beste ontwormingsmiddel kat

Beste ontwormingsmiddel kat: Top 5!

Ben je opzoek naar het beste ontwormingsmiddel voor je kat? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Wormen zijn een groot probleem voor katten, vooral kittens. Ze kunnen het spijsverteringsstelsel van je kat schaden en als ze onbehandeld blijven, kunnen ze huidirritatie en zelfs bloedarmoede veroorzaken. Van de buitenkant ziet je kat er misschien goed uit, maar wormen verstoppen zich in je huisdier en kunnen zo stilletjes schade aanrichten. De meest voorkomende worden bij katten zijn rondwormen, lintwormen en haakwormen.

Bij volwassen katten kunnen parasitaire besmettingen milde tot matige spijsverteringssymptomen veroorzaken, zoals braken, diarree en winderigheid. Zware plagen, vooral bij kittens, kunnen echter leiden tot ernstigere spijsverteringssymptomen, gewichtsverlies, bloedarmoede, ondervoeding en beperkte groei. Sommige darmparasieten, zoals rondwormen en haakwormen, kunnen zowel mensen als katten infecteren.

Gelukkig is het behandelen van wormen bij je kat zeer eenvoudig en er is niet meer voor nodig dan een vrij verkrijgbaar ontwormingsmiddel. Ontwormingsmiddelen voor katten zijn er in verschillende formules, voor katten van verschillende leeftijden en om verschillende soorten parasieten te behandelen.

Ontwormingsmiddelen werken het beste als je weet met wat voor soort parasiet je te maken hebt. Hiervoor kun je eerst een bezoekje aan de dierenarts plegen. Er zijn tegenwoordig echter ook veel ontwormingsmiddelen die erop zijn gericht alle bekende parasitaire wormen uit te roeien (deze hebben we in dit artikel opgenomen).

Lees verder om het beste ontwormingsmiddel voor jouw kat te ontdekken!

Beste ontwormingsmiddel kat – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar het beste ontwormingsmiddel voor katten en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, gebruikersgemak en klanten beoordelingen. Lees de korte omschrijvingen en eventueel wat beoordelingen door en kies op basis daarvan het beste ontwormingsmiddel voor jouw kat uit!

1. Milbemax Anti wormenmiddel

Milbemax Anti wormenmiddel

Als je opzoek bent naar het beste ontwormingsmiddel voor je kat, hoef je eigenijk niet verder te kijken dan dit anti wormenmiddel van Milbemax. Met meer dan 160 zeer positieve klanten beoordelingen, is dit zonder twijfel het meest populaire ontwormingsmiddel voor katten.

Milbemax is een ontwormingsmiddel in tablet vorm. Milbemax ontworming is ter preventie van hartworm infecties en ter behandeling en controle van zweepwormen, haakwormen, spoelwormen en lintwormen. De werkzame stoffen zijn Milbemycine oxime en praziquantel.

Milbemax is ontwikkeld om het regelmatig ontwormen van je huisdier eenvoudig te maken. De kleine, smakelijke tabletjes bieden bescherming tegen de meest voorkomende kattenwormen. Het voordeel van deze ontwormingskuur is dat je kat er dol op zal zijn (dit in tegenstelling tot de meeste andere ontwormingskuren op de markt). De tabletten hebben een heerlijke rund smaak.

De ontwormingstabletten, met als werkzame bestanddelen Milbemycine Oxime en Praziquantel, doden spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Wanneer Milbemax maandelijks wordt gegeven, beschermt het je kat ook tegen hartworm.

De tabletten dienen oraal (via de bek) te worden toegediend. Je mag de tabletten ook door het voer heen mengen.

Let op: Dit product is geschikt voor katten van 2 t/m 12 kg. Milbemax heeft ook een speciaal ontwormingsmiddel voor kittens en kleine katten van 0.5 tot 2kg -> Bekijk hier.

2. Beaphar Wormmiddel Totaal Kat

Beaphar Wormmiddel Totaal Kat

Dit ontwormingsmiddel is speciaal ontwikkelt voor katten. Beaphar Totaal wormmiddel in tabletvorm ter bestrijding van alle soorten wormen voor katten vanaf 4 weken. Met dit ontwormingsmiddel worden dus alle wormen bestreden. De werkzame stof in dit product is Piperazine adipate en Niclosamide. De behandeling dient na 2 weken te worden herhaald, om er zeker van te zijn dat alle worden 100% weg zijn.

3. Panacur Ontworming

Panacur Ontworming

Panacur is een breed werkend ontwormingsmiddel voor zowel honden als katten. Het belangrijkste bestanddeel is fenbadazol. Panacur is verkrijgbaar in een verpakking van 10 tabletten en werkt tegen de meest voorkomende wormen, zoals spoelwormen en rondwormen. Maar ook draagt het bij aan het herstel bij problemen ten gevolge van Giardia. Dit middel is geschikt voor honden en katten in elke levensfase, dus ook voor puppy’s en kittens!

De tabletten zijn eenvoudig toe te dienen in de bek van je huisdier, maar als je hond of kat niet zomaar alles opeet wat je hem of haar voorschotelt zijn er andere manieren. Zo kun je de tabletten ook verkruimeld door het voer aanbieden of oplossen in water. Dit is een drie daagse kuur, elke dag één tabletje.

4. Vitaminthe Ontwormingspasta

Een ander zeer geschikt ontwormingsmiddel voor katten is de pasta van Vitaminthe. Niclosamide is specifiek werkzaam tegen lintwormen en oxibendazol bestrijdt zowel volwassen als larvale stadia van spoelwormen, zweepwormen en haakwormen. De combinatie van beide werkzame bestanddelen in deze pasta, maakt Vitaminthe geschikt voor toepassing bij katten en honden van alle leeftijden.

Je dient deze pasta in de bek van je huisdier toe te dienen. Zoals je op de afbeelding ziet wordt hier een handige spuit voor meegegeven. Je moet een éénmalige dosering achter op de tong van je huisdier ingeven. Mocht je huisdier of jij hier moeite mee hebben, dan kun je ook de benodigde hoeveelheid door wat voedsel mengen.

5. Exil No Worm Pasta

Exil No Worm Pasta

De ’No Worm Pasta’ van Exil is ook een zeer effectief middel tegen wormen bij katten. Niclosamide is specifiek werkzaam tegen lintwormen. Oxibendazol bestrijdt spoelwormen, zweepwormen en haakwormen. De combinatie van beide werkzame bestanddelen in deze pasta, maakt het geschikt voor toepassing bij honden en katten van alle leeftijden.

No Worm CF pasta wordt nauwelijks opgenomen vanuit het maagdarmkanaal waardoor in het maagdarmkanaal een maximale concentratie en werkzaamheid wordt bereikt. Een zo leeg mogelijk inaagdarmkanaal bevordert dan ook de effectiviteit.

Je dient éénmalig een dosering achter op de tong van je kat te spuiten. De benodigde hoeveelheid pasta kan ook door voedsel gemengd worden als dit handiger is. Let hierbij wel op dat alle wormpasta goed wordt opgegeten. De pasta hoeft maar 1 dag gegeven te worden. De rest van de pasta kan eventueel voor een volgende keer gebruikt worden of voor een ander huisdier.

Hoe kies je het beste ontwormingsmiddel voor je kat?

In je zoektocht naar het beste ontwormingsmiddel voor je kat is het belangrijk om op een aantal factoren te letten. Hier volgen de belangrijkste zaken om naar te kijken:

– Leeftijd en grootte

Het allerbelangrijkste om naar te kijken bij het uitkiezen van het beste ontwormingsmiddel voor je kat is de leeftijd en de grootte van je kat. Sommige producten zijn geschikt voor kittens en katten van alle leeftijden en groottes, terwijl sommige ontwormingsmiddelen alleen voor kittens en kleine katten of grote katten zijn. Neem bijvoorbeeld nummer 1. Deze is speciaal voor volwassen katten vanaf 2kg. Hetzelfde merk heeft ook een ontwormingsmiddel voor kittens en kleine katten t/m 2kg. Let hier dus altijd goed op voordat je zomaar een product koopt.

– Tabletten of pasta

Ontwormingsmiddelen voor katten worden meestal geleverd in tablet vorm of in de vorm van een pasta. Dit kan een belangrijke overweging voor je zijn, helemaal als je en kat hebt die niet zomaar alles inslikt. Denk dus van tevoren na wat jij het handigste vindt en wat je kat het liefste zou hebben. Een pasta kun je door middel van een spuit in de mond spuiten of door het eten mengen. Een tablet kun je zo aan je kat geven (maar kieskeurige katten zullen het waarschijnlijk niet opeten), of in kleine stukjes door het voer mengen.

– Aantal applicaties

Sommige ontwormingsmiddelen voor katten hoeven ze slechts één keer in te nemen, terwijl andere een kuur zijn van 2 of 3 keer toedienen. Dit kan ook een factor zijn om over na te denken, helemaal als je het middel lastig naar binnen krijgt bij je kat.

– Smaak

Bij kieskeurige katten die niet zomaar alles opeten, kan smaak ook een belangrijke factor zijn tijdens het zoeken naar het beste ontwormingsmiddel. Hoewel de meeste katten het niet zullen merken als je het middel door het eten mengt, zijn er toch wat uitzonderingen die het zullen opmerken en laten liggen. Voor hen is het verstandig om te gaan voor een ontwormingsmiddel met een lekker smaakje zoals nummer 1 in de top 5, met een heerlijke rundsmaak.

beste ontwormingsmiddel katten

Soorten wormen bij katten

Er is een scala aan parasieten of wormen die je kat kunnen infecteren. Hieronder staan ​​​​enkele van de meest voorkomende soorten wormen die moeten worden behandeld en die met ontwormingsmiddelen kunnen worden behandeld. Als je al weet welk type worm je kat heeft, kun je voor een specifiek product gaan die dat type worm aanpakt. Veel van de beste ontwormingsmiddelen voor katten zijn echter alles-kunners, die alle soorten wormen tegelijkertijd aanpakken.

De meest voorkomende wormen bij katten:

Rondwormen – Dit zijn de meest voorkomende van alle parasitaire wormen bij katten. Ze leven in de grond en zodra ze volwassen zijn en in je kat zitten, kunnen ze zichtbaar zijn in hun uitwerpselen. Als je weet dat je kat besmet is, behandel hem dan snel en zorg ervoor dat je extra voorzichtig bent bij het hanteren van de kattenbak, omdat de wormen ook via de ontlasting op de mens kunnen overgaan.

Lintwormen – Lintwormen zijn meestal geen probleem bij kittens, maar komen veel voor bij volwassen katten. Ze worden opgelopen uit de maag van vlooien wanneer je kat een vlo eet, dus deze gaan meestal gepaard met een vlooienplaag. Lintwormen zien eruit als kleine rijstkorrels en als je ze per ongeluk zelf doorslikt, kun je zelf ook lintwormen oplopen. Lees hier meer over het behandelen van vlooien bij katten.

Haakwormen – Je kat kan ook haakwormen oplopen en de meest voorkomende manier van besmetting is van een hond die deze besmetting draagt. Ze leven in de dunne darm en consumeren bloed, waardoor een geïnfecteerde kat het risico loopt op bloedarmoede.

Longwormen – Zoals de naam al doet vermoeden, tasten deze de longen van je kat aan. Ze worden gedragen op slakken, dus je kat heeft meer kans om ze te krijgen tijdens natte maanden en op natte locaties. Als de slak door een ander dier wordt opgegeten en je kat eet dat dier op, dan kunnen de wormen van de ene soort op de andere worden overgedragen. Omdat longwormen zich in de longen nestelen, kunnen ze ervoor zorgen dat je kat gaat hoesten.

Hartworm – Hartwormen komen steeds vaker voor bij katten, ondanks dat ze tot voor kort alleen bij honden aanwezig waren. Ze worden doorgegeven via de beten van muggen. Er zijn geen bewezen behandelingen voor hartworm en je kat zou er na verloop van tijd op natuurlijke wijze vanaf moeten komen.

Veelgestelde vragen over wormen bij katten

– Wat is een ontwormingsmiddel en hoe werkt het?

Een ontwormingsmiddel is een manier om van wormen bij je kat af te komen. Ontwormingsmiddelen zijn meestal orale medicatie (tabletten of een soort pasta).De meeste wormparasieten bij huisdieren richten zich op het darmkanaal. Deze wormen omvatten lintwormen, rondwormen, haakwormen en zweepwormen. Hartwormen komen ook vaak voor en tasten het hart en de bloedvaten aan.

Lintwormen, rondwormen en haakwormen richten zich op verschillende delen van de maag en darm. Het ontwormingsmiddel werkt door de worm op te lossen of het ongedierte te verlammen, waardoor het zijn beet loslaat, door het darmkanaal valt en naar buiten komt in de ontlasting van het dier.

Deze behandeling doodt geen larven die in het lichaam van het dier leven, dus het moet gewoonlijk worden toegediend totdat de larven zich ontwikkelen tot volwassenen en ook worden behandeld.

– Wat zijn de symptomen van wormen bij katten?

Symptomen kunnen variëren van kat tot kat en ook van wormtype tot wormtype. De meest voorkomende symptomen zijn echter gewichtsverlies, ondanks dat je kat er opgeblazen uit kan zien. Als je kat ineens veel afvalt, moet je altijd naar de dierenarts gaan, omdat dit ook een symptoom kan zijn van een ernstige ziekte of probleem.

Als je kat een bolle buik heeft en de vachtconditie is verslechterd, is deze combinatie een goed teken dat je kat inderdaad parasieten heeft. Diarree is een ander veel voorkomend symptoom van wormen, maar elke verandering in de stoelgang van je kat moet worden onderzocht als deze onverwachts optreedt.

Als je je kat met zijn billen over de vloer ziet slepen, is dit ook een goede indicatie dat hij wormen heeft. Het is meestal een teken dat de wormen irritatie veroorzaken of pijn rond de anus kunnen veroorzaken.

Veel soorten worden zijn ook te zien. Dit is vooral het geval in de uitwerpselen van je kat, waar je de hele worm of delen ervan zult kunnen zien.

– Hoelang duurt het voordat het beste ontwormingsmiddel voor een kat werkt?

Zelfs het beste ontwormingsmiddel voor je kat heeft even de tijd nodig om te helpen. De ontwormingstijd varieert op basis van hoe ernstig de besmetting is en het specifieke ontwormingsmiddel dat wordt gebruikt. De meeste ontwormingsmiddelen kunnen de plaag echter binnen 2-3 weken compleet verwijderen.

– Kunnen kittens ook wormen krijgen?

Ja zeker. Wormen zijn meestal afkomstig van andere katten, honden, muggen, slakken en aarde. Aangezien een kitten niet naar buiten gaat en zelden andere katten ontmoet dan zijn nestgenoten en ouders, denk je misschien dat dit minder vaak voorkomt, maar dat is helaas niet waar. Een kitten kan gemakkelijk wormen oppikken van zijn moeder en zelfs van je kleding en schoenen.

– Hoe vaak moet je een kat ontwormen?

Dat ligt er natuurlijk aan hoe vaak je kat wormen krijgt. Sommige katten krijgen het nooit of één keer in hun leven, maar andere katten (vaak buiten katten) krijgen het meerdere keren. Welke behandeling je ook koopt, een enkele dosis gaat geen leven lang mee. Afhankelijk van de behandeling, de ernst van de besmetting en of je kat een leven leidt waarin het risico op herbesmetting bestaat, moet je mogelijk meerdere doses geven om ervoor te zorgen dat de medicatie effectief werkt, en moet je deze mogelijk elke keer opnieuw aanbrengen. Het advies is om je kat iedere 2 tot 6 maanden te ontwormen met een middel dat verschillende soorten wormen bestrijdt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart