Egel als huisdier: Alles wat je moet weten!
Overweeg jij een egel als huisdier? Dan ben je op het juiste artikel belandt!
Egels zijn kleine nachtdieren. Ze hebben een stekelige vacht en komen van nature voor in Europa, Azië en Afrika. De vacht van gladde stekels is vergelijkbaar met borstelharen. In tegenstelling tot stijve stekels van een stekelvarken, die scherp zijn, zijn egels meer benaderbaar en niet gevaarlijk als huisdieren.
Egels zijn geweldige huisdieren, maar ze hebben wel een specifieke verzorging nodig. Het is dus belangrijk dat je alle ins en outs weet over het verzorgen van een egel, voordat je er een in huis neemt. In dit artikel leren we je alles wat je moet weten.
Lees gauw verder om erachter te komen of een egel als huisdier iets voor jou is!
Mag je een egel als huisdier houden?
Ja dat mag. Er zijn hier geen speciale regels die zeggen dat dit niet toegestaan of illegaal is. Mensen debatteren over de vraag of egels als huisdier moeten worden gehouden. Wilde dieren moeten wild blijven, luidt het argument. Anderen merken op dat katten, honden, hamsters etc ook ooit wild waren en dat domesticatie ergens moet beginnen. Als je overweegt om een egel als huisdier te adopteren, is het belangrijk om te weten wat hun gewoonten in het wild zijn en hier rekening mee te houden. Als je dit doet, kunnen egels geweldige huisdieren zijn.
Zorg er wel voor dat je je egel bij een gerenommeerde en betrouwbare fokker haalt. Alleen op deze manier weet je zeker dat je egel geen ziektes met zich meedraagt.
Zijn egels goede huisdieren?
Dit hebben we net al kort beantwoord, ja egels kunnen zeker goede huisdieren zijn.
De twee meest voorkomende soorten egels die als huisdier worden gehouden, zijn de Europese egel, Erinaceus europaeus, en de kleinere Afrikaanse pygmee-egel, Atelerix albiventris.
Egels leven normaal gesproken alleen in het wild en zijn meestal solitaire dieren. Het kan dus even duren voordat ze aan je gewend zijn als je ze voor het eerst mee naar huis neemt. Geduld en tijd zullen hen helpen je te vertrouwen.
Egels kunnen een leuk en onderhoudsvriendelijk huisdier zijn, maar ze hebben wel wat speciale zorg nodig. Ze hebben scherpe stekels die het hanteren moeilijk kan maken. Consistente en juiste dagelijkse behandeling zal hen helpen ontspannen en zich op hun gemak voelen bij jou.
De stekels van de egel schieten niet uit zoals die van een stekelvarken, maar zijn alsnog wel scherp. Wees vooral voorzichtig als ze bang zijn. Een gelukkige egel aaien is een beetje zoals liefdevol een borstelige haarborstel aaien. Een egel die van streek is proberen te aaien, lijkt meer op het kalmeren van een scherpe cactus.

Gedrag en temperament van egels
Egels hebben een matige hoeveelheid zorg nodig en zijn meestal ‘s nachts actief. Ze zijn een goed huisdier voor iemand die een baan van 9 tot 5 heeft. Het zijn stille en solitaire dieren die niet hunkeren naar menselijke interactie of het gezelschap van andere dieren. Ze hebben tijd nodig om aan mensen te wennen, maar kunnen goed tam worden gemaakt, met een constante, zachte behandeling en interactie. Van egels is niet bekend dat ze bijten; de stekels zijn hun belangrijkste vorm van verdediging.
Een egel verzorgen
Nu komen we aan bij het belangrijkste gedeelte van dit artikel: een egel verzorgen. Als je er over nadenkt om een egel als huisdier te nemen, dan is het belangrijk om precies te weten wat de verzorging van een egel inhoudt. Hier volgt alles wat je moet weten over de juiste egel verzorging:
1. Huisvesting
Voordat je een egel in huis neemt moet je ervoor zorgen dat ze een plekje hebben om te wonen. Deze solitaire dieren worden het liefst alleen gehuisvest en kunnen vechten als ze samen met andere egels worden gehouden. Bovendien hebben ze genoeg ruimte nodig om te verkennen.
Het hok van een egel moet vrij groot zijn, omdat ze zulke actieve dieren zijn. Je kunt uitgaan van minimaal 100 cm bij 50 cm. Groter is natuurlijk altijd beter. Een grotere kooi heeft ook een betere ventilatie.
Kies een behuizing met een gladde vloer en wanden, zoals een aquarium of terrarium. Dit is de beste huisvesting voor egels. Ander soort kooien kunnen ook, maar alleen kooien met een stevige bodem zijn geschikt voor egels, kooien met draadbodem kunnen hun poten beknellen of teennagels afscheuren.
Zorg ervoor dat de kooi een goed passend gaasdeksel heeft om luchtstroom en veiligheid mogelijk te maken. Een omheining met draadwanden is ook een optie, maar zorg ervoor dat de draadafstand 2,5 cm of minder is om te voorkomen dat de egel er doorheen wurmt.
Hieronder volgen een aantal van onze favoriete kooien die geschikt zijn voor egels.. De eerste twee zijn officieel een aquarium en terrarium, laat je dus niet misleiden door de afbeeldingen en de inhoud op de plaatjes. De derde optie is officieel een hasmterkooi, maar ook zeer geschikt voor egels. Het zijn stuk voor stuk geweldige huizen voor egels.
– Bodembedekking
Zorg voor een zachte, stofvrije bodembedekking, zoals, hennep of houtvezels, gerecycled papier of als je houtkrullen gebruikt, gebruik dan alleen ovengedroogd dennenhout of espen. Gebruik geen cederkrullen, omdat deze de longen van je egel kunnen irriteren. Gebruikt ook nooit kattenbakvulling. Je kunt ook fleecestof gebruiken als bodembedekking. Deze opties zijn duurzamer, omdat ze kunnen worden gewassen en hergebruikt.
– Accessoires voor in de kooi
De kooi moet van de juiste accessoires voorzien zijn. Uiteraard heb je een drink en voerbakje nodig (koop hier). Daarnaast moet er altijd een schuilplaats aanwezig zijn voor je egel om zich terug te trekken en lekker in te kunnen slapen (koop hier).
Het is ook belangrijk om je egel van wat speelgoed te voorzien. Helaas is er niet veel commercieel egelspeelgoed beschikbaar. Deze exotische huisdieren zijn nog relatief zeldzaam, dus dierenwinkels bieden bijna nooit speelgoed voor ze aan. Gelukkig zijn de meeste doe-het-zelf-egelspeeltjes redelijk eenvoudig . Zo kun je bijvoorbeeld met fleece en karton, zoals wc rolletjes zelf dingetjes maken. Je kunt je egel ook blij maken een aantal speeltjes van andere huisdieren, zoals looptunnels die groot genoeg zijn (koop hier).
Een draaiwiel dat groot genoeg is voor egels kunnen ze ook erg leuk vinden. Kies niet voor degene die voor hamsters zijn, want deze zijn te klein voor egels. Er zijn een aantal grote draaiwielen die gemaakt zijn voor chinchilla’s. Dit zijn goede opties voor je egel (koop hier).
– Plaats van de kooi
De kooi van je egel moet op een plek staan die stil, slecht verlicht en warm is (ongeveer 21 tot 29 graden Celcius). Ook moet de kooi uit direct zonlicht en tocht gehouden worden.
Als je een egel als huisdier hebt, word je je zeer bewust van de temperatuur in hun omgeving. De reden waarom dit zo belangrijk is, is dat je wilt voorkomen dat je egel in winterslaap gaat. Dit kan erg gevaarlijk zijn.
Om de juiste temperatuur te behouden, kun je het beste een paar verwarmingslampen aanschaffen (koop hier) en wat warme kussens en schuilplaatsen. Dit houdt ze warm, comfortabel en veilig.
– Schoonmaken
Je moet de kooi van je egel altijd netjes houden. Het is dus belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van je egel, maar ook om algemene hygiënische redenen. Het wordt aangeraden om de kooi één keer per week schoon te maken. Dit zal ervoor zorgen dat ze op een veilige en comfortabele plek wonen.

2. Dieet
Naast het bieden van de beste woonruimte voor je egel, is het geven van de juiste voeding natuurlijk ook enorm belangrijk. Het dieet van een egel bestaat uit voer dat specifiek ontwikkelt is voor egels. Tegenwoordig verkoopt de huisdierenindustrie hoogwaardig egelvoer dat precies de voedingsstoffen biedt die je stekelige huisdier nodig heeft.
Dit voer mag worden aangevuld met insecten en kleine hoeveelheden groenten en fruit. Deze omvatten bonen, erwten, wortelen en appels. In het wild kunnen egels vogeleieren, hagedissen, paddenstoelen en bessen eten. Ze genieten ook van het vangen van levende prooien. Door je huisdier een beperkt aantal levende insecten te geven, kunnen ze hun instinct gebruiken.
– Voertijden
Omdat egels nachtdieren zijn, is het het beste om je huisdier ‘s nachts te voeren wanneer dit de tijd is dat hij het meest actief is. Gebruik een kleine kom met lage zijkanten voor zijn voer. Gooi eventueel overgebleven voedsel van de vorige dag weg en voeg een verse dag aan voedsel toe aan de kom.
Geef naast het hoofddieet ongeveer 1 theelepel gehakte groenten en fruit per dag in een aparte kleine kom. Het is het beste om dit in de vroege avond te doen, zodat je de resten in de late avond kunt verwijderen voordat het verse voedsel bederft.
Verder mag je enkele keren per week insecten aanbieden, waaronder meelwormen en krekels. Het jagen op levende insecten bootst foerageerinspanningen in het wild na en biedt mentale stimulatie voor egels in gevangenschap.
Geef water in een waterfles of een kleine kom. Sommige egels hebben beide nodig totdat ze gewend zijn aan het gebruik van de fles. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je het water van je egel dagelijks ververst (of vaker als het vuil wordt) en controleer regelmatig of de flestip werkt.
3. Nagels knippen
Een egel zal over het algemeen zichzelf verzorgen. Het kan echter zijn dat je regelmatig zijn nagels moet knippen, omdat hij zijn nagels in gevangenschap waarschijnlijk niet zal verslijten zoals in zijn natuurlijke omgeving. Veel eigenaren kunnen leren om zelf de nagels van hun egel te knippen. Het is niet zo moeilijk, maar je moet wel voorzichtig zijn.
Knip nooit teveel van de nagels af, alleen de schepre puntjes. En gebruik altijd een speciale nagelknipper voor kleine dieren (koop hier). Het is ook belangrijk om je egel kalm en stil te houden tijdens dit proces. Vraag eventueel of iemand helpt met het vasthouden van je egel, terwijl jij de nageltjes knipt. Gebruik hiervoor een handdoek, om te voorkomen dat jij of degene die je helpt zich pijn doet aan de stekels die misschien wat meer
4. Je egel tam maken
Als je een egel als huisdier aanschaft, is de kans groot dat je wilt dat je egeltje tam wordt. De meest voorkomende training waar egels op reageren, is dat ze met de hand worden getemd. In het begin kan je huisdier zich in een stekelige bal oprollen als je het probeert op te rapen. Wees geduldig en wieg de bal in je hand, zodat je egel zichzelf kan uitrollen en op zijn eigen tijd kan beginnen met verkennen. Wanneer uw egel zich realiseert dat je zijn vriend bent en niet zijn vijand, wordt hij actiever en worden zijn stekels plat.

Veelgestelde vragen over egels als huisdieren
Hopelijk weet je nu meer over de verzorging van egels als huisdieren. Mocht je nog wat algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.
– Hoe oud worden egels?
Egels hebben een gemiddelde levensduur van vier tot zes jaar.
– Wat zeggen de stekels van een egel?
De stekels van een egel verraden een breed scala aan emoties. De stekels zijn plat als ze kalm en ontspannen zijn en ze stijgen omhoog als hij bang is, waardoor hij eruit zal zien als een stekelbal.
– Waarom verspreidt een egel speeksel over zijn rug?
De meeste egels hebben een interessante gewoonte om zichzelf te ‘zalven’, wat onaangenaam kan zijn om voor het eerst te zien. Wanneer een egel kennismaakt met een nieuwe geur of nieuw voedsel, begint hij te schuimen in de mond en verspreidt hij zijn speeksel over zijn hele rug. Niemand weet precies waarom egels dit doen, en sommigen doen het meer dan anderen. Maar het is geen reden tot bezorgdheid. Experts denken dat het een stress-release of een vorm van bescherming kan zijn.
– Zijn egels goede huisdieren voor kinderen?
Egels geven de voorkeur aan een ontspannen omgeving en zijn nachtdieren, dus het zijn waarschijnlijk geen goede huisdieren voor jonge kinderen. Ze kunnen echter wel genieten van interactie met rustige oudere kinderen. Bovendien kunnen egels scherpe stekels hebben, vooral wanneer ze bang zijn, dus voor kleine kinderen is dit waarschijnlijk niet de beste keuze.
– Worden egels graag vastgehouden?
Egels houden over het algemeen niet van knuffelen, maar ze kunnen leren mensen te vertrouwen en het vervolgens prettig vinden om vastgehouden te worden.
– Zijn egels moeilijk te verzorgen?
Nee niet echt. Egels hebben een matige hoeveelheid onderhoud nodig, voornamelijk om hun omgeving schoon te houden. Maar hun voeding is vrij eenvoudig en ze hebben niet veel aandacht nodig.
– Maken egels geluiden?
Egels zitten niet de hele dag stil. Ze zijn eigenlijk nogal expressief als het gaat om de geluiden die ze kunnen maken. Elk geluid betekent iets anders en hoe meer je je egeltje leert kennen, hoe meer je begint op te pikken wat elk geluid betekent. Ze kunnen sissen en snuiven als ze chagrijnig zijn, of snuffelen als ze nieuwsgierig zijn en hun omgeving verkennen.
Door deze geluidjes te leren begrijpen, kan het hebben van een egel als huisdier nog leuker worden. Het is ook een geweldige manier om beter voor ze te zorgen, omdat je beter kunt afstemmen op hoe ze zich voelen.
Ondanks het scala aan geluiden dat egels kunnen maken, zijn ze niet super luid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je er ‘s nachts wakker van zal liggen.
– Herkent een egel zijn verzorger / eigenaar?
Ja, je egel zal je na verloop van tijd leren herkennen. Het duurt even voordat je egel zich op zijn gemak voelt bij je en weet wie je bent. Tijdens dit proces zijn nieuwe eigenaren geneigd zich af te vragen of ze een fout hebben gemaakt of dat egels als huisdier niet zo aanhankelijk zijn.
Maar maak je geen zorgen! Je moet gewoon geduld hebben. Egels zijn in het begin van nature een beetje nerveus in de buurt van mensen en het duurt even voordat ze dat vertrouwen om je heen hebben opgebouwd.
Als je ze socialiseert en je nieuwe egel op de juiste manier behandelt, zullen ze na verloop van tijd je stem, uiterlijk en geur leren herkennen. Dit zal ertoe leiden dat ze zich meer op hun gemak en ontspannen om je heen voelen.
– Zijn egels geschikte huisdieren voor mensen met allergieën?
Ja zeker. Als je allergisch bent voor andere dieren zoals katten en honden, maar toch een huisdier wilt, kan het bezitten van een egel de perfecte keuze voor jou zijn! De reden hiervoor is dat ze nauwelijks huidschilfers hebben.
Andere dieren zoals katten hebben er juist veel, wat de belangrijkste oorzaak is voor mensen die allergische reacties op hen hebben. In feite heb je veel meer kans op een allergische reactie op de bodembedekking in de kooi van je egel dan op je egel zelf.
– Stinken egels?
Nee egels stinken niet. Ze hebben zo goed als geen lichaamsgeur wat ze erg prettig maakt om in huis te hebben. Het enige wat minder lekker zal ruiken is hun poep en plas. Als je de kooi niet regelmatig schoon maakt, zul je deze geur zeker gaan opmerken. Zolang je echter hun huisje goed schoon houdt, heb je nergens last van!
– Moet een egel naar de dierenarts?
In tegenstelling tot veel andere dieren heeft je egel als huisdier geen vaccinaties nodig. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het plannen van verschillende afspraken bij je dierenarts om ze gezond te houden. Het enige dat je hoeft te doen, is een jaarlijkse controle plannen om er zeker van te zijn dat ze het goed doen en geen gezondheidsproblemen hebben.
– Kun je twee egels samen in een kooi plaatsen?
Nee. In het wild zijn egels solitaire dieren en in gevangenschap is het beter om ze in individuele kooien te houden. Met egels die in groepen worden gehuisvest, kunnen gevechten ontstaan, vooral als er geen voldoende ruimte beschikbaar is.
– Zijn egels leuke huisdieren voor iedereen?
Hoewel egels hele leuke huisdieren zijn, zijn ze misschien niet de beste keuze voor iedereen. Egels worden niet aanbevolen voor huishoudens met kinderen jonger dan 5 jaar of volwassenen ouder dan 65 jaar. Ze kunnen Salmonella-bacteriën in hun uitwerpselen dragen. Zelfs als ze gezond lijken, kunnen de bacteriën hun lichaam, leefgebied, speelgoed en alles waarmee ze in contact komen infecteren. Dit maakt ze een risico voor die kwetsbare bevolkingsgroepen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen ook risico door de ziektekiemen en bacteriën die egels kunnen dragen.
Dit is belangrijk om in gedachten te houden voordat u een egel in huis haalt. Als je er een als huisdier hebt, zorg er dan voor dat je hun verblijf en speelgoed uit de buurt van je keuken schoonmaakt, zodat je je eetruimte niet infecteert.