beste vogelhuisjes

Beste vogelhuisjes o.b.v. reviews: Top 10!

Ben je opzoek naar de beste vogelhuisjes? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

De meeste mensen die opzoek zin naar een vogelhuisje, zijn opzoek naar een nesthuisje. Hiermee voorzie je vogels van een veilige plek om hun nest te bouwen en hen te beschermen tegen weersomstandigheden en roofdieren. Tijdens het winterseizoen geven ze vogels een plek om bij elkaar te kruipen voor warmte weg van de koude lucht.

Andere mensen zoeken misschien naar enkel een voederhuis, om vogels te voorzien van eten. Dit is niet alleen fijn voor de vogeltjes zelf, maar dit zorgt ook nog eens voor leuk uitzicht, wanneer je het voor je raam plaatst. Waar je ook naar opzoek bent, in dit artikel hebben we de beste vogelhuisjes – en voederhuisjes op een rijtje gezet.

Lees gauw verder om de beste vogelhuisjes te ontdekken!

10x de beste vogelhuisjes 

We zijn opzoek gegaan naar de beste vogelhuisjes en daar is een top 10 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 10 hebben we gekeken naar kwaliteit, design, beoordelingen en prijzen.

We hebben bij het maken van deze top 10 ook onderscheid gemaakt tussen nestkastjes en voederhuizen. Eerst hebben we 8 nestkastjes uitgelicht en vervolgens 2 voederhuisjes. Sommige nestkastjes zijn tevens ook geschikt als voederhuisjes.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en beoordelingen en kies op basis daarvan het beste vogelhuisje of de beste vogelhuisjes voor jou uit!

Beste vogelhuisjes – Nestkasten:

1. Vogelbescherming nestkastpakket

Vogelbescherming nestkastpakket

Als je opzoek bent naar het beste vogelhuisje, dan heeft ‘Vogelbescherming Nederland’ geweldige opties voor je. Ze bieden verschillende vogelhuisjes, voor verschillende soorten vogels aan. Het vogelhuisje die je op de afbeelding ziet is bijvoorbeeld speciaal voor mussen. Ze hebben ook vogelhuisjes voor de koolmees en pimpelmees. Deze kun je allemaal zien wanneer je op de button hieronder klikt

Deze CJ Wildlife Nestkast model Oklahoma is ontwikkeld rondom de Week van de Nestkast en goedgekeurd door Vogelbescherming Nederland. De Nestkast Oklahoma is, zoals zojuist al benoemd, speciaal ontworpen voor mussen. De cadeauverpakking bevat leuke extra’s zoals vogelkijkkaart, informatiefolder en aanvraagkaart voor de brochure ‘Meer vogels in uw tuin’ van Vogelbescherming Nederland.

2. Wildlife Garden Vogelhuisje & Voederhuis

Ben je opzoek naar een prachtig uitziend vogelhuisje? Wildlife Garden heet de beste vogelhuisjes als het aankomt op design. Degene die je op de afbeelding ziet is slechts een voorbeeld. Ze hebben verschillende vogelhuisjes in verschillende kleuren en designs. Je kunt ze allemaal zien wanneer je op de button hieronder klikt.

Het Multiholk Blått Hus is een combinatie van een vogelhuisje en een voederhuisje. Dit huisje heeft een award gekregen voor het meest innovatieve, decoratieve en functionele tuinproduct. Het is hoogwaardig afgewerkt en voorzien van vele details net als de Scandinavische bouwstijl.

Je kunt het multiholk eventueel ook alleen als voederhuis laten dienen. Dit kan door de invliegopening af te sluiten. Het dak is afneembaar, waardoor u eenvoudig het vogelzaad kunt bijvullen. Het voedergedeelte bevat een 2-liter reservoir voor vogelzaad. Grote vogels kunnen niet landen op het voedergedeelte en dit maakt het voederhuis een veilige plek voor kleine vogels. Het vogel/voederhuis heeft een afmeting van circa 18.5 x 19.4 x 24.7 centimeter (lxbxh).

Het huisje is geschikt voor de koolmees, maar je kunt ook de pimpelmees, mus en de bonte vliegenvanger in je huisje verwachten. De opening is gemaakt van hardhout, dit houdt de spechten buiten. Het is goed geventileerd zodat de vogels ook koel blijven tijdens de warme zomerdagen.

3. GARDEN SPIRIT Groot Vogelvoederhuisje 

Ben je opzoek naar een vogelvoederhuisje met een nestkast? Dan is dit misschien wel het beste vogelhuisje voor jou. Dit vogelhuisje van Garden Spirit is een prachtige aanvulling op elk vogelvriendelijk gebied. De afmeting is 50x38x45 cm en het huisje is te bestellen in het zwart/grijs of in een bruin houten kleur.

Het dakje is gemaakt van Vlonderhout, zodat deze niet krom trekt door de weersinvloeden. Bovendien beschermt de dakoverstrek de vliegopening tegen regen. Dit duurzame vogelhuisje trekt kleine vogels aan. Je draait eenvoudig de schroeven open aan de onderzijde om zo de nestkast schoon te maken.

Dankzij de houten constructie en een weerbestendige afwerking kan deze Vogelhuis met Nestkast jarenlang worden gebruikt met zeer weinig onderhoud.

4. Best for Birds Vogelhuisje

Een ander zeer geschikt vogelhuisje voor je lieve vogelvriendjes in de tuin, is deze nestkast van het merk Best for Birds. Vogels voelen zich meteen thuis in dit fijne en praktische huisje. Het biedt de vogel een aangenaam onderdak om zich in te kunnen nestelen. Het is een basic vogelhuisje die in elke tuin past. 

Deze nestkast is vervaardigd van FSC vurenhout met bitumen dakje. Met een gewicht van 640 gram en een afmeting van (lxbxh) 16,0×11,3×21,5 cm. Zo kun je de vogels van dichtbij bekijken.

5. Esschert design Nestkast

Esschert design Nestkast

Wil jij een uniek vogelhuisje in je tuin? Dan is dit misschien wel het beste vogelhuisje voor jou! De nieuwe nestkast van Esschert Design uit de Best for Birds collectie, combineert stijl, design en gemak. Deze nestkast is in de vorm van een eikel, is een echte eye catcher in je tuin of op je balkon.

Dit vogelhuisje is van hoogwaardige kwaliteit. Het is gemaakt van een vurenhouten en is voorzien van een PVC dak. Dit vogelhuisje heeft een afneembaar dak om het oude nest te kunnen verwijderen en de nastkast te kunnen reinigen voor de nieuwe bewoners.

6. Wildbird Nestkast Miami

beste hangende vogelhuisjes

Deze Wildbird Nestkast Miami, is ook ontwikkelt door de Vogelbescherming, net zoals het eerste vogelhuisje in onze lijst. Deze nestkast Miami is speciaal gemaakt voor kleine vogels. De nestkast zal gewaardeerd worden door diverse vogelsoorten, te denken aan koolmezen, pimpelmezen en mussen. 

Het vogelhuisje is gemaakt van hout en heeft een invliegopening van 28 mm. Hang de nestkast aan een muur of in een boom en geniet van alle mezen in je tuin. De nestkast Miami heeft de vorm van een driehoek en een mooie diep groene kleur. Dankzij het unieke design, zal dit huisje mooi in elke tuin staan.

7. Bird Home Beach Nestkast Aruba 

Wil jij de Caribische vibes meenemen naar je achtertuin? Dan is dit het beste vogelhuisje voor jou. De Beach Hut Nestkast Aruba van Buzzy Bird brengt het zonnetje in je tuin.

Het vogelhuisje is gemaakt van FSC hout en is voorzien van een 32 mm diameter doorgang. Het vogelhuisje is gemakkelijk op te hangen aan een boom of aan de muur, waardoor je hem op veel verschillende plaatsen kunt hangen. Bovendien is het huisje eenvoudig aan de zijkant te openen om deze schoon te maken.

Dit vogelhuisje met een afmeting van 24 x 18 x 15 cm, is geschikt voor vele soorten vogels, waaronder boomklevers, mussen en koolmeesjes.

8. Cottage-stijl vogelhuisje

vogelhuisje kopen

Een ander zeer leuk vogelhuisje om te zien is het Cottage-stijl vogelhuisje van Small Foot Company. Dit vogelhuisje lijkt op een echt huis, maar dan in miniatuur. Elke vogel zal hier zijn intrek willen nemen!

Dit houten nestkastje in landelijke cottagestijl maakt indruk met zijn vele kleine details, zoals de bloembakken, de versierde ramen aan de zijkant of de blauwe voordeur. Aan de achterkant zit een deurtje voor het opruimen van het huisje, en aan de bovenkant is een touwtje bevestigd waarmee het vogelhuisje op de gewenste plek kan worden opgehangen. Dit mooie huisje is niet alleen een ideale broedhulp voor vogels in de lente, maar dient ook een belangrijk doel als warme slaapplaats in de winter.

Het is een prachtig vogelhuisje dat door zijn hoogwaardige fabricage veel geluk belooft als decoratief accessoire op het terras, het balkon of in de tuin.

Beste vogelhuisjes – Voederhuizen:

9. Zzzkarlie Bird’s World Vogelhuis River

beste vogelhuisje

Hierboven hebben we allemaal vogelhuisjes besproken om op te hangen, en welke dienen als zowel voederhuis als nestkast. Je kunt echter ook gaan voor een staand model welke enkel dient om de vogeltjes in je tuin te voeren. 

Dit grote, zeshoekige vogelvoederhuis zal vele vogelsoorten naar je tuin lokken. Het voederhuis is voorzien van een luifel, voersilo en grote voerplaat. Het voedsel is goed beschermd tegen regen en sneeuw en makkelijk bij te vullen. Het voederhuis is vervaardigd uit massief hout en dus weerbestendig. De speciale dakbedekking bied een ideale landingsplaats voor de dieren. Bovendien is dit vogelhuis zeer eenvoudig te monteren.

10. Buzzy bird voederstation

Buzzy bird voederstation

Dit is niet echte en vogelhuis, maar een voederstation. Als je echter opzoek bent naar de beste manier om vogeltjes in je tuin te voorzien van eten, dan is dit een geweldige optie om voor te gaan.

Het is een prachtig decoratief voederstation met verschillende soorten voederbakjes. Je kunt dit voederhuisje voor vogels snel en eenvoudig in elkaar zetten.

Het voederstation bevat:

 • 5 decoratieve haken om feeders aan te hangen
 • 4 feeders
 • vogelbadje en voedertray
 • grondpin

De feeder paal is 185cm lang, en zeer gemakkelijk in elkaar te zetten. Binnen enkele minuten heb je deze helemaal klaarstaan, om de vogels in je omgeving blij mee te maken. Plaats dit voederstation bijvoorbeeld in de buur van een raam of terras, zodat je optimaal van de vogeltjes kunt genieten.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste vogelhuisje

Wanneer je opzoek bent naar het beste vogelhuisje / de beste vogelhuisjes, dan zijn er een aantal factoren om in overweging te nemen. Hier volgen de belangrijkste dingen om naar te kijken.

– Nestkast of voederhuis

Het eerste om over na te denken is of je opzoek bent naar een nestkast of een voederhuis. ‘Vogelhuisje’ is een zeer breed begrip, waarbij er dus tussen de vorige twee begrippen een onderscheid gemaakt kan worden. De meeste mensen die opzoek zijn naar het beste vogelhuisje, bedoelen hiermee een nestkast, dus een huisje waarin vogels eieren kunnen leggen. Sommige mensen zijn echter juist opzoek naar een voederhuis, waarin ze eten kunnen leggen om vogeltjes te voeren.

Denk na over wat je wilt en kies op basis daarvan het beste vogelhuisje voor jou uit. We hebben beide opties opgenomen in onze lijst. Sommige vogelhuisje hebben ook een 2-in-1 functie en dienen zowel als nestkast als als voederhuis.

– Materiaal

Welk type vogelhuisje je ook gebruikt, hout is het beste materiaal. De nestkast kan geverfde, gebeitste of metalen details hebben, maar het interieur van het huis moet onbehandeld zijn.  Het vogelhuisje moet ook ventilatie rond de bovenkant en afvoergaten in de vloer hebben en een aardetint geschilderd of gebeitst hebben.

– Grootte

Je wilt natuurlijk niet dat je vogelhuisje te klein is. Hoe meer eieren een vogel legt, hoe groter de basis die het vogelhuis nodig heeft om elk ei veilig en comfortabel te huisvesten. De vogelhuisjes in onze lijst hebben de juiste maten voor de meeste kleine vogels.

– Ingangsgaten

Een zeer belangrijk aspect bij het selecteren van het juiste vogelhuis voor de broedende vogels die je wilt aantrekken, is de grootte van het ingangsgat. Kleine vogels hebben natuurlijk kleine ingangen nodig, terwijl grotere vogels hier niet doorheen passen.

De vogelhuisjes in onze lijst zijn allemaal gemaakt voor kleine vogeltjes. Nummer 1 in onze lijst biedt zelfs verschillende vogelhuisjes voor verschillende soorten vogels aan, dus dit is leuk om even naar te kijken, als je bepaalde vogels het liefste wilt aantrekken.

– Dikke muren

Zorg ervoor dat je vogelhuisjes een sterke basis hebben. Dikke wanden van onbehandeld hout voor isolatie zorgen voor een blijvende ervaring voor broedende vogels.

– Hellend dak

Een verlengd en schuin dak wordt gebruikt om de regen buiten te houden en interne schade aan het vogelhuis te voorkomen. Er zijn ook vogelhuisje met een plat dak, maar deze raden we niet aan.

– Design

Misschien vind jij het design van het vogelhuisje ook belangrijk. Je kunt gaan voor een simpel houten vogelhuisje, maar je kunt ook gaan voor een uniek design. Denk hierbij aan vogelhuisjes in een bepaalde vorm, of vogelhuisjes die eruit zien als echte huizen met veel details. Er zijn veel verschillende opties als het aankomt op design, dus je kunt altijd een vogelhuisje vinden dat goed past bij jouw tuin en smaak.

– Prijs

Prijs kan ook een belangrijke factor zijn bij het uitkiezen van het beste vogelhuisje voor jou. Als je met een wat kleiner budget zit, dan wil je misschien voor de wat goedkopere opties gaan. Als je wat meer uit te geven hebt, dan kun je echter kijken naar welke je het écht het mooiste vindt, en misschien zelfs meerdere vogelhuisjes aanschaffen en over je tuin verdelen.

– Klanten beoordelingen

Als laatste factor, is het ook nog slim om de klanten beoordelingen door te lezen. Door de review van een bepaald vogelhuisje door te lezen, kom je al snel achter de kwaliteit van het huisje. Klanten zijn vaak zeer eerlijk in hun beoordelingen, waardoor dit een goede maatstaf is, om te kijke of een vogelhuisje de moeite waard is. We raden je wel aan om altijd meerdere beoordelingen door te lezen, zodat je een zo eerlijk mogelijk beeld krijgt.

In onze zoektocht naar de beste vogelhuisjes, hebben we ook veel reviews doorgelezen. We hebben enkel vogelhuisjes met positieve beoordelingen in onze lijst opgenomen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je geen miskoop doet, voor welke optie je ook gaat.

Veelgestelde vragen over vogelhuisjes

Hopelijk heb je bij deze het beste vogelhuisje of de beste vogelhuisjes voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Waar moet je het vogelhuisje plaatsen?

De locatie van het vogelhuis is net zo belangrijk als de grootte van de nestkast bij het aantrekken van specifieke vogels. Afhankelijk van de soort geven sommige vogels de voorkeur aan beboste, schaduwrijke of open grasvelden. De meeste vogels geven echter de voorkeur aan een zonnige open ruimte, dus dichte schaduw wordt niet aanbevolen.

Je kunt een vogelhuisje het beste aan een muur, paal of in de boom ophangen. Zorg er in ieder geval voor dat dit een stevig oppervlakte is, waar het huisje niet vanaf kan vallen, en waar het ver genoeg verwijderd is van roofdieren zoals knaagdieren. Het is dan ook belangrijk om het vogelhuisje hoog genoeg te hangen.

Vogelhuisjes moeten in open gebieden worden geplaatst, omdat vogels graag een vrije vluchtroute hebben naar de ingang voor het leveren van voedsel.

– Hoe kan ik vogels naar mijn  vogelhuisjes lokken?

Er zijn veel componenten die vogels naar je vogelhuisjes lokken. Allereerst moet je vogelhuisje vogels in de basisbehoeften voorzien, anders blijven vogels niet lang hangen.

 • Voedsel: De primaire voedselbron voor de meeste vogels zijn zaden zoals zonnebloempitten met zwarte olie, maar ook gespecialiseerd voedsel zoals niervet en meelwormen kunnen bepaalde vogels aantrekken.
 • Water: Zoet water om te drinken en te baden is absoluut nodig voor alle vogels. Of je nu eenvoudige vogelbaden of vogelbadfonteinen gebruikt voor de spetterende geluiden, je kunt hier snel vogels mee aantrekken.
 • Nestmateriaal: Zorg voor verschillende bronnen van nestmateriaal zoals twijgen, bladeren en onkruid. Probeer niet te buitensporig te zijn in het verstrekken van nestmateriaal, want sommige vogels bouwen hun nest liever helemaal opnieuw.

– Hoe houd je je vogelhuisje schoon?

Een vies vogelhuisje dat niet veilig is, zal niet worden gebruikt door vogels of hun jongen. Knaagdieren, insecten, veermijten, schimmels en bacteriën kunnen vogelhuisjes binnendringen en ziekten verspreiden naar nestelende vogels.

De beste tijd om vogelhuisjes schoon te maken is begin augustus, omdat dat meestal het moment is waarop het broed is uitgevlogen en verder is gegaan. Hier zijn enkele tips voor het schoonmaken van je vogelhuisje:

 • Verwijder oud nestmateriaal en schraap eventuele uitwerpselen of samengeklonterd materiaal eruit. Plaats dit materiaal in een plastic zak zodat het geen parasieten verspreidt.
 • Schrob het vogelhuisje grondig schoon met een oplossing van één deel chloorbleekmiddel op negen delen warm water. Zorg ervoor dat de hoeken, het ingangsgat en alle afvoer- en ventilatiegaten zijn geschrobd om al het vuil en verontreiniging te verwijderen.
 • Spoel het huis enkele minuten goed af in schoon water. Droog het huis daarna enkele uren in direct zonlicht. Dit zal eventueel achtergebleven chloor of chemicaliën afbreken en zorgt ervoor dat er geen vochtige spleten ontstaan ​​waar schimmel zich kan ontwikkelen.
 • Inspecteer het huis op losse scharnieren, spijkers of schroeven die uitsteken, splinters en andere gevaren die vogels kunnen verwonden. Zorg ervoor dat alle afvoer- en ventilatiegaten vrij zijn voordat je het vogelhuis weer in elkaar ze.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart