beste kattenvoer voor oudere katten

Beste kattenvoer voor oudere katten: Top 5!

Ben je opzoek naar het beste kattenvoer voor oudere katten? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Zoals je waarschijnlijk al weet, aangezien je op dit artikel bent belandt, hebben oudere katten specifieke voedingsbehoeften. Je wilt er dan natuurlijk ook voor zorgen dat je lieve huisdier de voeding krijgt die hij in deze levensfase nodig heeft, zodat hij jarenlang gelukkig en gezond blijft.

Vanaf de 7 jaar kun je je kat als senior beschouwen en moet je opzoek naar speciale voeding die hierop inspeelt. Dit betekent niet dat je kat oud is, verre van dat, maar de gezondheidsbehoeften veranderen zeker, vooral met betrekking tot voedsel en lichaamsbeweging.

Nu is niet elk voer voor oudere katten van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je zomaar kattenvoer aanschaft. Om je te helpen hebben we de hele markt afgespeurd naar het beste kattenvoer voor oudere katten. Hier zijn 5 winnaars uit gekomen.

Lees gauw verder om het beste kattenvoer voor jouw oudere kat te ontdekken!

Beste kattenvoer voor oudere katten – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar het beste kattenvoer voor oudere katten en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en beoordelingen.

Veel van de opties in deze lijst zijn bovendien beschikbaar in zowel droogvoer als natvoer, waardoor je zelf kunt kiezen wat jouw voorkeur en de voorkeur van je kat heeft.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte omschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en beoordelingen en kies op basis daarvan het beste kattenvoer voor jouw oudere kat uit!

1. Royal Canin Indoor 7+

Royal Canin Indoor 7+

Als je opzoek bent naar het beste kattenvoer voor oudere katten, dan is Royal Canin een geweldige keuze om voor te gaan. Royal Canin heeft kattenvoer voor senior katten van verschillende leeftijden. Dit is de optie voor 7+ katten, maar hieronder bespreken we ook nog de optie voor 12+ katten.

Om de eerste tekenen van ouderdom te ondervangen bevat Indoor +7 een complex van actieve voedingsstoffen die helpen de vitaliteit van de kat en de gezondheid van zijn gewrichten te ondersteunen. Ook draagt deze voeding bij aan een gezonde en glanzende vacht. Bovendien houdt het de gezondheid  van de nieren op peil, dankzij een aangepast fosfor gehalte.

De samenstelling zorgt verder nog voor een optimale urine-pH (6,0-6,5); in combinatie met een aangepast mineralengehalte draagt dit bij tot de goede gezondheid van de urinewegen van volwassen katten.

Dit kattenvoer voor oudere katten is ook beschikbaar in natvoer -> Bekijk hier

2. ROYAL CANIN® Ageing 12+ kattenvoer

beste kattenvoer voor senior katten

Ouder wordende katten hebben andere voedingsbehoeften dan hun jeugdige soortgenoten, dus het is belangrijk om daarop in te spelen. Senior Ageing 12+ van Royal Canin is geschikt voor katten ouder dan 12 jaar en speciaal ontwikkeld met de voedingsbehoeften van seniorkatten.

Bij het ouder worden kan de smaak en het reukvermogen van je kat afnemen. Hierdoor kan haar eetlust verminderen. Royal Canin Senior Ageing 12+ bevat zeer smakelijke brokjes met een unieke textuur (knapperig van buiten, zacht van binnen) die de eetlust van je oudere kat stimuleren. Hierdoor zal hij zelfs op oudere leeftijd nog evenveel smullen van zijn of haar voer als vroeger.

Oudere katten hebben daarnaast natuurlijk voer nodig die hen helpt zo lang mogelijk vitaal te blijven. Senior Ageing 12+ bevat een gepatenteerd complex van antioxidanten dat jouw ouder wordende kat ondersteunt. Het gematigde fosforgehalte in Senior Ageing 12+ helpt de nieren van je oudere kat te ondersteunen. Deze voeding bevat een uitgebalanceerde hoeveelheid mineralen. Dit helpt de urinewegen van je oudere kat te ondersteunen.

Houdt jouw kat meer van natvoer? Dat is geen probleem! Royal Canin Senior Ageing 12+ is ook beschikbaar als natte voeding in een overheerlijke saus -> Bekijk hier.

3. Prins VitalCare Senior Kattenvoer 

VitalCare Senior is een krokante voeding speciaal voor katten met een hogere leeftijd. Dit kattenvoer is geschikt voor katten vanaf 7 jaar. Doordat je kat ouder wordt, veranderen zijn voedingsbehoeften, dus het is zeer belangrijk om de juiste voeding aan je lieve huisdier voor te schotelen. Deze maaltijd van VitalCare sluit daar perfect bij aan.

Dit kattenvoer heeft een optimaal eiwitgehalte voor het behoud van spiermassa en een verlaagd vetgehalte om de kat op gewicht te houden. Daarnaast bevat het vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, zink en selenium , om het imuumsysteem van je kat te ondersteunen.

4. Felix Droog Senior Sensations Kattenvoer

Felix Droog Senior Sensations - Kattenvoer

Ben je opzoek naar heerlijk droogvoer voor je senior kat? Dan zijn de FELIX® Senior Sensations® maaltijden een geweldige keuze. Ze ruiken en smaken heerlijk voor jouw kat, waardoor je lieve huisdier ervan zal smullen. Iedere kleurrijke maaltijd is speciaal ontwikkeld voor katten van 7 jaar en ouder, en zit boordevol heerlijke, knapperige vormen en sensationele smaken.

Deze hoogwaardige voeding voor oudere katten is 100% volledig en gebalanceerd. Het voer helpt bij een goed natuurlijk afweersysteem. Dit komt door de toegevoegde antioxidanten zoals Vitamine E. Dankzij het hoge gehalte aan vitamine D en mineralen, behoudt je kat ook sterke tanden en botten. Verder bevat dit recept vitamine A en Taurine, wat helpt bij een goed gezichtsvermogen. Taurine en hoogwaardige eiwitten helpen verder bij een gezond hart.

In de formule zijn ook essentiële verzuren toegevoegd, voor een gezonde en glanzende vacht. Uiteraard bevat het ook veel vitaminen en mineralen om je katje zo gezond mogelijk te houden.

5. Whiskas 7+ Mix In Gelei Kattenvoer

kattenvoer 7+

Ben je opzoek naar heerlijk kattenvoer voor je oudere kat? Dan is Whiskas 7+ mix in gelei een geweldige keuze. WHISKAS® 7+ natvoer is een andere geweldige voeding voor oudere katten om voor te gaan. Dit kattenvoer is samengesteld om haar vitale organen te verzorgen en haar vacht glanzend en gezond te houden.

Deze verrukkelijke maaltijdzakjes zijn afgestemde maaltijden in een smakelijke gelei, perfect gebalanceerd om je kat gelukkig en gezond te helpen houden. De heerlijke stukjes vlees, ontwikkeld met natuurlijke ingrediënten, vitaminen en mineralen geven je kat alle voedingsstoffen die ze nodig heeft om zo lang en gelukkig mogelijk van haar oude dag te kunnen genieten.

Deze voeding biedt ondersteuning aan:

  • Hart – Taurine ondersteunt het cardiovasculaire systeem.
  • Gezichtsvermogen – Taurine helpt het gezichtsvermogen sterk te houden.
  • Immuunsysteem – Vitamine E en mineralen zorgen voor een sterk immuunsysteem.
  • Urinewegen – Een gebalanceerde mix van mineralen bevordert gezonde urinewegen.
  • Vochtgehalte – In een smakelijke gelei ter ondersteuning van het vochtgehalte.

Dit voer zit vol met gezonde voedingstoffen en alle slechte voedingstoffen zijn achterwegen gelaten. Zo bevat dit voer geen toegevoegde kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Bovendien zal je kat elke dag een nieuwe smaaksensatie ontdekken.  Er zijn diverse vis-, gevogelte en rundsmaken, verkrijgbaar in saus, gelei en als luxe casserole stukjes. Zo raakt je kat op zijn oude dag nooit uitgekeken op WHISKAS®!

Dit multipak bevat 48 maaltijdzakjes à 100 gram met een selectie van vier vlees- en vissoorten:

  • 12x Kip
  • 12 x Zalm
  • 12 x Rund
  • 12 x Tonijn

Waarop te letten bij het kiezen voor het beste kattenvoer voor oudere katten

Wanneer je opzoek bent naar het beste kattenvoer voor je oudere kat, dan zijn er een aantal factoren om te overwegen. Hieronder volgt een lijstje met de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het maken van een beslissing.

– Nat- of droogvoer

Natvoer en droogvoer zijn allebei goede opties. Wat het beste is voor jouw kat, hangt er vanaf wat je kat al zijn hele leven gegeten heeft, waar zijn voorkeur naar uitgaat en natuurlijk waar jouw voorkeur naar uitgaat. Als je merkt dat je kat echter moeite gaat hebben met droogvoer, omdat de brokjes te hard zijn of omdat ze te weinig vocht binnen krijgt, dan is het verstandig om over te stappe op natvoer. In onze lijst vind je veel opties die zowel in droog- als natvoer te bestellen zijn, waardoor je veel keuzes hebt om uit te kiezen. Het volgende punt die we bespreken gaat nog wat dieper in op de nat/droog voer afweging.

– Zachter voer

Het beste kattenvoer voor oudere katten is over het algemeen wat zachter voer. Dit kunnen zachtere brokjes zijn of natvoer. Nummer 2 in onze lijst speelt daar bijvoorbeeld ook goed op in, door de brokjes van de buitenkant lekker knapperig te houden en van de binnenkant extra zacht. Als je kat gewend is om droogvoer te eten is dat een geweldige optie.

Zacht kattenvoer voor senioren heeft een aantal belangrijke voordelen voor je oudere kat. Ten eerste houden ze veel meer vocht vast dan droog voedsel, dus helpen ze bij het hydratatieproces. Het is extra belangrijk om erop te letten dat je oudere kat genoeg vocht binnen krijgt, aangezien dit niet zo vanzelfsprekend is op oudere leeftijd.

Ten tweede kunnen oudere katten last hebben van verslechterende tanden, zodat zachter voedsel voor hen gemakkelijker te eten is. Ze kunnen de droge harde brokjes pijnlijk vinden, dus dit kan ertoe leiden dat ze minder eten dan ze nodig hebben, wat hun voedingsinname schaadt. Zacht voer kan ook veel smakelijker zijn voor oudere katten.

– Smaak en geur

Naarmate katten ouder worden, wordt smaak steeds belangrijker omdat hun zintuigen beginnen af ​​te nemen. Het is dus belangrijk dat je je kat extra smakelijk voedsel voorschotelt. Katten zijn grappige en mysterieuze dieren – sommige katten eten alleen droogvoer en sommige alleen natvoer. Elke kat is anders, maar het lijkt erop dat de smakelijkheid over het algemeen iets hoger is bij natvoer voor katten.

Veel van hun voorkeuren ontwikkelen zich in hun jongere jaren. Katten zijn gewoontedieren en als ze hun hele leven droogvoer eten, accepteren ze misschien geen verandering in natvoer. Een manier om dit te voorkomen is om al op jonge leeftijd variatie te bieden – niet alleen met droog en natvoer, maar ook met verschillende smaken en verschillende merken.

– Meer vezels

Het beste kattenvoer voor oudere katten bevat meer vezels dan het voer voor volwassen katten. Vezels hebben ontzettend veel voordelen en kunnen ervoor zorgen dat je ouder wordende kat zich meer als zijn jeugdige zelf gedraagt.

Vezel is een van nature voorkomend koolhydraat dat in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen kan worden gevonden. Voor jongere katten zouden ze traditioneel vezels krijgen van het haar en de botten van hun prooi. Oudere katten krijgen op deze manier echter niet zoveel vezels binnen en hebben deze via andere voedselbronnen nodig.

Vezels kunnen zeer nuttig zijn als ze worden opgenomen in het dieet van je kat. Om te beginnen kunnen vezels haarballen voorkomen. We weten allemaal dat haarballen slechts een bijwerking zijn van alle vachtverzorging die katten doen, maar met meer vezels zullen haarballen op natuurlijke wijze door hun spijsverteringskanaal bewegen in plaats van zich op te bouwen totdat ze ze moeten uitbraken.

Extra vezels kunnen ook enorm helpen bij het verminderen van spijsverteringsproblemen zoals constipatie en diarree. De reden waarom vezels in deze gebieden zo gunstig zijn, is omdat het onverteerbaar is. Omdat je kat geen vezels kan verteren die hij consumeert, zal hij snel door zijn spijsverteringsstelsel bewegen en iets anders in zijn spijsverteringskanaal meebrengen.

– Lager vetgehalte

Naarmate katten ouder worden, neemt ook hun natuurlijke vermogen om vetten te verteren af. Wanneer dit wordt gecombineerd met hun verminderde activiteits- en lichaamsbewegingsniveau, zal het eten van voedsel met een te hoog vetgehalte er waarschijnlijk toe leiden dat obesitas een probleem wordt. Obesitas kan gevaarlijk zijn en de levensduur van je kat verlagen, dus het is belangrijk om op het vetgehalte te letten. Om dit tegen te gaan, moet je dus speciaal voer voor oudere katten kiezen met een verlaagd vetgehalte.

– Voldoende eiwitten

Het is ook zeer belangrijk om op de eiwitten te letten. Dit is eigenlijk belangrijk voor katten van alle leeftijden, maar voor oudere katten nog extra belangrijk. Onderzoek wijst uit dat oudere katten mogelijk een hoger percentage eiwit in hun voeding nodig hebben dan jongere katten. Door het extra eiwit zullen ze energie blijven behouden en lang en gezond leven.

– Taurine

Dan hebben we nog Taurine, een ander voedingsmiddel die je graag terug ziet in je kattenvoer voor oudere katten. Taurine is een essentieel aminozuur dat essentieel is voor de gezondheid van het hart en belangrijk is voor ouder wordende katten. Het is te vinden in dierlijke eiwitten zoals kip, lam en vis – je zult het veel zien als een ingrediënt in goed kattenvoer.

– Voldoende calorieën

Terwijl sommige katten zwaarder worden naarmate ze ouder worden, hebben veel oudere katten het tegenovergestelde probleem: ze hebben moeite om op gewicht te blijven. Daarom is het belangrijk om erop te letten dat je kat wel genoeg calorieën binnen krijgt. Let er echter wel op dat deze calorieën uit de juiste voedingsmiddelen komen en niet uit een hoog vetgehalte. Zoals hierboven al besproken is, is een hoog vetgehalte ongezond en dus niet de juiste manier om op gewicht te blijven.

Als je kat veel afvalt en je merkt dat hij of zij te dun aan het worden is, is het belangrijk om een afspraak met de dierenarts samen. Werk vervolgens samen met je dierenarts om het ideale gewicht voor je kat te bepalen. Zoek daar op volgend het juiste voer- en voerschema om hen te helpen dat gewicht te bereiken en te behouden.

Veelgestelde vragen over kattenvoer voor oudere katten

Hopelijk heb je bij deze het beste kattenvoer voor jouw oudere kat gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder hlepen!

– Moet je naast voeding ook rekening houden met drinken voor oudere katten?

Ja zeker. Naarmate katten ouder worden, worden ze veel vatbaarder voor uitdroging. Dit veroorzaakt vermoeidheid en komt grotendeels doordat hun energieniveau lager is, omdat ze minder proactief zijn in het drinken van water.

Uitdroging is ernstig en kan zelfs dodelijke ziekten veroorzaken, dus sluit uitdroging niet af en neem de behoefte van je oudere kat aan water niet als vanzelfsprekend aan. Het is van cruciaal belang dat je katten toegang hebben tot meerdere bronnen van zoet water in huis.

Als het lijkt alsof ze niet regelmatig drinken van het water dat je voor hen klaar zet, is het een heel slimme zet om te overwegen te investeren in een kattenfontein. Katten drinken veel liever uit stromend water, dus een kattenfontein kan een zeer goede investering zijn om hun waterpeil op peil te houden. Bekijk hier een lijst met de beste waterfonteinen.

– Hoeveel moet ik een oudere kat voeren?

Het is belangrijk om je oudere kat de juiste hoeveelheden te voeren.Portiegroottes voor oudere katten zijn erg afhankelijk van de grootte en het gewicht van je huisdier. Alle kattenvoer varieert in calorische inhoud, dus je moet je goed bewust zijn van hoeveel je ze voedt en wat de voedingswaarde is.

Een verstandige methode om de portiegrootte te beheren, zou zijn om te investeren in een automatische voerbak voor katten (bekijk hier de beste opties). Deze slimme apparaten houden bij hoeveel voer je kat krijgt en stuurt de voedingsgegevens eenvoudig naar een app op je telefoon.

Of je nu een geautomatiseerde voerbak gebruikt of niet, het is altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen als je twijfelt, zodat je nauwkeurig advies krijgt over de juiste portiegroottes voor een senioren kattendieet.

Als je kat moet afvallen, zijn er veel afslankproducten waarmee oudere katten dit op een gezonde manier kunnen doen. Maar nogmaals, het is altijd het beste om het advies van de dierenarts in te winnen voordat je je oudere kat zomaar op een dieet zet. Het is namelijk zeer belangrijk dat ze wel alle voedingstoffen krijgen die ze nodig hebt in deze levensfase.

– Hoe veranderen de voedingsbehoeften van katten met de leeftijd?

Katten in verschillende levensfase hebben verschillende voedingsbehoeftes. Kittens hebben over het algemeen meer behoefte aan eiwitten, vetten en calorieën dan volwassen katten omdat ze groeien en zich ontwikkelen. Maar zodra ze volwassen zijn, wordt het behoud van een gezond lichaamsgewicht de focus. Senior katten hebben over algemeen weer meer eiwitten nodig dan volwassen katten.

De energiebehoefte van een kat neemt af op middelbare leeftijd (tussen 4 en 9 jaar). Bij afnemende energie heeft je kat een groter risico op gewichtstoename. Maar zodra je kat 10 tot 12 jaar oud is, kan hun caloriebehoefte zelfs toenemen. Zonder voldoende calorieën en eiwitten kan je kat spiermassa verliezen en te mager worden.

Het beste wat je kunt doen, is een gezond, eiwitrijk dieet kiezen om ervoor te zorgen dat je kat de calorieën krijgt die ze nodig hebben om een ​​gezond lichaamsgewicht te behouden. Neem zoals altijd contact op met je dierenarts wanneer je het gewicht van je kat controleert en hun dieet aanpast.

– Hoe kun je een oudere kat kunt overzetten op nieuw voer?

Het aanpassen van het voer dat je oudere kat eet, is belangrijk voor hun gezondheid en welzijn, maar probeer de verandering niet te snel door te voeren. Plotselinge veranderingen in het dieet kunnen de maag van je kat namelijk van streek maken. Ook kan het zijn dat je kat niet zomaar ander voedsel gaat eten. In plaats daarvan moet je je kat daarom in de loop van een week langzaam overschakelen op het nieuwe voer. Je kunt beginnen door 25% van het nieuwe voer te mengen met het huidige dieet van je kat en de verhouding langzaam te verhogen naarmate je kat zich aanpast.

– Wanneer moet ik overstappen op senior kattenvoer?

Nu vraag je je misschien af op welke leeftijd je je kat moet overschakelen naar een “senior dieet”. Hier is echter geen standaard leeftijd voor. Het hangt allemaal af van de individuele kat en de aanbevelingen van hun dierenarts.

Als een oudere kat zijn lichaamsgewicht en spierconditie behoudt op een bepaald dieet, dan is er geen reden om het te veranderen. Als ze aankomen zonder een specifieke gezondheidsreden, behalve een verandering in het metabolisme, dan kan het voeren van een ‘senior’ type dieet of een dieet met minder energie en meer vezels aanbevolen zijn. Als ze afvallen zonder duidelijke gezondheidsreden, behalve een verandering in het metabolisme, dan kan een verandering in het dieet naar iets meer calorieën een goede keuze zijn.

Over het algemeen wordt het aangeraden om ergens tussen de leeftijd van 7 en 10 jaar, over te stappen naar speciaal kattenvoer voor oudere katten. Rond deze leeftijd veranderen de voedingsbehoeften van katten. Kijk echter goed naar je kat en maak je beslissing op basis daarvan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart