beste kattenbakvulling

Beste kattenbakvulling o.b.v. reviews - Top 6!

Ben je opzoek naar de beste kattenbakvulling? Dan helpen we je graag een handje verder. In dit artikel hebben we 6 van de beste kattenbakvullingen van dit moment voor je op een rijtje gezet.

Elke kattenouder weet dat de verkeerde kattenbakvulling een groot probleem kan zijn. Om te beginnen zijn katten nogal kieskeurig over hun toiletten, en strooisel dat niet bij je harige vriendje past, kan leiden tot ongelukken en slecht kattenbakgedrag. Daarnaast moet je bij het uitzoeken van de beste kattenbakvulling natuurlijk ook aan jezelf denken. Dit doe je door te gaan voor een optie die je gemakkelijk kunt opscheppen, niet overal in je huis volgt en geuren helpt onderdrukken.

De stinkende, soms plakkerige rommel die katten achterlaten in de kattenbak is gemakkelijker te hanteren als je de juiste kattenbakvulling hebt. De beste kattenbakvulling maskeert geuren, klontert goed en beperkt stof tot een minimum.

Lees gauw verder om de beste kattenbakvulling uit te kiezen!

5x de beste kattenbakvulling 

We zijn opzoek gegaan naar de beste kattenbakvulling en daar is een top 6 uitgekomen. Deze top 6 is samengesteld op basis van de kwaliteit, de veiligheid, de geurabsorberend vermogens, het gebruiksgemak (eenvoudig schepbaar etc) en de klanten beoordelingen. Bekijk de afbeeldingen, lees de korte omschrijvingen door en bestudeer de klanten beoordelingen om de beste kattenbakvulling voor jou en je kat uit te kiezen!

1. Peewee Houtkorrels Kattenbakvulling

Peewee Houtkorrels Kattenbakvulling

Als duurzaamheid belangrijk voor je is, zijn PeeWee houtkorrels een must have voor in de kattenbak. Veel kattenbakvullingen bestaande uit klei, silica of bentoniet kunnen nog weleens nadelen met zich meebrengen. Denk aan witte kattenpootjes op het laminaat, het regelmatig moeten verschonen van de bak en een gigantische stank die in de woonkamer nog te ruiken is. Met de houtkorrels van PeeWee heb je hier allemaal  geen last meer van.

De houtkorrels van PeeWee zijn gemaakt van het zaagsel van de Zweedse fijnspar. Dit maakt de PeeWee korrels 100% biologisch afbreekbaar. De korrels zijn vrij van geurstoffen, bindmiddelen en andere chemicaliën. In tegenstelling tot andere houtkorrels absorberen de PeeWee korrels aanzienlijk meer vocht. Ook geurtjes worden volledig geneutraliseerd door de korrels.

In de bovenbak hoeft maar een laagje van 2 cm houtkorrels te liggen. En eens per week moet het vervuilde zaagsel worden vervangen door nieuwe vulling.

2. Catsan Kattenbakvulling Hygiene Plus

catsan hygiene plus

Omdat katten houden van hygiëne en frisheid, zullen ze dol zijn op deze kattenbakvulling. Met Catsan geef je je huisdier een kattenbak die altijd schoon en hygiënisch is. De kattenbakvulling geeft weinig stof af en is niet geparfumeerd.

Catsan Hygiëne plus bestaat uit fijne mineraalkorrels vervaardigd uit kalk en kwartszand die het vocht absorberen als een spons. Deze unieke mineraalkorrels voorkomen de vorming van geurtjes maarliefst 3 x effectiever dan standaard kattenbakvullingen.

3. Extreme Classic Babypoeder Geur Kattenbakvulling

lekker ruikende kattenbakvulling

Deze heerlijk ruikende kattenbakvulling van Extreme Classic heeft de geur van babypoeder en is een zeer fijn. Dit product neutraliseert geuren en is 99,9% stofvrij. Doordat de korrels wel 320% van het eigen gewicht aan vocht opnemen ontstaan er stevige klonten, hierdoor is het zeer gemakkelijk om de bak te reinigen. Deze korrels kleven niet aan de poten of vacht, waardoor de ruimte om de kattenbak ook een stuk schoner zal blijven.

4. Biokat’s Diamond Care Fresh Aloe Vera Geur Kattenbakvulling

biologische kattenbakvulling

Diamond Care is een speciaal ontwikkeld kattengrit van fijne, lichte natuurklei voor extra bescherming en verzorging: Diamond Care bevat zuiver natuurlijke actieve kool voor een uiterst effectieve geurbinding en aloë vera voor een milde verzorging.

Je kat zal deze kattenbakvulling geweldig vinden dankzij de heerlijk en zacht aanvoelende aloë vera. De aloë vera die in deze kattenbakvulling wordt gebruikt, is uitsluitend afkomstig van bladeren van de Aloe barbadensis Miller. Direct na de oogst worden de rijpe bladeren van de aloë vera van de plantages naar de fabriek gebracht, zodat hun waardevolle bestanddelen volledig behouden blijven. Voor Biokat’s Diamond Care wordt de aloë vera als geconcentreerde vloeistof gebruikt en over het kattengrit gesproeid. Zo krijgen alle korrels een ‘verzorgende douche’.

5. Cat’s Best Oko Plus Korrels Kattenbakvulling

Cat's Best Oko Plus Korrels - Kattenbakvulling

Deze kattenbakvulling hoort zonder twijfel thuis in de ‘Beste kattenbakvulling top 6’!. Deze vulling, net zoals de andere opties in deze lijst, voorkomt nare geurtjes optimaal. Doordat de korrels gemaakt zijn van natuurlijke plantenvezels nemen deze tot 3 keer zoveel vocht en geurtjes op. Hierdoor is minder vulling nodig en kan de basisvulling veel langer blijven liggen, maarliefst 4 tot 6 weken. Tevens heeft deze vulling geen kunstmatige- en chemische toevoegingen, is de volledig composteerbaar én 100% biologisch. Dit scheelt afval en is goed voor het milieu!

6. Plospan Houtkorrel Kattenbakvulling

Plospan Houtkorrel Kattenbakvulling

Deze populaire en veelverkochte houtkorrels van Plospan zijn door hun hoge absorptieniveau zeer geschikt als kattenbakvulling. Doordat de korrel wel 2,5 keer zijn eigen gewicht op kan nemen zijn de houtkorrels erg zuinig in gebruik. Ook het mileu wordt gespaard, door fijn houtstof samen te persen ontstaat er een stofvrije, natuurvriendelijke korrel die biologisch afbreekbaar is. Jij en je kat zullen beide bij zijn met deze kattenbakvulling!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van de beste kattenbakvulling?

– Materiaal

Tegenwoordig wordt kattenbakvulling meestal gemaakt van bentonietklei, een klonterende formule die lijkt op kleine stenen. Bentonietkleistrooisels zijn populair omdat ze gemakkelijk te scheppen zijn en geuren bestrijden, maar er zijn enkele milieuproblemen verbonden aan dit materiaal, deels omdat het niet biologisch afbreekbaar is.

Natuurlijke strooisels zijn milieuvriendelijker, wat steeds vaker de voorkeur van veel mensen is. Houtkorrels zijn hiervoor een geweldige optie. Deze zijn 100% biologisch afbreekbaar en vrij van geurstoffen, bindmiddelen en andere chemicaliën. De beste houtkorrels nemen ook veel vocht op en zijn maskeren onaangename geurtjes.

– Klonteren

Bentonietklei staat bekend als “klonterend” strooisel, omdat natte plekken aan elkaar plakken, waardoor ze gemakkelijk uit te scheppen zijn. Aan de andere kant klonteren natuurlijke strooisel niet, wat betekent dat je het strooisel misschien vaker moet vervangen. Er zijn ook silicagelstrooisels, die vocht in hun korrels opnemen, zodat je alleen vast afval hoeft op te scheppen.

– Geurbestrijding

Als de badkamer van uw kat zich echter in een centraal gedeelte van je huis bevindt, is het zeer belangrijk dat de kattenbakvulling die je kiest geurbestrijdend is. Kies dan voor een kattenbakvulling met geurbestrijdende ingrediënten om de geur te neutraliseren of te maskeren.

Veelgestelde vragen over kattenbakken en kattenbakvulling

– Hoe leer ik mijn kitten om een ​​kattenbak te gebruiken?

Vaak hoef je dit je kitten niet eens aan te leren. Kittens worden namelijk vanaf wanneer ze een paar weken oud zijn al door hun moeder gestimuleerd om naar het toilet te gaan. Daarom hebben kittens de neiging om eenmaal in hun nieuwe omgeving kattenbakken te gebruiken, zonder dat daar echt trainen voor nodig is. Vaak is het enige wat je hoeft te doen, de kattenbak aanwijzen.

Kittens hebben de neiging om naar het toilet te gaan na het eten, nadat ze wakker zijn geworden en na het spelen. Houd op deze momenten toezicht op je kitten om het gebruik van de kattenbak te garanderen. Mogelijk moet je ze beperken tot een klein gebied met de kattenbak als je niet in staat bent toezicht te houden.

– Wat is de beste kattenbak?

De stijl van de kattenbak is afhankelijk van de persoonlijkheid en voorkeuren van je kat. Een versie met kap werkt goed voor katten die waarde stellen naar privacy, maar het kan anderen het gevoel geven dat ze opgesloten zitten. Kies hoe dan ook een kattenbak met voldoende ruimte. Je wilt niet dat je katje krab moet zitten. Verder hangt het type kattenbak ook af van jouw voorkeuren. Naast standaard kattenbakken die er meetal niet zo fancy uitzien, zijn er ook mooie en zelfs luxe uitziende kattenbakken. Sommige katteneigenaren geven hier de voorkeur aan omdat ze beter bij het interieur passen. Verder zijn er ook speciale kattenbakken voor mensen die een hekel hebben aan het schoonmaken van de kattenbak: een zelfreinigende kattenbak. De keuze voor de beste kattenbak ligt dus aan de voorkeuren van zowel je kat als jezelf.

Bekijk hier een top 5 van de beste kattenbakken

– Waar moet ik de kattenbak plaatsen?

De plaats van de kattenbak is belangrijk. Plaats de kattenbak altijd in een besloten, rustige omgeving, maar ergens waar je kunt zien wanneer deze schoongemaakt moet worden. Ook moet je kat precies weten waar de kattenbak staat en moet deze plaats gemakkelijk te bereiken zijn. Sommige katten hebben voorkeuren voor de locatie van de kattenbak en je kunt dit testen door meerdere kattenbakken op verschillende locaties te plaatsen en vervolgens te kijken welke vaker worden gebruikt.

– Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?

Dit ligt eraan hoeveel katten je hebt. Je hebt minimaal 1 kattenbak per kat nodig + 1 extra bak. Dus als je 2 katten hebt, wordt het aangeraden om in totaal 3 kattenbakken te hebben. Als je één kat hebt is één kattenbak in principe genoeg. Als je huis heel groot is, wordt het echter aangeraden om 2 kattenbakken op verschillende plekken in het huis te plaatsen. Als je voor langere tijd weg bent, is het ook een goed idee om er meer dan één te gebruiken, zodat als de ene vuil is, je kat altijd de andere kan gebruiken. Plaats deze kattenbakken niet naast elkaar.

– Welk soort kattenbakvulling moet ik gebruiken?

Kattenbakvulling is er in vele soorten, waaronder klei, hout, gerecycled papier, ‘klonterende’ kattenbakvulling en silica. Voor welke je gaat is afhankelijk van de voorkeur van je jouw en je kat. Sommige kattenbakvullingen absorberen bijvoorbeeld beter dan andere waardoor nare geurtjes onder controle worden gehouden. Andere zorgen voor minder rommel rondom de kattenbak.

Zacht, klonterig strooisel is meestal gemakkelijker voor de poten van katten dan strooisel van klei en alleen de klonten hoeven te worden verwijderd in plaats van het hele strooisel. Hout of gerecycled papier is een natuurlijk organisch materiaal dat zacht en stofvrij is en geurtjes onder controle houdt. Het is ook zeer absorberend. Op silica gebaseerde strooisels absorberen vocht en geuren en klonteren niet, blijven droog aanvoelend en alleen vast afval hoeft te worden verwijderd.

Sommige katten hebben voorkeuren voor bepaalde soorten kattenbakvulling. Je kunt dit bepalen door je kat een paar kattenbakken naast elkaar aan te bieden met verschillende soorten kattenbakvulling, om te kijken of ze een bepaalde soort prefereren.

– Hoeveel kattenbakvulling moet ik gebruiken?

Gebruik een voldoende hoeveelheid kattenbakvulling om de bodem van de bak te bedekken, zodat je kat kan krabben en al het achterblijvende afval kan bedekken.

– Hoe moet ik de kattenbak schoonmaken?

Katten zijn kieskeurig en zeer hygiënisch, dus houd de kattenbak altijd zo schoon mogelijk. Het wordt aangeraden om elke dag ontlasting uit de kattenbak te scheppen. Vervang om de paar weken de kattenbakvulling en maak de kattenbak dan gelijk grondig schoon met warm water en mild schoonmaakmiddel.

– Ik ben zwanger, kan ik zelf de kattenbakvulling vervangen?

Nee, wanneer je zwanger wordt kun je het beste niet meer zelf de kattenbak verschonen. Kattenuitwerpselen kunnen gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, dus het wordt aangeraden om het vervangen van kattenbakvulling te vermijden. Als het toch moet, draag dan een masker en rubberen handschoenen en was daarna heel goed je handen.

– Is het gevaarlijk als mijn kitten kattenbakvulling eet?

Het is niet ongebruikelijk dat kittens kattenbakvulling (en alle andere dingen die ze vinden) zullen opeten. Kittens zijn heel nieuwsgierig en verkennen de wereld met hun mond.

Om deze reden is het belangrijk om kattenbakvulling te kiezen dat waarschijnlijk geen ernstige problemen zal veroorzaken als het wordt gegeten. Dit betekent een niet-klonterend strooisel omdat klonten die zich in de maag vormen een darmverstopping kunnen veroorzaken. Zorg er ook voor dat je voor niet-giftige kattenbakvulling gaat, gemaakt van natuurlijke stoffen, zonder chemische geurmaskers en geurstoffen.

Als je kitten een grote hoeveelheid kattenbakvulling heeft gegeten (zelfs als het het ‘juiste’ type is) en je je er zorgen over maakt, aarzel dan niet om het door je dierenarts te laten controleren. Het eten van kattenbakvulling kan namelijk ook een teken zijn van ondervoeding of andere medische aandoeningen.

– Mijn kat gaat niet op de kattenbak, waarom is dat?

Er zijn een aantal redenen waarom je kat zijn kattenbak misschien niet gebruikt. Het kan een probleem zijn met de kattenbak zelf. Misschien is het te klein, moeilijk toegankelijk of op een locatie waar het te druk is of te dicht bij het voer van je kat staat? Of misschien wordt de kattenbak niet goed schoon gehouden? Een andere oorzaak kan zijn dat iets je kat bang heeft gemaakt terwijl ze de kattenbak wilde gebruike. Dit kan van alles zijn, van het piepen van een wasmachine tot iemand die en instrument bespeeld in dezelfde kamer

Soms kan een kat die de kattenbak niet gebruikt ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem, zoals blaasongemakken, urinewegproblemen of spijsverteringsproblemen. Als je vermoedt dat er een gezondheidsprobleem is, neem dan direct contact op met je dierenarts.

– Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Het is niet normaal dat je kat in de kattenbak slaapt. Een kat zal instinctief niet slapen op dezelfde plaats als waar hij zijn behoeftes doet. Als je een kitten hebt dat graag een dutje doet in de kattenbak, is de meest waarschijnlijke verklaring dat ze er gewoon nog niet helemaal uit zijn wat wat is. Als jeechter een volwassen kat heeft die plotseling in de kattenbak is gaan slapen, kan dit komen door een onderliggend medisch probleem, zoals een urineweginfectie, nierstenen of diabetes. Het is dus belangrijk om je kat na te laten kijken door de dierenarts.

Als medische problemen zijn uitgesloten, is het een gedragsprobleem en suggereert het dat je kat territoriaal of gestrest is. Misschien is je kat bang voor andere huisdier? Of wordt je kat tevaak opgepakt terwijl hij daar helemaal niet van houdt?

– Kan een kat allergisch zijn voor een bepaalde kattenbakvulling?

Ja dat kan. Kittens, oudere katten of katten met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans dan anderen om allergieën te ontwikkelen. De symptomen variëren, maar omvatten meestal niezen, hoesten, droge ogen en braken.

Er zijn verschillende problemen met de kattenbak die een allergische reactie kunnen veroorzaken, van strooiselstof tot geur, tot het plastic waarvan de bak zelf is gemaakt. Als je kat allergisch is of een hoge gevoeligheid van de luchtwegen heeft, moet je een stofvrij, ongeparfumeerde kattenbakvulling gebruiken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart