beste hamstervoer

Beste hamstervoer o.b.v. reviews: Top 3!

Ben je opzoek naar het beste hamstervoer voor je lieve vriendje? Dan zijn wij hier om te helpen! 

Hamsters zijn geweldige huisdieren die net zoals elk ander dier speciale voedingsbehoeften heeft. Het grootste deel van het voer van een hamster moet bestaan uit voer van goede kwaliteit dat in de winkel wordt gekocht en speciaal is ontworpen voor hamsters (niet voor ratten, muizen of katten).

De hoeveelheid keuzes kan overweldigend zijn, en niet elke voeding is van dezelfde kwaliteit gemaakt. We zijn daarom opzoek gegaan naar het beste hamstervoer en daar is een top 3 uitgekomen. Lees gauw verder om het beste hamstervoer voor jouw kleine vriendje te ontdekken!

5x de beste hamstervoer 

Als je opzoek bent naar het beste hamstervoer, kun je met een van deze 3 opties niet fout kiezen. We hebben deze top 3 samengesteld op basis van de kwaliteit en ingrediënten. Nummer 1 is een muesli mix met verschillende soorten brokjes en nummer 2 en 3 zijn homogene brokjes, wat beter is voor hamsters die selectieve eters zijn. Lees de korte omschrijvingen door om erachter te komen wat het beste hamstervoer is voor jouw huisdier.

1. Versele-Laga Crispy Muesli Hamstervoer

crispy hamstervoer

Deze crispy muesli voor hamsters is volledig voeding die alles bevat wat hamsters dagelijks nodig hebben. De mix bevat extra vitamine E, noten, pitten en granen. Naast dat het dus zeer gezond is voor je lieve huisdier, zal je hamstertje er ook nog eens heerlijk van smullen. Afhankelijk van de grootte, het ras en de leeftijd, is een gemiddelde dagelijkse portie van 10 à 15 g perfect voor een hamster.

2. Xtravital Care+ Hamstervoer 

Xtravital Care+ Hamstervoer

Care+ voor hamsters is een geëxtrudeerde super premium voeding. Ieder brokje heeft dezelfde samenstelling (All-in-One), met als resultaat: geen selectief eetgedrag. Als je merkt dat jouw hamster bij een muesli mix bepaalde brokjes laat liggen, is hamstervoeding met allemaal dezelfde brokjes om dit gedrag op te lossen. Op deze manier zal je hamster geen voedingstoffen meer missen.

De harde brokjes ondersteunen de tandslijtage (Dental Function). Met een uitgebalanceerde verhouding van de meervoudig onverzadigde vetzuren Omega 3 & Omega 6 (uit maïs, tarwe, soja en vlaszaad) en dierlijke eiwitten is Care+ optimaal afgestemd op de natuurlijke voedingsbehoefte van hamsters.

Het is belangrijk om geleidelijk naar een nieuw voer over te schakelen. De eerste dagen kun je Care+ dan ook het beste mengen met het oude voer. Een hamster eet gemiddeld ongeveer 5-15gram Care+ per dag.

3. Supreme Science Selective Hamster 

beste hamstervoer

De Science Selective-lijn van Supreme is speciaal samengesteld voor hamsters. Het is een complete, evenwichtige korrel voor jouw hamster. Dit voer is ontwikkeld voor hamsters van alle rassen, inclusief dwerghamsters.

Wanneer je je hamster een gemengde voeding geeft, bestaat de kans dat hij niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt, dankzij selectief eten. Science Selective Hamster voorkomt dit doordat het bestaat uit 1 homogene korrel.

Deze voeding is geëxtrudeerd in plaats van gebakken en bevat een heerlijke combinatie van ingrediënten zoals haver en gerst, om te voldoen aan de voedingsbehoeften van je hamster. Deze hamstervoeding heeft een hoog vezelgehalte (22%), veel vitaminen en mineralen, plus het is rijk aan lijnzaad, een natuurlijke bron van omega 3 en 6. Dit hamstervoer ondersteunt een gezond maagdarmstelsel en bevat geen toegevoegde suikers om overgewicht te voorkomen.

Verder is dit voer zeer smaakvol en lichtverteerbaar. De verpakking is recyclebaar, waardoor ook aan het milieu gedacht wordt.

Waarop moet je letten bij het kopen van het beste hamstervoer?

Net als andere dieren (en mensen) hebben hamsters een goede combinatie van vitamines, eiwitten, mineralen, vetten, water en koolhydraten nodig. Als je ze voedsel geeft zonder de juiste verhouding, zullen je hamsters niet gezond en gelukkig leven.

Omdat het knaagdieren zijn, groeien hun tanden continu. Om hun tanden sterk te maken met de juiste lengte, moet je ze voedsel geven waar ze constant op kunnen kauwen. Het kan voedsel zijn of speelgoed dat kauwbaar is.

Kwaliteit van ingrediënten

Zorg ervoor dat je voor voeding gaat met de gezonde en hoogwaardige ingrediënten. Vermijd altijd voedsel met vulstoffen en kunstmatige ingrediënten. De bovengenoemde voeding bestaan allemaal uit een standaardformulering om aan alle behoeften van een uitgebalanceerd dieet en voedingsstoffen te voldoen.

Geef ze geen voedsel dat veel maïs bevat, samen met gedroogd voedsel zoals rozijnen. In plaats daarvan kun je ze beter vruchten voeren zoals bananen, druiven, frambozen en bosbessen. Maar geef dit ook niet al te veel, want dat zal hun spijsvertering aantasten.

Ongeacht hoeveel je huisdieren van zoete dingen houden, je moet altijd vermijden om deze dingen te voeren. Ze hebben geen toegevoegde suikers nodig omdat ze het krijgen van fruit en groenten zoals appels, bessen en wortels. Zo krijgen ze automatisch het essentiële suikergehalte van deze voedingstoffen. Als je ze extra suikerhoudende items geeft, zullen ze je huisdier alleen maar dik en ziek maken.

Wat is het beste dieet voor een hamster?

Het ideale dieet voor een hamster bestaat uit het beste hamstervoer (een van de opties uit de top 3 hierboven is perfect) dat wordt aangevuld met een verscheidenheid aan andere veilige en menselijke voedingsmiddelen.

Veilig en gezond menselijk voedsel voor hamsters

Je kunt je hamster een verscheidenheid aan menselijke voeding geven, zolang je de traktaties beperkt tot niet meer dan 10 procent van het dieet van je hamster. Sla het junkfood over en blijf bij gezonde dingen zoals volle granen, verse groenten en fruit (met mate, anders kan diarree het gevolg zijn).

In de winkel gekochte lekkernijen zoals yoghurtdruppels en honing/zaadsticks zijn meestal te zoet voor een hamster en deze kun je daarom het beste vermijden. Aangezien dwerghamsters enigszins vatbaar zijn voor diabetes, is het ook bijzonder verstandig om suiker in hun dieet te vermijden, dus vermijd fruit helemaal als traktatie voor hen. Enkele veilige voedingsmiddelen die je je hamster kunt aanbieden zijn:

 • Sommige soorten fruit: bananen, appels (zonder zaden), bosbessen, druiven, aardbeien
 • Komkommer
 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Wortels
 • Boerenkool
 • Aardappel (gekookt) en zoete aardappel
 • Romeinse sla
 • Spinazie
 • Erwten
 • Hooi
 • Volkoren brood of toast, volkoren pasta (gekookt), volkoren granen (geen suikerhoudende granen en bruine rijst (gekookt)
 • krekels en meelwormen
 • Kleine stukjes gekookte kip
 • Hardgekookte eieren
 • Noten (ongezouten, geen amandelen)
 • Pompoenpitten en zonnebloemzaden
 • Linzen

Hamsters houden meestal ook van pindakaas, maar het moet voorzichtig worden gevoerd (zoals bij elk ander plakkerig voedsel) omdat het in hun wangzakken kan blijven steken en ernstige problemen kan veroorzaken. Een heel dun laagje op een stuk hout is oké als een occasionele traktatie, maar pindakaas moet met de nodige voorzichtigheid worden gegeven.

Voedingsmiddelen die je je hamster niet mag voeren

Let wel op, want absoluut niet al het menselijk voedsel mag zomaar aan hamsters gegeven worden. Als je je aan de bovenste lijst houdt ben je sowieso veilig. Mocht je toch wat willen experimenteren met andere voedingsmiddelen, geef dan in ieder geval nooit een van de volgende traktaties:

 • Appel zaden
 • Rauwe aardappelen
 • Rauwe bonen
 • Amandelen
 • Citrusvrucht
 • Knoflook en uien
 • Rabarberblaadjes of rauwe rabarber
 • Alle suikerhoudende of zoute voedingsmiddelen
 • Chocolade
 • Elk soort junkfood

Veelgestelde vragen over hamstervoeding

– Hoeveel moet ik mijn hamster voeren?

Dit hangt af van de grootte van je hamster. De dagelijkse behoefte van dwerghamsters en Syrische hamsters is bijvoorbeeld ongeveer 10 tot 15 gram voedsel samen met 30 ml water per dag.

– Wat kan ik doen als mijn hamster te dik is?

Je moet altijd de gewichtsverandering van uw huisdier in de gaten houden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de maag van je huisdier niet te rond wordt, je moet ze wat minder gaan voeren als je merkt dat je hamstertje aankomt. Het kan zijn dat je iets te veel voeding geeft of dat je je hamster teveel snacks tussendoor geeft.

– Wanneer moet ik mijn hamster voeren?

De meeste hamsterliefhebbers en -eigenaren stellen de vragen vaak. Veel mensen denken dat de avond de beste tijd is om hamsters te voeren, omdat ze op dit moment erg actief zijn. Dit is echter niet bewezen. Over het algemeen verzamelen hamsters vaak voedsel, verstoppen ze het ergens in hun kooi en eten ze het later op. Wanneer je je hamster zijn voeding geeft maakt dus niet zo heel veel uit, ze eten het wanner ze honger hebben.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart