chihuahua zinderlijk maken

Chihuahua zindelijk maken: De beste tips!

Gefeliciteerd met het aanschaffen van een chihuahua pup! Chihuahua’s zijn lieve, schattige hondjes die je veel plezier zullen brengen. Je chihuahua puppy voor de eerste keer mee naar huis nemen is een opwindende ervaring, maar er komen ook veel uitdagingen bij kijken… De eerste uitdaging waar je mee te maken zult krijgen is je chihuahua zindelijk maken. Hier zal een groot deel van de opvoeding uit bestaan.o

Net zoals veel andere kleine hondenrassen, kan het bij chihuahua’s wat langer duren voordat ze zindelijk zijn, dus en goed uitgestippelde zindelijkheidstraining is van groot belang. Je moet ze leren om te onderscheiden wanneer en waar het gepast is om naar het toilet te gaan.

Je hebt veel geduld, positiviteit en voorbereiding nodig, en er zullen zeker hobbels zijn onderweg. Het is belangrijk om niet ontmoedigd te raken bij de eerste hindernis. Blijf doorzetten, heb geduld, en vroeg of laat zal je chi volledig zindelijk zijn! Lees gauw verder om te ontdekken wat de snelste en gemakkelijkste weg is om je chihuahua zindelijk te maken!

Een chihuahua zindelijk maken: Stappenplan

Wat je nodig zult hebben:

1. Bouw een routine voor zindelijkheidstraining

Wanneer je voor het eerst begint met je chihuahua zindelijk maken, is het belangrijk dat je een vaste routine opbouwd rond de behoefte aan toiletgang. Gelukkig zijn de blaas en darmen van een pup redelijk voorspelbaar, omdat ze niet alleen worden bepaald door hun slaappatroon, maar ook door wat ze eten en drinken.

De belangrijkste regel is dat je je pup altijd meteen naar ‘het toilet’  moet brengen zodra hij wakker wordt. Dit geldt niet alleen ’s ochtends vroeg, maar na elk dutje.

Ook is het belangrijk dat je je pup zijn behoeften laat doen net voordat je gaat slapen, om ongelukken ’s nachts zo veel mogelijk te voorkomen. Je moet je puppy altijd als eerste naar het toilet brengen zodra hij wakker wordt – en dit geldt ook wanneer hij wakker wordt van een dutje!

Naast voor en na het slapen moet je ernaar streven om je puppy om de dertig minuten tot een uur mee naar buiten te nemen of op de puppypads te plaatsen. Puppy’s hebben een kleine blaas en kunnen hun behoeftes niet zo goed ophouden als volwassen honden, houdt hier rekening mee.

2. Let op de voeding van je pup

Zoals eerder vermeld, zijn eten en drinken een goede indicatie van wanneer je je chihuahua pup mee naar buiten moet nemen. Puppy’s hebben een snellere spijsvertering dan volwassen honden. Over het algemeen moeten puppy’s binnen een kwartier na het eten plassen en binnen een half uur na het eten poepen.

De aard van het spijsverteringsstelsel van puppy’s betekent ook dat ze minder voedsel tegelijk aankunnen, dus het is het beste om ze drie keer per dag drie kleinere maaltijden te geven in plaats van twee keer per dag twee grotere.

Je moet er ook voor zorgen dat het voer dat je je  pup geeft van de hoogst mogelijke kwaliteit is – dit betekent dat je hondenvoer met kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen moet vermijden en ervoor moet zorgen dat echt vlees het primaire ingrediënt is.

3. Puppy padtraining

Puppy padtraining is goed om het idee te introduceren dat je hond zijn behoeftes doet in een bepaalde ruimte, maar is niet nuttig als langetermijnoplossing. Het is uiteindelijk natuurlijk de bedoeling dat je pup buiten poept en plast. Het is voor puppy’s echter het gemakkelijkste om te beginnen met padtraining en langzaam op de bouwen naar buiten.

Het doel van puppy pads is om ongelukjes en viezigheid in je huis te verminderen, maar ook om je puppy te laten wennen aan het idee dat hij zijn behoeftes mag doen op een door jou gekozen, specifieke plaats.  Na verloop van tijd zal je puppy leren de pad zelf te associëren met gebieden waar ze hun behoeftes mogen doen.

Als je pup eenmaal door heeft hoe het werkt, wordt het tijd om de pad steeds verder naar de deur te plaatsen en uiteindelijk buiten. Je pup zal snel leren dat buiten de plek is om zijn of haar behoeftes te doen.

4. Bench training

Het aanschaffen van een bench is absoluut noodzakelijk om je pup zindelijk te maken. Het is veruit de beste, gemakkelijkste en snelste manier om je puppy zindelijk te maken. Honden zullen instinctief niet poepen en plassen waar ze slapen, dus een bench is ideaal om je pup te leren zijn of haar behoeftes vast te houden totdat ze naar buiten wordt gebracht.

Zorg ervoor dat de bench niet te klein is. De bench moet groot genoeg zijn voor je puppy om te staan, te draaien en te gaan liggen. Zorg er echter ook voor dat de bench niet te groot is. Het is niet de bedoeling dat je pup naast zijn slaapplaats ook nog een plekje vrij heeft om te poepen en plassen. Dit zou heel het idee van benchtraining tegen gaan.

Vind hier de juiste bench voor het chihuahua ras.

5. Leer de signalen van je pup te herkennen

Om ongelukken in huis te voorkomen is het goed om signalen te leren herkennen dat je chihuahua naar het toilet moet. Veel voorkomende signalen zijn onder meer:

  • De vloer snuffelen
  • Cirkelend door de kamer lopen
  • Er rusteloos en angstig uitzien
  • Naar een gebied gaan waar ze eerder hebben gepoept of geplast

Als je puppy een van deze symptomen vertoont, breng hem dan onmiddellijk naar buiten of naar de de door jou gekozen toiletplek. Als er echter toch ongelukjes gebeuren, is het het beste om kalm te blijven en niet boos op je puppy te worden, omdat dit hem alleen maar angstig maakt en stress veroorzaakt, wat juist zal resulteren in meer willekeurige ongelukken.

6. Gebruik een bepaalde zin

Een van de belangrijkste aspecten bij zindelijkheidstraining van je chihuahua puppy is om een ​​zin te gebruiken die ze zullen herkennen. Denk bijvoorbeeld aan “ga plassen”, zodra je hem buiten of op de puppypad plaatst. Door dit te doen leert hij de zin en de locatie met de actie te identificeren.  Nadat je deze tactiek lang genoeg hebt gebruikt, zal je puppy, wanneer je de magische woorden “ga plassen” zegt, onmiddellijk weten wat hij moet doen.

7. Beloon je pup wanneer hij of zij het goed doet 

Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Wanneer je chihuahua pup op de juiste plaats zijn behoeften doet, is het zeer belangrijk dat je hem beloont. Dit kan met positieve woorden en complimenten, een aai over zijn bol of wat lekkers.  Door goed gedrag te belonen, start je een patroon van succes dat kan leiden tot veel snellere resultaten.

8. Schreeuw of scheld nooit tegen je pup

Ongelukjes zullen voorkomen, vaak zelfs. Hoewel dit frustrerend kan zijn, mag je nooit tegen je puppy schreeuwen of hem uitschelden. Als je te negatief reageert kan dit leiden tot angst, wat weer zal leiden tot alleen maar meer ongelukjes binnen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook kan dit ervoor zorgen dat je puppy bang van je wordt.

Als je pup iets fout doet, zeg dan duidelijk ‘NEE’ en laat zien welk gedrag je wel graag wilt zien. As je pup bijvoorbeeld binnen plast, pak je hem meteen op en plaats je hem op een puppypad of breng je hem naar buiten. Wanneer je pup het de volgende keer goed doet, complimenteer je hem uitbundig en geef je wat lekkers. Positieve training wint het altijd van negatieve training.

Wanneer moet je beginnen met je chihuahua zindelijk maken? 

Het wordt over het algemeen aanbevolen om je chihuahua puppy zindelijk te maken zodra ze tussen de 12 en 16 weken oud zijn. Dit is een goede leeftijd om te beginnen, want hoewel het betekent dat je puppy nog jong genoeg is om levenslange vaardigheden te leren en zijn gedrag te laten vormen, moet je puppy in dit stadium voldoende controle hebben over zijn blaas en darmen – waardoor het zindelijkheidstrainingproces voor hen gemakkelijker en schoner voor jou wordt!

Hoe lang duurt het om een ​​chihuahua zindelijk te maken?

Dit is lastig te zeggen, omdat het veel verschilt per hond. Bij de ene is het binnen 6 weken al gelukt en bij de andere kan het 6 maanden duren. Naast de juiste zindelijkheidstraining spelen andere factoren ook een rol zoals het temperament van je hondje en de omgevingsfactoren.

Meer leren over het chihuahua ras

Naast zindelijheidstraining zijn en nog zoveel meer dingen waarover je moet leren als je net een chihuahua hebt aangeschaft (of als je er al een tijdje een hebt, maar het gaat niet zo goed). Het is erg belangrijk om je goed in te lezen over het chihuahua ras. Elk hondenras is natuurlijk anders en vooral een chihuahua heeft een specifiek karakter en specifieke behoeftes. 

Het eboek “Het complete handboek voor de opvoeding, training en verzorging van een chihuahua”, zal je voorzien van alle informatie die je nodig hebt om een blije, lieve, gehoorzame en gezonde hond van je chihuahua te maken.

De schrijver van dit boek heeft al ruim vijfentwintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van chihuahua’s. Hij zal je dan ook letterlijk alles leren wat je nodig hebt om een perfecte chi groot te brengen.

Wanneer je het eBoek via de onderstaande link aanschaft krijg je een hoge korting en meerdere bonussen. De normale prijs van het hele pakket is €96,75,-. Met de speciale kortingscode in dit artikel ontvang jij het volledige pakket echter voor €37,-.

Voor deze prijs ontvang je:
  • Het complete handboek voor de opvoeding, training en verzorging van een chihuahua – ebook (waarde €47)
  • Honden Training Geheimen – ebook (waarde €9,95)
  • Acht Ongelofelijk Simpele Technieken Om Je Hond Te Laten Komen – ebook (waarde €9,95)
  • Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy – ebook (waarde: €9,95)
  • Je Hond De Baas – ebook (waarde €9,95)
  • Levenslange updates (waarde €9,95)

Mocht je het eBoek hebben aangeschaft, maar toch niet tevreden zijn, dan krijg je je geld terug. Stuur een berichtje binnen 60 dagen na aankoop en je krijgt het volledige bedrag terug zonder moeilijke vragen of opmerkingen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart