Beste hondenfluitjes 2023: Top 5!
Ben je opzoek naar de beste hondenfluitjes van 2023? Dan ben je hier aan het juiste adres!
Veel professionele hondentrainers en jagers zweren bij hondenfluitjes. Ze beweren dat een hondenfluitje een superieure methode is voor zowel het trainen als het geven van commando’s aan je hond. Steeds meer hondenouders kiezen ervoor om een hondenfluitje aan te schaffen voor het trainen van hun huisdier vanwege het grote succes.
Een hondenfluitje, is een gewoon uitziend fluitje dat serieuze hondenbezitters en trainers gebruiken om het gedrag van honden te corrigeren, te voorkomen dat ze blaffen, commando’s te laten opvolgen en om ze te trainen om betere, meer gehoorzame puppy’s te worden. Deze gadgets werken door geluid te creëren dat soms alleen honden en soms iedereen gehoord kan worden, afhankelijk van het type fluitje.
Omdat niet elk hondenfluitje van dezelfde kwaliteit is, zijn we opzoek gegaan naar de beste hondenfluitjes van dit moment. Hier zijn 5 toppers uitgekomen. Lees gauw verder om de beste hondenfluitjes te ontdekken!
Beste hondenfluitjes 2023 – Top 5
We zijn opzoek gegaan naar de beste hondenfluitjes van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, gebruikersgemak, geluid en meer.
Bekijk de afbeeldingen, lees de omschrijvingen door, bestudeer eventueel wat klanten beoordelingen en kies op basis daarvan het beste hondenfluitje voor jou en jouw huisdier uit!
1. Clix Silent Whistle fluit Training

De metalen Silent Whistle fluit van Clix is zeer handig in gebruik doordat deze zo compact is. De lichtgewicht fluit kan gebruikt worden voor honden training binnens- en buitenshuis en de toonhoogte kan eenvoudig worden aangepast met de schroef. De fluit is geschikt voor honden die gevoelig zijn voor harde geluiden. Het ultrasone geluid is nog net hoorbaar voor het menselijk oor, maar niet heel duidelijk. Doordat je nog wel net wat hoort, kan de werking tijdens de training worden beoordeeld.
Dankzij de ring die aan de fluit zit, kun je deze gemakkelijk vastmaken aan een koord of aan een sleutelbos. De fluit is 5,9 cm lang en heeft een diameter van ongeveer 1 cm op de breedste gedeelten. Dit hondenfluitje wordt ook geleverd met een trainingsguide.
2. Nobby Hondenfluit

Nebby is een ander fijn en compact hondenfluitje. Deze fluit heeft twee tonen en is geschikt voor de training elke ras hond. De fluit is gemaakt van buffelhoorn en is ongeveer 9 cm lang. Met het leren koord wat aan de fluit vast zit, kun je deze gemakkelijk om je hals hangen zodat je het fluitje altijd bij de hand hebt.
3. ACME Hondenfluit

De ACME fluit 211 ½ is een hoogtonig hondenfluitje met stevige toon en enkele frequentie. Je kunt dit hondenfluitje gebruiken om je hond zowel binnen als buiten te trainen. Dit is ook een veel gebruikte jachtfluit bij het trainen van jachthonden. Het wordt vaak gebruikt als een vervanging van verbale commando’s.
Het geluid van de fluiten horen honden van ver, vanwege de hoge frequentie die ze hebben. Fluitgeluiden zijn emotieloos en mede daarom perfect in te zetten als vervanging van het commando “HIER”. Ze klinken altijd hetzelfde, wat waardevol is als de hond door verschillende mensen wordt getraind of bij het uitlaten.
Het is mogelijk om meerdere commando’s te trainen op de fluit. Ook is het mogelijk om reeds bekende verbale commando’s te vervangen door een fluitsignaal. Vaak wordt er in die gevallen gekozen voor duofluiten, een fluit met twee toonhoogtes. Daarnaast kun je een ander fluitritme gebruiken om zo verschillende commando’s aan te leren.
4. Trixie dubbeltoonfluitje buffelhoorn

Dit Dubbeltoonfluitje Buffelhoorn van Trixie is een tweetonige hondenfluit met fluit- en tjilptoon. Het fluitje is 9 cm en geschikt voor grotere afstanden en om meerdere commando’s te trainen. Deze fluit is voorzien van een leren band, zodat je deze altijd gemakkelijk met je mee kan nemen. De fluit is geschikt voor grotere afstanden.
5. Clix multi purpose fluit

De metalen Clix Multi Purpose fluit van Clix is ideaal in gebruik doordat deze zeer compact is. De lichtgewicht fluit kan gebruikt worden voor training binnens- en buitenshuis. Dankzij de ring om de fluit is deze gemakkelijk aan een koord of sleutelbos te bevestigen. De Clix Multi-Purpose fluit is perfect om je te helpen om de gehoorzaamheid van je hond te trainen.
Beste hondenfluitje met clicker:
6. WP Goods Luxe clicker met fluit

Dit multifunctionele product is een clicker en hondenfluitje in één. Een clicker gebruik je om het gewenste gedrag van je hond te markeren en te belonen. De fluit gebruik je om je huisdier iets duidelijk te maken. Op het internet is veel informatie te vinden over clicker training. Wanneer je het goed toepast kun je je hond snel gewenst gedrag leren. Het is diervriendelijk, effectief en versnelt het leerproces met 50%. Door de fluit kan de hond je van een grootte afstand horen.
De Clicker is gemakkelijk vast te houden. Ook is hij voorzien van een bevestingsring. De verhoogde knop voorkomt mis klikken. De metalen delen van de Clicker zijn van roestvrij staal en aan de voorkant bevind zich de fluit. Verder is dit hondenfluitje met clicker in veel verschillende kleuren te bestellen.
Waarop te letten bij het kiezen van het beste hondenfluitje
Als je erover denkt om je eigen hondenfluitje te kopen om je hond te trainen, zijn gedrag te corrigeren of hem zelfs af te schrikken om iets te doen wat je niet leuk vindt, dan zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Hier volgen de belangrijkste factoren om de beste hondenfluitjes te vinden:
– Akoestische consistentie
Veel hondenfluitjes werken volgens hetzelfde principe als elk ander type blaasinstrument: je moet door het mondstuk blazen om geluid te produceren. Helaas is het mogelijk dat je niet elke keer dezelfde geluidsfrequentie produceert. Als zodanig is een van de dingen waar je op moet letten de consistentie van de akoestische output. Wij hebben hier al op gelet bij het samenstellen van de ‘Beste hondenfluitjes top 5’.
– Bereik
Het is belangrijk dat de geluidsuitvoer van het apparaat goed overdraagt. Wat we hiermee bedoelen, is dat je huisdier het zelfs vanaf een aanzienlijke afstand moet kunnen horen. Een fluitje met een bereik van 200 voet is bijvoorbeeld een stuk beter dan een apparaat met slechts een bereik van 100 voet. Dit betekent dat, zelfs als je hond tot 60 meter van je af gaat, je er zeker van kunt zijn dat hij jouw ‘akoestische commando’s’ zal horen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we hier rekening mee gehouden. Alle fluitjes in de top 5 zijn tot een grote afstand te horen.
– Duurzame constructie
Een duurzame constructie is ook belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je fluitje zo lang mogelijk mee gaat. Het is niet de bedoeling dat je hondenfluitje snel kapot gaat wanneer je deze perongeluk laat vallen. Het is dus essentieel dat het hondenfluitje gemaakt is van stevig materiaal. Alle opties in de top 5 zijn gemaakt van stevige materialen, waardoor je er niet bang voor hoeft te zijn dat ze zomaar kapot zullen gaan.
– Gemakkelijk schoon te maken
Onthoud dat hondenfluitjes tussen je lippen moeten worden geschoven, wat betekent dat ze ook na elk gebruik zeer goed schoongemaakt moeten worden. Een fluitje dat gemakkelijk schoon te maken is heeft daarom de voorkeur.
– Verstelbaarheid
Dit is technisch gezien vergelijkbaar met het hebben van een apparaat dat een consistente akoestische output biedt. Als je de frequentie van het geproduceerde geluid gemakkelijk kunt aanpassen, zou dat je taak om je huisdier te trainen of zelfs het gedrag van je huisdier te corrigeren een stuk gemakkelijker maken.
– Draagbaarheid
Je hondenfluitje wil je natuurlijk altijd bij de hand hebben en gemakkelijk kunnen pakken op elk gewenst moment. Het is daarom belangrijk dat je hondenfluitje geleverd wordt met ofwel een ring of zelfs al met een draagkoord. Als je hondenfluitje een ringetje heeft, kun je deze gemakkelijk overal aan vast maken, zoals aan een koord / ketting of een sleutelhanger. Sommige hondenfluitjes worden ook al geleverd met een koord, waardoor je deze meteen handig om je nek kunt hangen.

Wat is een hondenfluitje?
Wanneer de meeste mensen denken aan een hondenfluitje, denken ze meteen aan het stille soort dat alleen honden kunnen horen. Eerlijk gezegd is dit misschien wel het minst voorkomende type fluitje dat bij honden wordt gebruikt. Veel hondenfluitjes tegenwoordig maken een hard geluid dat duidelijk te horen is. Vergelijkbaar met het fluitsignaal van een scheidsrechter. Er zijn ook nog steeds stille hondenfluitjes die een geluid creëeren dat buiten de akoestische frequenties ligt die mensen kunnen waarnemen. Ook zijn er veel fluitjes die net nog net hoorbaar zijn voor mensen.
Technisch gezien zijn ze net als elk ander fluitje dat je gebruikt om de aandacht van iemand anders te trekken. In dit geval echter is de aandacht die je wilt krijgen die van een hond. Door in het fluitje te blazen, creëer je unieke klanken. Bij training zal je hond de verschillende geluiden leren associëren met commando’s. Een lange slag van het fluitje kan je hond bijvoorbeeld vertellen te gaan zitten, terwijl twee korte fluitjes haar laten weten dat ze terug moet komen.
Wanneer zijn hondenfluitjes ontstaan?
Het hondenfluitje werd in 1876 uitgevonden door Francis Galton als resultaat van zijn experimenten met verschillende diersoorten met betrekking tot hun gehoorscherpte en vergeleek deze met het gehoorvermogen van de mens. In zijn onderzoek ontdekte hij dat mensen een maximale akoestische drempel van ongeveer 20 kilohertz hebben. Dit is echter alleen voor kinderen van wie de gehoorscherpte scherper is dan die van volwassenen. Naarmate een man ouder wordt, wordt zijn gehoor aanzienlijk verminderd en het is bekend dat volwassenen van middelbare leeftijd alleen reageren op maximale akoestische drempels van 15 tot 17 kilohertz. Senioren of leden van de oudere bevolking kunnen hun gehoorscherpte zelfs halveren tot ongeveer 8 tot 12 kilohertz, vaak afhankelijk van het bestaan van chronische gezondheidsproblemen.
Aan de andere kant is het bekend dat honden een vrij hogere maximale akoestische drempel hebben, met een maximum van 45 kilohertz of meer dan twee keer de maximale gehoorscherpte van kinderen, hoewel het mogelijk is dat bepaalde hondenrassen een gehoorscherpte hebben die zo hoog reikt als 60 kilohertz. Katten, ontdekte Galton, hebben een akoestische drempel van 64 kilohertz, meer dan 3 keer het maximum van menselijke kinderen. Er wordt aangenomen dat de voorouders van zowel honden- als kattenrassen hun gehoorscherpte hebben ontwikkeld om hen in staat te stellen te luisteren naar de zwakste geluiden die door kleine prooien worden gemaakt.
Toen Galton de stille fluit uitvond, zorgde hij ervoor dat de geluidsfrequentie ver boven de bovengrens van de menselijke gehoorscherpte (20 kHz) werkte, maar lager dan de maximale gehoorscherpte van de dieren (64 kHz) die in zijn onderzoek waren opgenomen. Op deze manier kunnen alleen deze dieren het ‘geluid’ horen dat wordt gecreëerd door deze stille hondenfluitjes.
Tegenwoordige zijn er veel verschillende hondenfluitjes, ook degene met geluid, welke ook zeer effectief zijn voor hondentraining.

Trainen met een hondenfluitje: De beste tips
Een hondenfluitje is het perfecte gadget om je hond mee te trainen. Je kunt ze al gebruiken vanaf puppy-zijnde. Hier volgen een aantal van de beste tips om te beginnen met het trainen van je hond met behulp van een van de beste hondenfluitjes.
– Train je hond om het geluid van het fluitje te associëren met iets leuks
Alles wat te maken heeft met hondentraining begint altijd met het creëren van een associatie van het fluitje met iets plezierigs voor de hond. Dit betekent dat je het geluid van het fluitje aan je hondje moet introduceren op een moment dat het erg blij is of zich heel goed voelt. Dit is om je hond te laten denken en te associëren dat het geluid van het fluitje groot geluk brengt. Gebruik het fluitje dan ook nooit voor de eerste keer als straf, wanneer je hond bijvoorbeeld iets fout doet. Je wilt niet dat je hond een negatieve ervaring krijg met een fluitje, want dan zal de training nooit zinvol worden.
– Begin altijd vroeg en in huis
Zoals we hierboven hebben vermeld, is het belangrijk om je hond te laten wennen aan het geluid van het fluitje en om het goed te timen. We zullen het nogmaals benadrukken: het is zeer belangrijk om het geluid aan iets leuks te koppelen, waar je hond blij van wordt. Er moet echter ook op worden gelet dat je het niet te veel gebruikt. Honden zijn intelligente dieren, dat weet je inmiddels waarschijnlijk wel. Als je te vaak fluit, voor nutteloze dingen dan zal je hond weinig waarde meer hechten aan het geluid.
Als je wilt gaan trainen met een hondenfluitje, is het ook het beste om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Als je hond nog een puppy is, is het allerbeste, want dan groeit je hond met het fluitje op. Het is ook mogelijk om oudere honden te trainen met een hondenfluitje, maar dit zal iets meer tijd en moeite kosten, omdat ze dit niet gewend zijn. Verder is het belangrijk dat je altijd begint met oefenen in je eigen huis, voordat je het buiten probeert.
– Probeer het in je tuin
Wanneer je al wat geoefend hebt met het hondenfluitje in je huis, wordt het tijd om het fluitje mee naar buiten te nemen. Voordat je het in het openbaar probeert, moet je misschien een paar sessies uitvoeren in het comfort van je eigen achtertuin, als je deze hebt. Blaas op het fluitje wanneer de aandacht van je huisdier niet op jou is gericht. Als je eerste inspanningen correct zijn, zal de reactie van je hond zijn om te stoppen met wat hij aan het doen is en zijn aandacht op jou richten. Roep je hond vervolgens om naar je toe te komen (als hij dit nog niet uit zichzelf doet) en zorg ervoor dat je je huisdier beloont zodra hij dat doet. Zo leert hij dat het geluid uiteindelijk tot een beloning zal leiden.
– Probeer het uit in een besloten, openbare ruimte
Als je eenmaal zeker bent van de capaciteiten van je hond, kun je zijn vaardigheden buitenshuis uitproberen. Het is echter het beste om het eerst in een afgesloten ruimte te doen, zoals een hondenpark of een ander gebied met een omheining. Het oefenen met het hondenfluitje in kleine stappen is de beste manier voor de meeste honden.
– Gebruik het spaarzaam, vooral in de vroege fasen van de training
Weersta de verleiding om heel vaak op de fluit te blazen, vooral als je je nog in de beginfase van de training van je huisdier bevindt. Het gaat erom dat je het gedrag van uw huisdier eerst conditioneert, vooral door het geluid te accepteren als iets dat plezierig is.

Voordelen van het gebruik van een hondenfluitje
Hondenfluitjes bieden veel voordelen, vooral tijdens de training. Hier volgen de belangrijkste:
1. Irriteer jezelf en andere mensen niet
Dit voordeel hangt natuurlijk af van het type hondenfluitje waar je voor gaat. Zoals eerder benoemd zijn er hondenfluitjes die wij als mensen ook kunnen horen en stille hondenfluitjes die wij niet of bijna niet kunnen horen, zoals nummer 1 in de ‘Beste hondenfluitjes top 5’. De laatste soort fluitjes zijn ideaal als je je zorgen maakt om het lastig vallen van andere mensen. Als je in een vol hondenpark staat en je moet blijven schreeuwen, of fluiten met een normale fluit, dan kan dit vervelend zijn voor zowel jezelf als andere mesen. Zelfs een normale fluit is al beter dan meerdere keren moeten schreeuwen, omdat ze vaak effectiever de aandacht trekken van je hond. Sommige hondenfluitjes zijn ook alleen hoorbaar voor honden, waardoor niemand anders er last van heeft.
2. Moedigt het gebruik van positieve bekrachtiging aan
Voorbij zijn de dagen dat de enige manier om puppy’s te trainen is om afkeermethoden te gebruiken, met andere woorden, straf. Tegenwoordig gebruiken we positieve bekrachtigingsmethoden waarbij we gewenst hondengedrag belonen met iets heel plezierigs. Dit is een veel leukere manier van trainen voor zowel hond als baas. Hondenfluitjes kunnen ons helpen om volledig gebruik te maken van positieve bekrachtiging, omdat de volledige aandacht van onze hond op ons gericht zal zijn. Je hond zal niet gemakkelijk worden afgeleid. En zelfs als het wordt afgeleid, kun je de focus gemakkelijk ombuigen. Wanneer je hondje luistert naar het hondenfluitje en jou de aandacht geeft, beloon je hond dan. Vooral in het begin van het trainen met een hondenfluitje.
3. Biedt een meer diervriendelijke manier om gedrag te corrigeren
De meesten van ons corrigeren het ongewenste gedrag van onze honden door aan de lijn te trekken, op de neus te tikken of zelfs een elektrostatische schok aan hun halsband toe te dienen. Hoewel deze methoden misschien niet echt schadelijk zijn voor onze hondjes, zijn ze ook niet nuttig. Het gebruik van een van de beste hondenfluitjes kan helpen om gedrag te corrigeren door op een niet-bedreigende manier de aandacht van je hond te trekken. In feite zal het gewoon nieuwsgierig worden gemaakt door het geluid.
4. Zorgt voor consistentie bij het geven van opdrachten
Je huisdier reageert eigenlijk het beste op je stem wanneer je een commando geeft. Maar wat als je een schorre stem hebt door een verkoudheid bijvoorbeeld? Wat als een andere persoon je huisdier een commando wil geven, maar de stem wordt niet herkent? Omdat er een ‘verandering’ is in de kwaliteit van de stem die je hond ontvangt, bestaat de kans dat hij het commando niet echt gehoorzaamt. Je kunt dit helpen voorkomen door een hondenfluitje te gebruiken, zodat consistentie in je opdrachten wordt gegarandeerd.
5. Biedt veelzijdigheid bij het fluiten
Het fijne aan hondenfluitjes is dat je de manier waarop je geluid maakt echt kunt veranderen. Je kunt voor één fluit gaan, of een paar korte fluitjes achter elkaar. Hoe dan ook, ze bieden genoeg veelzijdigheid voor de training van je hond.
Veelgestelde vragen over hondenfluitjes
– Waar worden hondenfluitjes van gemaakt?
Hondenfluitjes zijn meestal gemaakt van plastic of metaal. Beide zijn hoogwaardige materialen die een heldere toon zullen produceren. Welk materiaal je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur. De beste hondenfluitjes zijn gemaakt van stevige materialen die niet zomaar kapot kunnen gaan of kunnen roesten.
– Kan een dove hond een hondenfluitje horen?
Op de juiste frequentie is het voor een dove of gedeeltelijk dove hond mogelijk om een fluitje te horen. Interessant is dat sommige dove honden de hoge frequenties van stille hondenfluitjes kunnen horen, maar niet de lagere frequenties die mensen kunnen horen. De beste manier om te weten of je hond een fluitje kan horen, is door een paar verschillende frequenties uit te proberen en te kijken of hij reageert.
– Welke frequentie heeft een hondenfluitje?
Dit hangt helemaal van het type hondenfluitje af. Een typisch hondenfluitje, dat gebaseerd is op de oorspronkelijke uitvinding van Francis Galton, werkt op een frequentie die hoger is dan 20 kilohertz maar lager dan 64 kilohertz. Deze twee waarden komen overeen met de maximale gehoorscherpte van respectievelijk menselijke kinderen en huisdieren. Als zodanig zijn veel van de hedendaagse hondenfluitjes ontworpen om een geluid te produceren dat varieert tussen 23 en 54 kilohertz, hoewel het niet ongebruikelijk is om een apparaat te zien dat het akoestische bereik daadwerkelijk kan uitbreiden tot 70 kilohertz of hoger om rekening te houden met andere dieren.
– Wat is het bereik van een hondenfluitje?
Dit is per hondenfluitje verschillend. Sommige hebben een verder bereik dan anderen. Controleer de verpakking of productbeschrijving om hierachter te komen per product. Denk vervolgens na welk bereik voor jou belangrijk is. Als je bijvoorbeeld vaak naar het bos gaat met je hond en je hond rent ver voor je uit of gaat achter konijntjes aan, ga dan voor een zo ver mogelijk bereik. Als je hond meestal niet zo ver bij jou vandaan gaat is dit misschien niet nodig.
– Zorgt een hondenfluitje ervoor dat de hond van de buren stopt met blaffen?
Dat is mogelijk, maar niet met zekerheid te zeggen. Als de hond van je buren ontzettend veel blaft en je hier helemaal gek van wordt is dit zeker het proberen waard. Onthoud wel dat zelfs de beste hondenfluitjes niet werken voor elke hond en al helemaal niet als een hond hier niet mee getraind is. Dat gezegd hebbende, kan het soms echter wel werken. Als de hond van je buurman het type is dat reageert op een fluitje, kun je de hond misschien leren stil te zijn. Het kan wat geluk en doorzettingsvermogen vergen.
– Zijn de beste hondenfluitjes effectief?
Ja zeker, de beste hondenfluitjes zijn effectief. We zeggen expres ‘de beste’ omdat er echter ook veel fluitjes op de markt zijn die minder goed werken. Wij hebben de hele markt afgespeurd naar de beste hondenfluitjes die écht werken, waardoor jij geen miskoop kan doen. Onthoud echter wel dat elke hond anders is. De ene hond reageert misschien beter op hondenfluitjes dan de ander. Ook werken sommige commando’s bij jouw hond misschien beter dan anderen. Geef je hond ook wat tijd om te wennen aan het hondenfluitje en geef niet op met oefenen. Uiteindelijk zal het een geweldig trainingsmiddel zijn!