hond likt aan poot

Hond likt aan poot: Alle oorzaken + behandelingen

Likt je hond aan zijn poot en weet je niet waarom hij dit doet of wat je hieraan kunt doen? Dan ben je hier naar het juiste adres gekomen!

Het gedrag van honden kan soms raadselachtig zijn, vooral als ze ongewoon gedrag vertonen zoals het likken aan hun poot. Terwijl het schattig kan lijken, is het belangrijk om te begrijpen waarom je harige vriend dit doet. Dit gedrag kan een indicatie zijn van onderliggende fysiologische of psychologische problemen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken van dit gedrag en welke behandelingen beschikbaar zijn om je trouwe metgezel te helpen.

Waarom likken honden aan hun poot?

Er zijn verschillende reden waarom honden aan hun poot kunnen likken. Deze redenen zijn onder te verdelen in fysiologische oorzaken en psychologische oorzaken.

Fysiologische oorzaken:

1. Huidproblemen en jeuk

Een van de meest voorkomende redenen waarom honden aan hun poot likken, is jeuk. Huidproblemen zoals dermatitis, parasitaire infecties (zoals vlooien of teken), of allergieën kunnen intense jeuk veroorzaken. Honden gebruiken hun tong als een manier om verlichting te zoeken, wat resulteert in overmatig likken.

2. Wonden of verwondingen

Soms kunnen honden kleine wonden of irritaties oplopen aan hun poten. Het likken van de wond is een natuurlijke reflex die de genezing kan bevorderen. Echter, overmatig likken kan de genezing vertragen en zelfs leiden tot infecties.

3. Allergieën

Honden kunnen allergisch zijn voor voedsel, pollen, stofmijten en andere allergenen. Dit kan leiden tot huidirritaties en jeuk, wat resulteert in het likken aan hun poten.

Psychologische oorzaken:

1. Stress en angst

Net als mensen kunnen honden stress en angst ervaren. Het likken aan de poten kan een manier zijn om zichzelf te kalmeren in stressvolle situaties. Dit gedrag wordt vaak gezien bij honden die last hebben van verlatingsangst.

2. Verveling

Honden zijn sociale dieren die behoefte hebben aan stimulatie en activiteit. Als ze zich vervelen, kunnen ze aan hun poten likken als een vorm van afleiding. Dit gedrag kan worden verminderd door voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

3. Gedragsproblemen

Sommige honden kunnen aan hun poten likken als gevolg van gedragsproblemen, zoals obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) bij honden. Dit kan leiden tot repetitief gedrag, waaronder overmatig likken.

Diagnose en dierenartsbezoek

Als je merkt dat je hond aan zijn poten likt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan andere tekenen van ongemak, zoals roodheid, zwelling, of verlies van haar. Als je je zorgen maakt, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de oorzaak van het likken vaststellen door middel van fysieke onderzoeken, huidschraapsels, bloedonderzoek en allergietesten.

Behandelingen voor fysiologische oorzaken

De behandeling voor je hond die aan zijn poten likt hangt natuurlijk af van de oorzaak. Hieronder zullen we eerst de mogelijke behandelingen voor de fysiologische oorzaken benoemen.

Voedselallergieën:

  • Overleg met de dierenarts om een geschikt dieet te vinden dat past bij de voedselallergie van je hond. Dit kan een eliminatiedieet omvatten. Als je het idee hebt dat je hond een voedselallergie heeft, kun je ook al meteen beginnen met het voeren van hypoallergeen hondenvoer. Dit zou meteen verlichting moeten bieden als je hond daadwerkelijk een voedselallergie heeft.
hypoallergeen hondenvoer

Medicijnen en behandelingen voor huidproblemen:

  • De dierenarts kan medicijnen voorschrijven om jeuk te verminderen en de onderliggende huidaandoening te behandelen.
  • Regelmatig baden en allergenenvrije voeding kunnen helpen bij allergische reacties.

Verzorging van wonden of verwondingen:

  • Reinig de wond voorzichtig met een ontsmettingsmiddel.
  • De dierenarts kan antibiotica voorschrijven om infecties te voorkomen of te behandelen.

Behandelingen voor psychologische oorzaken

Wanneer je hond likt aan zijn poot vanwege psychologische oorzaken dan zullen kunnen  de onderstaande behandelingen helpen om dit probleem op te lossen.

Verrijking van de omgeving:

Zorg voor voldoende speeltijd, wandelingen en mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Neem de tijd voor je lieve huisdier en zorg ook dat er voldoende speeltjes in zijn omgeving zijn. Denk hierbij aan speelgoed wat je hond fysiek kan stimuleren, maar ook speelgoed voor mentale stimulatie, zoals bijvoorbeeld een voedselpuzzel. 

Gedragstherapie:

Gedragsproblemen zoals stress of angst kunnen worden aangepakt met gedragstherapie. Een professionele trainer kan helpen bij het identificeren van triggers en het aanleren van coping-mechanismen voor je hond.

Daarnaast is het belangrijk dat je angst en stress bij je hond zoveel mogelijk voorkomt. Het creëren van een stressvrije omgeving en het vermijden van triggers die angst veroorzaken, kunnen helpen bij het verminderen van stress. Sommige honden kunnen baat hebben bij ontspanningsoefeningen zoals massage, zachte muziek of aromatherapie.

Sommige supplementen, waarvan CBD-olie (cannabidiol) waarschijnlijk de beste is voor honden, kunnen helpen bij het kalmeren van gestreste of angstige honden. Dit kan nuttig zijn als het likken aan de poten wordt veroorzaakt door psychologische factoren zoals stress.

Preventie en zorg voor een gezonde hond

Het welzijn van je hond begint bij preventie en een proactieve benadering van zijn gezondheid en leefomgeving. Hier zijn enkele uitgebreidere tips om te voorkomen dat je hond aan zijn poten likt en ervoor te zorgen dat hij een gezond en gelukkig leven leidt:

1. Zijn gezondheid nauwlettend volgen en regelmatige dierenartsbezoeken plannen:

Het plannen van regelmatige bezoeken aan de dierenarts is van cruciaal belang om de gezondheid van je hond te waarborgen. Deze check-ups kunnen potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen voordat ze ernstiger worden. Je dierenarts kan ook aanbevelingen doen met betrekking tot vaccinaties, preventieve behandelingen tegen vlooien en teken, en andere gezondheidszorg.

Bovendien is het belangrijk om alert te zijn op tekenen van ongemak bij je hond, zoals overmatig likken, krabben, of veranderingen in zijn huid en vacht. Als je merkt dat je hond ongewoon gedrag vertoont, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts voor een grondig onderzoek.

2. Zijn dieet en omgeving aanpassen om allergische reacties te minimaliseren:

Voeding speelt een grote rol bij de gezondheid van je hond. Als je vermoedt dat voedselallergieën een rol spelen bij het likken aan de poten, overweeg dan het aanpassen van zijn dieet. Dit kan betekenen dat je overschakelt naar hypoallergeen voedsel of een eliminatiedieet volgt om de specifieke voedselallergenen te identificeren die mogelijk ongemak veroorzaken.

Bovendien is het essentieel om de leefomgeving van je hond vrij te houden van mogelijke allergenen, zoals pollen, stof en schimmelsporen. Regelmatig schoonmaken en stofzuigen kan helpen om allergenen in huis te verminderen.

3. Voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie bieden om verveling te voorkomen:

Honden hebben niet alleen fysieke activiteit nodig, maar ook mentale stimulatie om gezond en gelukkig te blijven. Zorg ervoor dat je dagelijkse wandelingen, speeltijd en interactieve spellen in de routine van je hond opneemt. Dit helpt niet alleen bij het afvoeren van overtollige energie, maar versterkt ook de band tussen jou en je harige metgezel.

Naast fysieke activiteit, kun je ook denkpuzzels en speelgoed gebruiken om je hond uit te dagen. Dit houdt zijn geest scherp en voorkomt verveling, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van ongewenst gedrag zoals likken aan de poten.

Door deze preventieve maatregelen te nemen en actief te zorgen voor de gezondheid en het welzijn van je hond, kun je niet alleen het likken aan de poten aanpakken, maar ook bijdragen aan een lang en gelukkig leven voor je trouwe metgezel. Het investeren in de gezondheid van je hond zal zich zeker terugbetalen in de vorm van vreugde, gezelschap en genegenheid.

Conclusie

Het gedrag van je hond begrijpen is essentieel voor zijn welzijn. Als je merkt dat je hond aan zijn poten likt, is het van groot belang om de oorzaak te achterhalen, of het nu fysiologisch of psychologisch is. Een bezoek aan de dierenarts is vaak de eerste stap naar een oplossing. Door de juiste diagnose en behandelingen te krijgen, kun je ervoor zorgen dat je harige vriend een gezond en gelukkig leven leidt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart