beste kippenvoer

Beste kippenvoer o.b.v. reviews: Top 6!

Ben je opzoek naar het beste kippenvoer? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Het voeren van je kippen is een van de, zo niet de belangrijkste taken als het gaat om het hebben van kippen in de achtertuin. Als je het goed doet, heb je een gezonde kudde die vrolijk kakelt elke keer dat je ze komt voeren. Als het gaat om het voeren van je kippen, net zoals het voeren van jezelf, is het belangrijk om voedsel van goede kwaliteit te onderscheiden van voedsel van slechte kwaliteit. Het kennen van je kippenvoer is de sleutel.

Als je het verkeerde kippenvoer aan je kippen geeft, kan het leiden tot verminderde eierproductie, misvormde eieren, verenpikken en ander ongewenst gedrag. Het is dus belangrijk om van te voren wat onderzoek te doen. Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar het beste kippenvoer en daar zijn 6 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om het beste kippenvoer voor jouw kippetjes te ontdekken!

6x de beste kippenvoer 

We zijn opzoek gegaan naar het beste kippenvoer en daar is een top 6 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 6 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten en klanten beoordelingen.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen, vergelijk eventueel de beoordelingen en prijzen en kies op basis daarvan het beste kippenvoer voor jouw kippen uit!

Beste kippenvoer voor legkippen:

1. Versele-Laga Country’s Best Gold 4 Mix kip-graan met legkorrel

Heb je legkippen? Dan heb je natuurlijk een goede legkorrel nodig. Dit is de meest populaire optie van Versele-Laga. Dit voer is speciaal ontwikkelt voor legkippen. Je wilt je volwassen legkip natuurlijk een kwalitatief goede voeding geven. Met Gold 4 Mix van Versele-Laga Country’s Best geef je je legkip een uitgebalanceerde voeder. Deze volledige voeding is geschikt voor krielkippen vanaf 18 weken oud en kan gegeven worden gedurende de hele legperiode.

Dit hoogwaardige voer bevat alle ingrediënten, vitaminen en mineralen – waaronder calcium, fosfor en vitamine D3 – die je kip nodig heeft voor een regelmatige leg en sterke eierschaal. De gebruiksvriendelijke mengeling bevat hoogwaardige granen en een 3 mm legkorrel. De toegevoegde korrel zorgt voor een snelle ontwikkeling van het eigewicht. Het product bevat geen coccidiostaticum, voor een natuurlijke leg.

2. Grevers Voeders Kippenmix

Scharrelmix wordt ook wel boerderijmix of kippenmix genoemd. Dit gemengde kippenvoer is rijk gevarieerd en de diversiteit aan ingrediënten stimuleert het natuurlijk foerageergedrag; kippen scharrelen geleidelijk hun kostje bij elkaar. Scharrelmix stelt het welzijn van de kip voorop en biedt alle voedingsstoffen aan de kip om met regelmaat een lekker ei te kunnen leggen.

Dit voer kan worden gevoerd vanaf het moment waarop de jongen hennen het eerste ei leggen. Afhankelijk van het ras en het jaargetijde starten kippen met leggen voordat ze 6 maanden oud zijn. Scharrelmix bestaat uit diverse granen een geperste kleine korrel en schelpengrit. In de geperste korrel zitten belangrijke eiwitten, vitaminen en mineralen. De diameter van de korrel is zodanig klein zodat kleine kippenrassen, krielen, dit voer ook graag opnemen.

Beste kippenvoer – Aanvullende granenmix:

3. Versele-Laga Country’s Best Gra-Mix pluimveemix met grit  

beste kippenvoer

Als je opzoek bent naar het beste kippenvoer dan is Versele-Laga een geweldig merk. Dit voer is speciaal ontwikkeld voor leghennen, kalkoenen, eenden en ander pluimvee. Onder pluimvee verstaat men de door de mens gedomesticeerde vogels die hoofdzakelijk voor productiedoeleinden worden gehouden. Country’s Best is een  kwaliteitsvolle graanmengeling met een variatie aan granen, zaden en grof gebroken maïs. Voor het gemak bevat deze mengeling ook grit. Grit is onmisbaar bij het onderhouden van een gezonde spijsvertering, daarnaast fungeert het ook als calciumbron. De mengeling is stofvrij dankzij de gesorteerde en extra gereinigde granen en zaden.

Deze graanmengeling is een aanvullend voeder, dat wil zeggen dat je dit gerantsoeneerd moet aanbieden (maximaal 10%). Het is het meest gezond voor je dier om een graanmengeling aan te vullen met een volledig voeder uit de Country’s Best-lijn. Afhankelijk van de diersoort, kan je de volgende volledige voedingen gebruiken:

4. Kasper Gemengd Graan & Gebroken Mais 

Kasper Gemengd Graan & Gebroken Mais

Als je opzoek bent naar het beste kippenvoer waar je kippetjes dol op zullen zijn, dan is deze Multigraan van het merk Kasper Faunafood een geweldige optie. Het is een aanvullende strooivoeding voor pluimvee. Dit voer bevat een breed scala aan gezonde granen. De gemengde granen met maïs zal een heerlijke traktatie zijn voor jou kippen. Gebruik dit gemengde graan naar een goede legkorrel. Strooi het graan rond zodat de dieren kunnen zoeken naar de granen.

Geadviseerd wordt om 25% van het totaal rantsoen aan graan te geven. Dit kippenvoer wordt aanbevolen voor kippen van kleine en middelgrote rassen.

Beste kippenvoer – Biologisch:

5. Bio Scharrelmix biologisch kippenvoer

beste biologische kippenvoer

Ben je opzoek naar biologisch kippenvoer en biologische eietjes? Dan is dit het beste kippenvoer wat we hebben kunnen vinden. Via Organica voer voor kippen en kuikens zijn samengesteld uit een rijke variatie grondstoffen van biologische teelt. Deze voeders zijn 100% plantaardig en uiteraard vrij van kunstmatige kleurstoffen en genetisch gemodificeerde zaden. Dit is het ideale voer voor een biologisch ei van je eigen kippen!

Via Organica Bio Scharrelmix is een gemengd voer met een middelgrove structuur geschikt voor krielkippen en grote rassen. De gemengde structuur stimuleert het natuurlijke scharrelgedrag. De uitgebalanceerde samenstelling stelt het welzijn van de kippen voorop en biedt de hennen alle noodzakelijke voedingsstoffen voor het leggen van smakelijke eieren met een prachtige natuurlijke dooierkleur.

Beste kippenvoer – Voor kuikens:

6. Parade 1 Kuiken kruimel

beste kippenvoer kuiken

Als je een kuikentje hebt, heb je natuurlijk speciaal kuikenvoer nodig. We zijn opzoek gegaan naar het beste kippenvoer voor kuikentjes en daar is de Parade 1 kruimel uitgekomen. Met dit voer ben je zeker van een evenwichtige start en perfecte ontwikkeling van de veren. Je verwent hiermee fazanten, kwartels, patrijzen, parelhoenders, krielen en sierkalkoenen of andere sierhoenders. Deze kruimel garandeert een vlotte opname en een optimale groei.

Je kunt dit voer geven vanaf de eerste dag tot 6 weken. Fazanten voor vlees kun je dit voer geven tot 8 weken.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste kippenvoer

Wanneer je opzoek bent naar het beste kippenvoer zijn er een aantal factoren om goed in overweging te nemen. Hier volgen de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het maken van een beslissing:

Ingrediënten:

Het is natuurlijk enorm belangrijk om naar de ingrediënten te kijken als je opzoek bent naar het beste kippenvoer. Op elke zak kippenvoer moet u een papieren label of een tabel vinden met alle voedingsstoffen die beschikbaar zijn in het voer en wat de samenstelling van het voer is.

Kippen hebben bepaalde dingen in hun voer nodig om de groei en een goede gezondheid te behouden of te bevorderen. Eiwit is altijd het eerste ingrediënt. Hoeveel eiwit hangt af van de leeftijd en behoefte van de kip. Een kuiken heeft bijvoorbeeld 20% nodig terwijl een leghen 16% eiwit nodig heeft.

Andere benodigde voedingsstoffen zijn:

 • Vitaminen: A, D3 en B12 plus anderen.
 • Minerale sporenelementen: calcium, koper en fosfor plus anderen.
 • Aminozuren: methionine en lysine.
 • Enzymen: om te helpen bij de spijsvertering.
 • Vet: Vet is ook in kleine hoeveelheden nodig.

Soort voer en soort kippen:

Kijk ook altijd goed naar het soort voer en natuurlijk het soort kippen wat je hebt. Heb je legkippen? Dan is het belangrijk om speciale voeding voor legkippen te kopen. Deze hebben we uiteraard ook in onze lijst opgenomen. Daarnaast is er ook aanvullend voedsel. Dit is vaak een granenmix. Om je kippen extra voedingstoffen te geven. Dit kan echter niet alleen worden gebruikt zonder ander voedsel. Let hier dus goed op als je opzoek gaat naar het beste kippenvoer voor jouw lieve kippenvrienden. 

Het beste kippenvoer verschilt ook per soort kip. Heb je bijvoorbeeld legkippen? Ga dan voor een speciale legkorrel. Heb je kippen die je wilt gebruiken voor vlees? Ook daar is aparte voeding voor nodig. Heb jij nog kuikentjes? Dan ben je speciale voeding voor kuikentjes nodig.

Biologisch, niet-GMO en natuurlijk kippenvoer:

Kippenvoer komt in verschillend opties, hier volgen de belangrijkste:

 • Biologisch—Kan geen dierlijke bijproducten, antibiotica of genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten
 • Non-GMO—Kan geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten
 • Natuurlijk – Losjes gedefinieerd; in onze lijst bevatten de natuurlijke voedingsmiddelen geen dierlijke bijproducten, hoewel ze niet biologisch of niet-GMO zijn

Biologisch voedsel wordt vaak als het gezondst beschouwd omdat het geen schadelijke toevoegingen bevat. Ze hebben wel de neiging om iets sneller te bederven omdat ze geen conserveermiddelen bevatten. Nummer 5 in de ‘Beste kippenvoer top 6’ een voorbeeld van biologisch kippenvoer van hoge kwaliteit.

Prijzen:

Over het algemeen kosten de meeste grote merken ongeveer hetzelfde. Als je ervoor kiest om een ​​kleinere leverancier of een lokale molen te gebruiken, gaat het voer je wat meer kosten. Ook als je kiest voor biologisch kippenvoer, kost dat vaak een stuk meer. Vergeet niet dat de duurste niet noodzakelijk de beste is. Besteed wat tijd aan het vergelijken van de voedingswaarde en de prijs per gram.

Klanten beoordelingen:

Een andere belangrijke factor waar je nog naar kunt kijken zijn klanten beoordelingen. Bij de beste producten die je online koopt vindt je tegenwoordig klanten beoordelingen. Door deze goed door te lezen kun je al snel achter de kwaliteit van bepaald voer kopen. Klanten zullen je eerlijk vertellen of ze het voer aanraden en wat de eventueel voor- en nadelen zijn. Lees altijd meerdere beoordelingen door, als deze er zijn, om een zo eerlijk en betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen.

In ons onderzoek naar het beste kippenvoer hebben we ook rekening gehouden met de klanten reviews. We hebben enkel opties met hoge beoordelingen opgenomen in onze lijst. Zo kun je er zeker van zijn dat je geen miskoop doet, voor welke optie je ook gaat.

beste voer voor kippen

Wat moet je kippen voeren?

Als je eenmaal weet wat je doet, is het voeren van je kippen vrij eenvoudig. De basis van elk goed kippenvoer is een hoogwaardige pluimveekorrel. Het beste kippenvoer is het belangrijkste om aan te schaffen. Wat het beste kippenvoer voor jouw kippen is hangt af van een aantal factoren. Als je legkippen hebt, heb je speciale legkorrel nodig. Deze hebben we ook opgenomen in onze lijst. Dit soort kippenvoer voorziet je kippen van de juiste hoeveelheid eiwitten en mineralen om eieren te leggen. Er is ook speciaal voer voor kuikentjes, biologisch kippenvoer en aanvullende granenmixen.

Kippenvoer bevat normaal gesproken tarwe, zout, maïs, zonnebloempitten en haver. Door je kippen speciaal kippenvoer te voeren, krijgen ze essentiële vitamines, voedingsstoffen en mineralen uit hun voedselbron om ze gezond te houden. Dit is nog belangrijker als je kippen niet veel buitenruimte hebben, omdat ze dan geen mineralen en zout uit de grond halen.

Naast hun basisdieet van korrels, kun je ze granen zoals maïs of tarwe voeren om ze wat afwisseling te geven. Deze hebben we in onze lijst onder ‘beste kippenvoer – aanvullend’ gezet. Naast het standaard kippenvoer kun je kippen nog meer dingen voeren. Zo zijn kippen bijvoorbeeld dol op groenten en fruit, en dat mag je ze ook dagelijks geven.

Het is veilig om kippen vrijwel elke groente of fruit te voeren, behalve rauwe groene schillen (zoals groene aardappelschillen) en citroenvruchten zoals sinaasappels en citroenen. Vergeet ook niet dat ze volkoren, zoutarm en suikerarm voedsel nodig hebben.

Veelgestelde vragen over kippenvoer

Hopelijk heb je bij deze het beste kippenvoer voor jouw lieve kippenvrienden gevonden. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de onderstaande veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Hoeveel moet je je kippen voeren?

Over het algemeen zullen scharrelkippen niet te veel eten, dus je hoeft ze ook niet te veel te voeren. Als je te veel voer geeft, zullen ze ze niet opeten. Het is dan ook belangrijk om ze niet teveel te geven, want dit kan ongedierte zoals muizen aantrekken.

Na verloop van tijd zul je precies leren hoeveel voer je kippen nodig hebben, wat afhankelijk is van het ras, hoe actief ze zijn en de tijd van het jaar. Als je constant voer in de de voerbak of op de grond vindt, wat niet opgegeten is, verminder dan de hoeveelheid die je geeft.

– Hoe vaak moet je kippen voeren?

Dit hangt meer af van jouw omstandigheden dan van de kippen. Als je met pensioen bent of het grootste deel van je tijd thuis doorbrengt, kun je ze meerdere keren per dag korrels voeren. Als je echter de hele dag werkt of niet veel thuis bent, kun je ze het beste één keer ‘s ochtends voeren en dan ‘s avonds als je weer thuis bent.

Een ding om in de gaten te houden terwijl je je kippen voert, is ervoor te zorgen dat de meest dominante kippen niet al het voer opeten. Dit wil nog wel eens gebeuren als je meerdere kippen hebt, dus het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Als dit een probleem wordt, overweeg dan om de zwakkere kippen alleen te voeren om ervoor te zorgen dat ze wel genoeg eten krijgen.

– Welke voedingsstoffen hebben kippen nodig?

Hoewel hun leeftijd en het feit dat je naast de legkippen nog andere kippen uit hebben, belangrijke overwegingen zijn, hebben alle kippen bepaalde dingen in hun dieet nodig. Net als veel dieren hebben kippen koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitamines nodig. Het is belangrijk om te zoeken naar voer met een goede formule die al deze dingen bevat.

– Wat drinken kippen?

Dit is een erg eenvoudige vraag met een voordehands liggend antwoord: water. Zoals bijna alle dieren, drinken ook kippen water. Je moet ervoor zorgen dat ze te allen tijde toegang hebben tot schoon, zoet water. Je kunt water in bakjes doen of je kunt een speciale drinker voor kippen kopen. Verschoon regelmatig het water om ervoor te zorgen dat het altijd vers is en dat ze nooit zonder zitten. Als het vriest, zorg er dan ook voor dat je extra vaak het water verwisseld zodat het niet gaat bevriezen.

– Wat voor lekkernijen kan ik mijn kippen nog meer geven?

Zoals we al eerder hebben vermeld, mogen kippen meer dan alleen kippenvoer. Je kunt ze verwennen met verschillende lekkernijen. Hier volgen wat voorbeelden:

 • Wormen: Ze zijn dol op wormen dus hier zal je ze een groot plezier mee doen
 • Pompoen: Dit omvat pompoenpitten.
 • Appelpitten: Gooi de klokhuizen in je kippenhok en kijk hoe erg ze er van genieten
 • Broccoli: Kippen houden van een breed scala aan groenten, maar broccoli lijkt een favoriet te zijn

– Wat mag je je kippen niet voeren?

Het is belangrijk om te weten wat je je kippen allemaal mag voeren, maar weten wat je ze absoluut niet mag voeren is misschien nog wel belangrijker. Kippen mogen nooit voedselresten krijgen die iets bevatten dat veel vet of zout bevat, en voer ze ook geen voedsel dat over de datum of bedorven is. Specifieke soorten voedsel die kippen niet mogen krijgen, zijn onder meer rauwe aardappel, avocado, chocolade, ui, knoflook, citrusvruchten, ongekookte rijst of ongekookte bonen. Snoep en alle andere zwaar bewerkte voedingsmiddelen zoals chips moet je natuurlijk ook achterwegen laten.

– Hoe moet je je kippen voeren?

Dit kun je zelf kiezen. Over het algemeen kun je kippenvoer gewoon over de grond strooien, zodat kippen het van de grond kunnen plukken. Hoewel dit veel gedaan wordt, moet je hier wel mee uitkijken. Als je kippen in een kleiner hok tussen hun uitwerpselen leven, om het zo maar even te noemen, is het niet slim om het voer op er zomaar bij te gooien. Het mengen van voer met uitwerpselen kan leiden tot parasitaire infecties, ziekteverspreiding of coccidiose. In dat geval kun je dus het beste het voer op een dienblad leggen of een voerbak gebruiken.

– Wat kan er gebeuren als het dieet van kippen niet goed is?

Misschien vraag je je af of je huidige kippen dieet wel goed voor je kippen is. Als je ineens een significante verandering in hun eetgewoonten hebt opgemerkt, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een dierenarts naar ze laat kijken.

Als hun dieet niet goed is, zullen er ook bepaalde tekenen zijn zoals:

 • Verminderde eierproductie: als het seizoen niet is veranderd en hun eierproductie aanzienlijk verandert, kan dit erop wijzen dat er iets mis is met hun dieet.
 • Algemene onrust en verenpluk: Nogmaals, als het seizoen niet is veranderd en ze hun veren of die van elkaar plukken, kan dit betekenen dat hun dieet niet correct is.
 • Abnormale eieren: als je merkt dat de eieren die ze leggen te klein zijn of constant dubbele dooiers bevatten, zou dit erop wijzen dat hun dieet niet goed is.

– Hoe moet je kippenvoer bewaren?

Als je je kippenvoer op de juiste manier bewaart, blijft het langer vers en houdt je het ongedierte buiten. Muizen en ratten uit het voer houden is belangrijk om ziekte te voorkomen. Muizen en ratten zullen plassen en poepen in het voer waardoor de mogelijkheid bestaat om ziektes over te dragen op je kippen.

Ook is het belangrijk om je voer droog en vers te houden. Door beschimmeld voer kunnen schimmels groeien, zoals aspergillose, die je kippen kunnen doden. Daarom is het belangrijk om geen voer te hamsteren, omdat het zal verslechteren en een probleem zal worden.

Bewaar je kippenvoer ook altijd droog en koel. De beste optie is een metalen bak met een vastgemaakte en zware deksel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart