beste rattenkooi

Beste rattenkooi o.b.v. reviews: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste rattenkooi voor jouw lieve huisdier / huisdieren? Dan ben je hier op het juiste artikel belandt!

Het is verstandig dat je wat onderzoek doet naar de beste rattenkooien, voordat je er zomaar een aanschaft. Ratten hebben namelijk veel meer ruimte nodig dan je zou denken en ze hebben een andere kooi nodig dan bijvoorbeeld cavia’s, hamsters of konijnen.

Ze hebben veel ruimte nodig om rond te dwalen en te spelen. Bovendien zijn veiligheid en beveiliging van groot belang als je een van deze ontsnappingsartiesten bezit.

Met zoveel opties op de markt kan het echter lastig zijn om de juiste keuze te maken. Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste rattenkooi en daar zijn 5 toppers uitgekomen, in verschillende prijsklasse.

Lees gauw verder om de beste rattenkooi voor jou te ontdekken!

5x de beste rattenkooien

We zijn opzoek gegaan naar de beste rattenkooi en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, grootte en prijs.

We hebben rattenkooien van verschillende groottes en in verschillende prijsklasse in onze lijst opgenomen. Als je twee of meer ratten hebt, heb je natuurlijk een grotere kooi nodig dan wanneer je maar één rat hebt. Daarnaast kan budget ook een rol spelen. We hebben daarom de kooien gerangschikt op prijs van hoog naar laag.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en kies op basis daarvan de beste rattenkooi voor jouw lieve huisdier uit!

Beste rattenkooi onder de €300,-:

1. Keddoc Animal Home Penthouse Rattenkooi

Keddoc Animal Home Penthouse Rattenkooi

Ben je opzoek naar een luxe en zeer grote rattenkooi? Dan is dit de beste rattenkooi voor jou! Ook voor mensen die meerdere ratten willen nemen of al hebben is deze Keddoc Animal Home Penthouse Rattenkooi perfect. 

Deze knaagdierenkooi is speciaal ontworpen voor knaagdieren en zoogdieren zoals de chinchilla, de rat, de fret, de degu en de gerbil. Met deze kooi weet je 100% zeker dat je jouw lieve huisdier een geweldig huis geeft. Zoals je ziet heeft deze kooi veel verdiepingen waardoor je rat lekker veel kan klimmen en spelen.

Bij deze knaagdierenkooi is het ook mogelijk om uit te breiden met een andere kooi. De Penthouse bestaat namelijk uit 2 delen. De onderkant, een bovenkant én deze kunnen op elkaar gestapeld worden en dus als 1 grote kooi gebruikt worden. Let wel op, de bovenkant is alleen bruikbaar in combinatie met de onderkant.

De kooi is gemakkelijk open te maken door middel van twee grote deuren, waardoor je je rat eenvoudig uit de kooi kunt halen en overal goed bij kunt wanneer je de kooi moet schoonmaken.

De afmetingen van deze kooi zijn 72 x 68 x  93 cm.

Beste rattenkooi onder de €200,-:

2. Keddoc Rattenkooi Home Studio

Beste rattenkooi

Het merk Keddoc heeft nog een geweldige rattenkooi op de markt gezet. Dit is ook een zeer grote kooi, welke geschikt is voor meerdere ratten of gewoon als kasteel voor 1 rat. Deze kooi is iets minder prijzig dan de vorige besproken optie. 

Deze knaagdierenkooi is ook speciaal ontworpen voor knaagdieren en zoogdieren zoals de rat en de chinchilla. Bij deze knaagdierenkooi van Keddoc is het ook mogelijk om uit te breiden met een andere kooi. De Home Studio bestaat namelijk uit twee delen. Een onderkant en een bovenkant én deze kunnen op elkaar gestapeld worden en dus als één grote kooi gebruikt worden. Let wel, de bovenkant is alleen bruikbaar in combinatie met de onderkant.

De kooi heeft stevige zwenkwielen zodat je hem gemakkelijk kunt verrijden en op verschillende plaatsen kunt zetten. In de bak zit een handige lade zodat je de kooi makkelijk schoon kunt maken. Je knaagdieren kunnen dan gewoon in de kooi blijven zitten.

Ook deze kooi heeft handige deuren waardoor je altijd toegang hebt tot je ratten en elk plekje in de kooi. Hierdoor is het extra gemakkelijk om de kooi schoon te maken.

De afmetingen van deze kooi zijn 52 x  133 x  79 cm.

Beste rattenkooi onder de €160,-:

3. Ferplast Fretten of Rattenkooi Furet 

Deze kooi van Ferplast wordt officieel aangeduid als een frettenkooi, maar hij is ook zeer geschikt voor ratten. Deze kooi bevat alles wat je rat nodig heeft. De bovenkant van de kooi is gemaakt van metalen tralies. De onderkant is gemaakt van kunststof zodat de bodembedekking niet snel uit de kooi kan vallen. De bovenkant is afneembaar zodat je het hok makkelijk en snel kunt schoonmaken. Aan de bovenkant zit een dakje dat je open kan maken, dit dak is beveiligd met een slotje.

De Fretten / Rattenkooi Furat is een complete kooi en wordt inclusief voerbakje, waterflesje, toilet, speeltunnel en hangmat geleverd. Verder bevat de kooi een twee extra plateaus, zo kan je dier de leefruimte optimaal benutten. Door middel van een ladder en de speelbuis kan je rat gemakkelijk tussen de verdiepingen navigeren.

De afmetingen van deze kooi zijn 80 x 75 x 86,5 cm.

Deze kooi is ook te bestellen in een maatje kleiner voor een lagere prijs -> Bekijk hier.

Beste rattenkooi onder de €100,-:

4. Savic rattenkooi zeno 2 knockdown

beste rattenkooi

De Savic Rattenkooi Zeno 2 Knockdown vormt een robuust en solide thuis voor ratten en andere kleine dieren. De zeer kleine afstand tussen de tralies maakt de kooi geschikt voor ratten van elke leeftijd, dus ook jonge en kleinere ratten. De vrolijke kleuren van de inrichting zorgen ervoor dat de bewoners zich helemaal thuis voelen in hun woning en dat het leuk in de inrichting van je huis staat.

Deze Rattenkooi bestaat geheel uit afzonderlijke delen en is eenvoudig zonder hulpmiddelen in- en uit elkaar te zetten, zodat hij als hij niet gebruikt wordt plaatsbesparend opgeborgen kan worden. Er zit een grote deur in de kooi zodat dieren er gemakkelijk in en uit gehaald kunnen worden; een intelligent slot zorgt ervoor dat het baasje de kooi gemakkelijk kan openen en de kooibewoners niet kunnen ontsnappen.

De kooi-inrichting bestaat uit een roze etage in de vorm van een kwart cirkel met bijpassende ladder en een lichtgroene hangmat van stevig nylon. Daarnaast wordt de Zeno 2 Rattenkooi standaard geleverd met roestvrij stalen voerbak om op te hangen en een kunststof drinkfles (inhoud 500 ml).

De afmetingen van deze kooi zijn 80X50X70 cm.

Deze rattenkooi is ook in een maatje groter te bestellen -> bekijk hier.

5. Interzoo rattenkooi remy

Interzoo rattenkooi remy

Als je opzoek bent naar de beste rattenkooi onder de 100 euro dan is dit ook een geweldige optie. De Interzoo Rattenkooi Remy is uitermate geschikt voor de beginnende rattenhouder. De kooi is gemaakt van stevig traliewerk en biedt alles wat een ratje nodig heeft.

De drie verdiepingen worden door trapjes met elkaar verbonden en op elke verdieping kan een voerbakje geplaatst worden. Door de deurtjes aan voor- en bovenkant te openen kun je de kooi gemakkelijk reinigen.

Bovendien ziet de kooi er chique uit met zwart en hout, waardoor het een pronkstuk in je huis zal zijn!

De afmetingen van deze kooi zijn 58 x 38 x 72 cm.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste rattenkooi

Wanneer je je voorbereidt om alle benodigdheden te kopen die nodig zijn om ratten in huis te nemen, ben je misschien blij te weten dat de kooi waarschijnlijk het duurste is dat je zult kopen.

Ratten zijn op zichzelf relatief goedkoop en je hebt niet veel dingen nodig om ze blij en gezond te houden. Alleen een waterfles, etensbak, schuilplaatsen, hangmatten en beddengoed – en je hebt het perfecte huisje samengesteld.

Als het aankomt op het kopen van de beste rattenkooi zijn er echter aan aantal kenmerken om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste dingen om over na te denken:

– Soorten rattenkooien

Je hebt een verscheidenheid aan kooien om uit te kiezen, maar het zal meestal neerkomen op het aantal ratten dat je hebt. Hier volgen de verschillende opties:

 • Enkelvoudige kooien: Het kopen van een kooi op enkelvoudig niveau is prima, zolang de kooi de juiste hoogte en klimmogelijkheden heeft.
 • Stapelbare kooien: Stapelbare units zijn om meerdere redenen handig. Veel stapelbare eenheden hebben een optie om elk deel van de kooi af te sluiten. Je kunt je ratten scheiden tussen mannetjes en vrouwtjes, of je kunt ratten scheiden die niet met elkaar overweg kunnen of die mogelijk ziek zijn. Als je hetzelfde geslacht hebt, kun je ze allemaal samen laten rondrennen, en alleen scheiden als de situatie daarom vraagt. Het is ook een goed idee als je de kooi schoonmaakt, zodat je kunt voorkomen dat de ratten de ruimte in komen.
 • Kooien met meerdere niveaus: Kooien met meerdere niveaus zijn ideaal voor ratten omdat ze zo veel ruimte hebben om te verkennen. Bovendien kun je hangmatten en andere leuke tunnels rond de kooi hangen om een ​​behoorlijk verkenningsgebied te creëren. Kooien met meerdere niveaus helpen ook bij lichaamsbeweging in het algemeen.

– Grootte

De grootte komt veel overeen met het eerder benoemde punt “soorten rattenkooien”. Ratten hebben veel ruimte nodig. Meer dan bijvoorbeeld hamsters, cavia’s of konijnen. Ze houden van rennen, spelen en klimmen en hier hebben ze dus de juiste kooi voor nodig. Als het gaat om de grootte van de kooi, is ‘hoe groter, hoe beter’. Als je er dus ruimte en budget voor hebt raden we je aan om voor de grootste kooi te gaan.

Als je meer dan één rat hebt is het sowieso belangrijk dat je een grotere kooi hebt, zodat beide ratten genoeg ruimte hebben en zichzelf kunnen terug trekken. We raden ten minste twee niveaus aan, maar drie niveaus of zelfs meer is nog beter.

– Materiaal

Het is natuurlijk ook belangrijk dat de rattenkooi gemaakt is van veilige en duurzame materialen. Gecoate metalen kooien zijn het beste omdat ze geurbestendig, goed geventileerd, kauwbestendig en duurzaam zijn. Alle kooien die we in onze lijst hebben opgenomen zijn echter zeer geschikt voor ratten en 100% veilig.

– Toegankelijkheid

Het is belangrijk dat je rattenkooi gemakkelijk toegankelijk en gemakkelijk schoon te maken is. Het maakt jouw leven een stuk makkelijker om een kooi te kiezen die gemakkelijk te onderhouden is. Denk hierbij aan grote deurtjes / luikjes waardoor je makkelijk je rat kunt pakken en de kooi schoon kunt maken. Verwijderbare onderdelen en uitschuifbare trays zijn ok bijzonder handig.

– Accessoires

Bij sommige kooien zijn een aantal accessoires inbegrepen. Het is handig om hier naar te kijken, want misschien is de kooi wat duurder, maar je hoeft deze items dan ook niet meer te halen dus dat bespaard weer. Nummer 3 in de ‘Beste rattenkooi top 5’ wordt bijvoorbeeld geleverd inclusief voerbakje, waterflesje, toilet, speeltunnel en hangmat.

– Veiligheid

De rattenkooi moet natuurlijk veilig zijn. Het belangrijkste is het materiaal, hier zijn we eerder al op ingegaan. Een ander zeer belangrijk kenmerk is de tralies van de kooi. Deze moet ontsnappingsbestendig zijn, aangezien ratten zich gemakkelijk overal doorheen kunnen wurmen. Controleer daarom goed of er geen openingen zijn waaruit je rat zou kunnen ontsnappen en of de afstand tussen de tralies klein genoeg is (maximaal 1,3 cm voor babyratten en 2,5 cm voor volwassen ratten).

Veelgestelde vragen over rattenkooien

Hopelijk heb je bij deze de beste rattenkooi voor jouw lieve huisdier gevonden. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Hoe maak ik mijn nieuwe rattenkooi correct klaar?

Volg dit eenvoudige proces:

 • Zet je nieuwe kooi in elkaar — volg de instructies die op de verpakking staan.
 • Maak de kooi grondig schoon met een huisdiervriendelijk ontsmettingsmiddel.
 • Zet hem op een veilige, stabiele plek met goede ventilatie.
 • Zorg voor alle benodigde kooiaccessoires: zacht beddengoed, een comfortabele hangmat, een volle waterfles, een voerbak en wat rattenspeelgoed
 • Je bent nu klaar – laat je huisdieren kennismaken met hun nieuwe huis!

– Waar moet ik mijn rattenkooi neerzetten?

Je kunt de rattenkooi overal in huis neerzetten met goede ventilatie, stabiele temperaturen (ver van open ramen en deuren) en veel loopverkeer – ratten houden van warmte en aandacht.

– Hoe vaak moet ik mijn ratten uit de kooi laten?

Ratten houden van aandacht en spelen. Zorgen voor de beste rattenkooi met genoeg ruimte en speelmogelijkheden is al heel wat, maar ze hebben ook tijd buiten de kooi nodig. Zorg ervoor dat je huisdieren elke dag minstens 15 tot 30 minuten vrije tijd buiten de kooi krijgen. Je kunt dan met ze spelen, maar zorg ervoor dat ze niet kunnen ontsnappen. Ga bijvoorbeeld naar een speciale kamer waar ze niet kunnen ontsnappen en geeft ze wat vrije loopruimte.

Als je de tijd hebt, is langere tijd buiten de kooi nog beter. Als je een uur lang met ze kunt spelen en contact met ze kunt maken, zullen je ratten dit geweldig vinden. Ze houden van alle extra liefde en aandacht.

– Hoe moet ik de kooi van mijn ratten schoonmaken?

Hier volgt een simpel stappenplan om de kooi van je ratten schoon te maken:

 • Leeg je kooi volledig en plaats je huisdieren in een tijdelijk onderkomen -> Koop hier
 • Spuit water op eventuele resten om het zachter te maken.
 • Gebruik een doekje en een ontsmettingsmiddel om de kooi schoon te schrobben – een stevige borstel kan hier goed van pas komen.
 • Vergeet niet om ook de accessoires van je ratten grondig te wassen.
 • Spoel de kooi en accessoires goed af met water.
 • Droog vervolgens alles af en vul de kooi weer opnieuw met vers beddengoed.
 • Zet je huisdieren terug in hun schone huisje!

– Hoe vaak moet ik de rattenkooi schoonmaken?

Het wordt aangeraden om de kooi 1 keer per week grondig schoon te maken. Als je meerdere ratten hebt, wordt het waarschijnlijk echter sneller vies dus dan wordt twee keer per week aangeraden.

– Moet ik één of twee ratten aanschaffen?

Je kunt het beste twee of meer ratten aanschaffen. Een belangrijk ding om in gedachten te houden is dat ratten ten minste één andere metgezel nodig hebben. Deze wezens zijn ongelooflijk sociaal en ze gedijen op een partnerschap met anderen. Als je bedenkt dat ze vrienden nodig hebben, begrijp je de noodzaak om voor een grotere kooi te gaan.

– Welke accessoires zijn geschikt voor in een rattenkooi?

Ratten zijn dol op tunnels, doolhoven, hangmatten en schuilplaatsen. Er zijn talloze producten die je voor je ratten kunt kopen, en je kooi moet groot genoeg zijn voor al deze extra’s.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart