beste rattenvoer

Beste rattenvoer o.b.v. reviews: Top 5!

Ben je opzoek naar het beste rattenvoer? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Als je een rat als huisdier hebt dan wil je natuurlijk dat je lieve vriendje gelukkig en gezond is. Een van de beste manieren om hiervoor te kunnen zorgen is door het beste rattenvoer voor te schotelen.

Ratten zijn kieskeurige eters met veel liefde voor eiwitrijk voedsel. Daarom is het belangrijk dat je op jonge leeftijd gezonde en uitgebalanceerde eetgewoonten bij hen aanwakker, waarbij je ervoor zorgt dat ze niet ondervoed zijn of zich juist overgeven aan te grote vette en suikervolle maaltijden.

Niet elk rattenvoer is van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je zomaar wat aanschaft. Om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing, hebben we de hele markt afgespeurd naar het beste rattenvoer. Hier zijn 5 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om het beste rattenvoer voor jou lieve huisdier te ontdekken!

5x het beste rattenvoer 

We zijn opzoek gegaan naar het beste rattenvoer en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en klanten beoordelingen.

Alle opties in onze lijst zijn van de hoogste kwaliteit en bevatten alle nodige voedingstoffen voor ratten. Bekijk de verschillende opties en lees de korte beschrijvingen door om het beste rattenvoer voor jouw lieve kleine vriendje uit te kiezen!

1. Supreme Selective Rattenvoer

Als je opzoek bent naar het beste rattenvoer voor jouw lieve huisdier, dan is Supreme Selective Complete Rat & Mouse Food een geweldige optie om voor te gaan. Het voer is zorgvuldig samengesteld uit een combinatie van hoogwaardige ingrediënten. Het vormt een complete en evenwichtige voeding in de vorm van smakelijke brokjes waar je rat van zal genieten.

Met luzerne (alfalfa) als vezelbron en een vezelgehalte van 19%, biedt deze voeding het ideale vezelgehalte en vezelsoort in de juiste hoeveelheden, om de darmactiviteit te bevorderen en de natuurlijke gebitsslijtage te ondersteunen. Deze voeding bevat geen toegevoegde suikers om overgewicht te voorkomen. Het bevat lijnzaad, een uitstekende bron van omega 3 en 6 vetzuren.

2. Xtravital Care+ Rattenvoer

Xtravital Care+ Rattenvoer

Een andere geweldige keuze om voor te gaan is het Beaphar Care+ rattenvoer. Het is een smaakvolle super premium voeding, die je rat optimaal gezond zal houden. Het voer is ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen en voedingsdeskundigen. Care+ is bovendien geëxtrudeerd, deze behandeling maakt een betere vertering van eiwitten uit het voer mogelijk.

De ingrediënten in deze brokjes zijn afgestemd op de voedingsbehoefte en benaderen het natuurlijke voedingspatroon. Ieder brokje heeft dezelfde samenstelling (All-in-One). Dit voorkomt selectief eetgedrag, wat betekent geen restjes en geen tekort aan essentiële voedingsstoffen. De harde brokjes ondersteunen de natuurlijke slijtage van de tanden (Dental Function).

De brokjes bevatten verder een uitgebalanceerde verhouding van de meervoudig onverzadigde vetzuren Omega 3 & Omega 6 (uit maïs, tarwe, soja en vlaszaad) met vitamine E voor de lichaamscellen, met dierlijke eiwaitten en smakelijke kruiden.

3. Supreme Reggie Rattenvoer 

Supreme Reggie Rattenvoer

Supreme Reggie Rattenvoer is ook een uitstekende keuze om je rat de beste voeding voor te schotelen. Het is een complete voeding voor ratten van alle leeftijden. Het bevat een unieke vegetarische mix. Soja zorgt voor alle benodigde eiwitten, terwijl de andere ingrediënten je rat gezond, energiek en enthousiast over de voeding houden.

Dit rattenvoer bevordert het natuurlijke foerageergedrag en bevordert de gebitslijtage. Ook verbetert het de spijsvertering. Het voer is natuurlijk ook zeer smakelijk waardoor je rat ervan zal genieten. En dat allemaal zonder toegevoegde suikers!

4. Versele-Laga Nature Rat

Versele-Laga Nature Rat

Versele-Laga Nature Rat is gevarieerd hoofdvoer voor ratten. Door het mengsel van hoogwaardige granen en belangrijke eiwitten is het optimaal geschikt als een evenwichtige en natuurlijke voeding. Als dierlijke eiwitbron bevat dit mueslivoer meelwormen, die veel energie leveren en de activiteit van je knaagdier kunnen bevorderen.

Een extra dosis vitamine E zorgt daarnaast voor een gezond en vitaal leven, waarbij ook het immuunsysteem en de weerstand wordt ondersteund. Het Nature Rat mueslimengsel is niet alleen een smakelijke maaltijd voor je knaagdier, maar het heeft ook een positief effect op het welzijn en de gezondheid van je rat.

Alle voordelen van Versele-Laga Nature Rat kort samengevat:

  • Compleetvoer voor ratten
  • Mengsel vol granen: voor een optimaal evenwichtige en natuurlijke voeding
  • Meelwormen: dierlijke eiwitbron en energieleverancier ter bevordering van de activiteit
  • Extra dosis vitamine E: bevordert de gezondheid en kan de weerstand versterken
  • Druivenpitten: hoog gehalte aan natuurlijke polyfenolen als celbescherming tegen vrije radicalen
  • FOS: fermenteerbare vezels ondersteunen de darmmotiliteit
  • MOS: mannaan-oligosacchariden stimuleert het lokale immuunsysteem
  • Yucca schidigera: kan helpen de onaangename geur van uitwerpselen en urine te verminderen
  • Hersluitbare zak

5. Versele-Laga Complete Rat & Muis

beste muizenvoer

De laatste optie in dit lijstje is  Versele-Laga Complete Rat & Muis. Zoals je ziet is dit voer van hetzelfde merk als het vorige besproken voer. Hoewel de vorige benoemde muesli optie van dit merk ook geweldig is, is dit voer beter voor selectieve eters. Als je van je rat weet dat hij alleen de lekkerste dingen uit een muesli mix eet, dan kun je beter voor deze all-in-one brokjes gaan. Hierbij is selectief eetgedrag namelijk niet nodig.

De voeding met kip als natuurlijke bron van dierlijke eiwitten en granen voor energie en vitaliteit is specifiek afgestemd op de voedingsbehoefte van ratten en muizen. De optimale textuur van de brokjes zorgen voor een extra tandreiniging en geven tandplak minder kans. Versele-Laga Complete Rat & Mouse is ontwikkeld door dierenartsen gebaseerd op geavanceerde wetenschappelijke inzichten.

Het beat extra dierlijke eiwitten (kip), granen & lijnzaad voor een goede opname & vertering en is verrijkt met erwten en veenbessen. Bovendien bevat het o.a. yucca om geurtjes te vermijden.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste rattenvoer

Wanneer je opzoek bent naar het beste rattenvoer zijn er een aantal factoren om goed in overweging te nemen. Hieronder volgen de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het maken van een beslissing.

– Kwaliteit

Er zijn veel misvattingen over wat rattenvoer van hoge kwaliteit maakt. Bijna alle merken promoten hun eten als hoogwaardig, hoewel dit niet altijd het geval is. De duurste voedingsmiddelen zijn ook niet per se de beste opties. Soms bevatten ze grote hoeveelheden dure ingrediënten die ratten eigenlijk helemaal niet nodig hebben.

Kies bij voorkeur voedsel dat in korrelvorm wordt geleverd. Meestal geeft dit aan dat het voedsel in een laboratorium is samengesteld, zodat het alles bevat wat je rat nodig heeft. Bovendien kunnen korrelvoedsel niet het slachtoffer worden van selectief eten. Dit is waar de rat bepaalde dingen uit het mengsel kiest die ze lekker vinden, de rest achterlatend. Dit kan leiden tot voedingsproblemen. In korrelvoeding zitten echter alle ingrediënten in elke korrel. De rat kan niet zomaar het voedsel uitkiezen dat hij het lekkerst vindt.

Bijna alle opties in onze lijst zijn daarom ook korrelvoeding. We hebben echter ook 2 muesli mixen aan de lijst toegevoegd (zie nummer 3 en 4). Als je weet dat je rat geen selectieve eter is en alles uit zijn kommetje opeet, dan zijn dit ook geweldige opties. Als je rat echter wel een selectieve eters is dan kun je beter voor de andere opties kiezen. Wel zou je een mix erbij kunnen nemen, om 1 keer in de week voor te schotelen voor wat variatie.

– Ingrediënten

Het belangrijkste om naar te kijken bij het kiezen voor het beste rattenvoer zijn de ingrediënten. De ingrediënten maken het voer gezond of juist ongezond.

Ratten zijn alleseters en een uitgebalanceerd dieet voor je rat vereist over het algemeen een mix van plantaardige en dierlijke voedselbronnen. Ratten hebben de neiging om de voorkeur te geven aan eiwitrijke voedselbronnen, dus om obesitas of andere gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de eiwitbronnen in je rattenvoeding.

Complexe koolhydraten zijn ideaal omdat ze veel eiwitten bevatten maar weinig vet. Aangezien ratten vatbaar zijn voor obesitas, vooral in het eerste jaar van hun leven, is het cruciaal om hun vetconsumptie te controleren. Suikers moeten over het algemeen worden vermeden, ze doen niets goeds voor je rat, behalve ze vatbaar maken voor overgewicht en ziekten. Als je ziet dat het voer dat je op het oog hebt toegevoegde suikers bevat, laat het dan alsjeblieft staan.

– Gespecialiseerde diëten

Het is belangrijk om te weten dat ratten, zoals de meeste dieren, in verschillende stadia van hun leven verschillende voedingsbehoeften hebben. Andere gezondheidskenmerken van ratten, waaronder obesitas, kunnen bepalen welke dieetoptie voor hen het beste werkt. Als je rat bijvoorbeeld iets te dik is, kun je beter gaan voor een dieetoptie of als je rat ziek is heeft hij misschien ook een specifiek dieet nodig. Voor ratten die gezond zijn zonder speciale behoeftes, zijn alle opties in onze lijst echter geschikt.

– Prijs

De prijs van rattenvoer kan nogal variëren. Natuurlijk is de grootte van de verpakking van groot belang. Hoewel grotere verpakkingen duurder zijn, kunnen ze je op de lange termijn geld besparen. Als je weet dat je rat een bepaald voer zal eten, raden we je aan een grotere zak te kopen. Je zult dan op den duur geld besparen. Zorg er wel voor dat de zak goed af te sluiten is, of dat je het voer in een aparte bak met deksel doet, zodat het niet gaat bederven.

Duurder voer voor ratten is soms van hogere kwaliteit, maar dit is niet altijd het geval. We hebben veel voedingsmiddelen beoordeeld die vrij duur waren, maar geen significante voordelen hadden ten opzichte van goedkopere voedingsmiddelen. We raden het daarom af ​​om de kwaliteit van een product af te meten aan het prijskaartje.

– Smaak

De smaak van rattenvoer is natuurlijk ook belangrijk. Het beste rattenvoer smaakt natuurlijk lekker voor je lieve huisdier. Ratten kunnen verrassend kieskeurig zijn. In tegenstelling tot sommige andere dieren, zullen ze niet zomaar eten wat je ze voorzet. Dit is een van de redenen waarom selectief voeren zo’n groot probleem is. Als een rat besluit dat ze een bepaald ingrediënt liever hebben dan het andere, is de kans groot dat ze het zullen uitkiezen.

Er is niet een bepaalde smaak of ingrediënt waar ratten dol op zijn. Veel ratten zullen het vetrijke voedsel kiezen, hoewel dit niet per se het beste voor hen is. Sommige ratten zullen dol zijn op een bepaalde formule, terwijl anderen het helemaal niet zullen aanraken. De enige manier om erachter te komen wat je rat zal eten, is door het te proberen.

Veelgestelde vragen over rattenvoer

Hopelijk heb je bij deze het beste rattenvoer voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat moet ik zwangere ratten voeren?

Over het algemeen kun je dezelfde voeding aan je rat die zwanger is geven. De hoeveelheid kan echter anders zijn. Zwangere ratten hebben aan het begin van hun dracht ongeveer 10% -30% meer energie nodig. Als ze het einde van hun zwangerschap bereiken, kan dit oplopen tot meer dan 140%. Hun eten mag niet worden beperkt. Zwangere ratten lijken misschien constant te eten, maar hun energiebehoefte is in deze periode extreem hoog, dus ze hebben het ook nodig.

– Hoevaak moet ik mijn ratten voeren?

Ratten hebben een heel kleine maag, dus het is essentieel om ze constant van voedsel te voorzien. Als u kwaliteitsvoer gebruikt, moet u zonder problemen ten minste twee keer per dag voer voor uw rat kunnen achterlaten. Sommige voedingsmiddelen zijn speciaal gemaakt om altijd beschikbaar te zijn. De maag van een rat kan in slechts 6 uur leeg zijn zonder voedsel, en ze kunnen gezondheidsproblemen krijgen als ze zelfs een dag niet eten.

– Wat is het beste rattenvoer?

Ratten zouden meestal een in het laboratorium geformuleerd dieet moeten consumeren. Dit is een van de weinige manieren om ervoor te zorgen dat ze precies krijgen wat ze nodig hebben uit hun voedsel. Voedingslekkernijen zoals vers fruit en groenten kunnen af ​​en toe worden toegevoegd voor afwisseling.

Ratten zouden geen dieet moeten eten dat rijk is aan suikers – geen toegevoegde suikers is het beste. Complexe koolhydraten zouden het grootste deel van hun dieet moeten innemen. Deze koolhydraten bevatten vaak veel eiwitten en redelijk weinig vet, wat precies het dieet is dat de meeste ratten nodig hebben.

– Wanneer moet ik mijn rat voeren?

Rattendiëten specificeren een verscheidenheid aan portiegroottes op de verpakking. Houd rekening met het gewicht van je rat en mogelijke gezondheidsproblemen; dit kan je helpen bepalen hoe je hun maaltijden moet verdelen. Het wordt over het algemeen aanbevolen om hun dagelijkse portie te spreiden over ochtend- en avondvoedingen.

– Is teveel vet eten slecht voor ratten?

Ja zeker. Net zoals dit voor mensen slecht is, is dit voor ratten ook slecht, of zelfs nog slechter omdat ze zo klein zijn en er veel te veel van binnen kunnen krijgen.

Ratten zijn dol op vet voedsel. Dit omvat zaken als zonnebloempitten en pinda’s, die vaak in zaadmixen zitten. Veel ratten kunnen deze uit het andere voedsel halen wanneer ze beschikbaar worden gesteld, wat voedingstekorten kan veroorzaken.

Ratten houden instinctief van vet, omdat het hen helpt moeilijke tijden door te komen met weinig voedsel. In het wild zouden ratten dit vetrijke voedsel zelden vinden. Als ze dat deden, zouden ze niet lang beschikbaar zijn. Ratten zijn geëvolueerd om dit waardevolle vet in te slaan wanneer ze kunnen.

In gevangenschap krijgen ratten echter vaak gedurende een langere periode hetzelfde dieet. Als dat dieet grote hoeveelheden vet bevat, kan de rat extra lichaamsgewicht krijgen en overgewicht krijgen. Het kan een serieus probleem worden wanneer de rat het vet verkiest boven andere voedingsmiddelen, en belangrijke vitaminen en mineralen misloopt die nodig zijn om gezond te kunnen leven.

Om deze reden raden we voor de meeste ratten vetarm voedsel aan. Degenen die groeien en zwanger zijn, hebben mogelijk wat meer vetrijk voedsel nodig, hoewel eiwit echt de belangrijkste voedingsstof is die deze ratten nodig hebben.

– Is kattenvoer of hondenvoer goed voor ratten?

Nee, de voedingsbehoeften van ratten zijn specifiek en katten- en hondenvoer bevat meestal veel ingrediënten die potentieel gevaarlijk zijn voor ratten. Dit omvat een eiwitgehalte dat ver boven het ideale percentage voor ratten ligt. Natvoer is beduidend slechter dan droogvoer, omdat het geen vitamines en mineralen bevat die nuttig zijn voor ratten en eiwitrijk is.

– Wat voor snacks kan ik aan mijn rat geven?

Zoals eerder benoemd dient een uitgebalanceerde korrelvoeding het hoofdvoer van je rat te zijn. Dit betekent echter niet dat je ze niet af en toe mag verrassen met lekkernijen. Er zijn veel natuurlijke menselijke snacks die je aan je rat kunt geven. Ze worden zelfs aanbevolen door dierenartsen om je harige vriend een volledig uitgebalanceerd dieet te geven.

Je kunt je rat echter niet zomaar alles geven. Als je twijfelt of je je rat iets mag geven, zoek dit dan altijd van te voren even op op internet. Groenten, fruit en sommige soorten noten zijn bijzonder gunstig. (Pas echter op voor zoete aardappelen, spruitjes en mango’s)

Het is natuurlijk wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de snacks en lekkernijen die je je rat geeft, de samenstelling van hun juiste maaltijden aanvullen – om te voorkomen dat ze worden overladen met eiwitten en met vet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart