hamster benodigdheden

Hamster benodigdheden: Complete checklist!

Wat leuk, je hebt een hamster gekocht of bent dit van plan te doen, gefeliciteerd! Het eerste wat waarschijnlijk door je hoofd gaat is “Wat heb ik allemaal nodig voor mijn nieuwe hamster?” Dit is een hele normale gedachte en ook een hele belangrijke. Je wilt tenslotte dat je kleine nieuwe vriendje niks tekort komt. In dit artikel bespreken we alle ‘hamster benodigdheden’, zodat je de beste mogelijke hamsterouder zult zijn!

Veel van de hamster benodigheden die we hieronder benoemen, zullen waarschijnlijk niet nieuw zijn, denk bijvoorbeeld aan een hamsterkooi en voer. Er zullen echter waarschijnlijk ook wat nieuwe dingetjes instaan, waar je niet zo snel over nagedacht zou hebben. Bovendien we hebben we van alles wat je nodig hebt voor je hamster, de beste opties alvast voor je opgezocht om je tijd en werk te besparen.

Lees gauw verder voor een complete lijst met hamster benodigheden!

Hamster benodigdheden: Checklist

We hebben hieronder een checklist samengesteld met alle hamster benodigdheden voor je nieuwe lieve vriendje. Als je deze lijst afcheckt zal het je huisdier aan niets ontbreken. We hebben bij alle hamster benodigdheden, de drie beste opties voor je opgezocht, zodat je dit zelf niet meer hoeft te doen. Je kunt de artikelen bestellen door op de afbeeldingen te klikken. Hier vind je ook de prijs en meer informatie.

1. Hamsterkooi

Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggende artikel om aan te schaffen. Je nieuwe hamster heeft natuurlijk een huisje nodig aka een hamsterkooi. 

Het is belangrijk dat je een hamsterkooi koopt die groot genoeg is voor je hamster. Ook moet de kooi ontsnappingsbestendig en gemakkelijk schoon te maken zijn. Onderschat nooit het vermogen van een hamster om te ontsnappen, aangezien hij door vrij kleine ruimtes kan passen en verrassend snel door plastic muren kan kauwen. En hoewel de modulaire kooien met buizen leuk zijn, kunnen ze moeilijk schoon te maken zijn. Het is nog steeds de overweging waard, omdat je hamster het waarschijnlijk geweldig zal vinden, maar denk ook aan je eigen gemak.

Als je een Syrische hamster krijgt, houd er dan rekening mee dat veel hamsterkooien die op de markt worden gebracht aan de kleine kant zijn. Als je een dwerghamster krijgt, houd er dan rekening mee dat ze zich vaak door de tralies van een middelgrote hamsterkooi kunnen wringen.

Bekijk hier verschillende hamsterkooien

Onze beste hamsterkooi top 3:

Beeztees Labyrint - Hamsterkooi
Beeztees Labyrint Hamsterkooi
Savic Hamsterkooi Hamster Heaven 80
beste hamsterkooi
Hagen Hamsterkooi Fun Area Leon

2. Bodembedekking

In een hamsterkooi moet bodembedekking. Dit zorgt voor een zachte ondergrond voor je hamster, waarin hij veilig kan rondrennen en wat zijn urine snel opneemt, zodat er geen nare geurtjes ontstaan. Hamsters houden ook van een knus nestje om te dutten, dus je zult opmerken dat ze de bodembedekking vaak verzamelen en zich er lekker in nestelen.

Vermijd ceder- en dennenhoutsnippers als bodembedekking voor je hamster; de geur kan irriterend zijn voor de luchtwegen van hamsters. Aspen is een veiligere optie als je liever houten bodembedekking gebruikt, maar veel mensen geven er de voorkeur aan papier of andere bodembedekking op basis van vezels te gebruiken.

Bekijk hier verschillende bodembedekkings-opties

Onze beste bodembedekking top 3:

Back-2-Nature Bodem voor Knaagdieren
Back-2-Nature Bodem voor Knaagdieren
Happy Home Hennepvezel
Happy Home Hennepvezel
beste bodembedekking hamster
Joris No Smell Cotton N Cotton

3. Hamstervoer

Als je denkt aan hamster benodigdheden dan zal hamstervoer vast ook als een van de eerste dingen in je opkomen. Het kiezen van goede kwaliteit hamster voor je voer is ontzettend belangrijk. Je wilt natuurlijk dat alles wat je hamster nodig heeft qua voedingstoffen in zijn voer is verwerkt. 

Om deze reden is het soms het beste om te gaan voor gelijke korrels. Een muesli mix met verschillende soorten voer ziet er leuk uit, maar zal erb bij sommige hamsters voor zorgen dat ze selectief gaan eten. Je hamstertje zal misschien de lekkere dingen er tussenuit pikken en de gezonde dingen laten staan. Dit kan leiden tot een onevenwichtige voeding of een hamster met overgewicht.

Ga daarom als je erachter komt dat je hamster een selectieve eter is bij voorkeur voor een gelijke mix met allemaal dezelfde brokjes. Als jouw hamster netjes alles op eet kun je ook voor een muesli mix gaan, waar ze vaak dol op zullen zijn. Hamstervoer kan worden aangevuld met een verscheidenheid aan andere gezonde lekkernijen, waaronder verse groenten. Hamsters moeten eenmaal per dag gevoerd worden.

Bekijk hier verschillende hamstervoeding

Onze beste hamstervoer top 3:

Crock Complete
Supreme Harry Hamstervoer
Supreme Harry Hamstervoer
Versele-Laga Crispy Muesli Hamsters & Co
Versele-Laga Crispy Muesli Hamsters & Co

4. Voer en drinkbakje

Als je het beste hamstervoer voor je lieve kleine vriendje hebt aangeschaft, heb je natuurlijk ook nog een voerbakje nodig om dit in te doen. Daarnaast heeft je hamster ook altijd vers water nodig, dus een waterbakje dien je ook aan te schaffen.

Een ondiepe, kleine maar zware kom (alles wat niet gemakkelijk omvalt) is ideaal als voerbak voor je hamster. Een klein bakje van keramiek of porselein is een goede optie, omdat ze stevig zijn en niet zullen worden gekauwd. Een kleine hangende waterflesje met roestvrijstalen tuit is de beste optie om water in te doen. Deze kan sowieso niet omvallen en je hamster kan dit niet morsen.

Bij de meeste hamsterkooien zitten al voer en drinkbakjes inbegrepen. Mocht jouw kooi dit niet hebben, dan is het nodig om dit nog apart aan te schaffen.

Onze beste voerbakjes en drinkfles top 3:

Trixie Aardewerk Voerbak
hamster benodigdheden
Hamster Eetbak Anti-Mors
drinkfles hamster
Ferplast Drinkfles Sippy

5. Kooi accessoires om in beweging te blijven

Het is zeer belangrijk dat een hamster genoeg mogelijkheden heeft om te bewegen in zijn kooi. Hamsters houden van rennen en hebben veel beweging nodig, dus zorg ervoor dat je altijd een loopwiel van de beste kwaliteit aanwezig hebt in de kooi. Het moet een stevig oppervlak hebben om te rennen en idealiter geen kruissteunen (die een been of nek kunnen raken). Zoek er een die aan de zijkant van de kooi wordt gemonteerd of een met een stevig standaard. Bij sommige kooien zitten renwielen al inbegrepen, maar niet bij ze allemaal.

Voor jezelf raden we aan om er voor te zorgen dat het draaiwiel ook stil is, aangezien hamsters ‘s nachts zeer actief zijn. Een kleine hoeveelheid plantaardige olie die je op de wielas aanbrengt, kan ook helpen om het wiel stil te houden.

Naast een renwiel, moet je hamster verschillende dingen hebben om op te kauwen en op te klimmen. Hamsters hebben veel stimulatie en beweging nodig, anders kunnen ze zich vervelen. Verveelde hamsters beginnen overal doorheen te kauwen, met een kapotte kooi en ontsnapping als gevolg.

Bekijk hier de beste accessoires en speelgoed voor in een hamsterkooi

Onze beste hamster speelgoed top 3:

hamster draaiwiel
Rodent Run Wheel
beste hamster speelgoed
Trixie Natural Living Speel- En Graaftoren Hamster
hamster benodigdheden
10-Pack Houten Knaagdieren Speelgoed

6. Hamsterbal

Hoewel je hamster veel van zijn energie aan een looprad / renwiel in de kooi zal besteden, zou je ook moeten overwegen om een ​​loopbal te kopen om de omgeving buiten de kooi te verkennen. Een hamsterbal is een gemakkelijke manier voor je hamster om de omgeving buiten zijn kooi te verkennen zonder dat je hem uit het oog verliest. Hierdoor kan de hamster onder toezicht door het hele huis dwalen. De hamsterbal geeft je hamster ook een goede plek voor wanneer jij zijn kooi aan het schoonmaken bent.

Kies een hamsterbal die groot genoeg is om te voorkomen dat de rug van je hamster kromtrekt. Ze moeten in hun natuurlijke houding kunnen rennen. Je mag je hamster nooit langer dan 20 minuten in de bal laten.

Bekijk hier verschillende hamsterballen

7. Hamsterhuisje

Je hamster zal een privéplekje om te slapen erg waarderen. Een huisje- of verstopplek kan zo simpel zijn als een kleine kartonnen doos, een plastic huisje of een houten huisje. Ook ander dingen zoals bijvoorbeeld een halve kokosnootschaal of een kleine kleiplantpot kunnen dienen als een goed schuilplaatsje voor je hamster.

Waar je ook voor kiest, zorg dat het je hamster wat privacy biedt. Je zult merken dat ze dit als vast slaapplekje zullen gebruiken, waar ze zich even lekker kunnen terug trekken.

Bekijk hier verschillende hamster huisjes

Onze beste hamster huisjes top 3:

Knaagdierenhuis met Twee Verdiepingen
hamsterhuisje
Speel- en Slaaphuis Leif
Knaagdierenhuis met Twee Verdiepingen
Savic Hanghuis Sputnik

8. Reiskooi

Je zult waarschijnlijk op een gegeven moment met je hamster moeten reizen, zelfs als je dat niet van plan bent. Mogelijk ga je verhuizen of moet je met je hamster naar de dierenarts. Hoe dan ook, het is meestal beter om een reiskooi bij de hand te hebben wanneer je die nodig hebt.

De reiskooi kan je hamster ook veilig houden terwijl je de hoofdkooi schoonmaakt. Reiskooien zijn er in alle soorten en maten. De meeste zijn niet ontworpen als een permanent of zelfs semi-permanent huis voor de hamster. Ze zijn meestal vrij klein, dus je kunt je hamster er hooguit een paar uur in houden.

Onze beste reiskooi top 3:

reiskooi hamster
Ebi Transportbox Paw Charcoal
Ebi transportbox serene mini ass
Ebi transportbox serene mini ass
tas hamster
Tas voor knaagdieren

Hamster benodigdheden: Veelgestelde vragen

Hopelijk weet je bij deze meer over de hamster benodigdheden en kun je nu alles aanschaffen wat je kleine vriendje nodig heeft. Als je nog algemene vragen hebt, dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat eten hamsters?

Misschien wel het belangrijkste aspect van een goede verzorging voor je hamster is een gezond dieet. Zoals je hierboven in de ‘hamster benodigdheden checklist’ al bent tegen gekomen is hamstervoer van hoge kwaliteit belangrijk. Hamsters kunnen echter meer eten dan alleen standaard hamstervoer en we raden je ook aan om dit te geven.

Een goed uitgebalanceerd hamsterdieet omvat hoogwaardig hamstervoer, evenals beperkte hoeveelheden graan, groenten, fruit en Timothy-hooi. Alle voedsel buiten het hamstervoer moet met mate worden gevoerd en mag niet meer dan 10% van het totale dieet van je hamster uitmaken. Houd daarnaast elke dag vers, gefilterd water beschikbaar.

Het is oké om je hamster zo nu en dan iets lekkers te geven, maar deze moeten met mate worden gehouden en mogen niet meer dan 10% van hun totale dieet bedragen. Je wilt natuurlijk niet dat je hamster overgewicht krijgt, dit zal namelijk slecht zijn voor zijn gezondheid.

Hoewel hamsters kunnen genieten van kleine hoeveelheden van veel soorten fruit en groenten, zijn er enkele voedingsmiddelen die om gezondheidsredenen verboden zijn voor je kleine beestje. Bijvoorbeeld druiven (zonder pit), rozijnen, wortelen, aardbeien, rode tomaten, kleine hoeveelheden noten (vermijd bittere amandelen die giftig zijn), meergranenbrood en kaas zijn allemaal smakelijke traktaties voor je hamster, maar chocolade, cafeïne en items met suiker of veel vet moet worden vermeden. Raadpleeg je dierenarts als je twijfelt over het voeren van bepaalde voedingsmiddelen aan je hamster.

– Hoeveel speelgoed heeft mijn hamster nodig?

Hier is geen vaste maatstaf voor. Zorg er in ieder geval voor dat het altijd voldoende is. Als je hamsterkooi voorzien is van een looprad / renwiel dan ben je al een heel eind. Dit is vaak de favoriete bezigheid van hamsters. Ze kunnen hier lekker al hun energie in kwijt. Zorg daarnaast voor voldoende klim en kauw speelgoed. Denk hierbij aan tunnels, trapjes en kauwblokken of speeltjes.

– Hoevaak mag mijn hamster in een hamsterbal buiten de kooi?

Ook hier is geen specifiek antwoord op. Dit is ook per hamster verschillend. Sommige hamsters vinden het geweldig om het huis te verkennen in een hamsterbal, terwijl andere er weinig om geven. Kijk daarom allereerst hoe je hamster er op reageert. Als je hamster er geen genoeg van lijkt te krijgen en het hele huis doorzoekt, dan kun je de hamsterbal elke dag gebruiken. Als je merkt dat je hamster weinig beweegt in de hamsterbal, dan vindt hij het waarschijnlijk minder leuk en dan kun je het beter niet al te vaak of zelfs nooit meer gebruiken. 

Zorg er echter wel voor dat je je hamster niet te lang per keer in de hamsterbal laat. In de bal heeft je hamster namelijk geen toegang tot zijn eten en drinken plus op een gegeven moment zijn ze ook wel uitgekeken op de bal. Beperk het gebruik tot maximaal 20 minuten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart