hagedis als huisdier

Hagedis als huisdier: Alles wat je moet weten!

Overweeg je een hagedis als huisdier? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hagedissen zijn ontzettend leuke en fascinerende huisdieren, maar ze hebben een specifieke verzorging nodig. Als je een reptielenvriend aan je familie wilt toevoegen, is het belangrijk om te leren hoe je voor een hagedis moet zorgen om hem een ​​veilig thuis te bieden.

Hagedissen zijn te vinden op alle continenten behalve Antarctica, en dat is de reden dat ze zich kunnen aanpassen aan verschillende omgevingsomstandigheden en gemakkelijk als huisdier kunnen worden gehouden. Er zijn ontzettend veel soorten hagedissen, variërend van de kleine dwerggekko tot de gigantische komodovaraan. 

Belangrijke factoren zoals de grootte, het temperament van het reptiel en de hoeveelheid zorg die het vereist, moeten in overweging worden genomen voordat je besluit een hagedis als huisdier te houden. Hoewel niet al deze reptielen goede huisdieren zijn, zijn er enkele soorten die het niet erg vinden om met mensen samen te leven. Lees gauw verder om alles te ontdekken wat je moet weten over de verzorging van een hagedis als huisdier.

Wat je moet weten voordat je een hagedis als huisdier neemt

Doe je onderzoek voordat je beslist welke hagedis je wilt hebben. In dit artikel ontdek je de algemene basis informatie voor het houden van hagedissen, maar er zijn verschillende hagedissen soorten die soms een verschillende verzorging vereisen. Kom alles te weten over het type hagedis dat je wilt en overweeg dan zorgvuldig of je de zorg kunt bieden die nodig is gedurende de gehele levensduur van die hagedis. Hier volgen de belangrijkste dingen om te onthouden als je een hagedis als huisdier overweegt:

 • Denk aan de levensduur. Kiezen voor een hagedis als huisdier betekent meestal dat je een verbintenis op lange termijn aangaat. De levensduur is verschillend per hagedis. Sommige soorten, zoals kameleons, worden vaak niet ouder dan een jaar of vijf, terwijl grotere hagedissen zoals varanen maarliefst een leeftijd van 20 kunnen bereiken.
 • Denk aan de kosten. Hoewel een hagedis misschien niet duur is, kan de uitrusting die nodig is om er goed voor te zorgen vele malen meer kosten dan de hagedis zelf. Denk aan het terrarium, de accessoires voor in het terrarium, voeding etc (hierover later meer)
 • Denk aan de grootte. Sommige kleine hagedisjes die je in de winkel koopt, worden veel groter dan je misschien zou verwachten. Ontdek hoe groot je hagedis als volwassene zal worden. Dit is belangrijk om de juiste huisvesting te bepalen. 
 • Denk aan je gezondheid. Er is een gezondheidsrisico verbonden aan het bezitten van reptielen. Sommige reptielen dragen salmonella me zich mee en je kunt dit direct of indirect oplopen wanneer je contact hebt met hagedissen, reptielen en amfibieën. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem lopen het risico om hier ziek van te worden. Zelfs gezond uitziende hagedissen kunnen het hebben dus let altijd op. Was ook altijd goed je handen, nadat je je huisdier hebt vastgehouden.

Je hagedis kiezen

Met meer dan 4.500 soorten hagedissen in de wereld, kan het lastig zijn om te beslissen welke je als huisdier wilt nemen (let op; niet alle soorten kunnen als huisdier gehouden worden). Hagedissen zijn een ongelooflijk diverse groep dieren. In het wild leven ze in een breed scala van habitats, van de droogste woestijnen tot de meest stomende regenwouden. Sommige hagedissen zijn herbivoren, sommige zijn alleseters en sommige eten alleen insecten. Doe goed je onderzoek en denk goed na over het soort dat je als huisdier wilt nemen.

Als je de bovenstaande zaken hebt overwogen, wordt het tijd om je hagedis te kiezen. De belangrijkste overwegingen om te maken zijn de grootte en de hoeveelheid zorg die nodig is. Ongeacht het soort hagedis dat je kiest, zorg er altijd voor dat je waar mogelijk een in gevangenschap gefokt soort van een gerenommeerde fokker krijgt. In het wild gevangen hagedissen zijn over het algemeen meer gestrest, vatbaar voor parasieten en ziekten, en zijn moeilijker te temmen.

Hagedissen voor beginners:

 • Luipaardgekko’s: Dit zijn de ultieme starterhagedissen. Ze zijn klein, makkelijk te hanteren en hebben slechts een kleine ‘kooi’ nodig. Daarnaast hebben ze geen speciale UVB-verlichting nodig. Kuifgekko’s en dikstaartgekko’s hebben vergelijkbare behoeften en zijn ook goede keuzes. 
 • Baardagamen en hagedissen met ruches: Dit zijn volgzame en gemakkelijk te hanteren hagedissen, maar ze hebben een relatief grote tank en volledig spectrum UV-verlichting nodig. 
 • Blauwtongskinks: Dit zijn over het algemeen volgzame hagedissen die gemakkelijk tam te maken zijn. Ze zijn geweldige beginnershagedissen, maar hebben een ruime tank en volledig spectrum UV-verlichting nodig.
 • Groene anoles: Anoles zijn kleine hagedissen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn en geen enorme tank nodig hebben, maar ze hebben wel volledig spectrum UV-verlichting nodig en zijn niet zo gemakkelijk te hanteren als andere beginnende hagedissen.

Andere hagedissen zijn een beetje uitdagender, of het nu gaat om het opzetten van de juiste omgeving, het gebruiksgemak, de grootte van de ruimte die je nodig hebt om voor ze te zorgen, of een combinatie van deze en andere factoren. Hagedissen die meer ervaren eigenaren zouden kunnen overwegen, staan ​​​​hieronder vermeld.

Hagedissen voor ervaren eigenaren:

 • Dag gekko’s
 • Uromastyx
 • Tokyo gekko’s
 • Leguanen
 • Kameleons
 • Chinese waterdraken
 • Langstaarthagedissen
 • Tegus
 • Zwartkeelmonitoren

Er zijn veel andere soorten hagedissen die je als huisdier kunt houden, maar dit zijn de meest populaire soorten. Doe ook altijd onderzoek naar het soort voordat je er een aanschaft om er zeker van te zijn dat je in staat bent om goed voor ze te zorgen.

hagedis als huisdier

Huisvesting van een hagedis

De juiste kooi voor een hagedis is een terrarium. zorg ervoor dat je een stevig en betrouwbaar terrarium koopt, om te voorkomen dat je huisdier kan ontsnappen. Sommige hagedissen zijn erg goed in ontsnappen, dus je kunt het beste een professionele kooi kiezen die speciaal is ontworpen voor het type huisdier dat je wilt houden. Het is niet aan te raden om je eigen hagedissenkooi te bouwen, tenzij (A) je begint met een goed plan en (B) je de juiste vaardigheden hebt voor het werk.

De grootte hangt natuurlijk af van het type hagedis waar je voor kiest. Kleine hagedissen hebben veel minder kooiruimte nodig dan grote hagedissen. Het is dan ook enorm belangrijk om eerst goed te onderzoeken hoe groot je hagedis precies wordt, voordat je een kooi aanschaft.

Hier volgen een aantal goede terrariums voor hagedissen:

Prijs: €199,99

Het Exo Terra glas-terrarium is de ideale behuizing voor hagedissen. De deuren aan de voorkant van het terrarium zorgen ervoor dat het gemakkelijk is om het te onderhouden en om je dier / dieren te voeren. Een speciaal ontworpen sluiting voorkomt dat je gekko kan ontsnappen. De deuren zijn afzonderlijk te openen. De bovenkant van het terrarium bestaat volledig uit staalgaas en laat UVB en infrarood door. De bovenzijde kan weggehaald worden en dat zorgt ervoor dat je makkelijk kunt inrichten en onderhouden. De achterkant van het draadrooster heeft vijf afsluitbare ingangen. Daardoor kun je verschillende accessoires aansluiten.
 
Dit terrarium is ook verkrijgbaar in andere maten:
 

Prijs: €219,99

Giganterra stevige glazen terraria zijn perfect voor hagedissen . Twee grote deuren met sluiting garanderen gemakkelijke toegang voor schoonmaken en voeren. Het beschikt over een verwijderbare ventilatieroosters en eventuele kabeldoorvoer aan de bovenzijde. Tevens is het voorzien van een opening op de ventilatieroosters waardoor de slang van de meegeleverde GigaFogg luchtbevochtiger bevestigd kan worden.

Prijs: €32,95

Als je een wat lager budget hebt, kun je ook voor een plastic terrarium gaan, deze zijn een stuk goedkoper. Het Exo Terra Faunarium is een gemakkelijk te gebruiken, stapelbaar polyvalent plastic terrarium voor reptielen, amfibieën, muizen, en arachniden en insecten. Verkrijgbaar in Medium – 36 x 21 x 16 cm en Large – 46 x 31 x 17 cm.

Temperatuur 

Het is belangrijk om de temperatuurvereisten te onderzoeken voor de hagedissensoort die je van plan bent te houden. Warmte en verlichting zijn om verschillende redenen essentieel voor de gezondheid van je hagedis. Hagedissen zijn koelbloedig en zijn afhankelijk van warmte, onzichtbare UV-stralen en de dag/nacht-cyclus om goed te kunnen functioneren.

Reptielen hebben niet alleen algemene warmte nodig, maar eerder een reeks temperaturen, zodat ze hun lichaamstemperatuur naar behoefte kunnen reguleren. Je kunt een hagedissen verblijf op verschillende manieren verwarmen, denk aan warmtekussen of warmtelampen.

Bekijk hier warmtelampen voor in een terrarium

Verlichting

De meeste hagedissen zijn zonaanbidders. Een paar soorten brengen veel tijd door met graven onder de grond. Maar voor het grootste deel hebben hagedissen frequente blootstelling aan zonlicht nodig. In gevangenschap kun je dit niet altijd dupliceren. Dus je moet het op één na beste doen. Je moet full-spectrum lampen gebruiken om de voordelen van de zon (zo veel mogelijk) te dupliceren.

Bekijk UVB lampen voor in een terarrium

Vochtigheid

Sommige hagedissen hebben hogere vochteisen. Sommige zijn woestijnbewoners en hebben een droge kooi nodig, terwijl andere tropisch zijn. Bepaalde soorten hagedissen hebben hoge vochtigheidseisen. Tropische soorten moeten bijvoorbeeld in een terrarium worden gehouden die een hogere luchtvochtigheid heeft dan een in de woestijn levende soort.

Het dieet van een hagedis

Voeding is het belangrijkste aspect bij het opvoeden van alle soorten huisdieren. Het dieet van hagedissen varieert met de soort. Sommigen houden alleen van insecten, terwijl sommigen herbivoren zijn en alleen bladeren consumeren. Sommige hagedissen zijn alleseters en voeden zich met zowel planten en dieren, en in het geval van sommige grote vleesetende hagedissen kunnen ook kleine dieren en andere hagedissen in hun dagelijkse voeding worden opgenomen. Deze reptielen verpletteren het voedsel dat ze binnenkrijgen met behulp van kleine rijen tanden op hun boven- en onderkaak en met een aantal tanden in hun gehemelte. Met een beetje kauwen kunnen ze hun maaltijd gemakkelijk doorslikken.

Veel hagedissen vullen de vleesetende kant van hun dieet met krekels, wormen of bepaalde soorten kakkerlakken. Grotere, vleesetende hagedissen, zoals monitorhagedissen, zullen vooral knaagdieren eten, met name muizen. Het is belangrijk om te onthouden dat hagedissen er vaak de voorkeur aan geven het vleesgedeelte van hun dieet levend te eten. Je kunt levende insecten en knaagdieren in bepaalde dierenwinkels of online kopen.

Als het gaat om het eten van planten, genieten hagedissen van een mengsel van bladgroenten en fruit, die je bij je plaatselijke supermarkt kunt kopen. Over het algemeen bieden romaine sla, gele pompoen, bosbessen en boerenkool hoge voedingswaarde aan hagedissen. Sommige groenten en fruit kunnen echter schadelijk zijn voor hagedissen, dus zorg ervoor dat je onderzoekt welke ideaal zijn voor jouw huisdier voordat je hem voert.

Water

Er voor zorgen dat je hagedis altijd toegang heeft tot vers water is ook ontzettend belangrijk. Terwijl zowel woestijn- als tropische hagedissen elke dag vers water nodig hebben, kan de manier waarop dit geleverd dient te worden verschillen. 

Opties zijn onder meer:

 • Een zware, ondiepe waterschaal
 • Het milieu vernevelen, waardoor ze druppels van bladeren, takken enz kunnen likken
 • Een speciaal reptielenbevochtigingssysteem

Omgaan met je hagedis

Naast de verzorging van je hagedis, is het ook belangrijk dat je leert hoe je moet omgaan met je hagedis. Hoewel hagedissen er over het algemeen niet van genieten om opgepakt te worden, is het toch belangrijk om te weten hoe je dit veilig kunt doen. Je moet je hagedis namelijk af en toe uit zijn verblijf halen om deze schoon te maken of hem naar de dierenarts te brengen.

Het omgaan met hagedissen verschilt per soort, maar we zullen je een algemeen idee geven van hoe je dit moet aanpakken. Wanneer je je hagedis oppakt, probeer hem dan in je hand te scheppen en klem zijn hoofd voorzichtig tussen duim en wijsvinger. Dit zal hem veilig en beschut houden. Voor grotere hagedissen moet je waarschijnlijk twee handen gebruiken. Houd de achterpoten van je hagedis met één hand naar zijn staart gericht, om te voorkomen dat hij je krabt en pak met de andere hand zijn lichaam onder zijn voorpoten vast. Vooral kleine hagedissen zijn erg kwetsbaar, dus het is het beste om ze niet op te pakken, tenzij absoluut noodzakelijk. Ze kunnen hun staart verliezen, als ze hier worden vast gepakt of ze kunnen te strak worden vastgehouden en samengeperst worden wat inwendige schade kan veroorzaken. Als je een kleine hagedis hebt, zorg er dan voor dat je hem heel voorzichtig behandelt en laat niemand anders hem vasthouden, tenzij ze ervaring hebben met het omgaan met kleine reptielen.

Onthoud dat vastgehouden worden stressvol kan zijn voor hagedissen, omdat ze hun menselijke verzorgers niet als vrienden zien zoals een kat of hond zou doen. In plaats daarvan voelen ze zich meestal bedreigd in de handen van zo’n groot wezen en kunnen ze je zelfs bijten. Vat het niet persoonlijk op als dit gebeurt; onthoud dat ze hun instinct volgen.

Als je hagedis zich niet op zijn gemak voelt om vast te houden, kun je dit het beste vermijden, als dat mogelijk is. Het is normaal dat je je huisdier wilt oppakken en ermee wilt pronken, maar onthoud dat het het beste is om zijn comfort op de eerste plaats te stellen.

Meer leren over een hagedis als huisdier

In dit artikel hebben we de basis van de verzorging van een hagedis als huisdier uitgelicht. Er valt echter nog veel meer te leren, specifiek over verschillende soorten hagedissen. Als je een hagedis hebt aangeschaft of dit van plan bent te doen, is het verstandig om een uitgebreid boek over het houden van deze fascinerende dieren te lezen. Een voorbeeld van zo’n boek is “Hagedissen“. 

Hagedissen doen ons denken aan draken, sagen en mythen, of aan de sedert lang uitgestorven dinosauriërs. Ze vertonen een fascinerend gedrag en zijn een sieraad in het terrarium. Leer ze kennen en begrijpen.

Dit boek leert je alles over de verschillende soorten hagedissen als huisdieren, kenmerkende eigenschappen, gewenning, inrichting van het terrarium, voeding en meer. Het boek neemt je stap voor stap mee en is geschreven in een gemakkelijke en begrijpelijke taal. Je leert alles over de 10 gouden regels voor een correcte verzorging. 

boek over hagedissen

2 thoughts on “Hagedis als huisdier: Alles wat je moet weten!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart