hamster in aquarium

Hamster in aquarium: Alles wat je moet weten!

Twijfel je over het houden van een hamster in een aquarium? Dan zijn wij hier om je twijfels weg te nemen! 

Hamsters zijn erg populaire huisdieren, vooral vanwege hun kleine formaat en relatief weinig verzorging en onderhoud. Voordat je je nieuwe hamster mee naar huis neemt, moet je de juiste kooi voor haar klaar hebben staan.

Dierenwinkels hebben een breed scala aan kooikeuzes beschikbaar, maar de meeste eigenaren kiezen of voor een draadkooi of een glazen aquariumkooi. Er zijn voor- en nadelen aan beide. En in dit artikel gaan we dieper in over het houden van een hamster in een aquarium. We vertellen je alles wat je hierover moet weten, zodat je vervolgens kunt beslissen of dit de beste keuze voor jou en je kleine vriendje is.

Lees verder om alles te ontdekken over het houden van een hamster in een aquarium!

Kun je een hamster in een aquarium houden?

Ja zeker! Het wordt niet geadverteerd als een kooi, maar een vissenaquarium kan een geweldige keuze zijn voor een hamsterkooi. Je zult misschien wat kleine aanpassingen moeten doen, zoals een veilige en ontsnappingsbestendige bovenkant erop maken, maar als dit eenmaal gedaan is heb je een veilige, hygiënische hamsterkooi met perfecte zichtbaarheid op je lieve huisdier.

Er zijn ook al wat speciale hamsterkooien op de markt, waarvan we er twee hieronder hebben uitgelicht. Deze zijn nog gemakkelijk dan vissenaquariums omdat deze al zijn voorzien van de juist bovenkant.

In dit artikel bespreken we onze favoriete aquariums voor hamsters, waarop je moet letten bij het kiezen van een aquarium voor je hamster en de voordelen van het houden van een hamster in een aquarium.

Beste aquarium voor hamsters

We zijn opzoek gegaan naar de beste aquariums voor hamsters en daar veel geweldige keuzes uitgekomen. Hier volgen onze drie favorieten:

– Skyline Hamsterkooi Marrakesch

Skyline Hamsterkooi Marrakesch

Dit is een echte hamsterkooi en niet bedoeld als aquarium voor vissen. De kooi is echter wel van glas (en hout) en vandaar dat deze goed in deze lijst past. Ook fijn is dat er al de juiste mesh bovenkant op bevestigd zit. Dit moet je bij vissen aquariums zelf nog doen.

Het natuurgekleurde knaagdierenthuis Marrakesch van Skyline is een ideale kooi voor hamsters. Door het gebruik van echte materialen van hout en puur glas in modern design en innovatieve architectuur past hij perfect in elk interieur.

De aluminium geperforeerde metaalelementen aan de achterkant van het dak zorgen voor toereikende beluchting en optimale luchtcirculatie. De praktische servo-lift aan het dak zorgt voor een snelle en royale opening van het gehele dakoppervlak. Zo is de binnenkant bijzonder makkelijk toegankelijk en verlicht het het inzetten en uitnemen van kleine dieren en ook de reiniging van de kap.

De afmetingen van deze hamsterkooi zijn L 96 x B 47 x H 38 cm.

– Boon Aquarium met Zwarte Kit 

hamster in aaquarium

Deze eenvoudige glazen aquarium is het ideale huisje voor een hamster. Het aquarium beschikt niet over een bovenkap, waar je ook niets aan zou hebben, aangezien een hamster een speciale bovenklep nodig heeft met de juiste ventilatie – anders dan voor vissen. Je moet dus sowieso bij elk aquarium een eigen mesh bovenkant op de kooi plaatsen.

De naden van het aquarium zijn met duurzame zwarte kit gedicht, en houden de panelen op zijn plaats. Het aquarium is 100% van glas en daardoor heb je altijd het beste beeld op je lieve hamstertje.

Dit aquarium is 54 liter en heeft een afmeting van 60x30x30 cm. Dit is perfect voor een hamster.

– Ferplast Hamsterkooi Jerry 

Ferplast Hamsterkooi Jerry

Dit is ook een echte hamsterkooi, maar ziet eruit als een aquarium, omdat deze helemaal van glas is. Het voordeel ten opzichte van een aquarium voor vissen is dat deze speciaal ontwikkelt is voor hamsters en dus al is voorzien van de juiste bovenkant. 

Deze Jerry hamsterkooi is een glazen verblijf voor je hamster, muis of rat. De bovenzijde is voorzien van een grote deur, waardoor je gemakkelijk je huisdier in en uit het verblijf kan halen. Daarnaast zijn de hoeken voorzien van extra kunststof pootje. De spijlafstand is 7 cm.

De afmetingen van deze kooi zijn 81,7 x 36,9 x 43,1 cm (L x B x H).

3 essentiële richtlijnen voor het kiezen van een aquarium hamsterkooi

Een aquarium is geweldige keuze voor een hamsterkooi. Er zijn echter enkele serieuze overwegingen wanneer je overweegt een aquarium te gebruiken voor je hamster om in te leven.

– Maat

Hamsters hebben ruimte nodig om te rennen, spelen, en zich terug te trekken. Zorg er dus voor dat je aquarium groot genoeg is voor een hamster. Ga daarom voor een aquarium van minimaal 40 liter, maar liever nog wat groter als je er plek en budget voor hebt. Hoe groter hoe beter natuurlijk voor je lieve huisdier.

– Gewicht

Een glazen aquarium weegt veel meer dan een draad of een plastic kooi. Als je het gewicht niet aankan en het valt, kan een glazen aquarium breken. Dit geldt niet voor leefgebieden van draad- of plastic hamsters. Je dient daarom extra voorzichtig te zijn met een glazen aquarium en deze op een goed ondergrond te plaatsen.

Als je je hamsterkooi eenmaal op één plek hebt neergezet, is het gewicht geen probleem. Maar het kan een probleem zijn wanneer het tijd is om je aquarium schoon te maken. Nadat je het aquarium hebt geleegd, moet je het oppakken en naar een plek brengen waar water is. Je moet het dan hanteren en verplaatsen om alle hoeken schoon te krijgen. Houd dit dus in gedachten.

– Ventilatie

Hamster bewegen veel en ze houden ervan om te rennen in hun renwiel. Dat betekent dat je hamster bewegende lucht nodig heeft om te ademen. Met glazen zijkanten is er minder luchtstroom dan in een typische draadkooi. Het is daarom belangrijk dat je je kooi van de bovenkant goed geventileerd houdt.

Let er ook op dat je je aquarium op de juiste plaats neerzet, uit zonlicht. Direct zonlicht kan de warmte in de kooi snel verhogen en dat wil je natuurlijk niet, aangezien dit gevaarlijk kan worden voor je hamster.

Dus om lucht in je aquarium te krijgen, moet je een bovenkant hebben die lucht binnenlaat, maar voorkomt dat je hamster ontsnapt. De oplossing is een mesh-top die stevig op de top past. Dat betekent geen spaties of losse randen aan de zijkanten waar je hamster zich doorheen kan wurmen. De afstand op het gaas moet dan ook zeer klein zijn.

Sommige mensen raden aan om een ​​steen op het gaas te leggen om te voorkomen dat je hamster de bovenkant eraf duwt. Maar een zware steen kan uiteindelijk het gaas breken en op je hamster vallen. Dus probeer meerdere, lichtere stenen te gebruiken, of het op een andere manier goed vast te monteren.

Kooiclips kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt om het deksel erop te houden. Zorg er wel voor dat je de clips buiten de kooi houdt, zodat je hammy niet besluit ze op te kauwen.

hamster nagels knippen

Wat zijn de voordelen van het houden van een hamster in een aquarium?

Je hamster in een aquarium houden heeft een aantal voordelen ten opzichte van een draadkooi. Hier volgen de belangrijkste voordelen:

Zichtbaarheid:

Omdat aquaria aan alle kanten van glas of plastic zijn, is het gemakkelijk om je lieve hamster altijd in het zicht te hebben. Je kunt hem duidelijk zien rennen in zijn wiel of slapen in zijn buis. Soms kun je ze zelfs zien als ze zich in hun beddengoed nestelen. Dit is wat de meeste mensen het grooste voordeel vinden van glazen aquariums.

En als je hamsters fokt, kun je door de heldere zijkanten ook nog eens naar je nest met babyhamsters kijken, wat natuurlijk extra schattig is. Je krijgt alles veel beter mee.

Veiligheid:

– Beter bestand tegen ontsnappingsmogelijkheden

Een aquarium als hamsterhuis biedt ook enkele veiligheidsvoordelen. Ten eerste maken de gladde glazen zijkanten het erg moeilijk voor je hamster om omhoog te klimmen en te ontsnappen. Met draadkooien kunnen hamsters rond de draden klimmen totdat ze een ruimte vinden die groot genoeg is om er doorheen te wurmen. Of, erger nog, ze kunnen tussen de draden verstrikt raken en zichzelf bezeren. Omdat er niet langs de zijkanten kan worden geklommen, vermindert het aquarium ontsnappingen en mogelijke ongelukken met draadstangen.

Daarnaast is een algemeen hamster probleem, dat ze constant proberen te ontsnappen – en hier vaak ook in slagen. In een aquarium is dit bijna onmogelijk. Bij plastic kooien is dit voor de meeste hamsters juist erg makkelijk. Hamsters kunnnen namelijk zo door het plastic knagen. Met glas is dit natuurlijk niet mogelijk.

Uiteraard is het wel belangrijk om speelgoed voor je hamster in het aquarium te plaatsen, om te klimmen. Hierdoor kunnen hamsters alsnog hun weg vinden naar de opening bovenaan het aquarium. Daarom is het belangrijk om een een nauwsluitende mesh-top op je aquarium hebben.

– Bescherming tegen eventuele andere huisdieren

Bovendien beschermt een aquarium je lieve kleine huisdier tegen andere huisdieren, zoals honden katten. Met glas kan je andere dier zijn klauwen of poten niet door de draden steken en je hamster pijn doen. Natuurlijk moet je niet vergeten om de bovenkant bedekt te houden.

– Bescherming tegen tocht

Een andere veiligheidsfactor is dat sommige hamsterkooien uiteindelijk in tochtige delen van een kamer worden geplaatst. Te veel wind door de kooi kan je lieve hammy ziek maken. De hoge glazen zijkanten van het aquarium helpen de wind te verminderen. Natuurlijk heeft je hamster wel nog steeds lucht nodig die door de gaasbedekking komt.

Hygiëne:

Hamsters graven graag. En als ze dat doen, zullen de meeste huisdier eigenaren je vertellen dat hun hamster beddengoed, schaafsel, etensresten en zelfs wat poep zal opgraven. Bij kooien met draden kan dat spul overal buiten de kooi worden verspreid. Je moet dan dus niet alleen de kooi schoon maken, maar ook de omgeving eromheen.

Bij een aquarium blijft al dat beddengoed in de glazen kooi. Hierdoor heb je geen rommel meer overal. Het zal veel leuker zijn om je hamster in zijn kooi te zien graven, wetende dat je daarna niet alles op hoeft te ruimen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart