dental sticks voor honden

Dental sticks voor honden: Aanrader of niet?

Vraag jij je af of dental sticks voor honden wel of geen goede keuze zijn, dan ben je hier aan het juiste adres!

We weten allemaal dat het gebit van honden niet altijd even schoon is. Ze poetsen niet net zoals ons hun tanden, waardoor er behoorlijk wat tandplak kan opstapelen. Dit is ook de reden dat veel honden niet zo’n frisse adem hebben.

Hier is echter wat op bedacht, namelijk dental sticks! Is het echter wel effectief? En is het genoeg om het gebit van je hond te reinigen? Kom daar in dit artikel achter!

Lees gauw verder om meer te leren over dental sticks voor honden!

Wat zijn dental sticks voor honden?

Dental sticks voor honden zijn kauwsnacks die zijn ontworpen om de tanden van honden schoon te houden en tandvleesproblemen te voorkomen. Ze zijn meestal behoorlijk taai en stevig en bevatten ribbels. Hierdoor zal je hond goed moeten kauwen om ze op te eten, waardoor de tanden van je lieve huisdier gereinigd worden. Sommige dental sticks zijn ook verrijkt met ingrediënten zoals enzymen, munt of peterselie om een ​​frisse adem te bevorderen en tandplak te verminderen.

Zijn dental sticks voor honden een aanrader?

Ja, wij vinden dental sticks voor honden zeker een aanrader. Het regelmatig geven van dental sticks aan je hond kan helpen bij het voorkomen van tandplak, tandsteen en tandvleesproblemen, waardoor de mondgezondheid van je hond wordt verbeterd. Ook zal dit de adem van je hond verbeteren, wat een groot voordeel is voor veel huisdiereneigenaren.

Bovendien kunnen ze ook helpen bij het verminderen van verveling en stress bij honden, wat kan leiden tot minder destructief gedrag. Dit komt omdat het best even duurt voordat een dental stick op is, waardoor je hond even wat te doen heeft.

Het is echter belangrijk op te merken dat dental sticks geen vervanging zijn voor regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tandenpoetsen en regelmatige controles bij de dierenarts. Het is wel zo dat wanneer je dental sticks gebruikt je tandenpoetsen bij je hond kunt verminderen. Sluit het echter niet helemaal uit. Lees hier meer over het tandenpoetsen bij honden.

Beste dental sticks voor honden

1. Pedigree Dentastix Kauwstaven

dentastix

Wanneer je opzoek bent naar de beste dental sticks voor honden, dan zul je ongetwijfeld Pedigree® DentaStix™ tegenkomen. Dit zijn zonder twijfel de meest populaire dental sticks voor honden van dit moment en dat is natuurlijk niet voor niets.

Deze kauwstaven zijn ontwikkeld door gebit experts van Pedigree® in samenwerking met dierenartsen gespecialiseerd in tandheelkunde. De speciale textuur en actieve ingrediënten zorgen voor een dagelijkse gebitsreiniging van je hond.

Het is wetenschappelijk bewezen dat DentaStix™ de vorming van tandsteen tot 80% kan verminderen. DentaStix reinigen moeilijk bereikbare tanden en bevorderen gezond tandvlees. Deze dental sticks bevatten geen toegevoegde suikers en geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Een medium stick bevat slechts 82 calorieën en 1,5% vet.

Naast de unieke X-vorm die om de tanden van de hond heen valt en deze zo reinigt, bevatten deze stiks twee actief werkende ingrediënten (natriumtripolyfosfaat en zinksulfaat) welke zich binden met het calcium in het speeksel en de opbouw van tandsteen vertragen. Dit helpt om tandplak zachter te maken voor een langere tijd, waardoor het makkelijker wordt verwijderd tijdens het kauwen.

2. Beaphar Dental Sticks

Beaphar Dental Sticks

Andere dental sticks van hoge kwaliteit, zijn die van het welbekende merk Beapar. Beaphar Dental Sticks zijn lekkere snacks voor je hond, welke tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de gebitsverzorging van je hond.

De sticks zijn vetarm en bevatten geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. In de sticks zijn bruin zeewier, spirulina en groene thee verwerkt. Het bruine zeewier kan een bijdrage leveren aan het verwijderen van onderliggende oorzaken van tandplak. Het groene thee extract zorgt voor een frisse adem. Het extract kan nare geurtjes neutraliseren.

Uiteraard bevatten de sticks geen kunstmatige smaak- en kleurstoffen en zal je hond ervan smullen dankzij de lekkere smaak.

3. Edgard & Cooper Doggy Dental Sticks

Edgard & Cooper Doggy Dental Sticks

De dental sticks van Edgard & Cooper helpen jouw hond aan een schoon gebit, frisse adem én sterke tanden. De sticks zijn luchtgedroogd waardoor je hond er véél langer op kauwt voor meer effect en fun.
De sticks zijn gemaakt van gezonde en plantaardige ingrediënten die van nature caloriearm zijn.

Geef je hond één stick per dag voor een effectieve poetsroutine, de verpakking bevat 7 sticks, voor iedere dag van de week dus één. De verpakking wordt bovendien gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en Edgard & Cooper doneren 10% van de winst aan goede doelen.

Voordelen van dental sticks voor honden

Dental sticks voor honden hebben verschillende voordelen, waaronder:

  • Verbeterde mondhygiëne: Dental sticks helpen bij het schoonmaken van tanden en masseren van tandvlees, wat kan helpen bij het voorkomen van tandplak, tandsteen en tandvleesproblemen.
  • Verfrissende adem: Sommige dental sticks zijn verrijkt met ingrediënten zoals munt of peterselie, die kunnen helpen bij het bevorderen van een frisse adem. Bovendien zal de adem sowieso frisse ruiken wanneer tandplak verwijderd wordt.
  • Vermindering van verveling: Naast de voordelen voor het gebit en de adem, hebben dental sticks nog meer voordelen. Zo kan het kauwen op dental sticks ook helpen bij het verminderen van verveling en stress bij honden. Een dental stick is, in tegenstelling tot veel andere honden snacks, niet zo snel op. Je hond heeft heel wat kauw werk te gaan voordat de dental stick op is, waardoor hij even vermaakt wordt.
  • Gemak: Dental sticks zijn gemakkelijk te geven en kunnen helpen bij het verminderen van de behoefte aan regelmatige tandheelkundige reiniging door een dierenarts. Je geeft je hond simpelweg een heerlijk stickje en het gebit wordt grotendeels gereinigd.

Het is wel belangrijk op te merken dat dental sticks niet als vervanging voor regelmatige tandheelkundige zorg mogen worden gebruikt, zoals af en toe tandenpoetsen en regelmatige controles bij de dierenarts.

Alternatieven voor dental sticks

Dental sticks zijn geweldig om het gebit van je hond te reinigen, maar er zijn meerdere manieren om dit te doen. 

Zelf de tanden van je hond poetsen

De meest voordehandliggende is natuurlijk tanden poetsen, maar dit is in de praktijk toch niet altijd even handig. Veel honden hebben een hekel aan tandenpoetsen (en daardoor de baasjes ook). Vooral wanneer een oudere hond dit niet gewend is van puppy af aan, dan is het lastig om dit als nieuwe gewoonte op te nemen. Het is echter niet onmogelijk, je kunt honden bijna alles leren.

Zorg er wel voor dat je hierbij speciale tandpasta voor honden gebruikt. Je mag nooit mensen tandpasta voor honden gebruiken, want daar zitten mogelijk ingrediënten in welke schadelijk zijn voor honden. Bovendien bevatten honden tandpastas vaak een lekker smaakje, waardoor je hond meer geneigd is je je gang te laten gaan. 

Bekijk hier speciale honden tandpastas

Tandenborstel speelgoed

Daarnaast is er ook nog speelgoed waarmee de tanden van je hond automatisch gepoetst worden. Dit zijn kauwspeeltjes. Dit is als het ware een tandenborstel vermomt als speelgoed, waardoor het perfecte manier om je hond zijn eigen tanden te laten poetsen. Als je het speelgoed voorziet van tandpasta en je hond er ongeveer 3-5 minuten per dag mee laat spelen zal dit voldoende zijn om zijn gebit te reinigen.

tandenborstel honden

Conclusie

Dental sticks voor honden zijn zeker een aanrader. Het is een gemakkelijke en effectieve manier om het gebit van je hond te reinigen. Het gaat tandplak en tandsteen tegen en is goed voor het tandvlees. Daarnaast geeft het je hond ook een frisse adem.

Bovendien zijn dental sticks lekker, waardoor je hond ervan zal genieten. Ook zijn het stevige sticks waar je hond best wel even op moet kauwen, waardoor het ook geweldig is tegen verveling.

Dental sticks zijn echter niet bedoeld om mondhygiëne bij je hond helemaal te vervangen. Het is nog steeds belangrijk om het gebit van je hond in de gaten te houden, af en toe zijn of haar tanden te poetsen en controles te doen bij de dierenarts.

Veelgestelde vragen over dental sticks voor honden

Hopelijk weet je nu meer over wat dental sticks doen, of ze een goede keuze zijn voor je hond en wat de beste opties zijn om voor te gaan. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen je hopelijk de antwoorden geven waarnaar je opzoek bent.

– Zijn dental sticks veilig voor honden?

Ja, dental sticks zijn veilig voor honden om op te kauwen. Zorg er wel voor dat je het juiste formaat kiest voor de grootte van je hond en koop altijd sticks van hoge kwaliteit en van een bekend merk.

– Kunnen dental sticks bijdragen aan het verbeteren van de adem van mijn hond?

Ja zeker, ze verminderen tandplak en tandsteen wat de adem op zich al verfrist. Bovendien zijn sommige dental sticks ook nog eens verrijkt met ingrediënten zoals munt of peterselie, die kunnen helpen bij het bevorderen van een frisse adem.

– Hoe vaak moet ik mijn hond een dental stick geven?

Het is afhankelijk van de individuele behoeften van je hond en de aanbevelingen van de fabrikant of eventueel je dierenarts. Over het algemeen kunnen de dental sticks die wij in ons artikel uitlichten elke dag één gegeven worden. Ze zijn vetarm en bevatten gezonde en natuurlijke ingrediënten.

– Kan ik dental sticks zelf maken?

Het is mogelijk om dental sticks voor honden zelf te maken, maar het kan lastig zijn om de juiste ingrediënten en verhoudingen te vinden. Bovendien kan het zelf maken van dental sticks leiden tot inconsistenties in grootte, vorm en kwaliteit, wat kan leiden tot mogelijke risico’s voor je hond. Het is aanbevolen om in plaats daarvan te kiezen voor commercieel verkrijgbare dental sticks van een betrouwbaar merk.

– Kan mijn puppy dental sticks gebruiken?

Ja, sommige dental sticks zijn speciaal ontworpen voor puppy’s, maar het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je het juiste formaat en type kiest dat geschikt is voor je puppy’s leeftijd en grootte.

– Kan mijn oudere hond nog steeds dental sticks gebruiken?

Ja, oudere honden kunnen nog steeds profiteren van dental sticks, maar het is belangrijk om de tanden en kaken van je hond te controleren om er zeker van te zijn dat hij ze goed kan verdragen. Oudere honden kunnen gevoeliger zijn voor tandheelkundige problemen, dus regelmatige tandheelkundige controles bij de dierenarts zijn vooral belangrijk.

– Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van dental sticks?

Bij correct gebruik zijn er over het algemeen geen bijwerkingen verbonden aan het gebruik van dental sticks voor honden. Het is echter belangrijk om de tanden en kaken van je hond te controleren en te letten op eventuele tekenen van ongemak of irritatie. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je dierenarts.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart