen. Dit leert je hond niet alleen om fijn mee aan de lijn te lopen, het maakt je wandelingen ook leuker.
4. Gebruik een riem die trekken tegen gaat
Dit is een beetje valsspelen maar het kan wel wonderen verrichten! Er zijn verschillende soorten honden riemen / harnassen die je kunt gebruiken om je hond beter te laten volgen aan de lijn. Dit is de makkelijkste en vaak ook snelste manier om je hond te laten stoppen met trekken.
– Een hondentuigje met clipje aan de voorkant
Een methode om je hond snel te laten stoppen met trekken aan de riem is het aanschaffen van een hondentuig met een clip aan de voorkant. Het beste is dat de hondentuigjes met clips aan de voorkant gemakkelijk te gebruiken zijn; het moeilijkste is om erachter te komen hoe je ze de eerste paar keer moet aanbrengen. Dit tuigje kan zon enorme impact hebben tijdens wandelingen dat je spijt hebt dat je er niet eerder een hebt aangeschaft.
Dit soort hondentuigje is niet alleen veel prettiger voor jezelf, maar ook voor je hond. Als je hond een gewone halsband draagt en veel trekt, kan zijn nek beschadigd raken. Een hondentuig is daardoor ook voor de hond prettiger. Bij een tuig wordt de trekkracht verdeeld over de hele borstkas van je hond. Je kunt de bewegingen van je hond ook een stuk beter controleren met een tuig. Vooral wanneer het clipje waaraan je de lijn vastmaakt aan de voorkant hebt zitten, bij de borst van je hond, is het bijna onmogelijk voor je hond om nog te trekken.
Het gebruik van een ander soort riem/tuig werkt vooral goed bij honden die al gewend zijn aan trekken met een traditionele halsband / riemcombinatie. Vanaf het moment dat je je nieuwe tuigje gaat gebruiken, is het belangrijk dat je je hond blijft belonen terwijl hij goed mee loopt. Je hond zal het tuigje gaan associëren met een fijne wandeling.
Het is dezelfde methode die voor veel politie hondenwordt gebruikt. Ze hebben verschillende tuigen die ze dragen, afhankelijk van de taken die ze krijgen. Een simpele omschakeling van hun halsband brengt hen in een andere mindset en ze weten precies wat er van hen wordt verwacht.
Koop hier een hondentuig met clip aan de voorkant.
– Een ‘hoofdhalsband’
Een zogenoemde hoofdhalsband werkt ook perfect tegen honden die trekken. Een hoofdhalsband ziet er misschien wat minder diervriendelijk uit, maar dat is het zeker niet. Veel dierenartsen en hondengedragsdeskundigen raden dit soort banden aan om je hond af te leren aan de riem te trekken. Het is een methode om je hond op een vriendelijke manier te corrigeren, af te richten en onder controle te houden. Je zult meteen resultaat zien wanneer je de band voor de eerste keer gebruikt.
Hoe werkt het? Bij normale hondenriemen trekken veel honden en door de tegendruk gaan ze juist meer trekken. Een hoofdhalsband voor je hond voorkomt dit gedrag in 3 unieke stappen:
- De druk van de riem bij het trekken wordt nu verplaatst naar de achterzijde van de nek. Hierdoor ontspant de hond, deze natuurlijke reactie wordt ook gecreëerd als de moeder een pup in de nek beet pakt.
- De lichte druk op de bovenneus van je hond geeft een reflex dat de hond direct ontspant.
- Het is vergelijkbaar met het in de juiste richting sturen van een paard met behulp van een halster (het lichaam volgt de neus).
Koop hier een hoofdhalsband.
4. Gebruik traktaties om je hond aan te moedigen je te volgen
Voor welke methode je ook gaat om te voorkomen dat je hond aan de riem trekt, vergeet nooit de traktaties. Het belangrijkste is om je hond gemotiveerd te houden en dat is waar lekkernijen bij zullen helpen. Je moet ze laten zien dat het loont om je te volgen en de gemakkelijkste manier om dat te bereiken is door lekkere traktaties te gebruiken. Door je hond iets positiefs te geven voor een bepaald gedrag, wordt hij aangemoedigd om dat gedrag te herhalen.
Dus wanneer je gaat beginnen om je hond te trainen netjes aan de lijn te lopen, vergeet dan niet om snoepjes te gebruiken (of speelgoed als je hond meer gemotiveerd is om te spelen) om hem aan te moedigen je te volgen. Na verloop van tijd zullen ze dat gedrag vanzelf gaan herhalen.
Niet alle methoden werken perfect voor elke hond
Als er één ding is dat je moet doen voordat je met een training begint, is het dat niet elke methode voor elke hond zal werken. De ene methode zal wel voor de ene hond werken, maar niet voor de andere hond. Net zoals elk mens anders is en een ander karakter heeft, hebben honden dat ook. Een groot deel van de hondentraining gaat over het vinden van wat je hond motiveert, en daarop voort te bouwen. De onderstaande methodes kun je allemaal uitproberen, combineren of de beste voor jou en je hond eruit pikken. Hoe dan ook zul je vast en zeker goede resultaten te zien krijgen met één van deze methoden.
Mijn hond blijft trekken, wat nu?
Blijft je hond trekken, wat je ook probeert? Dan kan het lezen van het boek ‘Helpt mijn hond trekt!’ misschien wel je redder in nood zijn.
Het boek leert je een hondvriendelijke methode voor het ontspannen aan de lijn leren lopen. In dit boek beschrijft de Noorse hondentrainster Turid Rugaas haar hondvriendelijke en effectieve methode om honden aan te moedigen zonder trekken te wandelen. De methode is snel en makkelijk te leren en geldt voor alle honden, onafhankelijk de grootte, het ras, en de leeftijd. Het is een hulpmiddel voor honden die makkelijk afgeleid zijn, snel aan de lijn trekken, blaffen of agressief gedrag vertonen. Al deze honden kunnen leren rustig aan de lijn mee te lopen.
Het wandelen in de stad, in een dorp of in de vrije natuur wordt meer ontspannen waardoor stress bij zowel de hond als de eigenaar gereduceerd wordt. De methode wordt stap-voor-stap uitgelegd met ondersteuning van informatieve foto’s. Hiermee is het een praktische handleiding geworden voor het netjes aan de lijn leren lopen. Verder wordt er in het boek aangegeven welk materiaal geschikt is om te gebruiken, waar het fout kan gaan en dit alles gecompleteerd met tal van casestudies.
