hond stinkt uit bek

Hond stinkt uit bek: Oorzaken en oplossingen!

Help, mijn hond stinkt uit zijn bek! Er zijn maar weinig geuren zo onaangenaam als een hond die uit zijn bek stinkt. Je hond denkt misschien dat je het op prijs stelt wanneer hij of zij in je gezicht likt, maar dit is wel het laatste waar je op zit te wachten.

Wanneer je hond een slechte adem heeft is dit niet alleen vies, het kan ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Het is dus belangrijk om dit serieus te nemen. Neem wat tijd om te onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is en hoe je dit kunt behandelen. Na het lezen van dit artikel zul je al een stuk wijzer zijn!

Is een vieze adem bij mijn hond normaal?

Een slechte adem bij honden is niet normaal, maar het komt vaak voor. Puppy’s hebben altijd een zoet ruikende adem omdat ze nog geen opeenhoping van bacteriën hebben die een slechte adem veroorzaken. Als je een hond al wat ouder is zul je misschien merken dat zijn of haar adem wat minder lekker ruikt. Lees verder om te ontdekken wat hier de oorzaken van kunnen zijn.

Oorzaken van een slechte adem bij honden

Veel hondenbezitters zullen de slechte adem van hun hond negeren en denken dat het erbij hoort, maar dit is niet het geval. Er zit meestal een reden achter de geur van de adem van je hond. Hier volgen de belangrijkste oorzaken van een hond die uit zijn bek stinkt.

1. Mondhygiëne en parodontitis

De is verreweg de meest voorkomende oorzaak van een slechte adem bij honden zijn slechte mondhygiëne en parodontitis. Net als bij mensen kan de vorming van tandplak en tandsteen leiden tot de ontwikkeling van bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Als je hond niet goed kauwt op zijn eten, speeltjes enz en als je niet regelmatig zijn tanden poetst of laat poetsen, dan is de meest waarschijnlijke oorzaak van zijn slechte adem de vorming van tandplak. Honden hoeven niet zoals wij mensen 2 keer per dag hun tanden te poetsen, maar het is wel belangrijk om dit eens in de zoveel tijd te doen.

Na verloop van tijd kan een slechte mondhygiëne leiden tot parodontitis. Te veel opeenhoping van tandplak en tandsteen kan het tandvlees wegdrukken van de tanden, waardoor nieuwe gebieden worden blootgelegd waar bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Dit veroorzaakt niet alleen het tandvlees van de hond, maar het kan ook leiden tot gaatjes, infectie, weefselvernietiging, verlies van tanden en zelfs pusvorming. En het leidt natuurlijk, de reden waarom je op dit artikel bent beland, tot een hele vieze adem.

2. Onaangename eetgewoonten

Honden kunnen vies zijn, daar ben je misschien al achter gekomen. Als je hond bijvoorbeeld regelmatig in de vuilnisbak rond neust, of poep van honden of andere dieren eet, kan dit natuurlijk ook een slechte adem als gevolg hebben. Veel honden lijken van kattenpoep te houden, en een huishouden met katten kan voor je hond te veel verleiding bieden om te weerstaan. Dit stinkt niet alleen, het is ook ontzettend onhygiënisch. Alsof kattenpoep niet erg genoeg was, eten sommige honden zelfs hun eigen poep of de poep van andere honden, een aandoening die coprofagie wordt genoemd en die een slechte adem bij honden en af ​​en toe milde misselijkheid bij hun met afschuw vervulde baasjes veroorzaakt.

3. Een onderliggende ziekte

Een onderliggende ziekte kan ook de oorzaak zijn van een slechte adem bij je hond. Hier volgen ziektes die een stinkende adem als gevolg kunnen hebben:

– Nierziekte

Een hond die poep eet, kan een adem hebben die naar poep ruikt, maar als de adem van je hond naar urine ruikt, is dat waarschijnlijk niet omdat ze plas heeft gedronken. Een urinegeur in de adem van je hond is een waarschuwing voor een nieraandoening en vereist een bezoek aan je dierenarts. Nierziekte is ernstig en kan een symptoom zijn van een groter medisch probleem, dus dit dient meteen aangepakt te worden.

– Suikerziekte

Als de adem van je hond een zoete of fruitige geur heeft, moet je ook een afspraak maken met je dierenarts. Een zoete, fruitige adem is namelijk een symptoom van diabetes, een ernstige maar behandelbare aandoening. Praat met je dierenarts over de andere symptomen van diabetes waar je op moet letten, zoals vaker drinken en plassen, en maak een afspraak om je hond te laten onderzoeken.

– Leverziekte

Als de adem van je hond extreem slecht is en ze ook overgeeft, een gebrek aan eetlust vertoont en/of een gele tint aan haar tandvlees heeft, kan ze een leverprobleem hebben. Net als een nieraandoening kunnen leverproblemen een teken zijn van een ernstige aandoening, en het is van groot belang dat je je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt voor verder onderzoek.

Stinkende hondenadem behandelen

Nu je erachter bent gekomen wat waarschijnlijk de oorzaak is van de slechte adem van je harige vriendje, wordt het tijd om te kijken hoe je er vanaf kunt komen. Het behandelen van een slechte adem bij je hond is afhankelijk van de oorzaak. Zoals eerder benoemd zijn tandplak, tandsteen en parodontitis de grootste boosdoeners. Als het probleem heel ernstig is en je dit aan de tanden en het tandvlees van je hond kunt zien, wordt het tijd om naar de dierenarts te gaan. Zij kunnen dan helpen met schoonmaken en de losse of beschadigde tanden verwijderen. Suikerziekte en nier- en leveraandoeningen zijn ook allemaal aandoeningen die door een dierenarts moeten worden behandeld. Zodra het onderliggende probleem is opgelost, zou de slechte adem van je hond ook moeten verdwijnen.

Indien het probleem nog niet zo erg is en de slechte adem het enige is wat je momenteel opmerkt, kun je het zelf vaak al oplossen. Hier volgen alle stappen die je kunt ondernemen om snel van de slechte adem van je hond af te komen:

1. Poets te tanden van je hond

De eenvoudigste manier om een slechte adem van de hond te bestrijden en te voorkomen, is door regelmatig de tanden van je hond te poetsen. Tandenpoetsen vermindert tandplak en bevordert een betere mondhygiëne, net als bij mensen, en met een beetje training wennen de meeste honden snel aan het tandenpoetsen. Mocht je hond echter heel erg tegenstribbelen, dan kun je dit beter door een professional laten doen. Bij de meeste hondentrimsalons bieden ze deze service ook aan.

Als je hond tegenstribbelt kun je ook tandenborstel speelgoed aanschaffen, waardoor ze zelf hun eigen tanden poetsen. Dit is speciaal speelgoed waar je tandpasta in kunt doen. Wanneer ze op het speelgoed bijten worden de tanden automatisch gereinigd. 

Poets elke dag de tanden van je hond, als je hier net mee begint. Als de adem weer neutraal ruikt, kun je dit verminderen naar 1 a 2 keer per week om een slechte adem te blijven voorkomen.

Lees hier alles wat je moet weten over het tandenpoetsen bij je hond.

Beaphar Tandpasta En Borstel - €13,11
tandenborstel honden
Tandenborstel Speelgoed - €17,94

2. Koop kauwsnacks voor je hond

Geef je hond iets lekkers om op te kauwen. Kauwen is de natuurlijke manier van je hond om zijn tanden te poetsen, en het verbetert daarbij zijn ademhaling. Speciaal gemaakte snacks zoals dentastix helpen de vorming van tandplak en tandsteen te verminderen en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken waar je hondje van zal genieten.
 

3. Schaf ook kauwspeelgoed aan

Kauwspeelgoed werkt net zoals kauwsnacks. Door je hond voldoende kauwspeelgoed te geven, kan hij op een natuurlijke manier voor zijn tanden zorgen. Kauwen voorkomt de vorming van tandplak en tandsteen en vermindert verveling, waardoor je hond gezond en gelukkig blijft. Zorg ervoor dat je kauwspeelgoed kiest dat geschikt is voor de grootte en leeftijd van je hond.

Kleine rassen hebben mogelijk meer tandheelkundige zorg nodig dan grote rassen, omdat ze vatbaarder zijn voor parodontitis. Kleinere rassen hebben meestal tanden die dichter bij elkaar staan, wat de vorming van tandplak en tandsteen bevordert, dus zorg ervoor dat je ze vanaf jonge leeftijd voldoende kauwspeeltjes geeft en regelmatig hun tanden poetst.

Koop hier kauwspeelgoed

4. Zorg voor een gezond dieet

Door je hond een kwalitatief hoogstaand, uitgebalanceerd en dus gezond dieet te geven, hem voldoende te laten bewegen en hem voor regelmatige controle naar de dierenarts te brengen, kan dit helpen bij het voorkomen van aandoeningen zoals diabetes. Bovendien helpt het gezond houden van je hond een groot aantal andere gezondheidsproblemen te voorkomen en kan het je dierenarts helpen de onderliggende oorzaak van de slechte adem van je hond op te sporen voordat deze te erg wordt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart