border collie trainen

Border collie trainen: De beste tips!

Wil jij je border collie trainen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Of je nu net een border collie pup hebt aangeschaft, of al een volwasssen hond hebt die je graag wat beter wilt trainen en wat meer wilt leren, de informatie in dit artikel zal je verder helpen. 

Er is niets zo frustrerend als een ongetrainde en ongesocialiseerde hond. Gelukkig zijn border collies ontzettend slim en gemakkelijk te trainen. De Border Collie is een werkras. Dit gevoelige, atletische en zeer intelligente herdersras wordt ook gebruikt bij zoek- en reddingsoperaties, geurdetectie en een verscheidenheid aan andere hondentaken. Ook is het een populaire gezinshond en kunnen ze goed overweg met kinderen.

Border Collies zijn zeer gevoelig en hebben zeer scherpe observatievaardigheden. Dit zeer atletische en intelligente ras heeft veel fysieke en mentale oefening nodig om gezond en gelukkig te blijven. Interactief spelen, op beloning gebaseerde training, buitenactiviteiten en deelname aan hondensporten zijn geweldige manieren om je border collie gelukkig te houden. Het aanleren van trucjes en het doen van spelletjes, zijn van belang om de geest te stimuleren en het zelfvertrouwen te versterken.

Lees gauw verder om te ontdekken hoe jij je border collie kunt trainen en kunt opvoeden tot een gehoorzame,  sociale en gelukkige hond!

Border collie trainen: Alles wat je moet weten!

– Socialisatie training

Socialisatie is ontzettend belangrijk voor elk hondenras, maar helemaal voor border collies. Als je net een border collie pup heb aangeschaft, zorg er dan voor dat je je pup meteen kennis laten maken met verschillende dieren, mensen, situaties en plekken. Neem je kleinetje regelmatig mee naar het park om hem met andere hondjes te laten spelen. Neem je hond ook mee naar verschillende plekken, zoals de stad, de dierenarts, vee etc. Laat hem ook van jongs af aan kennis maken met de auto. Lees hoe hoe je je hond veilig in de auto kunt vervoeren.

Als je je hond aan zoveel mogelijk dingen introduceert, zullen ze dit gaan zien als een normaal onderdeel van hun leven tegen de tijd dat ze ongeveer 12 weken oud zijn. Deze blootstelling moet in overeenstemming zijn met de natuurlijke nieuwsgierigheid van de puppy, zodat ze nieuwe dingen en ervaringen in hun eigen tempo kunnen benaderen en ontdekken.

– Zindelijkheidstraining

Een belangrijk onderdeel van een border collie trainen en opvoeden is natuurlijk zindelijkheidstraining. Als je net een pup in huis neemt, is deze waarschijnlijk nog niet zindelijk. Gelukkig zijn border collies slimme honden die ontzettend snel leren wat van ze verwacht wordt.

De snelste en makkelijkste manier om je border collie puppy zindelijk te maken is met behulp van een bench. Een bench is naast voor het zindelijk maken van je pup, ontzettend handig om in huis te hebben. Het zorgt ervoor dat je even het huis kan verlaten, of naar andere plekken in je huis kunt zonder bang te hoeven zijn dat je kleintje op ontdekkingstocht gaat en zichzelf in de problemen brengt. Ook is het een fijne en veilige plaats voor je pup om te slapen.

Voor zindelijkheidstraining is een bench ideaal omdat honden instinctief niet ontlasten op dezelfde plaats waar ze slapen. Dit betekent dat ze niet zullen poepen en plassen in de bench. Als je je pup meteen nadat je hem uit de bench haalt naar buiten brengt, zal hij binnen de kortste keren door hebben dat hij alleen buiten mag ontlasten. Beloon je puppy met wat lekkers en/of complimenten als hij buiten poept en plast.

Bekijk hier verschillende benches

– Gehoorzaamheidstraining

Gehoorzaamheid training is zeer belangijk. Het zogt ervoor dat je hond leert luisteren naar jouw commando’s. De dingen die je een border collie kunt leren zijn eindeloos, maar laten we beginnen met de basis commando’s. Er zijn 4 commando’s en vaardigheden waar je het beste mee kunt beginnen. De eerste is de naam van je hond. Wanneer je de naam van je hond noemt, is het belangrijk dat je meteen de aandacht van je hond trekt en dat hij op jouw gefocust is. De 3 basis commando’s: ‘Zit’, ‘lig’ en ‘kom’, zijn ook belangrijk om je pup zo vroeg mogelijk aan te leren. Beheers eerst deze simpele basis commando’s en daarna kun je naar de ‘moeilijkere’ trucjes overstappen.

Zijn naam:

Als je hond zijn naam niet herkent of niet op zijn naam reageert, is het onmogelijk om hem te trainen. Je border collie zal zijn naam snel leren herkennen door hem veel te horen. Gebruik het vaak en op een opgewonden toon als je met hem praat of hem aandacht geeft. Wanneer hij zijn naam begint te herkennen en erop reageert, geef hem dan complimenten en liefde.

“Kom” of “Hier”:

Een eenvoudige manier om je border collie te trainen om te komen, is door te beginnen terwijl hij iets anders aan doet doen is, zoals spelen. Roep zijn naam zodra en zie of hij opkijkt en je erkent. Dit is de bedoeling van de vorige besproken stap. Wanneer hij dit doet en naar je toe begint te lopen, zeg dan ‘kom’ of ‘ hier’ (kies één van de twee). Zodra hij je bereikt, overlaad je hem met een traktatie en lof. Oefen dit vaak, zodat je hond leert dat wanneer je ‘kom’, ‘hier’, of zijn naam zegt, hij naar je toe moet komen. Houd altijd lekkernijen bij de hand wanneer je dit aan het trainen bent, zodat je hem kunt belonen als hij het goed doet.

Als je Duitse herder je oproep negeert of kijkt maar niet reageert, is er werk aan de winkel. Ga eerst eens kijken of je misschien andere lekkernijen of speeltjes hebt waar je hond beter op reageert. Hiermee maak je jezelf interessanter. Dit is echter alleen voor de training. Wanneer je hond de commando eenmaal doorheeft, hoef je niet meer telkens wat lekkers te geven maar kun je hem gewoon wat complimenten geven zoals ‘goed zo’ of ‘braaf’.

“Zit”:

Ook hierbij heb je om te beginnen honden koekjes of wat anders lekkers nodig om je border collie te leren zitten, zodra het gedrag een tweede natuur is geworden, heb je dit niet meer nodig.

Wanneer je hond voor je staat, houd je het lekkers net buiten zijn bereik. Als hij opspringt, houd je hem te hoog – laat in dat geval je hand wat zakken.  Je pup zal ten allen tijde oogcontact houden met de traktatie en je gaat deze focus gebruiken. Zeg nu zit, en beweeg nu je hand met daarin het lekkers over het hoofd van je hond richting zijn staart, maar houd hem in lijn met zijn neus.

De natuurlijke reactie is dat je hond gaat zitten zodat hij oogcontact kan houden met het lekkers. Zodra zijn kont de grond raakt, geef hem de traktatie en zeg ‘braaf’  of een ander woord van lof. Voor je het weet zal je hond gaan zitten voor eten, traktaties en liefde zonder dat je zelfs maar het woord “zit” hoeft te zeggen.

Tijdens het aanleren van het laten zitten, is het het beste om je hond uit zichzelf te laten zitten, door de eerdergenoemde truc. Het wordt niet aangeraden om je hond op zijn rug of staartgebied te duwen om te zitten. Dit kan leiden tot letsel aan de rug, heupen of achterpoten als je het te hard doet, of je hond kan het als iets negatiefs gaan zien en zul het in de toekomst proberen te vermijden.

“Af” of “Lig”:

Net zoals ‘zit’ is ‘af’ een belangrijke basis commando. Je kunt het beste eerst je hond leren zitten en hem van daaruit leren af is. Als een hond eenmaal zit is het namelijk erg simpel om hem te laten liggen. Zeg “af” of “lig” (kies er één uit en gebruik deze consequent) en houdt een koekje voor zijn neus en breng deze naar de grond, je hond zal automatisch, zijn poten naar voren schuiven en gaan liggen. Oefen dit een aantal keer totdat je hond het onder de knie heeft. 

Aan de lijn lopen

Naast deze basis commando’s is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond netjes naast je aan de lijn loopt. Dit is iets wat bij veel honden mis gaat, vooral wanneer dit niet van jongs af aan is geoefend. Tijdens de meeste puppy cursussen wordt dit uitvoerig geoefend, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Vooral als je hond nog een pup is, kun je dit gemakkelijk aanleren. Loop veel met je hond en houdt de lijn kort. Beloon je hond als hij netjes naast je loopt. 

Border collies zijn redelijk sterke honden, dus het is zeer belangrijk dat ze goed meelopen en niet trekken aan de lijn. Trekt jouw hond aan de lijn? Ontdek dan hier alle manieren om dit af te leren!

Meer leren over border collies

Een border collie is een speciaal hondenras en vereist een wat andere training dan andere hondenrassen. Het is daarom erg belangrijk om je goed in te lezen over dit hondenras. Natuurlijk kun je op internet veel informatie vinden, maar deze informatie is niet altijd juist en sommige websites kunnen elkaar tegen spreken. Als je het ras écht goed wilt leren kennen kun je het beste een all-in-one boekje over border collies aanschaffen, geschreven door een professional die ervaring heeft met border collies. Border collie geheimen is zo’n boek!

Border collie geheimen

Het eBoek Border collie geheimen is het complete handboek met alle informatie die je nodig hebt als je een border collie eigenaar bent. De schrijver van dit boek heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van border collies. Met de informatie in dit boek kom je er precies achter hoe je jouw border collie kunt opvoeden of veranderen in die lieve, gezonde en gehoorzame trouwe viervoeter waar je altijd van gedroomd hebt. De stap voor stap technieken zijn direct en eenvoudig toe te passen en stellen je in staat  om geweldige resultaten te behalen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart