hond leren alleen zijn

Hond leren alleen zijn: De beste tips!

Wil je je hond leren alleen zijn? Dan ben je hier naar het juiste adres gekomen!

Wanneer je voor het eerst een puppy mee naar huis neemt, komt er veel op jou en je lieve huisdier af. Van zindelijkheidstraining tot je huis puppy proof maken, je hebt misschien het gevoel dat je handen vol zijn. Maar er is één cruciale stap die je niet wilt vergeten: je pup leren genieten van het alleen zijn.

Leren je hond rustig alleen te laten liggen is een belangrijk onderdeel van de training van je hond en zal helpen voorkomen dat ze angstig worden wanneer ze alleen zijn (ook bekend als verlatingsangst).

Hoewel het verleidelijk is om elke wakkere minuut met je nieuwe puppy door te brengen, doe je ze geen plezier mee. Uiteindelijk moet je ze met rust laten. En omdat honden hele sociale wezens zijn, kan het stressvol zijn om een ​​puppy alleen te laten. Met een beetje tijd en moeite kun je er echter voor zorgen dat ze kalm en zelfverzekerd zijn wanneer ze alleen zijn.

In dit artikel geven we je de beste tips om je hond te leren alleen te zijn!

Hond leren alleen zijn: De beste tips

Wil jij je hond leren alleen te zijn? Dan volgen hieronder de beste tips om dit te doen. Lees ze allemaal goed door en probeer ze uit. De kans is heel groot dat je binnen de kortste keren weg kan zonder dat je hondje gaat piepen of zich erg alleen voelt.

1. Schaf een bench aan

De kan is groot dat je pup nog nooit alleen is geweest, wanneer je hem uit een nestje ophaalt. Het zou dan ook niet eerlijk zijn om te verwachten dat je pup van constant gezelschap naar een volledige achturige werkdag alleen kan switchen. Het is daarom belangrijk om het alleen zijn van je hond rustig op te bouwen. Begin je hond te leren alleen te zijn terwijl je nog in huis bent. Een bench is hier perfect voor.

Waar is een bench goed voor?

Het eerste wat je moet doen in het proces om je hond te leren alleen te zijn is het aanschaffen van een goede bench. Een bench is iets waar geen enkele pup zonder kan. Niet alleen is het geweldig om je pup een eigen plekje te geven waar hij kan ontspannen en slapen, maar het is ook geweldig voor bijvoorbeeld zindelijkheidstraining. Honden plassen en poepen namelijk instinctief niet op dezelfde plek als waar ze slapen.

Ook voor het leren alleen zijn, waar dit artikel over gaat, is een bench het perfecte hulpmiddel. Het biedt ze een veilig plekje. Als je een bench op de juiste manier gebruikt, zullen ze dit gaan zien als een plek om te ontspannen in plaats van als een straf. Als alternatief kun je je puppy, of misschien al oudere hond, beperken tot een kleine en veilige ruimte met babyhekjes.

Hoe kun je een hond laten wennen aan een bench?

De kans is groot dat je hond niet meteen dol is op zijn bench. Met wat eenvoudige stappen kun je er echter voor zorgen dat je hond voortaan uit zichzelf de bench in gaat.

Om je hond te helpen deze ruimte te associëren met goede dingen, kun je hem er maaltijden of gewoon lekkernijen in geven. Koop ook wat leuke speeltjes die speciaal voor in de bench zijn.

Zorg ervoor dat je hond de eerste keer uit zichzelf de bench ingaat. Dit kun je doen door daar lekkere traktaties en speeltjes in te leggen. Beloon je lieve vriendje ook uitvoerig wanneer hij zelf de bench inloopt. Probeer dit elke keer te doen laat je hond aan de bench wennen door hem hier regelmatig in te doen wanneer je thuis bent. Puppy’s moeten ook nog veel slapen, dus dit is ook een geweldige slaapplaats.

Doe je hond nooit in de bench als straf. Op deze manier zullen de bench als iets negatiefs gaan ervaren en dan zal hij of zij er waarschijnlijk niet meer met plezier en uit zichzelf in gaan de keren daarop.

beste honden bench

2. Je hond alleen laten

Het fijne aan een bench is dat je een puppy veilig alleen kunt laten. Voordat je je hond alleen gaat laten is het belangrijk dat je hond al gewend is aan de bench en dit een fijn plekje vindt. Hierdoor zal het een stuk makkelijker worden om je hond alleen te laten.

Als je weg gaat, zorg er dan voor dat je pup wat te doen heeft in de bench. Hij zal waarschijnlijk veel slapen, maar vooral voor in het begin is het slim om hem af te leiden met bijvoorbeeld een kauwspeeltje. Een geweldig speeltje is een KONG. Dit is een van de meest populaire honden speeltjes, omdat honden er dol op zijn. Je kunt er wat lekkers indoen, zodat je hond er lang zoet mee is. Shop hier verschillende KONGS.

Als je merkt dat je pup het heel lastig vindt alleen in de bench en veel piept. Bouw dan langzaam de tijd dat je weg gaat op. Wanneer je pup in de bench zit ga dan rustig de kamer uit. Keer na een paar minuten terug terug en beloon hem met lof en een traktatie. Herhaal het proces en verhoog langzaam hoe lang je weg bent elke keer. In het begin kan zelfs een of twee minuten te lang zijn voor je puppy, maar in drie of vier dagen zou je in staat moeten zijn om vrij lange perioden op te bouwen.

Naarmate de tijdsduur toeneemt, is het belangrijk om regelmatig terug te komen om je puppy te controleren. Als ze stil en kalm zijn, beloon ze dan met complimenten en een traktatie.

Mijn puppy piept in de bench, wat moet ik doen?

Als je puppy huilt in zijn bench, ben je waarschijnlijk met de training begonnen voordat hij heeft geleerd om de bench met goede dingen te associëren, of misschien heb je hem te lang alleen gelaten. Het kan echter zijn het geen van beide is en dat je pup gewoon wat meer tijd heeft om te wennen aan alleen zijn.

Maak er in ieder geval geen gewoonte van om ze eruit te laten als ze piepen. Als je dit wel doet dan leer je ze dat als ze zeuren ze eruit mogen. Dit betekent dat ze dit gedrag in de toekomst weer zullen vertonen en hierdoor duurt het langer voordat ze eraan wennen op alleen te zijn. Probeer je pup te negeren en wanneer hij rustig is kun je hem wat lekkers geven.

3. Zorg ervoor dat je hond wat te doen heeft wanneer je er niet bent

Een puppy alleen laten terwijl hij niets te doen heeft kan een recept voor problemen zijn. Geef ze in plaats daarvan iets constructiefs te doen wanneer ze opgesloten zitten. Dit zal ze leren om gelukkig te zijn wanneer ze alleen zijn. 

Een perfecte activiteit is kauwen op een kauwspeeltje gevuld met voedsel. Speelgoed zoals Kongs zijn hiervoor uitstekend geschikt omdat het voedsel dat uit het speelgoed komt het kauwgedrag zal versterken.

Andere manieren om je puppy bezig te houden als ze alleen zijn, zijn onder meer het verstrekken van eetbare kauwsnacks zoals botten of andere kauwstaven. Andere speeltjes waarin ze kunnen bijten zijn ook goede opties.

Laat je hond echter alleen onbeheerd achter met speelgoed of eetbare kauwsnacks waarvan je weet dat ze veilig zijn. Kleinere voorwerpen die je puppy bijvoorbeeld volledig in zijn mond kan passen, vormen een verstikkingsgevaar. Of voorwerpen die kunnen versplinteren of in kleine stukjes kunnen breken, kunnen bij inslikken darmbeschadiging of verstopping veroorzaken.

4. Maak je puppy moe voordat je weg gaat

Als je pup er niet van houdt om alleen gelaten te worden, dan is het een goed idee om hem voordat je gaat goed moe te maken. Je puppy een fysieke of mentale training geven voordat je hem alleen laat is slim omdat je pup dan waarschijnlijk snel in slaap valt en hij niet zoveel last zal hebben van het alleen zijn.

Een wandeling, spelen of zelfs een trainingssessie kunnen je puppy allemaal moe maken. Je lieve pup zal waarschijnlijk in slaap vallen zodra je weg bent. Zorg er wel voor dat je dezelfde activiteiten ook op andere momenten doet. Als je hond alleen dat soort aandacht krijgt vlak voordat je hem alleen laat, zullen ze beseffen dat dit betekent dat je op het punt staat te gaan. Dus in plaats van te gaan liggen voor een dutje, kunnen ze zich dan juist zorgen maken over je afwezigheid.

5. Regel een oppas

Als je vaak voor langere perioden weg bent en je het nog een jonge puppy, dan kun je beter een honden oppas regelen. Je kunt een professionele oppas inhuren om op je hond te passen. Of zoek misschien een familielid of vriend die graag bij je thuis wil ontspannen terwijl je puppy eventueel in de bench ligt. Je puppyoppas kan je helpen met de zindelijkheidstraining van je puppy en hem veel aandacht geven tussen de opsluitingssessies door.

Wanneer je puppy al wat ouder is en je hem een ​​deel van de dag alleen te laten, maar acht uur nog te veel is, kan een hondenuitlater een perfecte oplossing zijn. Plan de wandeling in het midden van de dag, wanneer je puppy klaar is voor wat gezelschap en er nodig uit moet. Zelfs volwassen honden kunnen veel baat hebben bij de beweging en het gezelschap dat een hondenuitlater biedt tijdens een werkdag.

hondenfluitjes

Veelgestelde vragen over hond leren alleen zijn

Hopelijk heb je veel aan de bovenstaande tips om je hond te leren alleen thuis te zijn. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de onderstaande veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Is het oké om mijn hond de hele dag alleen thuis te laten?

Je hond de hele dag alleen laten is niet oké, tenzij je iemand hebt die langsgaat om je hond tussendoor uit te laten, zoals een vriend of familielid of een professionele hondenuitlater. Een volwassen hond kan maximaal vier tot zes uur per dag alleen worden gelaten, als een zeer algemene vuistregel. Voor een puppy is dat veel korter, omdat zij een kleinere blaas hebben en ook meer aandacht nodig hebben.

– Kunnen honden verlatingsangst hebben?

Ja sommige honden kunnen hier last van hebben. Verlatingsangst wordt geactiveerd wanneer honden van streek raken omdat ze gescheiden zijn van hun eigenaren, de mensen aan wie ze gehecht zijn. Ontsnappingspogingen van honden met verlatingsangst zijn vaak extreem en kunnen leiden tot zelfverwonding en vernietiging van het huishouden, vooral rond uitgangen zoals ramen en deuren.

Dit zijn echter extreme gevallen, wanneer honden bijvoorbeeld voor de eerste keer voor langere tijd naar een kennel gebracht worden. Als je je hond voor een paar uurtjes alleen thuisalten zal dit hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. Vooral niet als je vanaf het begin goed traint dat alleen thuis zijn helemaal niet erg is.

– Voelen honden zich eenzaam als ze alleen worden gelaten?

Deskundigen zijn het erover eens dat honden eenzaam worden als ze een groot deel van hun tijd alleen doorbrengen, omdat het roedeldieren zijn. Afstammelingen van wolven, die in groepen leven en werken, zijn honden sociale wezens, en wij zijn hun roedelleden geworden. Als ze geen metgezellen hebben – zowel honden als mensen – lijden ze.

Dit geldt natuurlijk niet als je je hond voor een paar uurtjes alleen laat, maar je hond een aantal dagen alleen laten, zelfs als je iemand hebt die ze 3 keer per dag uitlaten, is een no – go. De kans is heel groot dat je hond dat erg eenzaam wordt.

– Moet ik de tv aan laten staan ​​voor mijn hond?

Puppy’s hebben geen lange aandachtsspanne, dus afleiding kan ze scherp houden en uit de problemen houden. Hoe meer afgeleid ze zijn, hoe kleiner de kans dat ze hun verveling op je spullen afreageren. Als je echter luistert naar de tips die we hierboven gegeven hebben, dan zul je waarschijnlijk een bench gaan aanschaffen wat de allerbeste keuze is.

Als je pup echter al wat ouder is en niet meer per se in de bench hoeft, dan is het belangrijk om voor afleiding te zorgen. Dit zijn speeltjes, lekkernijen zoals kauwstaven en de tv of radio aan laten staan kan ook helpen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart