Beste dieetvoer voor honden

Beste dieetvoer voor honden: Top 8!

Ben je opzoek naar het beste dieetvoer voor honden? Dan zijn we hier om je daar aan te helpen!

Net als mensen hebben sommige honden de neiging om aan te komen en overgewicht te krijgen. Dit kan een aantal verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, die hun kwaliteit van leven verminderen en mogelijk ook verkorten. Het is dan ook belangrijk om hier iets aan te doen.

Het is gelukkig niet erg moeilijk om je hond te helpen een paar kilo af te vallen – in feite is het vrij eenvoudig. Je hoeft haar alleen maar te helpen een paar calorieën meer te verbranden dan ze binnenkrijgt. Om dit te doen, moet je haar waarschijnlijk overschakelen op speciaal dieetvoer dat is ontworpen om af te vallen, maar het is daarnaast ook verstandig om haar wat meer laten bewegen.

Niet elk dieetvoer voor honden is van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om opzoek te gaan naar een gezonde en verantwoorde optie. Om je te helpen hebben wij de hele markt afgespeurd naar het beste dieetvoer voor honden. Hier zijn 8 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om het beste dieetvoer voor honden te ontdekken!

Beste dieetvoer voor honden – Top 8

We zijn opzoek gegaan naar het beste dieetvoer voor honden en daar is een top 8 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 8 hebben we gekeken naar de kwaliteit, ingrediënten, prijzen en klanten beoordelingen. Ook hebben we rekening gehouden met alle rassen en leeftijden.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en beoordelingen en kies op basis daarvan het beste dieetvoer voor jouw hond uit!

1. Pro Plan All Sizes Adult Light

Als je opzoek bent naar het beste dieetvoer voor honden, dan is Purina Pro Plan Light een geweldige keuze om voor te gaan. Dit dieetvoer voor honden is geschikt voor alle verschillende rassen en groottes. Het voer is zeer geschikt voor honden met overgewicht die wat moeten afvallen. Ook is het voer geschikt om een gezond gewicht te behouden.

De samenstelling van dit hondenvoer bestaat uit gedehydreerd gevogelte-eiwit, tarwe, maïs, kip, gedroogde bietenpulp, sojameel, maïsgries, rijst, gluten, digest, visolie, mineralen en dierlijk vet.

Op de website zie je een handige tabel, waarin je kunt aflezen wat de dagelijkse aanbevolen voedingshoeveelheid is voor zowel behoud van het gewicht als gewichtsverlies. Deze hoeveelheden zijn alleen richtlijnen, dus mogelijk kun je hier zelf nog wat in aanpassen. Bij het voeden voor gewichtsbehoud, naar gelang zijn mate van activiteit, fysieke conditie en individuele behoeften, kun je de dagelijkse hoeveelheid aanpassen om je hond in de ideale lichaamsconditie te houden.

Purina Pro Plan Light is ontwikkeld door dierenartsen en voedingsspecialisten. Het is bewezen dat het een gezond gewichtsverlies bevordert. Het dieetvoer voor honden is effectief bij gewichtsverlies en gewichtsbehoud, dankzij een hoog eiwitgehalte, laag vetgehalte en voldoende vezels. Dat betekent een betere beheersing van de eetlust van de hond, met behoud van de spiermassa en het ondersteunen van gezonde gewrichten.

Dit dieetvoer is zeer geschikt voor honden die wat moeten afvallen, een gezond gewicht willen behouden en voor na sterilisatie of castratie.

2. Prins Procare Light

Prins Procare Light

ProCare light is een hoogwaardige voeding geschikt voor honden met overgewicht die verantwoord moeten afvallen. Het voer is laag in vet en energiegehalte, waardoor je hond snel weer het gewenste gewicht bereikt. Het verhoogde vezelgehalte vermindert bovendien het gevoel van honger tussen de maaltijden door.

De toevoeging van L-carnitine aan dit dieetvoer zorgt voor een optimale vetverbranding. Alle noodzakelijke voedingselementen zijn in de juiste verhoudingen aanwezig om de hond in optimale conditie te houden tijdens de afvalperiode. ProCare light wordt gevoerd op streefgewicht, dit is de dagelijkse portie die vermeld staat bij het gewicht dat de hond moet gaan wegen. Tijdens het afvallen mag de hond beslist niet worden bijgevoerd.

Als het gewenste gewicht bereikt is, kun je overgaan op een passende voeding binnen het ProCare assortiment. ProCare light is bijzonder geschikt voor honden met overgewicht vanaf 18 maanden.

3. Cavom Compleet Hondenvoer Light

Cavom Compleet Hondenvoer Light

Cavom Compleet Light is een andere geweldige optie om voor te gaan als je opzoek bent naar het beste dieetvoer voor honden. Het is een volledige voeding voor volwassen honden met (neiging tot) overgewicht.

De voeding bestaat uit grotendeels ontsloten, licht verteerbare granen. Met een goede kwaliteit dierlijke èn plantaardige eiwitten voor een optimaal aminozuurpatroon. Dit dieetvoer is uiteraard voorzien van eersteklas vetten en plantaardige oliën. Daarnaast bevat dit voer uitgekiende vitamine- en mineralenbalans, een gering percentage ruwe celstof, weinig as en water.

Op elke verpakking vindt je een overzichtelijk voedingsschema met een aanbeveling voor de hoeveelheid voer die je hond nodig heeft. De beste methode is nog altijd je hond op zicht te voeren en zo nodig de hoeveelheid voer aan te passen.

4. Beneful Gezond Gewicht

Beneful Gezond Gewicht is heerlijk dieetvoer voor honden, waar je hond van zal smullen. Het voer bestaat uit een combinatie van voedzame en heerlijk smakende ingrediënten. Het is een zorgvuldig uitgebalanceerde maaltijd die helpt jouw hond gelukkig en gezond te houden. Het bevat een mix van knapperige brokjes en zachte* stukjes voor een smaak en textuur waar je hond dol op zal zijn. Dit alles met 20% minder vet dan het BENEFUL® Original recept.

Deze brokjes helpen een gezond gewicht te ondersteunen. De kwalitatief hoogwaardige eiwitbronnen helpen om de spiermassa te behouden tijdens gewichtsverlies. De volkoren granen voor vezels helpen een goede spijsvertering te ondersteunen. Daarnaast bevat het voer omega 3 en 6 vetzuren, welke helpen een gezonde huid en glanzende vacht te ondersteunen.

Dit voer is zeer gezond voor honden en bevat uiteraard geen toegevoegde kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen.

5. Pedigree Adult Light

Pedigree Adult Light

Wanneer je hond overgewicht heeft, of minder actief geworden is vanwege een blessure of ouderdom, dan is het belangrijk om voeding te geven waar minder calorieën in zitten, maar die wel rijk is aan andere voedingsstoffen. Daarom heeft PEDIGREE® een product ontwikkeld met 20% minder vet per maaltijd dan de normale Adult variant en met alle essentiële voedingsstoffen in de juiste verhouding, die helpen zijn gewicht op peil te houden.

Elk ingrediënt in deze Light brokken is zorgvuldig geselecteerd om jouw hond 100% complete en uitgebalanceerde voeding voor te kunnen zetten – elke maaltijd weer.

Elke hond heeft bovendien vier universele basisbehoeften: een gezonde huid & vacht, een sterk afweersysteem, een soepele verteerbaarheid en een sterk en gezond gebit. Volgens dierenartsen komen de meeste gezondheidsproblemen bij honden helaas ook het vaakst voor bij deze basisbehoeften. Daarom zijn de producten uit de Vital Protection lijn van Pedigree wetenschappelijk ontwikkeld om deze behoeften te ondersteunen.

Dit product is voor een volwassen hond met (licht) overgewicht en bevat 13kg brokken in de smaak Kip & Groenten. Je kunt in de productspecificaties kijken voor de samenstelling van ingrediënten en een aanbevolen voedingsadvies passend bij het gewicht van je hond.

6. Royal Canin Dog Mini Light

Royal Canin is een bekend merk op het gebied van hondenvoer en zo hebben ze ook dieetvoer voor honden op de markt gebracht. Dit dieetvoer voor honden is speciaal ontwikkeld met minder calorieën. Het bevat de juiste hoeveelheid vezels, dus je hond krijgt geen hongergevoel.

Tegenwoordig zijn er veel huisdieren met overgewicht. Het extra gewicht zorgt voor meer druk op de gewrichten, wat niet bijdraagt aan de algemene gezondheid. Royal Canin Light Weight Care draagt bij aan het verminderen van het lichaamsgewicht bij honden op een gezonde en verantwoorde manier.

Het voer helpt spiermassa behouden en is voorzien van voldoende vezels om voor een verzadigd gevoel te zorgen. Ook is het voer voorzien van speciale voedingsstoffen die de vorming van tandplak en -steen helpen verminderen.

Zoals je op de afbeelding ziet is dit de light versie voor kleine honden. Royal Canin heeft uiteraard ook dieetvoer voor medium honden (bekijk hier) en grote honden (bekijk hier).

7. Acana Heritage Light & Fit

Acana Heritage Light & Fit

Acana Light&Fit is geweldig dieetvoer voor honden van alle rassen. Het voer is bereid in gecertificeerde keukens in Canada en is rijk aan lokaal gefoktescharrel kip, scharrel eieren, in het wild gevangen platvis en zongerijpt fruit en groenten. De voeding is rijk aan voedingsstoffen en smaak en beperkt in calorieën en koolhydraten wat de spiermassa en een optimale conditie van volwassen honden bevordert.

Acana Heritage wordt bereid volgens de “whole prey gedachte”: door het gebruik van spiervlees, orgaanvlees en eetbaar bot kunnen de synthetische toevoegingsmiddelen worden beperkt tot uitsluitend zink. Alle voedingstoffen in Acana Heritage zijn afkomstig van natuurlijke oorsprong (behalve zink) wat er voor zorgt dat de aanwezige voedingstoffen eenvoudig zijn te ge- en verbruiken.

8. Happy Life Light Senior

Heb jij een oudere hond? Dan is dit misschien wel het beste dieetvoer voor jouw hond. Het voer is op  basis van kip voor een goede opname en verteerbaarheid. Het bevat ook broccoli en tomaten voor de immuniteit en appel voor een goede darmwerking. Deze voeding is zeer licht verteerbaar voor oudere honden.

Het is een hoogwaardige, smakelijke voeding gericht op oudere honden en honden met een verlaagde energiebehoefte. De voeding is een goed uitgebalanceerde maaltijd, waarin je hond alle ondersteuning vindt die hij nodig heeft om een optimaal lichaamsgewicht te verkrijgen of behouden.

Veelgestelde vragen over dieetvoer voor honden

Hopelijk heb je bij deze het beste dieetvoer voor jouw hond gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de onderstaande vragen met antwoorden je mogelijk verder helpen,

-Wat is het beste dieetvoer voor honden?

Als je opzoek bent naar het beste dieetvoer voor honden, dan zijn er een aantal dingen om extra op te letten. Als je hond overgewicht heeft, dan wordt het aangeraden om voer te geven dat het volgende bevat:

  • Bovengemiddeld eiwit
  • Onder het gemiddelde vet
  • Onder het gemiddelde calorieën

– Hoeveel dieetvoer moet ik mijn hond geven?

Het is onmogelijk om de exacte portiegrootte te voorspellen die “perfect” is voor elke hond met overgewicht … of voor elk merk. Begin dus met de voedingsinstructies die op de verpakking staan. Houdt na verloop van tijd je hond in de gaten. Pas die portie daarna eventueel naar boven of beneden aan, om het ideale gewicht van je hond te bereiken en te behouden.

– Wat is de veiligste mate van gewichtsverlies voor een hond met overgewicht?

Als je een hond hebt met overgewicht, ga dan geen streng dieet invoeren van de één op de andere dag. Je wilt natuurlijk niet dat je hond honger lijdt en/of te weinig voedingstoffen binnen krijgt.

Een hond die te snel afvalt, kan bovendien ook ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Daarom is het belangrijk om het gewichtsverlies op ongeveer 1-2% van het totale lichaamsgewicht van je hond per week te houden.

– Wat is de beste manier om over te schakelen op dieetvoer?

Als je hond een moeilijke en kieskeurige eter is, dan zijn hij of zij misschien niet zo blij zijn met nieuw voer. Het is daarom verstandig om dit langzaam door te voeren. Mix eerst zijn huidige voer met het nieuwe voer en doe dan steeds minder van het oude voer erbij, totdat je hond alleen het nieuwe voer voorgeschoteld krijgt. Hier kun je ongeveer 1 of 2 weken over doen.

Daarnaast kan overschakelen op nieuw voer soms ook spijsverteringsproblemen met zich meebrengen. Om het risico op spijsverteringsproblemen te minimaliseren, is het ook beste om geleidelijk over te stappen van gewoon hondenvoer naar een voer voor gewichtsverlies. Neem je tijd en haast je niet.

– Waardoor komen honden aan?

Honden komen aan wanneer ze meer calorieën innemen dan dat ze verbranden door beweging. Hetzelfde geldt voor ons mensen en voor andere dieren.

De ingenomen energie (calorieën) moet worden gebruikt, door bijvoorbeeld te wandelen of te intensief te spelen. Als er niets met de ingenomen energie gedaan wordt (dus als je hond te weinig beweegt), dan wordt het gebruikt om extra lichaamsweefsel aan te maken, voornamelijk vet.

Het is wel zo dat sommige honden meer calorieën verbranden tijdens het sporten dan andere, en sommige voedingsmiddelen kunnen zelfs de stofwisseling van een hond veranderen. Het is dus niet altijd mogelijk om het exacte aantal calorieën te achterhalen dat je hond verbruikt of verbrandt.

– Zijn sommige honden meer vatbaar voor overgewicht dan andere?

Ja. Hier volgen een aantal groepen honden die meer kans hebben op overgewicht:

Oudere honden:

Het metabolisme van een hond vertraagt ​​normaal gesproken met de leeftijd, en de meeste honden zullen dan ook sneller kilo’s aankomen wanneer ze ouder worden. Bovendien zijn oudere honden zelden zo actief als jongere honden, wat verder bijdraagt ​​aan gewichtstoename.

Inactieve honden:

Honden die niet veel wandelen, rennen, springen en spelen, zullen niet genoeg calorieën verbranden om op een gezond lichaamsgewicht te blijven. Als je hond te weinig beweging heeft, is de kans groot dat hij of zij aankomt.

Honden die herstellen van een blessure of ziekte:

Als je hond momenteel niet kan bewegen, om welke reden dan ook, dan loopt je hond ook meer kans op gewichtstoename. Honden die herstellende zijn van blessures of ziekte zijn zelden in staat om veel te bewegen, wat kan leiden tot een onbalans in calorieën.

Honden met andere gezondheidsproblemen:

Sommige medische aandoeningen kunnen de stofwisseling van een hond beïnvloeden of ervoor zorgen dat hun lichaam niet goed met hun calorieën omgaat. Hypothyreoïdie – een aandoening waarbij de schildklier van een hond niet de juiste hoeveelheid hormonen produceert – wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met gewichtstoename.

Honden die te veel calorieën innemen:

Honden die mogen eten wanneer ze willen of die routinematig meer calorieën krijgen dan ze nodig hebben, zullen waarschijnlijk aankomen. Houdt dus in de gaten hoeveel je hond eet en let op met de soort snacks die je je hond geeft. Geef ze ook niet teveel van de ongezonde snacks.

Honden die medicijnen gebruiken:

Sommige medicijnen kunnen de stofwisseling van honden verminderen of hun eetlust verhogen – beide kunnen ervoor zorgen dat ze de overtollige calorieën die ze binnenkrijgen als vet opslaan. Corticosteroïden zorgen er bijvoorbeeld vaak voor dat honden meer gaan eten en minder rondrennen, en ze veroorzaken vaak gewichtstoename.

Honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn:

Hoewel de meeste mensen hun hond kunnen en moeten laten steriliseren of castreren, en deze procedures doorgaans een aantal gezondheidsvoordelen bieden, hebben deze honden doorgaans een langzamere stofwisseling dan honden die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

– Wat zijn andere dingen die ik kan doen om mijn hond te helpen afvallen?

Als je wilt dat je hond wat gewicht verliest, dan is overstappen op dieetvoer een van de beste stappen om te nemen. Er zijn echter meer manieren om gewichtsverlies te bereiken. Hier volgen de beste manieren:

Meer bewegen:

Naast het zorgen dat je hond minder calorieën inneemt, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond meer calorieën verbrand. Door de hoeveelheid beweging die je hond krijgt te verhogen, verhoog je ook het aantal calorieën dat ze dagelijks nodig heeft. Maar als je haar voedselinname niet verhoogt, zal ze haar lichaam van brandstof moeten voorzien door opgeslagen vet te verbranden.

Zorg er wel voor dat je beweging geleidelijk opvoert. Als je normaal gesproken maa reen kort rondje met je hond loopt, ga dan niet ineens uren lopen en intensief spelen. Begin met korte wandelingen en bouw deze geleidelijk op. Op deze manier voorkom je blessures en maak je het voor je hond aangenamer.

Minder lekkernijen:

Een andere goede tip is, om te stoppen met het overmatig voeren van lekkernijen. Veel mensen houden geen rekening met de calorieën die hun hond inneemt in de vorm van lekkernijen. Dit is vooral problematisch voor kleine honden, voor wie elke traktatie een aanzienlijk percentage van hun dagelijkse calorie-inname vertegenwoordigt.

Geen mensen eten:

Geef je hond geen calorierijk voedsel wat je zelf mogelijk eet. Dit kan voor gezondheidsproblemen en overgewicht zorgen. Geef je hond enkel eten wat speciaal voor honden bedoeld is en hou de mensen snacks voor jezelf.

beste dieetvoer voor honden

De gevaren van een hond met overgewicht

Overgewicht kan naast dat het ongemakkelijk is, ontzettend veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Net als de meeste andere dieren functioneren honden het beste bij een relatief smal gewichtsbereik. Dit bereik verschilt duidelijk van ras tot ras, maar wanneer een hond te zwaar wordt, zal haar gezondheid eronder lijden.

Hier volgen de belangrijkste risico’s die honden met overgewicht lopen:

Gewricht problemen

Honden die gedwongen worden om extra gewicht te slepen, veroorzaken extra slijtage aan hun gewrichten. Dit kan leiden tot artritis, problemen zoals heupdysplasie verergeren en verhoogde vatbaarheid voor verstuikingen en verrekkingen.

Suikerziekte

Niet alleen mensen kunnen suikerziekte krijgen, honden ook. Honden met overgewicht hebben meer lichaamsweefsel dan ze zouden moeten hebben, wat betekent dat hun alvleesklier niet genoeg insuline kan produceren om de suikers in hun bloedbaan te metaboliseren. Als dit niet wordt gecontroleerd, kan dit zenuwproblemen veroorzaken, de nierfunctie schaden en de levensduur van je hond verkorten.

Hartziekte

Een verhoogd lichaamsgewicht stelt hogere eisen aan de hartspier van je hond, wat resulteert in een inefficiënte bloedsomloop. Bovendien kan deze stress leiden tot congestief hartfalen, een aandoening waarbij het hart van je hond zich langzaam vult met vocht. 

Hypertensie (hoge bloeddruk). Dit is een ernstige medische aandoening die de interne organen van je hond (vooral de nieren) kan belasten en haar risico op hartproblemen en beroertes kan vergroten.

Ademhalingsproblemen

Te veel lichaamsgewicht kan het moeilijk maken voor het middenrif van een hond om effectief te bewegen, waardoor je hond moeizaam ademhaalt. Dit vermindert ook de hoeveelheid zuurstof die de lichaamsweefsels van je hond bereikt, wat vaak vermoeidheid en lethargie veroorzaakt.

Lever problemen

Het lichaam van je hond slaat wat vet op in de lever voor noodgevallen, maar honden met overgewicht slaan vaak te veel vet op in hun lever. Dit vermindert het vermogen van de lever om goed te functioneren, wat een verscheidenheid aan latere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Kans op oververhitting

Hoe meer lichaamsvet je hond heeft, hoe meer lichaamswarmte ze vasthoudt. Dit betekent dat honden met overgewicht kunnen lijden aan hogere lichaamstemperaturen dan honden met een gezond lichaamsgewicht, waardoor ze meer risico lopen op oververhitting op hete dagen of bij bepaalde activiteiten.

Huidproblemen

Huid- en vachtproblemen komen vaker voor bij honden met overgewicht dan bij honden die binnen hun aanbevolen gewichtsbereik vallen. Bovendien kan obesitas huidplooien veroorzaken, die olie en vuil kunnen vasthouden en tot verdere problemen kunnen leiden.

Reproductief falen

Net als de meeste andere dieren lopen honden met overgewicht een verhoogd risico op reproductief falen. Honden met overgewicht kunnen verstoringen van hun hormonale cycli ervaren, en ze hebben meer kans op miskramen of moeilijke bevallingen dan gezonde honden.

Verhoogd risico op kanker

Onderzoeken wijzen uit dat honden met overgewicht een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van borsttumoren en blaaskanker.

Verminderde levensduur

Vanwege de hierboven genoemde problemen en andere, leven honden met overgewicht zelden zo lang als honden met een gezond gewicht. In sommige gevallen kan obesitas de levensduur van een hond met meerdere jaren verkorten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart