Golden retriever karakter: Alles wat je moet weten!

Twijfel je om een golden retriever aan je gezin toe te voegen? Of heb je er al een, maar weet je eigenlijk weinig van het ras af? In dit artikel leer je meer over het karakter van een golden retriever. Er valt veel te leren over het golden retriever karakter, omdat het zo veelzijdig is.

De golden retriever is een van de meest populaire hondenrassen in Nederland en velen andere landen. En dit is natuurlijk niet voor niets! De vriendelijke, tolerante houding van het ras maakt ze tot geweldige huisdieren, en hun intelligentie maakt ze ook nog eens zeer capabele werkhonden.

Golden Retrievers blinken uit in het ophalen van wild voor jagers, het volgen, het opsporen van smokkelwaar voor wetshandhaving en als therapie- en hulphonden. Ze zijn ook natuurlijke atleten en doen het goed in hondensporten zoals behendigheid en competitieve gehoorzaamheid.

Deze honden zijn vrij gemakkelijk te trainen en zullen zich in bijna elk huis of gezin thuis voelen. Ze zijn geweldig met kinderen en erg beschermend over hun baasjes. Als je een loyale, liefdevolle en slimme viervoeter wilt, dan is een golden retriever zonder twijfel het ras waar je naar op zoek bent!

Golden retriever karakter

Het is geen verrassing dat de Golden Retrievers zo populair zijn. Ze zijn mooi, intelligent, sociaal en loyaal. Ook zijn ze erg levendig en speels. Velen golden retrievers behouden hun puppyachtige eigenschappen tot op late leeftijd.

Ze hebben een lieve en rustige persoonlijkheid. Het ras is gefokt om met mensen te werken en staat te popelen om zijn eigenaar / eigenaren te plezieren. Hoewel golden retrievers over het algemeen een zeer goed karakter hebben, moeten ze, net zoals alle hondenrassen,  goed opgevoed worden om ze te laten opgroeien tot de meest lieve en gehoorzame honden.

Ze hebben op vroege leeftijd socialisatie nodig, wat inhoudt dat je ze worden blootgesteld aan veel verschillende mensen, dieren, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen.

Omdat golden retrievers gemakkelijk te plezieren zijn, reageren ze positief op gehoorzaamheidstraining. Ze vullen deze eigenschap aan door speels, aanhankelijk en gelijkmoedig te zijn. Daarnaast zijn ze erg intelligent dus ze zullen snel nieuwe dingen leren en begrijpen welk gedrag je van ze verwacht.

Golden retrievers zijn geen waakhonden. Hij blaft misschien als er vreemden langskomen, maar reken hier niet op. Hoogstwaarschijnlijk zal hij met zijn staart kwispelen en glimlachen.

Training, opvoeding en verzorging van golden retrievers

Als je net een golden retriever hebt aangeschaft of dit van plan bent, is het erg slim om je in te lezen over het ras. Er valt zoveel te leren over de training, de opvoeding en de verzorging van golden retrievers dat het onmogelijk in dit artikel past. Een bekend en populair eBoek waar alle informatie over dit hondenras in staat is ‘Golden Retriever Gehiemen’. 

Dit informatieve eBoek leert je letterlijk alles wat je moet weten over golden retrievers. De schrijver van dit boek heeft al ruim vijfendertig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van golden retrievers.

Wanneer je het eBoek via de onderstaande link aanschaft krijg je een hoge korting en meerdere bonussen. De normale prijs van het hele pakket is €96,75,-. Met de speciale kortingscode in dit artikel ontvang jij het volledige pakket echter voor €37,-.

Klik hier voor meer informatie en om het volledige pakket voor de laagst mogelijke prijs aan te schaffen.

Zorg voor genoeg fysieke en mentale stimulatie

Oorspronkelijk werden golden retrievers gefokt voor het fysiek veeleisende werk van het ophalen van eenden en ander gevogelte voor jagers. Hierdoor heeft een golden retriever veel beweging nodig. Neem hem bijvoorbeeld mee wandelen, joggen, fietsen en zwemmen (golden houden van water). Geef je hondje ook genoeg vrije tijd in de tuin als je deze hebt.

Zorg naast genoeg fysieke training ook voor mentale stimulatie. Golden retrievers zijn intelligente honden, die graag gestimuleerd worden. Denk aan bepaalde taken, zoals het wakker maken van familieleden, het ophalen van de krant. Een andere geweldige manier om je hond mentaal te stimuleren is met voedselspelletjes zoals een snuffelmat of een voedselpuzzel.

Naast het zorgen voor genoeg fysieke en mentale oefening, is het ook belangrijk om je nieuwe vriendje bij je gezinsactiviteiten te betrekken. Een golden retriever is een gezinshond en hij moet veel tijd doorbrengen met zijn ‘roedel’.  Als je veel weg bent van huis en weinig tijd met je hond kan doorbrengen is een golden retriever (of eigenlijk bijna geen een ras) niet de goede keuze.

Golden retriever karakter- en andere eigenschappen

Golden retrievers verharen overvloedig, vooral in de lente en herfst. Dagelijks borstelen haalt een deel van het losse haar uit de vacht, zodat het niet op je kleding en in je hele huis terecht komt.

Golden retrievers zijn familiehonden; ze moeten binnenshuis leven met hun menselijke ‘roedel’ en mogen geen uren alleen in de achtertuin doorbrengen (tenzij je zelf ook in de tuin bent).

Golden retrievers zijn actieve honden die dagelijks 40-60 minuten beweging nodig hebben. Ze gedijen goed bij gehoorzaamheidstraining, behendigheidslessen en andere hondenactiviteiten, die een geweldige manier zijn om je hond fysieke en mentale oefening te geven.

Hoewel ze enorm zachtaardig en betrouwbaar zijn voor kinderen, zijn golden retrievers onstuimige, grote honden die per ongeluk een klein kind kunnen omstoten. Let hier dus op.

Goldens houden van eten en zullen snel te zwaar worden als ze te veel eten. Beperk de traktaties en meet de dagelijkse brokjes van je hond.

Omdat de golden retriever zo populair is, zijn er veel mensen die goldens fokken die meer belang hechten aan het verdienen van geld dan aan het fokken van gelukkige, gezonde honden. Om een gezond hondje te krijgen, is het belangrijk om eerst wat onderzoek te doen naar verschillende fokkers. Zoek naar een betrouwbare en verantwoordelijke fokker die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de puppy’s.

golden retriever karakter

Golden retrievers met kinderen en andere huisdieren

Golden retrievers zijn vanwege hun lieve en rustige karakter perfecte honden om aan een gezin met kinderen of andere huisdieren toe te voegen. Een golden heeft geen last van het lawaai en de commotie van kinderen – hij gedijt er zelfs op. Let er echter wel op dat het een grote, sterke hond is die perongeluk een klein kindje om kan stoten.

Zoals bij elk ras, moet je kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet je altijd toezicht houden op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of oor- of staarttrekken te voorkomen. Leer je kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of om te proberen het voer van de hond weg te nemen.

De houding van de golden retrievers tegenover andere huisdieren is hoe meer hoe beter. Hij geniet van het gezelschap van andere honden en kan met de juiste introductie en training worden vertrouwd met katten, konijnen en andere (huis) dieren.

Geschiedenis van het golden retriever ras

In 1999 was de golden retriever het op één na populairste AKC-ras. Deze rangschikking is geen verrassing, want de hond heeft veel eigenschappen die zorgen voor een perfect familiehuisdier. De wortels van de golden retriever liggen echter in de velden en waterwegen van Groot-Brittannië.

De golden retriever werd gefokt als een vogelhond, met name voor de jacht op watervogels. Het ras was het resultaat van het kruisen van een aantal andere rassen waarvan gedacht wordt dat ze spaniels, setters en de Newfoundlander omvatten (maar niet de Newfoundlander die we vandaag kennen), en misschien zelfs een bloedhond. De combinatie zorgde voor een sterke, goed zwemmende hond die bestand was tegen koud water, gewond wild kon volgen en kreupele vogels kon aanpakken.

Tegenwoordig zijn golden retrievers niet alleen goede vogelhonden en huisdieren; ze zijn ook populair als hulphonden voor blinden en gehandicapten, en als opsporings- en reddingshonden en speurhonden voor smokkelwaar. Er zijn maar weinig honden die de veelzijdigheid van dit ras kunnen claimen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart