dieetvoer katten

Beste dieetvoer voor katten: Top 7!

Ben je opzoek naar het beste dieetvoer voor katten? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Sommige katten kunnen snel te zwaar worden. Vooral binnen katten, die vaak een stuk minder beweging hebben dan katten die ook buiten mogen rondlopen en spelen. Als een kat te zwaar is, neemt het risico op een aantal gezondheidsproblemen toe. Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen als het je opvalt dat je kat zwaarder begint te worden.

Gelukkig is het niet zo moeilijk om ervoor te zorgen dat je kat op een gezonde en verantwoorde manier wat kilo’s verliest. Het eerste wat je zou moeten doen is het huidige voer vervangen voor speciaal dieetvoer voor katten. Vaak is dit ook het enige wat je hoeft te doen.

Niet elk dieetvoer voor katten is echter van dezelfde kwaliteit, dus het is verstandig om vooraf wat onderzoek te doen voordat je zomaar wat koopt. Om je te helpen hebben wij dit alvast gedaan. We hebben de hele markt afgespeurd naar het beste dieetvoer voor katten. Hier zijn 7 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om het beste dieetvoer voor katten te ontdekken!

Beste dieetvoer voor katten – Top 7

We zijn opzoek gegaan naar het beste dieetvoer voor katten en daar is een top 7 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 7 hebben we gekeken naar de kwaliteit, ingrediënten, verschillende soorten katten en de klanten beoordelingen.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en beoordelingen en kies op basis daarvan het beste dieetvoer voor jouw kat uit!

1. Royal Canin Light Weight Care

Royal Canin is een zeer bekend en hoogwaardig merk op het gebied van kattenvoeding. Ze hebben ook speciaal dieetvoer voor katten met overgewicht op de markt gebracht.

Light Weight Care van Royal Canin is een uitgebalanceerde voeding die helpt de gewichtstoename bij je kat te beperken. Het bevat een specifieke combinatie van vezels (waaronder psyllium) die zorgt voor een vol gevoel bij je lieve huisdier. Dit zorgt ervoor dat je kat zich niet overeet en geen honger krijgt.

Dit dieetvoer voor katten heeft een lager caloriegehalte dan normaal kattenvoer, maar is wel net zo smakelijk en geeft je net zo’n vol gevoel. Hierdoor zal je kat er dol op zijn en snel weer een gezond gewicht bereiken.

Het is bewezen dat Royal Canin Light Weight Care de calorie-inname tot 17% kan verminderen. De uitgebalanceerde hoeveelheid mineralen in de voeding helpen bovendien de gezonde urinewegen van je kat te ondersteunen.

Deze voeding is geschikt voor volwassen katten van 1 tot 7 jaar oud. Het voer kan gebruikt worden voor katten met overgewicht, maar ook voor katten die een mooi gewicht willen blijven behouden.

2. Royal Canin Ultra Light

Royal Canin Ultra Light

Zoals je kunt zien is dit dieetvoer voor katten van hetzelfde merk als het vorige besproken voer. Het verschil is dat de vorige optie droogvoer is en dit natvoer. Als je je kat normaal gesproken natvoer geeft, hoef je dus niet per se over te stappen op droogvoer voor gewichtsverlies. Royal Canin Ultra Light is een geweldige optie voor katten die van natvoer houden, maar op hun gewicht moeten letten.

Ultra Light in Gravy van Royal Canin is natvoer bestaande uit brokjes in saus voor volwassen katten van 1 tot 7 jaar met een neiging tot overgewicht. Dit voer bevat 19% minder calorieën. Hierdoor helpt het voer katten snel en effectief af te vallen, terwijl ze alsnog zeer smakelijk eten. Ook helpt dit voer de spiermassa te behouden en ondersteunt het de urinewegen.

3. Husse Exclusive Light Sensitive Digestion

Als je opzoek bent naar het beste dieetvoer voor katten dan is Husse Exclusive Light Sensitive Digestion ook een geweldige optie om voor te gaan. Het is een complete Super Premium voeding voor de minder actieve, oudere of katten met overgewicht. Dit droogvoer is op basis van kip en biedt een optimale balans tussen proteïne en vetten. Dit zorgt ervoor dat het dier in goede conditie komt en/of blijft.

Dit dieetvoer voor katten is ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen en aanbevolen door gerenommeerde fokkers en voedingsdeskundigen. De brokjes zijn 100% natuurlijk en bevatten géén kunstmatige geur-, kleur-, of smaakstoffen en géén conserveringsmiddelen.

Bovendien bevat dit voer de juiste balans aan calcium en fosfor, welke helpen bij het versterken van botten en tanden. Ook is het rijk aan vetzuren omega 3 en 6 voor het verbeteren van de conditie van de huid en vacht. Doordat het ook rijk is aan koper helpt het bij het stimuleren van de enzymen voor het kleurbehoud van de vacht.

Dit geweldige voer zit boordevol natuurlijke vezels die bijdragen aan het voorkomen van haarballen in het darmkanaal. Deze plantaardige vezels helpen om de vertering en stoelgang te stimuleren.

Het hoge proteïne gehalte ontwikkelt antilichamen en antioxidanten voor een goede weerbaarheid. Bevat een optimale inhoud van de vetzuren Omega 3 en 6 voor het versterken van de weerstand en gezondheid. Rijk aan vitamine A en E wat bijdraagt aan het immuunsysteem.

Verder bevat het ook de optimale hoeveelheid taurine. Taurine zijn essentiële aminozuren die katten niet zelf aanmaken. Het stimuleert de gezondheid en het functioneren van de ogen en het hart. Bevat kip welke van nature rijk is aan taurine. Aangevuld met extra taurine om de juiste hoeveelheid voor de kat te garanderen.

4. Royal Canin Satiety Weight Management

Royal Canin Satiety Weight Management

Dit dieetvoer voor katten van Royal Canin is ook een geweldige keuze om voor te gaan. Satiety Support Weight Management is een compleetdieet voor katten voor de reductie van overgewicht. Dit voer is ook zeer geschikt voor katten met diabetes melitus. Het is heerlijk natvoer voor gewichtsafname of gewichtsbehoud.

Het hoge eiwitgehalte in dit dieetvoer voor katten, zorgt voor het behoud van de spiermassa. De vezelcombinatie zorgt voor een goede verzadiging, waardoor je kat lekker lang vol zit en geen honger zal hebben tussen de maaltijden door.

5. Bonacibo Cat Light & Sterilised 

Bonacibo Cat Light & Sterilised

Bonacibo Cat Light & Sterilised is geweldig dieetvoer voor katten met overgewicht, maar ook voor katten die gecastreerd zijn. Het bevat zorgvuldig uitgebalanceerde eiwit- en vet niveaus om op een gezonde manier gewichtsbeheersing te bieden, terwijl toch alle essentiële voedingsstoffen in een heerlijk voeding worden geleverd. Bovendien helpt het je kat gezonder te leven doordat de essentiële voedingsstof graan in een kleine hoeveelheid is toegevoegd.

De samenstelling van dit voer is als volgt: Gedehydrateerde kip proteïne, Baldo rijst, maïs, geraffineerde kip olie, ansjovis maaltijd, krill maaltijd, brouwers gedroogde gist, gehydroliseerde kippenlever, ansjovisolie, nucleotide gist proteïne, mineralen, prebiotische mannan oligosacchariden, zeewier, yucca-extract, cranberry poeder, psyllium.

BonaCibo Adult Cat Light & Sterilized kattenvoer bevat bovendien ook natuurlijke prebiotische vezels om de groei van nuttige bacteriën te bevorderen en pathogene stammen te verminderen, waardoor de immuniteit wordt ondersteund en de spijsvertering wordt geoptimaliseerd.

Essentiële Taurine wordt in royale hoeveelheden toegevoegd om een correcte werking van het zenuwstelsel en de ogen te waarborgen en een sterk hart te ondersteunen.

Daarnaast is dit kattenvoer voorzien van optimale niveaus van vitamines om het metabolisme te ondersteunen en duurzame energieproductie te garanderen. Essentiële sporenmineralen zijn ook opgenomen in vormen die gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en gebruikt om een sterke en gezonde botontwikkeling te bevorderen.

Ook zijn er specifieke ingrediënten toegevoegd voor het ondersteunen van de urinewegen, de spijsvertering en voor haarbalcontrole. Ook is rekening gehouden met de vachtverzorging, door de juiste mix van vitamines, aminozuren en de juiste balans van Omega-6 en Omega-3.

6. Opti Life Cat Sterilised/Light Kip

Opti Life Cat Sterilised/Light Kip

Opti Life Cat Sterilised/Light Kip is een evenwichtige granenvrije premiumvoeding voor katten. Dit kattenvoer is zeer geschikt voor katten met overgewicht en/of katten die gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Deze formule bevat meer vezels, om je kat langer een vol gevoel te hebben. Hierdoor merkt je kat er niets van dat hij of zij minder calorieën binnenkrijgt. L-Carnitine (een ingrediënt wat helpt bij de vetverbranding) en een verlaagd vetgehalte helpen verder het lichaamsgewicht op peil te houden. Verder is er een combinatie van voedingsvezels toegevoegd om de vorming van haarballen te voorkomen.

7. Calibra Cat Hypoallergenic Feline Senior & Light Turkey & Rice

Calibra Cat Hypoallergenic Feline Senior & Light Turkey & Rice

Heb jij een oudere kat? Dan is dit waarschijnlijk het beste dieetvoer voor jouw kat. Ook als je kat voedselallergieën of gevoeligheden heeft, is dit goed voer. Calibra Cat Hypoallergenic Senior & Light is speciaal ontwikkeld hypoallergeen droogvoer voor jouw senior kat of jouw kat met (aanleg tot) overgewicht.

Deze complete super premium voeding met een nutritioneel uitgebalanceerd gehalte aan kalkoen en een laag gehalte aan granen is geschikt voor de meest kieskeurige katten en voor katten met een gevoelig spijsverteringsstelsel. Dit voer heeft bovendien een heerlijke smaak, waardoor je kat ervan zal smullen.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste dieetvoer voor katten

Wanneer je opzoek bent naar het beste dieetvoer voor katten zijn er een aantal factoren om goed in overweging te nemen. Hier volgen een aantal van de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het maken van de juiste keuze:

– Kies voor speciaal gewichtsbeheersing kattenvoer

Natuurlijk bevatten formules voor gewichtsbeheersing minder calorieën per kopje dan ‘normale’ formules, dus wanneer je opzoek bent naar het beste dieetvoer voor katten, dan moet je zeker gaan voor een speciale formule die hierop gericht is. Deze formules zijn specifiek gericht op gewichtsverlies en zullen je kat dus zo snel en effectief mogelijk helpen af te vallen.

– Ingrediënten

Net als op de etiketten van voedselingrediënten voor mensen, worden de ingrediënten in kattenvoer gerangschikt van meest naar minst op basis van gewicht en bevatten ze de percentages eiwit, vet, vezels en vocht. Zoek eerst naar voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte van een specifiek vlees en als er granen zijn opgenomen, zijn volle granen het beste vanwege de voedingsstoffen die ze bevatten.

Niet alleen is eiwit bijna altijd een goede optie voor onze vleesetende katten, maar een hoog eiwitgehalte kan katten helpen om spiermassa te behouden terwijl ze afvallen.

Merk op dat het eiwit- en vetgehalte hoger zal zijn in droogvoer dan in natvoer, omdat de percentages natvoer op natte basis worden gerapporteerd en een hoog percentage water bevatten, terwijl de percentages droogvoer op droge basis worden gerapporteerd.

Je moet minimaal 8-10 procent eiwit zoeken in nat voedsel of ten minste 25 procent in droog voedsel. Het vetgehalte moet minimaal 5 procent zijn in natvoer of 20 tot 30 procent in droogvoer.

Vermijd altijd te veel koolhydraten in de eerste paar ingrediënten. Ingrediënten staan ​​op volgorde met de grootste hoeveelheid eerst. Hoewel vezelrijk voedsel enkele koolhydraatbronnen zal bevatten, zouden ze niet de hoofdingrediënten moeten zijn. Gezonde koolhydraten moeten afkomstig zijn van ingrediënten zoals biologische pompoen, zoete aardappel of bruine rijst.

Katten hebben ook veel andere voedingsstoffen nodig, waaronder vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren. De benodigde hoeveelheden voedingsstoffen variëren in elke levensfase – van kitten tot volwassenen, tijdens de zwangerschap en borstvoeding, en als oudere kat. Als je huisdiervoeding goed uitgebalanceerd en compleet is voor de huidige levensfase van je kat, hebben ze geen aanvullende supplementen nodig.

– Probiotica

Veel merken voegen ook pre- en probiotica toe die een gezonde darm- en darmflora bevorderen. Gedomesticeerde katten die geen natuurlijk dieet van knaagdieren en andere beestjes eten, worden niet blootgesteld aan bacteriën die ze in het wild zouden tegenkomen . Kies dus voor pre-, post- en probiotica als je de mogelijkheid hebt, vooral als je kat een gevoelige buik heeft of recent antibiotica of andere medicijnen heeft ingenomen.

– Klanten beoordelingen

Een laatste factor om naar te kijken tijdens je zoektocht naar het beste dieetvoer voor katten, zijn klanten beoordelingen. Door de klanten beoordelingen door te lezen kun je erachter te komen wat de katten van andere mensen van het voedsel vinden. Dit kan handig zijn om te weten. Het is natuurlijk altijd slimmer om te gaan voor kattenvoer met hoge klanten beoordelingen, in plaats van een met lage beoordelingen.

beste kattenvoer

Veelgestelde vragen over dieetvoer voor katten

Hopelijk heb je bij deze het beste dieetvoer voor jouw kat gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wanneer heeft een kat overgewicht?

Katten worden als zwaarlijvig beschouwd als ze 20% zwaarder zijn dan hun ideale gewicht. Ze worden als gewoon overgewicht beschouwd als ze 10-19% zwaarder zijn dan hun ideale gewicht. Je kunt meestal ook zien of een kat overgewicht heeft aan de manier waarop ze eruitzien. Als het moeilijk is om de ribben en ruggengraat van een kat te vinden en als het moeilijk is om hun taille te zien vanwege het vet, dan hebben ze zeker overgewicht.

– Wat is het beste dieetvoer voor katten?

Het beste dieetvoer voor katten is een vetarm, caloriearm kattenvoer dat speciaal is samengesteld om af te vallen. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten bij het vinden van het beste kattenvoer om af te vallen:

  • Complete en uitgebalanceerde voeding
  • Rijk aan hoogwaardige, magere dierlijke eiwitten (minimaal 30%)
  • Laag tot matig vetgehalte (ongeveer 10% tot 12%)
  • Verteerbare koolhydraten en voedingsvezels

Katten zijn obligate carnivoren, dus eiwitten vormen de basis van elk gezond dieet voor katten, inclusief een dieet om af te vallen. Zoek naar kattenvoer met hoogwaardige dierlijke eiwitten als eerste ingrediënt en met een laag tot matig vetgehalte. Verwacht dat het voer een hoger vezelgehalte heeft – dit zal de spijsvertering van je kat stimuleren en ervoor zorgen dat ze zich vol voelt met minder calorieën.

– Is droog of nat kattenvoer beter om af te vallen?

Omdat natvoer beduidend meer vocht bevat, is het niet alleen minder calorierijk, maar kan het katten ook een voller gevoel geven. Dat maakt het afvallen misschien wat makkelijker. Het is echter veel gemakkelijker om een precieze hoeveelheid droge brokken te meten om er zeker van te zijn dat je de juiste caloriedoelen haalt, wat een groot voordeel is. 

Een tussen optie is om een beetje water toe te voegen aan droge brokken. Dat kan je de nauwkeurigheid geven van droogvoer met de voordelen van extra vocht. Beide opties kunnen werken, dus het is prima om individuele voorkeuren hierover te laten beslissen.

– Is eiwitrijk kattenvoer beter om af te vallen?

Omdat katten echte carnivoren zijn, in die zin dat ze alleen vlees in het wild zouden eten, doen ze het meestal heel goed met eiwitrijke diëten, ongeacht het doel. Als het gaat om gewichtsverlies, kan een hoger eiwitgehalte helpen de spiermassa te behouden als katten afvallen. 

Niet alleen zijn spieren belangrijk voor een gezonde kat, maar spieren zijn ook metabolisch actiever en hebben meer calorieën nodig om te onderhouden. Dat betekent dat meer spieren de caloriebehoefte van een kat kunnen verhogen en het gemakkelijker maken om een gewichtsverlagend calorietekort te bereiken.

– Is de leeftijd belangrijk bij het kiezen van het beste dieetvoer voor katten?

Ja, de leeftijd van je kat is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van kattenvoer. Verschillende levensfasen betekenen verschillende activiteitsniveaus en voedingsbehoeften. Kittens zijn bijvoorbeeld over het algemeen veel actiever dan oudere katten, en ze hebben ook extra voeding nodig om hen te helpen bij hun snelle groeiproces. Ook senioren katten hebben specifieke behoeftes als het gaat om voeding. Houdt dus altijd de leeftijd van je kat in je achterhoofd bij het kiezen voor het beste kattenvoer.

– Mag ik mijn kat nog lekkernijen geven als ze op dieet is?

Kattensnoepjes bevatten, net als mensensnoepjes, over het algemeen meer calorieën en moeten daarom met mate worden gegeven. Geef daarom nooit te veel lekkernijen aan je kat, want dit zal voor overgewicht zorgen en zal het lastiger maken om snel weer een gezond gewicht te bereiken.

Gebruik kattensnoepjes en andere lekkere (en vaak ongezonde) traktaties daarom strategisch, bij bijvoorbeeld het trainen van je kat, of als beloning af en toe.

Als je je kat te vaak snacks geeft, kan dit hun voedingsbalans verstoren, hun eetlust voor het voedsel dat ze echt nodig hebben, belemmeren en er zelfs voor zorgen dat ze kieskeurige eters worden. Let ook op wat voor soort snacks je je kat geeft. Zorg ervoor dat je weet welke veelvoorkomende voedingsmiddelen giftig zijn voor katten voordat je ze voedt.

– Wat kan ik nog meer doen om ervoor te zorgen dat mijn kat afvalt?

Overstappen op het beste dieetvoer voor katten is de eerste en misschien wel de beste stap op te nemen, als je wilt dat je kat afvalt. Er zijn echter meerdere dingen die je kunt doen, en dit wordt ook zeker aangeraden.

Als je kat moet afvallen, kun je het beste de volgende drie dingen doen:

  • Praat met je dierenarts. Ze kunnen onderliggende medische oorzaken voor de gewichtstoename van je kat uitsluiten en het streefgewicht van je kat helpen bepalen.
  • Pas het dieet van je kat aan om calorieën en vet onder controle te houden. Je wilt de inname van uw kat niet drastisch verlagen, maar je kunt beginnen met het beperken van traktaties en ze een dieet voor gewichtsbeheersing geven.
  • Moedig je kat aan om actiever te zijn. Dit kun je doen door hem uitdagende oppervlakken te geven om op te klimmen en door hem speelgoed te geven dat aanzet tot spelen. Bekijk hier een lijst met de beste kattenspeeltjes.

– Is het goed om mijn kat zo snel mogelijk veel te laten afvallen?

Nee je moet zeker niet te snel gaan. Onthoud dat gezond gewichtsverlies langzaam moet gebeuren. Je wilt absoluut niet dat je kat een drastisch dieet volgt. Te snel afvallen kan een gevaarlijke aandoening veroorzaken voor katten, de zogenaamde leververvetting, wat kan leiden tot leverfalen. Richt je in plaats daarvan op langzaam en gestaag gewichtsverlies totdat je kat zijn streefgewicht heeft bereikt.

– Wat zijn de gezondheidsrisico’s voor katten met overgewicht?

Net als bij mensen kan obesitas bij katten hen in gevaar brengen voor verschillende gezondheidsproblemen. Ten eerste kan het overgewicht een negatieve invloed hebben op hun botten en gewrichten en ze vatbaarder maken voor het sneller ontwikkelen van artritis.

Het kan ook grote schade aanrichten aan de organen van katten en ze vatbaarder maken voor diabetes, hartaandoeningen en leveraandoeningen. In de meest extreme gevallen kan het zelfs kanker veroorzaken bij katten.

Ook kan overgewicht het leven van je kat dramatisch inkorten, als er niets aan gedaan wordt.

– Waarom kan een kat overgewicht hebben?

Er zijn verschillende redenen waarom je kat overgewicht kan hebben. Net als bij mensen met overgewicht, kan een combinatie van factoren een rol spelen, vooral als het gaat om eten en bewegen.

Binnenkatten zijn vaak niet zo actief als buitenkatten. Als ze niet voldoende actief blijven, kunnen ze beginnen aan te komen, vooral als hun dieet niet overeenkomt met hun mate van inactiviteit.

Als je je kat te veel of te vaak voert, kan dit ook leiden tot gewichtstoename. Soms bevat het voedsel dat ze eten te veel calorieën, zijn hun portiegroottes te groot en/of krijgen ze te veel lekkers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart