cavia geluiden

Cavia geluiden: Dit is wat ze betekenen!

Heb je je ooit afgevraagd wat je cavia je probeert te vertellen? Dan ben je hier aan het juiste adres! We hebben een lijst met cavia geluiden samengesteld om iedereen die cavia’s heeft, te helpen cavia-fluisteraars te worden!

Cavia’s zijn actieve, nieuwsgierige dieren die geweldige metgezellen kunnen zijn. Als je begrijpt wat hun gedrag en hun geluiden betekenen, kun je een hechtere band opbouwen met je harige vriendje(s).

Cavia’s zijn van nature sociale wezens en vertonen een breed scala aan gedragsuitingen. Als je dit gedrag kunt leren interpreteren, zal dit een veel betere relatie met je huisdier tot stand brengen. In dit artikel vindt je een gids voor enkele geluid- en gedragspatronen die je cavia kan vertonen. Lees gauw verder om meer te leren over je lieve huisdier.

Cavia geluiden – Wat je moet onthouden

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden over cavia geluiden is dat je rekening moet houden met zowel het geluid als de lichaamstaal die je cavia uitdrukt tijdens het maken van het geluid. Zonder de context van de lichaamstaal van je huisdier en kennis van wat er in de omgeving van je huisdier gebeurt, kunnen cavia geluiden niet altijd nauwkeurig worden ontcijferd.

Een andere opmerking is dat sommige cavia’s misschien niet al deze geluiden maken. Sommige cavia’s piepen ‘s ochtends niet van harte voor hun ontbijt, en sommige spinnen misschien niet als ze op je schoot ontspannen, maar het ontbreken van deze geluiden betekent niet dat ze ongelukkig zijn!

De belangrijkste cavia geluiden

Hoewel cavia’s als huisdier stille wezens lijken, gebruiken ze vaak geluiden om zich uit te drukken. Het begrijpen van deze is de sleutel tot het begrijpen van je lieve huisdier. Hier volgen de belangrijkste cavia geluiden:

– Fluiten / hard piepen

Cavia’s laten vaak een hoge pieptoon horen, dit klink ook wel als fluiten. Dit geluid zul je waarschijnlijk het meeste horen en het betekent dat je harige vriend opgewonden is, misschien over voedertijd of speeltijd. Wanneer je cavia door heeft dat je bijvoorbeeld komkommertjes voor hem aan het snijden bent, is de kans groot dat hij dit geluid zal maken. Ze zullen dit geluid ook maken als ze aandacht willen. Als je cavia dit geluid maakt, is de kans ook groot dat hij graag even zijn hok uit wilt om te spelen of knuffelen.

– Zacht piepen

Als je cavia  hele zachte piepjes laat horen is hij tevreden. Ze maken dit geluid als ze zich op hu gemak voelen en tevreden zijn. Je zult het vaak horen wanneer ze rustig door de kooi lopen of als je ze op je schoot aan het vertroetelen bent.

– Klappertanden

Een sissend of klappertandend geluid is een teken dat je cavia boos of agressief is. Het gaat vaak gepaard met ontblote tanden. Dit geluid kunnen cavia’s tegen elkaar maken, als ze ruzie hebt. Als dit geluid lang aanhoudt, zou dit wel eens kunnen uitlopen op een gevecht tussen 2 cavia’s. Als je dit geluid hoort, is het dus belangrijk om je cavia’s even goed in de gaten te houden.

– Spinnen / brommen

Een ander veel voorkomend cavia geluid is het spinnen, waardoor je cavia misschien meer op een kat lijkt. Deze spinnen kunnen verschillende betekenissen hebben. Een diepe, ontspannen ‘spin’ betekent dat je cavia tevreden is, terwijl een hogere toon eerder een irritant geluid is. Een korter klinkend, angstig spinnen kan angst betekenen. Als alternatief kan angst worden gesignaleerd door een hoog piepen of gillen.

– Gillen

Als je een luide gil hoort (niet te verwarren met hard piepen), is er iets mis. Dit geluid betekent paniek. Je cavia heeft pijn of is bang of voelt zich heel alleen. Als je dit geluid normaal niet hoort en je cavia maakt ineens dit geluid, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Zij kunnen onderzoeken of er iets mis is met je cavia.

Fysieke communicatie

Naast cavia geluiden kunnen deze huisdieren zich ook uiten door middel van non-verbale communicatie. Als je ook dit gedrag kunt interpreteren, zul je je cavia beter begrijpen.

– Tekenen van geluk/vriendelijkheid

Als je cavia tevreden over je is, zal hij manieren vinden om dit in lichaamstaal uit te drukken. Een veelvoorkomend teken van geluk is snel op en neer springen, op een enthousiaste manier. Een ander teken van vriendelijkheid is neuzen wrijven, wat cavia’s vaak met elkaar doen. Likken is een ander vriendelijk signaal.

– Tekenen van angst/agressie

Als cavia bang of ongelukkig met je is, zal hij net zo goed manieren vinden om dit te laten zien. Bevriezen, friemelen of zijn hoofd in de lucht gooien, betekent dat hij bang of ongemakkelijk is. Ontblote en klappertandende tanden, zijn vaak tekenen van agressie.

– Tekenen van stress en depressie

Als je cavia zich gestrest of depressief voelt, zal zijn gedrag dit weerspiegelen. Normaal gesproken zal een gestresste cavia tekenen van prikkelbaarheid en agressievere gedragspatronen vertonen, zoals kop woelen, friemelen of ontbloten van tanden. Een depressieve cavia daarentegen wordt erg lusteloos en vertoont niet veel energie. Je kunt het beste een dierenarts raadplegen als je cavia zich op een van deze manieren gedraagt.

– Socialiseren

Cavia’s zijn zeer sociale wezens en gedijen daarom beter met andere cavia’s in de buurt. Ze vinden het leuk om met elkaar te spelen en met elkaar om te gaan. Daarom wordt het altijd aangeraden om minimaal 2 cavia’s te nemen. Als je toch maar één cavia hebt, is het extra belangrijk dat je veel tijd met hem doorbrengt. Socialiseren en spelen zijn belangrijke onderdelen van het leven van een cavia, en als ze worden verwaarloosd, kan dit leiden tot stress of depressie.

Nog meer leren over cavia’s 

Wil je meer leren over cavia geluiden en gedrag, hoe je cavia’s het beste kunt verzorgen en nog veel meer? Dan is het verstandig om een boekje over cavia’s aan te schaffen. Hier zijn 3 waardevolle boeken om jouw lieve vriendje nog beter te leren kennen en nog beter te kunnen verzorgen!

De gelukkige cavia
cavia's houden
Cavia's houden
cavia's
Cavia's

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart