beste caviavoer

Beste caviavoer o.b.v. reviews: Top 3!

Ben je opzoek naar het beste caviavoer? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Cavia’s hebben, net als de meeste andere kleine huisdieren, een grote hoeveelheid hooi nodig voor een optimale voeding. Dit geeft ze de vezels die ze nodig hebben voor een gezonde spijsvertering en zorgt voor het essentiële kauwvoer om hun tanden kort te houden. Dat gezegd hebbende, hebben cavia’s nog meer nodig, namelijk het beste caviavoer.

Met alleen hooi komen ze niet aan al hun voedingsbehoeftes, ze hebben namelijk nog een verscheidenheid aan andere voedingsmiddelen en ingrediënten nodig.

Korrels zijn de meest voorkomende vorm van commercieel caviavoer. Het beste caviavoer bestaat uit één type korrel. Dit geeft je cavia’s een gezond, uitgebalanceerd dieet, omdat ze de lekkernijen niet kunnen uitkiezen en het gezonde voedsel kunnen achterlaten. Gezonde brokjes zullen je cavia voorzien van essentiële vezels en alle vitamines en voedingsstoffen die ze nodig hebben voor gezonde tanden en botten, vachten en immuniteit.

Het kan verwarrend zijn om het beste caviavoer voor je harige vriendje te vinden, een die hem zowel gelukkig als gezond zal houden. We hebben het harde werk gedaan en deze lijst met diepgaande beoordelingen samengesteld om je te helpen de opties te verfijnen en het beste caviavoer voor jouw geliefde huisdier te vinden.

Lees gauw verder om 3 van de beste caviavoeding opties te ontdekken!

3x de beste caviavoer

We zijn opzoek gegaan naar het beste caviavoer en daar is een top 3 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze lijst hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en klanten beoordelingen. 

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de beoordelingen en kies op basis daarvan het beste caviavoer voor jou uit!

1. Supreme Science Selective Guinea Pig

Supreme Science Selective Guinea Pig

Als je opzoek bent naar het beste caviavoer, dan is dit zonder twijfel een van de beste keuzes om voor te gaan. Supreme Science Selective Guinea Pig is verschillende groottes, van 1.5 kg t/m 20 kg. Het is een complete en evenwichtige voeding voor cavia’s.

De perfecte mix van kruiden bevordert de natuurlijke afvloeiing van vocht. Dit verlicht constipatie, stimuleert de spijsvertering, voorkomt een opgeblazen gevoel en is goed voor een gezonde blaas.

Ook wordt selectief eten voorkomen met deze voeding. Zoals je misschien weleens hebt gezien, bestaat voer van cavia’s vaak uit een muesli mix. Hoewel dit er leuk en lekker uitziet, kan dit bij veel cavia’s voor problemen zorgen. Zo zullen veel cavia’s er alleen de lekkere dingen uitpikken en de rest van de mix laten liggen. Deze voeding bestaat uit allemaal dezelfde brokjes waar alles inzit.

De voeding heeft een hoog vezelgehalte – 15% Luzerne (bekend om zijn hoge kwaliteit vezels en eiwitten). Ook zit er veel vitamine C en lijnzaad in. Dat laatste zorgt voor een uitstekende bron van Omega 3 & 6 voor een gezonde huid en vacht. Uiteraard zijn er geen suikers toegevoegd om overgewicht te voorkomen.

2. Beaphar Care+ Caviavoer

Beaphar Care+ Cavia is een smaakvolle premium voeding voor cavia’s. De ingrediënten zijn afgestemd op de voedingsbehoefte van je cavia en benaderen het natuurlijke voedingspatroon. Deze voeding is ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen en voedingsdeskundigen in de vorm van een smaakvolle uitgebalanceerde voeding in elk brokje.

In vergelijking met gemengd voer, waar verschillende lossen zaden in 1 zak zitten, zit bij deze voeding in elke brok dezelfde uitgebalanceerde samenstelling waardoor het selecteren van de lekkere dingen wordt voorkomen en waardoor ze hierdoor alle nodige voeding stoffen binnen krijgen die ze nodig hebben.

Het voer is ook voorzien van extra vitamine C omdat cavia’s die zelf niet kunnen aanmaken. Verder is het voorzien van een ruw vezelgehalte van 22% voor een goede gezondheid en voor een optimale spijsvertering.

Andere belangrijke ingrediënten in dit voer zijn: groene thee extract dat het immuunsysteem stimuleert en ondersteund, echinacea, spirulina, vitamine C en E, Yucca Schidigera, gecheleerde mineralen voor een betere mineralenopname, FOS en MOS voor een goede ondersteuning van de darmflora en Omega 3 en 6 voor goede gezonde huid en groei

Dit voer is beschikbaar in verschillende groottes, van 250 g t/m 10 kg.

3. Grevers Voeders Caviakorrels met vitamine C

Caviakorrels met vitamine C

Als je opzoek bent naar het beste caviavoer, dan is dit onze laatste, maar zeker niet minste optie.

Cavia’s zijn knaagdieren die vitamine C nodig hebben maar dat niet zelf kunnen aanmaken. Zij moeten vitamine C dus uit hun voer halen. Om de benodigde hoeveelheid vitamine C dagelijks via verse groente en fruit te verstrekken is vrijwel onmogelijk. Hierdoor is het sterk af te raden om cavia’s met konijnenvoer of met standaard knaagdierenvoer te verzorgen.

Deze caviakorrel bevat een hoog gehalte vezels en een hoge dosering vitamine C (5000mg/kg). Ook in situaties waarin cavia’s een verhoogde behoefte hebben, zoals bij dragende of zogende zeugjes is deze hoeveelheid Vitamine C ruim toereikend voor een gezond resultaat. Caviakorrels met vitamine C is in combinatie met goed hooi is een volledige voeding voor alle soorten cavia’s van alle leeftijden.

Deze voeding is 100% plantaardig en voorkomt selectief eten, omdat alle korrels hetzelfde zijn. Alle ingrediënten die cavia’s dagelijks nodig hebben zitten verwerkt in deze korrels.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste caviavoer

Wanneer je opzoek gaat naar het beste caviavoer zijn er altijd een aantal factoren die je moet overwegen. Hier volgen de belangrijkste dingen om op te letten bij het maken van een beslissing:

Geformuleerd voor cavia’s:

De belangrijkste dingen om op te letten bij het selecteren van caviavoer is ervoor te zorgen dat het voer is ontworpen voor cavia’s en dat de maaldatum zo recent mogelijk is. Voedingsmiddelen die meer dan een paar maanden geleden zijn gemalen, zullen hun vitamine C beginnen te verliezen, en voedingsmiddelen die niet zijn ontworpen voor cavia’s hebben mogelijk niet zoveel als een cavia nodig heeft. Denk dus nooit dat je zomaar konijnenvoer of hamstervoer aan cavia’s kunt geven. Je cavia kan ik dit geval veel belangrijke voedingsmiddelen missen. Ga altijd voor voer dat speciaal voor cavia’s is ontwikkeld.

Ga voor dezelfde brokjes / korrels in plaats van een granenmix:

Ga altijd voor voeding waarbij elk brokje of korreltje er hetzelfde uitziet. Een muesli of tranenmix ziet er misschien leuk uit, maar dit is uiteindelijk veel minder gezond voor je cavia. Het gevolg van een mix is namelijk dat je cavia waarschijnlijk alleen de lekkere dingen er tussenuit gaat eten en de rest (vaak de gezondere dingen) laat staan. Ze worden selectieve eters. Omdat dit erg veel voor komt bij cavia’s is het altijd beter om voor dezelfde soort korrels te gaan. Hierin zit alles wat je cavia nodig heeft, waardoor hij of zij niets zal missen.

Ingrediënten:

Wanneer je opzoek bent naar het beste caviavoer dan zijn de ingrediënten natuurlijk het belangrijkste om naar te kijken. Cavia’s hebben veel vezels nodig in hun dieet. Dit houdt hun spijsvertering gezond en houdt hun snelgroeiende tanden kort en sterk. De vezel komt meestal in de vorm van alfalfahooi of timothy hooi. Alfalfahooi is geweldig voor jonge cavia’s, maar kan in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor volwassen cavia’s. 

Cavia’s kunnen geen vitamine C maken, dus hebben ze het nodig als dagelijks onderdeel van hun dieet. Omega-3-vetzuren zijn ook belangrijk, omdat ze je cavia essentiële oliën geven die helpen een gezonde huid en vacht te behouden. Naast hooi heb je dus het beste caviavoer nodig wat je cavia voorziet van de andere voedingsmiddelen die hij nodig heeft.

Eten om te vermijden:

Het is belangrijk om je cavia’s geen grote hoeveelheden suiker te geven, omdat dit kan leiden tot obesitas en zelfs diabetes. Caviavoer met toegevoegde groenten en fruit moeten worden vermeden of met mate worden gebruikt. Sommige van deze mengsels bevatten naast gedroogd fruit ook zaden en noten, wat geen natuurlijk voedsel is voor cavia’s. Je cavia zal waarschijnlijk dol zijn op deze lekkernijen, maar ze zouden idealiter alleen als een occasionele traktatie moeten worden gegeven. Alle soorten kunstmatige kleur- of smaakstoffen moeten ook worden vermeden, omdat ze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Alfalfahooi is een geweldige bron van calcium en vezels, maar is alleen geschikt voor jonge cavia’s of drachtige of zogende cavia’s. Volwassen cavia’s ouder dan zes maanden hebben geen grote hoeveelheden calcium nodig, die alfalfa in vrij grote hoeveelheden bevat, en dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken als je er te veel van aan je cavia geeft.

Controleer de houdbaarheidsdatum:

De meeste droogvoeding voor cavia’s zijn voorzien van extra vitamine C. Het probleem is dat het na verloop van tijd zijn kracht verliest. Je moet voorzichtig zijn om de vervaldatum op de verpakking te controleren, aangezien de toegevoegde vitamine C slechts 3 maanden actief is nadat de korrels zijn geproduceerd, op voorwaarde dat het niet is blootgesteld aan hoge temperaturen of andere omstandigheden waardoor het sneller zou afbreken.

Klanten beoordelingen:

Een laatste belangrijk factor om naar te kijken zijn klanten beoordelingen. Door de beoordelingen van klanten door te lezen, kun je al gauw achter de kwaliteit van een bepaalde caviavoeding kopen. Ze zullen je waarschijnlijk vertellen of de cavia het eten goed op eet en ze kunnen eventuele andere voor- en nadelen bespreken. Het is daarom altijd een waardevol hulpmiddel in je zoektocht naar de beste caviavoer.

Tijdens ons onderzoek naar het beste caviavoer hebben we ook grondig gekeken naar de klanten reviews, om de beste voeding op de markt te ontdekken. We hebben enkel voeding met hoge klanten beoordelingen opgenomen in onze lijst. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je geen miskoop doet, voor welke optie je ook gaat.

cavia geluiden

Wat eten cavia’s?

Het dieet van cavia’s bestaat uit verschillende voedingsmiddelen, die allemaal van vitaal belang zijn om ze sterk, gelukkig en gezond te houden. Alle cavia’s hebben toegang nodig tot het volgende in een perfect dieet:

1. Specifiek caviavoer (zoals degene besproken in dit artikel)

Cavia’s hebben voer nodig dat speciaal is ontwikkeld voor cavia’s. Hier kunnen ze absoluut niet zonder. De aanbevolen hoeveelheid voer die door dierenartsen wordt aanbevolen, is 1/8 kopje per dag per huisdier, hoewel de hoeveelheden op de verpakking anders kunnen zeggen – wat verwarrend kan zijn. Geef je cavia in ieder geval niet te veel, want dan zou je liever huisdier zomaar eens overgewicht kunnen krijgen. In dit artikel hebben we de 3 beste caviavoeding-opties van dit moment besproken.

2. Hooi

Hooi is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het caviadieet. Het moet niet alleen een groot deel van hun dagelijkse voedselinname uitmaken, maar het moet ook gemakkelijk toegankelijk zijn. En omdat hun tanden voortdurend groeien, biedt hooi het ruwvoer dat ze nodig hebben om ze te verslijten, terwijl het ook een integraal onderdeel is van het soepel laten werken van hun spijsvertering. Enkele geweldige opties zijn:

 • Timothy hooi
 • Weidehooi
 • Haver hooi
 • Alfalfahooi (rijk aan calcium, het beste voor baby’s en zogende cavia’s, niet elke dag gebruiken)

Shop hier voor hooi voor je cavia

3. Bladgroenten en groenten

Bladgroenten moet een integraal onderdeel van het dieet van een cavia zijn. Ze hebben er ongeveer 1-1,5 kopjes per dag per huisdier van nodig. Hoewel de meeste groenten geschikt zijn voor cavia’s, is het van het grootste belang om op te merken dat ijsbergsla dat niet is vanwege de hoge nitraatgehaltes. Enkele bladfavorieten die zeker in de smaak zullen vallen zijn:

 • Rucola
 • Romaine
 • Rode of groene krulsla
 • Spinazie (limiet door oxaalzuur, maar zeer rijk aan vitamine C)
 • Boerenkool
 • Paardebloem bladeren

Groenten bieden cavia’s de vele vitamines, voedingsstoffen en mineralen die ze nodig hebben voor een optimale gezondheid. Als het om groenten gaat, denk dan eens aan het serveren van een regenboog aan kleuren. Dit zorgt ervoor dat ze een breed scala aan voedingstoffen krijgen, evenals de broodnodige vitamine C die ze niet zelf kunnen aanmaken. Volgens de dierenarts van onze cavia heeft elk huisdier tot 1 kopje gemengde groenten per dag nodig, waarvan sommige groenten zijn die vitamine C leveren. Enkele groenten favorieten zijn:

 • Wortels
 • Selderij (met snaren verwijderd om verstikking te voorkomen)
 • Komkommers
 • Paprika’s (bevatten veel vitamine C)
 • Tomaten (laat bladeren en stengels weg, deze zijn giftig!)

Er zijn ook enkel groenten die giftig zijn voor cavia’s dus let hier goed op, dit zijn de volgende:

 • Aardappelen
 • Rabarber bladeren
 • Chilipepers

4. Fruit

Hoewel cavia’s verschillende soorten fruit kunnen eten, is het het beste om de consumptie te beperken tot slechts een paar keer per week vanwege het hoge suikergehalte. Beschouw fruit daarom meer als een traktatie, met een maximum van 3-4 porties per week.

Hier volgen de beste fruitsoorten die je aan je cavia kunt geven:

 • Appels (elke kleur bevat veel vitamine C)
 • Bananen
 • Druiven
 • Bessen (zoals bosbessen, vitamine C-rijke aardbeien of frambozen)

5. Water

Cavia’s moeten altijd onbeperkt toegang hebben tot zoet water. Dit kan betekenen dat je hun water minstens één keer per dag moet verversen als je een waterbak gebruikt. Een no-drip waterdispenser kan handiger zijn, omdat het water altijd schoon blijft. Je moet het echter regelmatig schoonmaken en vers water toevoegen.

Veelgestelde vragen over caviavoer

Hopelijk heb je bij deze het beste caviavoer voor je lieve huisdier gevonden. Mocht je nog vragen hebben over caviavoer in het algemeen dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Welke menselijke voeding kan ik mijn cavia geven?

Verschillende menselijke voedingsmiddelen kunnen als traktaties aan cavia’s worden aangeboden. Havermout zijn een populaire optie. Daarnaast uiteraard groenten en fruit, zoals we hierboven al besproken hebben. Paprika’s, boerenkool, bladsla, sperziebonen, peterselie, koriander, aardbeientoppen en komkommers zijn geweldige groenteopties. Beperk zetmeelrijke groenten zoals zoete aardappelen en vermijd gasproducerende groenten zoals kool en uien.

– Mogen cavia’s konijnenvoer eten?

Cavia’s kunnen in zeer beperkte mate konijnenvoer krijgen. Konijnenvoer mist de voedingscomponenten, voornamelijk voldoende vitamine C, die cavia’s nodig hebben, dus het mag nooit langdurig aan een cavia worden gevoerd. Als je absoluut geen caviavoer kunt vinden of bijna op is en alleen konijnenkorrels kunt vinden, kun je tijdelijk uw konijnen- en caviakorrels mengen of de konijnenkorrels voeren totdat je nieuw caviavoer hebt gekocht. Vitamine C-tekort is een ernstig probleem en zal een negatief effect hebben op cavia’s die niet voldoende hoeveelheden in hun dieet krijgen. Voer je cavia’s dus nooit te lang, of helemaal geen konijnenvoer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart