gekko als huisdier

Gekko als huisdier: Alles wat je moet weten!

Wil jij een gekko als huisdier? Ontdek dan hier alles wat je moet weten over de verzorging en opvoeding van deze bijzondere diertjes. Gekko’s worden ook wel eens de hamsters van de reptielenwereld genoemd; ze zijn schattig, gemakkelijk te verzorgen en geweldige huisdieren voor de potentiële reptielenliefhebber. Je moet echter echt leren hoe je voor een gekko als huisdier moet zorgen voordat je er een mee naar huis neemt.

Gekko’s zijn meestal kleine tot middelgrote hagedissen die inheems zijn in de warmere delen van de wereld. Er zijn meer dan 1600 verschillende soorten gekko’s, maar ze kunnen niet allemaal als huisdier worden gehouden. De gekko’s die het vaakst als huisdier worden gehouden, zijn meestal minder dan een voet lang en hebben een levensduur tussen de 10 en 20 jaar. Vanwege hun kleine formaat en lange levensduur zijn gekko’s erg populaire huisdieren geworden. Lees gauw verder om alles te ontdekken wat je moet weten over een gekko als huisdier!

Gekko als huisdier: Verschillende soorten mogelijk

De meeste soorten gekko’s zijn klein, kleurrijk en gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor ze ideale huisdieren zijn voor zowel beginnende reptielen als ervaren herpetologen. In de laatste jaren zijn er een handvol gekko soorten sterk in populariteit gegroeid als huisdier. Deze soorten gekko’s omvatten:

 • Luipaard gekko’s
 • Tokyo gekko’s
 • Afrikaanse dikstaartgekko’s
 • dag gekko’s
 • Kuifgekko’s
 • Gewone huisgekko’s

Er zijn natuurlijk veel andere soorten gekko’s, zowel in het wild als als huisdier, maar deze andere soorten worden niet zo vaak gezien als de bovengenoemde.

Een gekko kiezen

Als je een gekko als huisdier wilt, is het belangrijk dat je wat onderzoek doet en niet zomaar op de eerste de beste website of bij de eerste de beste fokker besteld. Je kunt het beste een in gevangenschap gefokte gekko aanschaffen bij een gerenommeerde fokker. Als je een in het wild gevangen gekko binnenhaalt, weet je niet welke ziekten of kwalen hij kan dragen. Zoek naar een gekko met heldere ogen, een huid zonder droge plekken, al zijn vingers, tenen en staart intact, en een gezonde eetlust.

Gekko gedrag

Hoewel er veel soorten gekko’s zijn, hebben de meeste een vergelijkbaar temperament en vertonen ze vergelijkbaar gedrag. Gekko’s zijn voor het grootste deel prettige, volgzame huisdieren, maar de meesten van hen worden liever niet te vaak door mensen vastgehouden, omdat dit stressvol voor hen kan zijn.

De meeste gekko’s, waaronder de populaire luipaardgekko’s, kuifgekko’s, tokay-gekko’s en Afrikaanse dikstaartgekko’s, zijn nachtdieren, dus ze zullen ‘s nachts het meest actief zijn, maar er zijn ook enkele soorten gekko’s die overdag actief zijn, waaronder de toepasselijk genaamde daggekko.

Ze zijn niet erg vocaal, maar sommige gekko’s maken geluiden zoals getjilp en geklik wanneer ze hun territorium verdedigen of een partner aantrekken. Gekko’s zijn meestal echter helemaal stil.

Gekko’s zijn meestal geen agressieve reptielen, tenzij twee mannetjes samen worden gehuisvest. Daarom is het het beste om mannelijke gekko’s te scheiden, omdat ze elkaar met weinig waarschuwing kunnen aanvallen. Het komt zelden voor dat een gekko een persoon bijt, maar er zijn soorten die dit eerder kunnen doen, zoals de tokay gekko.

Huisvesting van een gekko

Gekko’s hou je in een terrarium. Ze leven op de grond en zijn geen geweldige klimmers, dus een lange, lage tank is perfect. Een enkele gekko heeft minimaal een tank van 10 gallon nodig, met 15 gallons voor een paar en 20 gallons voor vier. Zorg ervoor dat je je terrarium niet in direct zonlicht plaatst, omdat het te warm wordt voor je huisdier.

De zorgvereisten zullen van soort tot soort verschillen, maar voor het grootste deel moeten gekko’s worden gehouden in omhuizingen met takken die beschikbaar zijn om te klimmen, een waterbak, een schuilplaats en veilige deksels. Gekko’s kunnen ontsnappen door kleine gaatjes, dus een terrrium met een goed sluitend deksel wordt aanbevolen voor het huisvesten van gekko’s.

Om de woonomgeving van je gekko te bekleden, kun je verschillende dingen gebruiken zoals kokosnootschil of orchideeschors, die beide vocht vasthouden en niet schadelijk zijn voor je gekko als ze in kleine hoeveelheden worden ingenomen. Papieren handdoeken en kranten kunnen ook worden gebruikt, maar sommige zorgen over het bleken en verven van deze papierproducten leiden ertoe dat veel reptieleneigenaren naar meer natuurlijke opties zoeken.

Binnen het terrarium moet de gekko drie gebieden hebben: een plek om te verbergen, een ruimte om te zonnebaden en een ander gebied om te verkennen. Hierdoor kan de gekko een reeks natuurlijke gedragingen uitvoeren, zodat hij zich niet verveelt, angstig of gefrustreerd raakt. Dit is gemakkelijk te doen met een halve kokosnootschaal als schuilplaats, wat rotsen en takken om op te zonnebaden en planten om te verkennen. Veel mensen kiezen voor kunstplanten, maar als je van levend groen houdt, controleer dan altijd of de plant veilig is als je gekko het opeet.

Het is belangrijk dat je de bodem van het terrarium bestrooid met speciaal mos voor deze dieren. Bekijk hier bodembedekking mos voor in het terrarium.

Prijs: €199,99

Het Exo Terra glas-terrarium is de ideale behuizing voor gekko’s. De deuren aan de voorkant van het terrarium zorgen ervoor dat het gemakkelijk is om het te onderhouden en om je dier / dieren te voeren. Een speciaal ontworpen sluiting voorkomt dat je gekko kan ontsnappen. De deuren zijn afzonderlijk te openen. De bovenkant van het terrarium bestaat volledig uit staalgaas en laat UVB en infrarood door. De bovenzijde kan weggehaald worden en dat zorgt ervoor dat je makkelijk kunt inrichten en onderhouden. De achterkant van het draadrooster heeft vijf afsluitbare ingangen. Daardoor kun je verschillende accessoires aansluiten.
 
Dit terrarium is ook verkrijgbaar in andere maten:
 

Prijs: €219,99

Giganterra stevige glazen terraria zijn perfect voor gekko’s . Twee grote deuren met sluiting garanderen gemakkelijke toegang voor schoonmaken en voeren. Het beschikt over een verwijderbare ventilatieroosters en eventuele kabeldoorvoer aan de bovenzijde. Tevens is het voorzien van een opening op de ventilatieroosters waardoor de slang van de meegeleverde GigaFogg luchtbevochtiger bevestigd kan worden.

Prijs: €32,95

Als je een wat lager budget hebt, kun je ook voor een plastic terrarium gaan, deze zijn een stuk goedkoper. Het Exo Terra Faunarium is een gemakkelijk te gebruiken, stapelbaar polyvalent plastic terrarium voor reptielen, amfibieën, muizen, en arachniden en insecten. Verkrijgbaar in Medium – 36 x 21 x 16 cm en Large – 46 x 31 x 17 cm.

Verwarming voor gekko’s

Het ideale temperatuurbereik voor de meeste gekko’s ligt tussen de 25 en 27 graden. Per soort is dit echter anders. Bij de meeste soorten moet ’s nachts de temperatuur boven 20 °C blijven en overdag mag die voor de meeste soorten oplopen tot 25 à 27 °C in de koude delen van het terrarium. Deze hoge temperaturen worden bereikt door het gebruik van warmtelampen en warmtekussens. Een thermometer in het terrarium is noodzakelijk, zodat je de minimum- en maximumtemperatuur goed kan opvolgen. Bovendien heeft de gekko overdag een warmere plek nodig om te zonnebaden, ingesteld op 31-33 graden. Het doel is om een temperatuurgradiënt over de tank te creëren, zodat de gekko zijn lichaamswarmte kan reguleren door van een koelere naar een warmere plaats te gaan, of omgekeerd.

Je kunt het terrarium verwarmen met een UVB lamp. UVB-stralen zijn onzichtbaar maar erg belangrijk voor de groei, eetlust en activiteit van veel reptielen. Er zijn veel verschillende soorten lampen voor UVB, warmte en licht en sommige zijn meer geschikt voor je specifieke soort gekko dan andere. Maar ongeacht welke lampen je kiest, er moet een juiste dag- en nachtcyclus worden gevolgd om de behuizing te verlichten. Wit licht, zelfs als het geen warmte of UVB-stralen afgeeft, moet overdag zichtbaar zijn, anders kan je gekko gestrest en verward raken.

Bekijk hier UVB lampen

Vochtigheid voor gekko’s

De luchtvochtigheid in de behuizing van een gekko moet tussen 70 en 80 procent worden gehouden. Het terrarium met water besproeien is de meest gebruikelijke methode om dit percentage te bereiken, maar een grote waterbak zal ook helpen. Een andere gemakkelijke methode is het gebruik van een automatische fogger / luchtbevochtigerEen hygrometer kan worden gebruikt om te meten hoe vochtig een gekkoverblijf is.

Koop hier een fogger (luchtbevochtiger)

Gekko’s voeren

Als je bang bent van insecten, is een gekko niet het huisdier voor jou! De meeste gekko’s eten geen planten of groenten, dus levende insecten zijn iets waar je je prettig bij moet voelen als je een gekko wilt hebben. Er zijn verschillende insectenopties en sommige hebben de voorkeur van verschillende gekkosoorten boven andere. De meest voorkomende soorten insecten die ze graag eten zijn:

 • Meelwormen
 • krekels
 • Superwormen
 • Waswormen
 • Kakkerlakken
 • Sprinkhanen

Krekels en meelwormen zijn meestal het hoofdvoedsel van gekko’s, waarbij de rest meer een traktatie is. Sommige gekkosoorten eten wel fruit en ze krijgen vaak een speciaal samengesteld dieet om aan hun specifieke voedingsbehoeften te voldoen. Voedingsregimes zullen variëren op basis van de leeftijd en soort van de gekko en kunnen dagelijks of wekelijks zijn.

Het is moeilijk is om een ​​gekko te veel te voeren, hoewel je huisdier zwaarlijvig kan worden als hij te veel vet gekko-snoep eet (bijv. waxworms). Voer jonge gekko’s elke dag, maar je volwassen gekko mag wat maaltijden overslaan en zelfs wat dagen zonder eten hebben. Bied bij het voeren zoveel voedsel aan als de gekko in 10 tot 15 minuten kan eten.

Het is echter essentieel om gezonde, goed gevoede insecten aan te bieden. Voer de insecten eenvoudig vooraf met sappige groenten of fruit en bestuif ze met calciumpoeder. Als extra verzekering is het goed om calciumpoeders over de insecten te strooien voordat je ze aanbiedt. Plaats de insecten vervolgens in een ondiepe schaal of schotel en laat de gekko erin duiken. Het achtervolgen en vangen van de insecten zorgt ook voor een uitstekende mentale stimulatie voor de gekko.

Omgaan met gekko’s

Grijp nooit, maar dan ook nooit, een gekko bij de staart, omdat ze dan waarschijnlijk hun staart laten vallen (een natuurlijke verdediging tegen roofdieren). Mocht dit toch gebeuren, dan is er geen reden tot paniek. Het zal teruggroeien, hoewel het een andere vorm en/of kleur kan hebben. De gekko moet goed worden gevoed en idealiter gescheiden van eventuele kooigenoten totdat de staart opnieuw is gegroeid.

Gezondheid en welzijn van gekko’s

Gekko’s zijn vrij sterk en worden niet snel ziek, ze zijn echter niet immuun voor gezondheidsproblemen. Enkele van de meest voorkomende aandoeningen zijn:

– Metabole botziekte

Wanneer het dieet van een gekko calcium mist, bloedt de hagedis calcium uit zijn botten om aan de dagelijkse behoeften te voldoen. Dit leidt tot zachte, rubberachtige botten die het gewicht van de gekko niet kunnen dragen. Symptomen zijn onder meer een gekko die zichzelf niet van de grond kan tillen en vervormde ledematen heeft. Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het het beste om je reptiel calcium te voeden. Dit kun je doen door insecten vooraf met calcium te bestrooien.

– Ademhalingsziekte

Wanneer de tanktemperatuur te laag wordt, wordt het immuunsysteem van de gekko aangetast. Dit betekent dat de gekko minder goed in staat is om infecties te bestrijden, vooral luchtweginfecties. De tekenen zijn onder meer een lethargische hagedis met een slechte eetlust en moeizame ademhaling. Als je deze symptomen opmerkt, roep dan de hulp in van een reptielendierenarts, omdat antibiotica noodzakelijk zijn. Controleer bovendien de temperatuur van je tank om er zeker van te zijn dat deze zowel dag als nacht hoog genoeg is.

– Staartuitval

Een bange gekko kan zijn staart afwerpen als ontsnappingsmechanisme. De staart groeit wel terug, maar het is ook een opslagplaats voor vet voor de gekko. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat een gekko met een afgeworpen staart op de juiste temperatuur wordt gehouden en goed wordt gevoed gedurende de tijd die de staart nodig heeft om te regenereren.

– Mentale stimulatie

Degenen die nieuw zijn in het houden van reptielen zijn vaak verrast door hoeveel persoonlijkheid deze kleine jongens hebben. Gekko’s houden van menselijke interactie, dus het is belangrijk om regelmatig te spelen met je vriendje. Hoewel een gekko niet als een hond hoeft te lopen, is het goed om tijd door te brengen met je huisdier.  Bovendien is het vangen van het avondeten een grote bron van voldoening voor gekko’s, samen met het hebben van een natuurlijke omgeving om te verkennen.

Meer leren over een gekko als huisdier

In dit artikel hebben we de basis van de verzorging van een gekko als huisdier uitgelicht. Er valt echter nog veel meer te leren. Als je een gekko hebt aangeschaft of dit van plan bent te doen, is het verstandig om een uitgebreid boek over het houden van gekko’s te lezen. Zo’n boek is “Fascinerende gekko’s“. 

Als huisdier winnen de gekkos flink aan populariteit. Er is dan ook grote behoefte aan informatie over praktische zaken als verzorging en ziektes van dit dier. Daar voorziet dit boek in ruime mate in. Na een introductie over uiterlijk en bijzonderheden, zoals de enorme kleefkracht van hun voeten en het merkwaardige tjilpende geluid dat ze voortbrengen, vertelt de schrijfster, hoe je je moet voorbereiden op de aanschaf van een gekko.

In het boek komen de volgende onderwerpen aan de orde: het terrarium, inrichting en verlichting, een uitgebalanceerde voeding en ziektes en verwondingen. Maar ook vindt u er informatie over wat je moet doen als je gekko is ontsnapt, hoe ze zich voortplanten, hoe je kunt zien of er iets aan de hand is en hoe je prooidieren kweekt en moet bewaren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart