hond leren apporteren

Hond leren apporteren: Compleet stappenplan!

Wil jij je hond leren apporteren? Dan zij wij hier om je precies te vertellen hoe je dit doet! 

Apporteren is leuk en gezond voor zowel jou als je huisdier. Niet alle honden lere het echter meteen. Sommige honden begrijpen apporteren helemaal niet, terwijl anderen er instinctief van houden om dingen te achtervolgen. Of je huisdier houdt misschien wel van het rennen achter speeltjes en ballen die je gooit, maar heeft geen zin om ze terug te komen brengen.

Het goede nieuws is dat je elke hond kunt leren apporteren, jong of oud. Een hond leren apporteren kan enige tijd en aandacht vergen, maar het kan leiden tot meer beweging en een band tussen jou en je lieve huisdier.

Lees gauw verder om alles te weten te komen over je hond leren apporteren!

Het juiste speelgoed kiezen

De eerste stap om je hond te leren apporteren is het uitkiezen van het juiste speelgoed. Houd bij het kopen van speelgoed rekening met de leeftijd, de grootte en het vermogen van je hond. Als je hond ouder of jonger is, kies dan een speeltje dat gemakkelijker met de tanden te pakken is. Als je hond een kei in apporteren is, kies dan eventueel een speeltje dat een grotere uitdaging vormt.

Denk ook na over wat je hond leuk vindt. Als je hond bijvoorbeeld dol is op het spelen met een tennisbal, gebruik deze dan om te apporteren. Als een hond een bepaald speeltje niet veel aan vindt, zal hij er waarschijnlijk ook niet achteraan gaan.

Enkele populaire apporteerspeeltjes zijn:

  • Standaard tennisbal
  • Piepende ballen
  • Schijven en frisbees gemaakt van zacht, flexibel rubber – vooral degenen die extra zacht zijn voor gevoelige monden of ontworpen om flexibel te blijven bij kouder weer
  • Touwspeelgoed
  • Pluche hondenspeeltjes
  • Stokken

Het fijnste speeltje om te apporteren

De beste en meest makkelijke optie voor apporteren is een bal met werpstick. Hiermee kun je extra ver gooien en hoef je zelf minder moeite te doen. Het kost je minder kracht om de bal ver weg te gooien, waardoor je hond nog meer beweging krijgt en jij het nog makkelijker hebt. Koop hier een werpstick met bal.

De minst goede optie om te apporteren

De laatste optie in het rijtje hierboven, stokken, raden we echter niet aan. Stokken die je buiten vindt hebben aak scherpe puntjes, die je hond zijn bek of lichaam kunnen verwonden. Ook zitten er vaak losse stukjes aan stokken en/of splinters die gevaarlijk kunnen zijn voor je hond, bijvoorbeeld wanneer zo’n splinter in zijn gehemelte terecht komt. Daarnaast breken takken snel, waardoor je telkens een nieuwe moet zoeken. Het meenemen van je eigen speeltje zoals een bal, is de beste keuze.

Wat heb je nog meer nodig om je hond te leren apporteren?

Met het kopen van het juiste speelgoed ben je al een heel eind, maar er is nog iets belangrijks wat je nodig hebt voordat je begint met de training: Traktaties! Honden houden van lekkernijen en dit is hét hulpmiddel om ze goed gedrag en nieuwe dingen aan te leren.

Ga voor kleine hondenkoekjes, zodat je ze niet teveel geeft. Honden kunnen namelijk net als mensen obesitas krijgen en dat is absoluut niet goed voor de gezondheid. Kies daarom kleine traktaties uit en geef deze aan je hond wanneer hij wat goed doet en om hem naar jou te lokken nadat hij zijn speeltje te pakken heeft gekregen.

Bekijk hier een lijst met de beste hondensnacks

Hond leren apporteren: Stappenplan

Dus nu weet je wat je nodig hebt: de juiste speeltjes en lekkernijen. Nu wordt het tijd voor de daadwerkelijke training. Hieronder volgen 3 stappen om je hond te leren apporteren.

Stap 1: Leer je hond van het speeltje te houden en het op te pakken

De eerste stap om je hond te leren apporteren, is door hem van zijn speeltje te laten houden. Dit doe je door het speeltje eerste te introduceren aan je hond. Ga op de grond naast hem zitten, terwijl je het speeltje vasthoudt.

Wanneer je hond het speelgoed gaat onderzoeken, trakteerde hem. In dit stadium wil je elke interesse in het speelgoed belonen. Zo gaat je hond het speeltje als iets positiefs zien.

Verhoog vervolgens de criteria iets. Wacht tot je hond het speeltje ook daadwerkelijk oppakt, en trakteer en complimenteer hem vervolgens uitbundig.

Je kunt het speeltje nog interessanter voor hem maken door er mee te gaan spreken. Trek bijvoorbeeld zachtjes aan het speeltje wanneer je hond hem in zijn bek heeft, of beweeg wat met het speeltje op en neer, zodat je hond probeert het speeltje af te pakken. Als je dit stadium hebt bereikt, dan is je hond waarschijnlijk dol op zijn nieuwe speeltje, en zal hij er achteraan gaan wanneer je het gaat gooien.

Hoe lang dit proces duurt, verschilt van hond tot hond. Sommige honden doen dit bij de eerste keer al, zonder dat je het ooit geoefend hebt, terwijl andere honden er weinig om lijken te geven en wat meer stimulatie nodig hebben.

Stap 2: Leer je hond jagen

Zodra je hond gewend is aan zijn speeltje, of dit nu een bal een knuffel of wat dan ook is, dan wordt het tijd om te gaan oefenen met ‘jagen’.

Als je hond van het type “zit en staar” is, is je eerste doel om hem te leren achter het speeltje aan te jagen dat je wilt dat hij haalt. Als je stap 1 succesvol hebt bereikt, dan is je hond waarschijnlijk dol op zijn speeltje en zal hij hier achteraan rennen.

Gooi het speeltje en moedig je hond aan om er achteraan te gaan Wanneer hij het grijpt, beloon hem dan met een knuffel, complimenten en/of wat lekkers. Herhaal dit een paar keer en gooi het speeltje steeds wat verder. Beloon hem elke keer dat hij het speeltje pakt. Herhaal dit net zolang, totdat het een gewoonte is geworden voor je hond om er telkens achteraan te gaan.

Stap 3: Leer je hond ophalen en terugbrengen

Als je je hond zo ver hebt om elke keer achter zijn speeltje aan te rennen, dan wordt het tijd om hem te leren dit speeltje ook echt op te halen en naar je terug te brengen (oftewel apporteren).

Er zijn een aantal verschillende dingen die je kunt doen om dit voor elkaar te krijgen, afhankelijk van het gedrag van je hond. Als hij het voorwerp helemaal niet terugbrengt, kan het helpen om een ​​tweede speeltje of wat lekkers te gebruiken. Roep je hond en laat de motivatie duidelijk zien, zodat je hond naar jou toe komt.

Het kan zijn dat hij het andere speeltje dan nog in zijn bek heeft, maar het kan ook zijn dat hij deze heeft achtergelaten. Als hij zijn speeltje heeft achter gelaten, zorg er dan voor dat je hond terug gaat om deze alsnog te pakken. Je kunt dit in het begin doen door mee te lopen en net zo lang te oefenen zodat je hond het oppakt.

Veel honden rennen ook met het speeltje in hun bek terug naar hun baasje en laten het vervolgens te snel los. Als je hond stopt en het voorwerp laat vallen voordat hij jou heeft bereikt, ga dan achteruit terwijl je zegt “Helemaal” of “Breng het hier”. Zodra hij dit doet prijs hem dan en geeft wat lekkers. Gooi het speeltje vervolgens opnieuw.

Als het probleem is dat hij niet loslaat, zeg hem dan dat hij het los moet laten en houdt een koekje bij zijn neus. De meeste honden zullen het voorwerp laten vallen om voor de traktatie te gaan.

Als je dit vaak genoeg zo oefent en je hond elke keer complimenteert als hij de bal voor jou los laat, dan zal hij het uiteindelijk gaan snappen en dan zal het een gewoonte worden. Het apporteer spel wordt dan steeds makkelijker en leuker voor jullie beiden!

hond leren apporteren

Wat als mijn hond niet geïnteresseerd is in apporteren / spelen met speelgoed in het algemeen?

Als je hond apporteren niet begrijpt of niet geïnteresseerd lijkt in het ophalen van speelgoed, begin dan met een paar basisprincipes:

  • Introduceer het speelgoed met een touwtrekspel. Speel samen met je hond en probeer het speelgoed van hem af te pakken, wanneer hij het in zijn bek heeft. Op deze manier zal hij het speelgoed meer gaan beschermen en het spel gaan begrijpen.
  • Doe lekkernijen in een speeltje om het aantrekkelijker te maken. Koop bijvoorbeeld een KONG. Dit is een geweldig en populaire hondenspeeltje, waar je lekkernijen in kunt doen. Op deze manier maak je het speelgoed een stuk aantrekkelijker voor je pup. Koop hier een KONG.
  • Plaag je hond met een speeltje om zijn aandacht te trekken. Dit lijkt een beetje op de eerste tip in dit rijtje. Loop bijvoorbeeld rondjes om je hond heen en ga door met het spelen met het speelgoed rondom je hond, totdat hij het te pakken wilt krijgen.
  • Zodra de hond geïnteresseerd is in het speeltje, is het tijd om het apporteerspel te beginnen. Begin door het speeltje een paar meter van je af te gooien en bouw deze afstand steeds meer op. Als je hond achter het speeltje aan gaat, zorg er dan voor dat je je enthousiasme toont en geef een traktatie. Op deze manier zal je hond het steeds leuker gaan vinden.

Met wat geduld en consequent oefenen za je hond het spel steeds leuker gaan vinden en zal het steeds beter gaan. Geef niet te snel op als je hond er in het begin niet veel aan lijkt te vinden. Soms begrijpen ze gewoon niet zo goed wat van ze verwacht wordt, maar als dit eenmaal zo is dan zullen ze er ook meer plezier in hebben.

Wat als mijn hond het speeltje wel achterna gaat, maar niet komt terugbrengen?

Dit is hoe het bij de meeste honden zal gaan in het begin. Ze vinden het speeltje we leuk en gaan erachter aan, maar ze weigeren om het terug te komen brengen. Als dit bij jou hond ook het geval is, wees dan niet getreurd, want het is wel alsnog aan te leren met wat training en geduld.

Een slimme manier om ervoor te zorgen dat je hond naar jou toe komt en het speeltje los laat, is door een tweede speeltje bij de hand te hebben. Gooi de eerste. Zodra de hond het speeltje bereikt, gebruik je het tweede speeltje om hem weer naar je toe te lokken en het andere speeltje los te laten.

Gooi vervolgens het tweede speeltje.  Pak dan het eerste speeltje op terwijl je hond de tweede ophaalt. Herhaal het patroon van het gooien van het ene speeltje en daarna het andere.

Speel dit spel keer op keer totdat je hond het ene speeltje naar je terugbrengt in afwachting van het andere. Zodra dat gebeurt, is hij misschien klaar om met één speeltje tegelijk te spelen. Langzaam kun je commando’s introduceren zoals “laat het vallen”  en “los” en op deze manier je hond leren wat je wilt dat hij doet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart