hond leren loslopen

Hond leren loslopen: Compleet stappenplan

Wil jij je hond leren loslopen? Dan ben je naar het juiste adres gekomen!

Hoe heerlijk zou het zijn om rustig een wandeling te maken met je hond, zonder dat je hem of haar constant aan de lijn moet houden. Veel honden eigenaren dromen hierna, maar het zijn zeker geen onmogelijke fantasieën. Het is heel goed mogelijk om een hond te leren loslopen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over dat hij wegrent  Zelfs de meest koppige honden kunnen worden gevormd tot rustige, gehoorzame wandelgenoten met een consistente training.

Om je hond te leren lopen zonder lijn, moet je eerst een solide basis voor training aan de lijn leggen. In dit artikel hebben we een stappenplan samengesteld en als je deze volgt zal je hond binnen de kortste keren herlijk los met je mee wandelen!

Lees gauw verder als je je hond wilt leren loslopen!

Hond leren loslopen: Compleet stappenplan

Met het onderstaande stappenplan leer je je hond snel een effectief los lopen. Lees alle stappen goed door en oefen ze in de praktijk. Voor je het weet heb jij de hond van je dromen!

Stap 1: Begin met training aan de lijn

Ook al is het uiteindelijke doel om je hond te trainen om los te lopen, je moet beginnen met trainen met een riem. Wanneer je dit onder controle hebt ben je echt al een heel eind. Zowel jij als je hond krijgen hier zelfvertrouwen van en bouwen hierdoor een band op.

Als je een hond hebt die aan de riem al niet echt luistert en veel trekt, dan is het trainen voor los lopen een stuk lastiger. Daarom raden we je echt aan om eerst goed te trainen met je hond aan de riem. Bekijk hier een stappenplan om ervoor te zorgen dat je hond rustig naast je loopt aan de riem zonder te trekken.

Geef je hond ook een fijne halsband waaraan je je riem kun bevestigen. Dit is handig voor als je straks je hond los gaat doen, zodat je gemakkelijk met een clipje de riem om en af kunt doen.

Bekijk hier verschillende halsbanden voor honden

Stap 2: Zorg dat je de aandacht van je hond kunt trekken

Het is zeer belangrijk dat je hond constant op jouw gefocust is. Sommige honden doen dit uit zichzelf, maar de meeste hebben hier wat training voor nodig. Leer je hond een “kijk naar mij”-commando. Dit commando leert de hond om zich op jouw gezicht te concentreren en naar je ogen te kijken, wat belangrijk is om de aandacht van de hond vast te houden wanneer je overgaat op los lopen.

Roep de naam van de hond en houd een traktatie dicht bij zijn neus. Zeg “kijk naar mij” en breng de traktatie naar je ogen. Op het moment dat de hond opkijkt en zich op je gezicht concentreert, geef je hem het lekkers. Als je dit vaak genoeg doet en blijft oefenen gaat je hond begrijpen dat het goed gedrag is om jou in de ogen aan te kijken. Gebruik ook complimenten, zoals ‘goed zo’ en ‘braaf’ als je hond dit goed doet.

Herhaal dit erg vaak tijdens het wandelen. Op deze manier gaat tje hond leren dat hij jou in de gaten moet houden. Het is belangrijk dat je hond uiteindelijk oogcontact maakt met elk commando.

hond leren loslopen

Stap 3: Oefen het loslopen in een veilige omgeving

Als je je hond voor de eerste keer los gaat laten lopen, begin dan in een veilige omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een afgezet honden parkje zijn, waar je hond niet uit kan ontsnappen. Zorg ervoor dat je op een tijdstip gaat waarop er geen andere honden in het parkje zijn, zodat je de volle aandacht van je hond hebt en goed kunt oefenen.

Laat je hond hier los, maar roep hem of haar om de zoveel minuten naar je terug. Zorg er hierbij ook weer voor dat je hond op jou geconcentreerd is en je in de ogen aankijkt. Je kunt dit doen door de naam van je hond te noemen of met een commando zoals ‘hier’ of ‘kom’.

Telkens als je hond wat verder weg loopt, roep hem dan terug en als hij dit doet beloon hem dan met wat lekkers. Als je dit vaak genoeg traint zal het een gewoonte van je hond worden en zal hij elke keer netjes komen als jij hem roept.

Stap 4: Oefen met een lange lijn

De volgende stap is oefenen met een lange lijn. Als het loslopen en de aandacht trekken van je hond goed gaat in het honden parkje, is het tijd om dit te gaan oefenen buiten het honden parkje om. Loop bijvoorbeeld je normale route, of ga naar een groter veld of bijvoorbeeld het bos. 

Doe een lange lijn van een aantal meter bij je hond om. Er zijn verschillende lange lijnen van 2 meter tot 10 meter of zelfs meer. Denk na over wat je het fijnste vindt. Voor het trainen om los te lopen, kun je het beste gaan voor een zo lang mogelijke lijn. 

Bekijk hier verschillende lange lijnen

Doe vervolgens hetzelfde als wat je in het hondenpark deed. Laat je hond ‘los’ lopen, maar houdt de lange lijn vast. Roep je hond regelmatig terug naar jou en als je hond dit doet, dan beloon je hem. Als je dit voor een tijdje goed geoefend hebt en als je hond elke keer naar je toekomt als je hem roept, dan kun je hem helemaal los laten.

5. Speel spelletjes terwijl je hond los is

Als je een groot veld of een zandvlakte hebt in de buurt dan is dit een geweldige plek om het loslopen nog beter te oefenen door middel van spelletjes. Als je de vorige stappen hebt gevolgd en als je hond elke keer luistert wanneer hij los is dan kun je hem op een grote vlakte met en gerust hart loslaten.

Laat je hond niet los wanneer je dichtbij een straat loopt, want dit is altijd gevaarlijk. Zelfs de best getrainde honden kunnen soms afgeleid raken door bijvoorbeeld een kat en zo de weg op schieten.

Als je op het veld bent aangekomen is het tijd voor spelletjes. Dit is een leuke manier voor zowel jou als je hond om te trainen. Een geweldig en een makkelijk spel is apporteren. Honden vinden het geweldig en het kost weinig moeite voor jou. Let echter wel op, ook als je hond het al goed doet met loslopen, wil dat nog niet zeggen dat apporteren ook goed gaat.

Veel honden vinden het leuk om achter ballen aan te rennen, maar ze terug brengen en los laten is een ander verhaal. Het is echter wel te trainen en ook belangrijk om dit te doen. Op deze manier gaat je hond namelijk nog beter luisteren en op jou concentreren, wat ook weer goed is voor de ‘los loop training’.

Bekijk hier een stappenplan om je hond te leren apporteren.

Een ander leuk spelletje is verstoppertje. Dit kun je het beste doen als je met twee personen bent. De ene persoon houdt de hond vast, terwijl de andere persoon zich gaat verstoppen. Dit gaat het beste op plekken waar je je gemakkelijk kan verschuilen, zoals in een bos. Als jij verstopt bent, kan de andere persoon tot 10 tellen en dan zeggen ‘zoek’. Je hond zal jou komen zoeken, wat voor jullie beide een leuk spel is.

Dit spel is ook geweldig voor de ‘los loop training’ omdat het ervoor zorgt dat je hond je extra in de gaten houdt. Het is een manier om je hond na te laten denken over het zoeken naar jou als je niet in het zicht bent.

hond leren apporteren

6. Stap Identificeer en adresseer afleiding

Nu je vertrouwen hebt opgebouwd en je hond hebt geleerd om te komen wanneer hij wordt geroepen, ben je al een heel eind. Het is nu veilig om je hond los te laten in bijvoorbeeld parken of andere grootte vlaktes. Er is wel nog een belangrijk iets om over na te denken: afleidingen

Identificeer afleidingen

Ontdek wat je hond het meest afleidt. Dit kunnen bijvoorbeeld andere honden zijn, of katten of zelfs andere mensen of auto’s. Om erachter te komen wat je hond het meeste afleidt kun je haar het beste observeren tijdens jullie wandelingen.

Omgaan met afleidingen

Begin met het trainen van je hond om haar afleiding te negeren. Begin met degenen die niet zo belangrijk voor haar zijn en werk dan omhoog naar de meer intense. Dit doe je ook weer door de aandacht van je hond te trekken. Je hond moet op jou gefocust zijn en niet op de afleiding.

Dit kun je weer doen door zijn naam te noemen of een bepaald commando te gebruiken, zoals ‘kijk hier’ of wat voor jou ook fijn werkt. Het oefenen met afleiding kun je het beste eerst doen aan de lange lijn, om er zeker van te zijn dat je hond bijvoorbeeld niet achter een kat aangaat en weg of de straat op rent.

Gebruik ook hier weer veel traktaties, zodat je hond snel leert wel gedrag goedgekeurd wordt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart