fret als huisdier

Fret als huisdier: Alles wat je moet weten!

Fretten zijn interessante en bijzondere huisdieren. Ze zijn leden van de wezelfamilie die al meer dan 2000 jaar gedomesticeerd zijn. Het zijn vrolijke, sociale, intelligente en speelse dieren. Hoewel ze klein en gemakkelijk te verzorgen zijn, zijn ze in feite een grote verantwoordelijkheid en hebben ze vaak net zoveel zorg nodig als een kat of hond, als het niet meer is! Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over het houden en verzorgen van een fret als huisdier.

Fret als huisdier: Alles over de verzorging

Over een fret als huisdier

Fretten leven gemiddeld 5-7 jaar. Het zijn erg nieuwsgierige beestjes. Omdat het sociale dieren zijn, kun je er ook meerdere nemen zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden. Net als een kat houden ze van dutjes en slapen ze meestal tot 20 uur per dag. Als ze wakker zijn, zijn het echter zeer actieve en speelse huisdieren. Ze vinden het heerlijk om rond te stuiteren en je uit te nodigen om met ze te spelen. Ze vinden het heerlijk om overal doorheen te kruipen, zoals buizen, kartonnen kokers, PVC-leidingen, wasdrogerslangen en zelfs broekspijpen of lange hemdsmouwen. Ze hebben de neiging om ruw te spelen en kunnen in het begin soms speels bijten, dus het is belangrijk om ze dat van jongs af aan af te leren.

Fretten zijn meer onderhoudsvriendelijke huisdieren dan katten of honden, en vereisen een eigenaar die bereid is om veel tijd en aandacht te besteden. Ze hebben elke dag enkele uren onder toezicht lichaamsbeweging nodig en spelen elke dag buiten hun kooi en kunnen behoorlijk ondeugend zijn. Fretten kunnen goed overweg met katten en de meeste honden als ze vroeg met ze worden gesocialiseerd, maar ze moeten altijd onder toezicht staan. Vermijd contact met vogels, konijnen, cavia’s, muizen en ratten.

Huisvesting van een fret

De kooi van je fret moet minimaal 70cm breed zijn, en qua hoogte geldt, hoe hoger, hoe beter. De frettenkooi moet minimaal twee of meer niveaus hebben met trappen of hellingen die ze kunnen beklimmen. Fretten houden van klimmen. Draadkooien werken het beste. Vermijd het gebruik van aquarium of terrarium, omdat deze een zeer slechte ventilatie hebben. De kooi moet zeer kleine openingen hebben en een beveiligde vergrendeling om te voorkomen dat ze ontsnappen – fretten zijn namelijk ontsnappingsexperts en kunnen zich nog door de kleinste openingen wringen.

Hier volgen 2 geschikte kooien voor fretten. Zoals eerder benoemd is groter altijd beter, maar de kleinere kooi is ook zeer geschikt (helemaal als je je fret regelmatig uit de kooi haalt) en heeft een extra verdieping waardoor je fret alsnog kan klimmen.

Waar je je huisdierfret huisvest, is ook belangrijk, omdat ze erg vatbaar zijn voor hittestress of beroertes – fretten moeten worden beschermd tegen temperaturen boven 26°C. Zorg dat de kooi van je fret dus nooit pal in de zon staat en zorg er op hete dagen voor dat er genoeg verkoeling in het huis is.

Prijs: €354,99

De Tower frettenkooi van Ferplast zorgt voor veel bewegingsvrijheid, waar je fret natuurijk dol op zal zijn! De kooi is gemaakt van stevig, duurzaam materiaal met verschillende verdiepingen zodat je dier veel ruimte heeft om te bewegen. De speciale kunststof buizen zorgen voor veel speelplezier. Bij de kooi zijn allerlei handige accessoires inbegrepen, zoals een voerbakje, drinkfles, hoektoilet en laddertjes.

Prijs: €95,-

Deze kooi bevat alles wat je fret nodig heeft. De bovenkant van de kooi is gemaakt van metalen tralies. De onderkant is gemaakt van kunststof zodat de bodembedekking niet snel uit de kooi kan vallen. De bovenkant is afneembaar zodat je het hok makkelijk en snel kunt schoonmaken. Aan de bovenkant zit een dakje dat je open kan maken, dit dak is beveiligd met een slotje.

De Frettenkooi Furat is een complete kooi en wordt inclusief voerbakje, waterflesje, toilet en hangmat geleverd. Verder bevat de kooi een extra plateau, zo kan je dier de leefruimte optimaal benutten. Door middel van een ladder kan je fret van de eerste naar de tweede verdieping lopen.

De Frettenkooi Furat heeft een afmeting van 78 x 48 x 70 cm.

Inrichting van de frettenkooi

Je moet je fretten voorzien van hangmatten of planken om op te zitten, evenals een soort huisje of schuilplaats waarin ze zichzelf kunnen terugtrekken. Beddengoed, zoals handdoeken of dekens kun je ook in de kooi leggen, maar zorg ervoor dat je deze vaak wast.

Fretten houden van spelen, dus zorg ook dat er wat speelgoed aanwezig is in de kooi. Fretten vinden het super leuk om ergens doorheen te lopen, dus tunnels en buizen worden gezien als geweldig speelgoed. Iets om te graven vinden ze ook leuk. Voor het jachtaspect spelen ze graag met kleine ballen, verenkattenspeelgoed of klein stoffen babyspeelgoed. Vermijd speelgoed van schuim of latexrubber, omdat ze er waarschijnlijk op zullen kauwen en wat zullen doorslikken, wat zeer slecht is voor de gezondheid.

De bodem van je frettenkooi moet bedekt zijn met een goede bodembedekking. Een natuurlijke bodembedekking is absoluut het beste. Vermijd het gebruik van krantenpapier (worden hun voeten zwart), houten vloeren (moeilijk te desinfecteren) en ceder- of dennensnippers (kan ademhalingsproblemen veroorzaken, houdt slechte geuren vast).

Koop hier natuurlijke bodembedekking voor fretten.

Tijd buiten de kooi

Fretten hebben beweging en mentale verrijking nodig en mogen daarom niet 24 uur per dag in een kooi worden gehouden. Tijd buiten de kooi is ontzettend belangrijk voor fretten en ook leuk voor hun baasje(s). Zorg er wel voor dat ze altijd onder toezicht staan, wanneer ze buiten hun kooi zijn. De gebieden die je je fret laat verkennen, moeten strikt “fret-proof” gemaakt zijn. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat ze geen elektrische draden, gevaarlijke stoffen of breekbare voorwerpen kunnen bereiken. Bedek alle openingen waar ze doorheen kunnen, zoals onder deuren, ramen en ventilatieopeningen van de droger.

Je fret trainen om naar het geluid van een piepend speeltje te komen door te belonen met een traktatie is ook een goed idee voor die momenten waarop je je huisdier even uit het oog verloren bent. Fretten zijn erg leergierig dus je kunt ze gemakkelijk dingen aanleren.

Er zijn ook speciale riempjes beschikbaar voor fretten zodat je ze gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen en ook binnenshuis kunt oefenen.

Koop hier een frettentuigje

fret

Het dieet van een fret

Net als katten zijn fretten carnivoren, wat betekent dat ze absoluut vlees nodig hebben in hun dieet. Je kunt je fret voeren met special frettenvoer of hoogwaardig premium rattenvoer. Een dieet dat geschikt is voor fretten moet een hoog vetgehalte hebben als belangrijkste bron van calorieën en ook rijk zijn aan goed verteerbare eiwitten op basis van vlees. Plantaardige eiwitten worden slecht verteerd door fretten en kunnen zelfs leiden tot bepaalde medische problemen, zoals blaasstenen, huidaandoeningen en slechte groei. Het is ook belangrijk op te merken dat fretten geen vezels kunnen verteren, dus een hoog gehalte aan granen moet ook worden vermeden bij het kiezen van een dieet voor je nieuwe huisdier.

Het beste dieet voor een fret is hele prooidieren, zoals muizen en ratten. Dit is wat ze in het wild eten. Het is echter begrijpelijk dat veel eigenaren zich niet op hun gemak voelen om dat aan hun huisdier te geven, dus de volgende beste optie is ofwel een gespecialiseerd frettendieet dat speciaal is gemaakt voor hun voedingsbehoeften, of hoogwaardig kattenvoer. Als je een speciaal frettendieet koopt, zorg er dan voor dat je de ingrediëntenlijst controleert of dit geschikt is en niet op vis is gebaseerd. Ze hebben voedingsstoffen van de beste kwaliteit nodig omdat ze een zeer kort maagdarmkanaal hebben en eenvoudige darmbacteriën, of “flora”, dus hun lichaam heeft maar 3-4 uur om hun voedsel te verteren en de voedingsstoffen te absorberen.

Koop hier speciaal frettenvoer van de hoogste kwaliteit

Als je je fret een traktatie wilt geven, is een klein stukje vlees van hoge kwaliteit, zoals kip of kalkoen, de beste optie. Voer ze niet teveel zoetigheid, want dit kan ze in gevaar brengen. Ze houden misschien van de smaak van zoet voedsel, zoals fruit, maar dit kun je ze ook beter niet geven.

Het is een heel goed idee om je fret al op jonge leeftijd te laten kennismaken met verschillende soorten voedsel, zodat ze gewend raken aan verschillende smaken en diëten. Als je abrupt van voedsel of smaak verandert met een volwassen fret, kan dat hen mogelijk ziek maken.

Als fretten een geschikt dieet van hoge kwaliteit krijgen, hebben ze waarschijnlijk geen andere supplementen nodig dan misschien een vetzuursupplement om te helpen bij een droge vacht en een schilferige huid.

Vers water moet ook ten allen tijde beschikbaar zijn voor je fret en regelmatig worden ververst.

Uiterlijke verzorging van een fret

Ook al zijn fretten van nature schone dieren, ze staan ​​bekend om hun muskusgeur. Het maakt niet uit hoe vaak je een fret in bad doet, de geur zal nooit helemaal verdwijnen.

Ze hebben ook een paar anaalklieren vergelijkbaar met katten en honden, met zeer sterk ruikende afscheidingen. Ze drukken deze anaalklieren zelden uit, tenzij ze erg bang zijn en de geur verdwijnt vaak na een paar minuten. Nogmaals, de meeste fretten die je als huisdier koopt, hebben deze klieren al operatief verwijderd, dus je hebt alleen te maken met een milde muskusachtige geur van de oliën in de huid.

Baden moet tot een minimum worden beperkt – maximaal een of twee keer per maand. Als je een fret in bad doet, worden zijn huid en vacht namelijk ontdaan van alle natuurlijke oliën, waardoor het lichaam overcompenseert en steeds meer gaat produceren. Kortom, het te veel baden van een fret kan ervoor zorgen dat de geur nog erger wordt. Ze doen zichzelf meestal behoorlijk goed schoon, net als een kat. Als je ze een kom water geeft, zullen ze het gebruiken om hun gezicht schoon te maken. Baden is echter goed voor het verlichten van jeuk veroorzaakt door vlooien of een droge huid. Als je een fret gaat wassen, zorg er dan voor dat je huisdiervriendelijke shampoo en warm badwater gebruikt.

fret als huisdier

Fretten zindelijk maken

Fretten kunnen gemakkelijk zindelijk gemaakt worden. Je moet ze meerdere ‘toiletten’ geven – één in de kooi en meerdere dozen/kattenbakken in hun speelruimte. Ze moeten altijd een kattenbak, doos, plasmatje of krant in de buurt hebben omdat ze een kort maag-darmkanaal hebben en dat dus niet lang kunnen vasthouden. Ze gaan het liefste naar het toilet in de hoek van de kamer. Gebruik geen klonterige kattenbakvulling, maar in plaats daarvan gepelleteerde kattenbakproducten, of zelfs papiersnippers. Ze bedekken hun rommel niet zoals een kat dat doet, dus je zult hun kattenbak vaker moeten scheppen.

Bekijk hier verschillende kattenbakken

De gezondheid van je fret

Net als bij elk ander huisdier, kunnen fretten gezondheidsproblemen hebben en moeten ze regelmatig door een dierenarts worden onderzocht. De exacte aanbevelingen zijn jaarlijkse controles tot 5 jaar en daarna elke 6 maanden. Vaccins worden ook sterk aanbevolen, met name voor hondsdolheid en hondenziekte. Ze lopen ook een vrij hoog risico op vlooien en moeten altijd worden behandeld met een maandelijks preventief middel. Praat met je dierenarts over de beste keuze voor jouw fret.

Het is erg belangrijk dat vrouwelijke fretten worden gesteriliseerd voordat ze geslachtsrijp worden, wat op elk moment tussen de 6-12 maanden kan zijn, tenzij je ze wilt fokken. Dit is belangrijk omdat vrouwelijke fretten krols blijven tenzij ze worden gedekt, en langdurige hoge oestrogeenspiegels kunnen leiden tot beenmergsuppressie en de daaropvolgende dood. Het castreren van mannelijke fretten wordt ook aanbevolen om agressief territoriaal gedrag te beheersen en hun muskusgeur te verminderen.

Het is ook belangrijk op te merken dat de oren van fretten nogal wasachtig worden en dat ze baat hebben bij een regelmatige oorreiniging om de twee weken tot een maand. Zorg ervoor dat je een huisdiervriendelijke oorreiniger gebruikt. Het wordt ook aanbevolen om de nagels van je fret regelmatig te knippen om de paar weken, omdat ze behoorlijk lang en scherp kunnen worden en mogelijk vast komen te zitten in beddengoed, tapijt, meubels enz. en jou natuurlijk pijn kunnen doen. Het wordt aangereden om aan een dierenarts te vragen om de juiste manier te tonen om de oren van je fret schoon te maken en zijn nagels te knippen om onbedoelde schade of letsel te voorkomen.

Enkele van de meest voorkomende aandoeningen die fretten kunnen krijgen zijn lichamelijk letsel, bijnierziekte, huidtumoren, griep, blokkades in de maag of darmen, epizoötische catarrale enteritis (of “groen slijm ziekte”), hartaandoeningen en kanker. Als je je zorgen maakt dat je fret mogelijk een medische aandoening heeft of meer wilt weten over deze ziektes bel dan je dierenarts.

Heeft een fret als huisdier nadelen?

Fretten kunnen ontzettend leuke huisdieren zijn, maar je vraagt je misschien af of een fret als huisdieren nadelen heeft. Hier volgt een lijstje met voor- en nadelen aan het hebben van een fret als huidier:

Fret als huisdier voordelen:

 1. Fretten spelen graag spelletjes met je. Fretten zijn misschien wel de meest speelse huisdieren.
 2. Fretten zijn zeer intelligente dieren. Je kunt fretten snel trainen om trucjes uit te voeren of specifiek gedrag te vertonen.
 3. Fretten zijn zeer sociale dieren.Ze zijn een koloniedier in het wild, dus er is constant gezelschap nodig. Als je graag veel tijd met je huisdier wilt doorbrengen is een fret een geweldige optie.
 4. Fretten hebben altijd een hoog energieniveau. Je hoeft je nooit te vervelen met een fret als huisdier
 5. Fretten worden vaak getraind voordat ze te koop worden aangeboden. Dit betekent dat ze vaak al zindelijk en tam zijn en misschien zelfs een aantal trucjes kunnen.
 6. Fretten kunnen zichzelf vermaken als ze een vriend hebben. Als je minimaal twee fretten hebt, hoef je niet elke dag urenlang met ze om te gaan. Ze kunnen zichzelf vermaken. Ze spelen en slapen veel samen gedurende de dag.

Fret als huisdier nadelen:

 1. Ze kunnen in bepaalde omstandigheden bijten. Fretten zijn over het algemeen dieren die liefdevol, vriendelijk en loyaal zijn. Ze kunnen echter bijten als ze het gevoel hebben dat ze te ruw worden behandeld. Dit zal echter niet hard zijn en is gemakkelijk af te leren.
 2. Fretten zijn ontsnappingsexperts. Deze intelligente dieren kunnen gemakkelijk manieren vinden om te ontsnappen en om de boel te gaan verkennen. Houdt dus ten alle tijde de ramen en deuren goed gesloten en maak je huis ‘fret-proof’.
 3. Fretten hebben een kenmerkende geur die nooit helemaal weggaat. Zelfs als je hun kooien vaak schoonmaakt, is de geur van een fret iets dat vrij snel de dominante geur wordt als je deze dieren als huisdier hebt.
 4. Fretten zijn een onderhoudsvriendelijke huisdieren. Ze hebben de juiste en genoeg voeding nodig, de kattenbak moet vaak worden schoon gemaakt en ze hebben veel tijd buiten de kooi nodig om te spelen en ontdekken.

Een fret als huisdier kopen

Een fret als huisdier kan worden gekocht bij dierenwinkels of via fokkers. De meest populaire kleur, is die van de bunzing-fret met zijn bleekgele vacht en zwarte aftekeningen op het gezicht, de voeten en de staart. Andere mogelijke kleuren zijn albino (wit met roze ogen) en buff jassen met lichtere markeringen. Kies idealiter een jonge fret en controleer op het volgende:

 • Nieuwsgierig en alert gedrag
 • Heldere ogen en neus – afscheidingen kunnen wijzen op een luchtweginfectie
 • Schoon anaal gebied – nattigheid kan wijzen op diarree
 • Goede lichaamsconditie, niet te dun
 • Zachte vacht zonder tekenen van uitwendige parasieten zoals vlooien
 • Gezond lichtroze tandvlees en geen gebroken tanden
 • Of ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn
 • Veterinaire zorg

Binnen 48 uur na aankoop moet een veterinair onderzoek worden uitgevoerd op je nieuwe huisdierfret. Je dierenarts zal je adviseren over de juiste voeding en huisvesting voor je huisdier en controleren op tekenen van ziekte. Er zal een fecaal monster worden onderzocht op wormen en er wordt een vaccinatieprogramma opgesteld. Fretten moeten op de leeftijd van 8, 12 en 16 weken worden ingeënt tegen hondenziekte, een dodelijke ziekte bij de fret. Een keer per jaar is een controle nodig. Op 5-jarige leeftijd wordt een volledig geriatrisch onderzoek aanbevolen voor de vroege detectie van hartaandoeningen en kanker, die vaak worden gezien bij oudere fretten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart