constipatie hond

Constipatie hond: Zo kom je ervan af!

Heeft je hond last van constipatie en wil je hier vanaf? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Net zoals dat mensen constipatie kunnen hebben, kan je huisdier hier ook vatbaar voor zijn. Constipatie is zelf een veelvoorkomend probleem bij honden. Een ander woord voor constipatie is verstopping, en het houdt in dat e stoelgang moeilijk, onregelmatig of zelfs helemaal afwezig is. Het kan veel pijn en ongemak veroorzaken en zelfs grotere gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingen van constipatie bij honden.

Lees gauw verder om zo snel mogelijk van constipatie bij je hond af te komen!

Wat is constipatie bij honden?

Constipatie is een ander woord voor obstipatie of verstopping. Het is een aandoening waarbij de hond moeite heeft met poepen en de ontlasting hard en droog is. Het kan erg ongemakkelijk zijn voor je hond en zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet op tijd wordt behandeld. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om je hond te helpen. In dit artikel bespreken we de beste manieren om van constipatie af te komen.

Oorzaken van constipatie bij honden

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot constipatie bij honden. We zullen deze hier bespreken.

– Dieet met onvoldoende vezels

Een van de meest voorkomende oorzaken is een dieet dat onvoldoende vezels bevat. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en helpen de ontlasting soepel te houden. Dit is zo bij mensen, maar ook bij dieren. Als je huisdier niet genoeg vezels binnenkrijgt, kan dit leiden tot constipatie.

– Te weinig water of te weinig lichaamsbeweging

Daarnaast kan te weinig water drinken of te weinig lichaamsbeweging ook bijdragen aan constipatie. Als je hond niet genoeg water drinkt, kan de ontlasting uitdrogen en hard worden. En als je hond niet genoeg beweegt, kan dit de spijsvertering vertragen en op zijn beurt constipatie veroorzaken.

– Ouderdom

Ouderdom is ook een risicofactor voor constipatie bij honden. Naarmate honden ouder worden, vertraagt hun spijsvertering en kan het langer duren voordat voedsel door hun darmen gaat. Dit kan leiden tot constipatie.

– Medicijnen

Bovendien kunnen sommige medicijnen, zoals pijnstillers en diuretica, ook constipatie veroorzaken als bijwerking. Wanneer je dit soort medicijnen gebruikt voor je hond, zal je dierenarts je hier als het goed is ook over inlichten.

Symptomen van constipatie bij honden

Als eigenaar is het belangrijk om de symptomen van constipatie bij honden te herkennen, zodat je snel kunt handelen en de aandoening kunt behandelen. De meest voorkomende symptomen van constipatie bij honden zijn moeilijk of pijnlijk poepen, weinig of geen ontlasting, verminderde eetlust, lethargie en braakneigingen. 

Als je hond deze symptomen vertoont, is het belangrijk om snel te handelen en de dierenarts te raadplegen om verdere complicaties te voorkomen.

constipatie hond behandelen

Constipatie bij honden behandelen

De behandeling van constipatie bij honden hangt af van de ernst van de aandoening. In milde gevallen kan een verandering van dieet of meer lichaamsbeweging al voldoende zijn om de constipatie te verlichten. Ook kunnen supplementen een groot verschil maken. Hieronder volgen een aantal van de beste natuurlijke supplementen om constipatie bij je hond te behandelen.

Als de constipatie echter zeer ernstiger is, kan je dierenarts medicatie voorschrijven of een klysma geven om de ontlasting op gang te helpen. In zeer ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de oorzaak van de constipatie te behandelen.

– Excellent Psyllium Plus

Psyllium Plus voor honden is ook een geweldig supplement om voor te kiezen als je constipatie bij je hond wilt behandelen. Dit supplement zorgt voor een zachtere darminhoud en bevordert een goede de darmwerking.

Psyllium is ideaal ter ondersteuning bij dunne of vastzittende ontlasting of voor het stimuleren van de darmen na een operatie. Het is natuurlijk en veilig aanvullend diervoeder voor honden, het zorgt voor de perfecte maag- en darmverzorging en goede stoelgang, vooral bij oudere honden.

– Organimal Darmen in Balans 

hond probiotica

Dit supplement stimuleert een goede darmwerking en bevordert de darmflora van je hond zonder nare bijwerkingen. Dit uiterst effectieve supplement is een zorgvuldig samengestelde mix van o.a pro en prebiotica, oligosacchariden, Beta glucanen,vezels en tannine. Het is 100% natuurlijk, veilig en bevat geen kunstmatige en chemische toevoegingen.

Dit supplement is te gebruiken bij signalen van darmproblematiek zoals bijvoorbeeld constipatie, dunne ontlasting, winderigheid, maagkrampen, borrelen in de maag, of na een antibiotica kuur.

– Puur Psyllium

Puur psyllium

Puur Psyllium dient ter ondersteuning tijdens dunne en vastzittende ontlasting bij jouw huisdier. Psyllium bevordert de beweging van de darm en stimuleert daardoor de darmwerking.

Psyllium wordt gezien als één van de beste bronnen van vezels. Het zorgt voor een zachtere darminhoud wanneer het het met water of extra nat voer gegeven wordt. Het krijgen of verergeren van irritaties aan de anus kan daardoor minder worden.

Geef je het bij te dunne ontlasting rechtstreeks of over de reguliere voeding? Dan helpt het om de ontlasting dikker te maken. Naast te dunne en vastzittende ontlasting kan Psyllium ook aanverwante darmirritaties helpen verlichten.

Constipatie bij honden voorkomen

Om constipatie bij honden te voorkomen, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Het allerbelangrijkste is om ervoor te zorgen dat je hond voldoende vezels en water binnenkrijgt. Dit kan worden bereikt door het geven van hoogwaardig hondenvoer dat rijk is aan vezels en door ervoor te zorgen dat er altijd voldoende vers water beschikbaar is.

Daarnaast is het belangrijk om je hond voldoende lichaamsbeweging te geven, aangezien dit de spijsvertering bevordert. Het kan ook helpen om de ontlasting van je hond regelmatig te controleren en ervoor te zorgen dat deze zacht en soepel is. Maak lange wandelingen met je hond en speel af en toe met hem of haar.

Conclusie

Constipatie bij honden is een veelvoorkomend probleem dat veel verschillende oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel te handelen om de aandoening te behandelen en verdere complicaties te voorkomen. Door de juiste maatregelen te nemen, zoals het geven van voldoende vezels en water en regelmatige lichaamsbeweging, kun je constipatie bij je hond voorkomen. Als je vermoedt dat je hond erg veel last heeft van constipatie, raadpleeg dan altijd je dierenarts voor advies en behandeling.

Veelgestelde vragen over constipatie bij honden

Hopelijk weet je nu beter waar de constipatie van je hond vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen je hopelijk de antwoorden geven waar je naar opzoek bent.

– Kan constipatie bij honden ernstige gevolgen hebben?

Ja, constipatie bij honden kan leiden tot ernstige complicaties, zoals verstopping, darmobstructie, anale scheuren en bloedingen, en fecale impactie. Als constipatie niet wordt behandeld, kan het leiden tot chronische darmproblemen, wat levensbedreigend kan zijn voor je hond. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen wanneer je tekenen van constipatie bij uw hond opmerkt en je dierenarts te raadplegen.

– Hoe lang duurt het voordat de ontlasting van mijn hond terugkeert naar normaal na behandeling van constipatie?

Dit kan variëren afhankelijk van de ernst van de constipatie en de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan de ontlasting van je hond binnen een paar dagen na behandeling terugkeren naar normaal, terwijl in andere gevallen het langer kan duren. Het is belangrijk om de ontlasting van je hond in de gaten te houden en contact op te nemen met je dierenarts als je opnieuw tekenen van constipatie opmerkt.

– Hoe kan ik de ontlasting van mijn hond zacht houden om constipatie te voorkomen?

Je kunt de ontlasting van je hond zacht houden door ervoor te zorgen dat je hond voldoende water drinkt en vezelrijk voedsel krijgt. Je kunt ook vezelrijke supplementen toevoegen aan het dieet van je hond, zoals pompoenpuree, psylliumvezels of bietenpulp. Zorg ervoor dat je geen voedsel geeft dat constipatie kan veroorzaken, zoals vet voedsel, botten, zuivelproducten, enz. Bespreek eventueel met je dierenarts welke voedingsmiddelen en supplementen het beste zijn voor jouw hond.

– Kan stress constipatie bij honden veroorzaken?

Ja, stress kan constipatie bij honden veroorzaken, omdat het de darmbeweging kan vertragen. Stress kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals veranderingen in de omgeving van de hond, scheiding van de eigenaar, veranderingen in het dieet, angst voor bezoeken aan de dierenarts, enz. Het is belangrijk om je hond te helpen omgaan met stress, bijvoorbeeld door middel van training, voldoende beweging en ontspanning, en eventueel supplementen of medicatie. Lees hier meer over stress bij honden behandelen.

– Kan regelmatig bewegen constipatie bij honden voorkomen?

Ja, regelmatig bewegen kan helpen bij het voorkomen van constipatie bij honden. Beweging stimuleert de darmbeweging en kan de ontlasting zacht houden. Het is belangrijk om je hond voldoende beweging te geven, bijvoorbeeld door regelmatig te wandelen, spelen of trainen. Houd er rekening mee dat een teveel aan lichaamsbeweging de darmbeweging kan vertragen, dus zorg voor een evenwichtige en passende hoeveelheid lichaamsbeweging voor je huisdier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart