Beste caviakooi

Beste caviakooi o.b.v. reviews: Top 7!

Ben je opzoek naar de beste caviakooi? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Als je een cavia als huisdier neemt, wil je er natuurlijk alles aan doen om je lieve nieuwe vriendje gelukkig en gezond te houden. Een van de belangrijkste manieren om dit te doen is door te zorgen voor een comfortabel huisje. Het zoeken naar de beste caviakooi zou daarom je prioriteit moeten zijn, al voordat je je cavia in huis haalt.

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen als het om kooien gaat, is de grootte. Cavia’s hebben niet heel veel ruimte nodig, maar de kooi mag ook zeker niet te klein zijn. Helemaal als je meerdere cavia’s samen in een kooi huisvest, dien je voor een ruime kooi te gaan.

Daarnaast is niet elke caviakooi van dezelfde kwaliteit. Het is daarom belangrijk om vooraf wat onderzoek te doen voordat je er zomaar een aanschaft. Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste caviakooi en daar zijn 7 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om de beste caviakooi voor jou te ontdekken!

7x de beste caviakooien

We zijn opzoek gegaan naar de beste caviakooi en daar is een top 7 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 7 hebben we gekeken naar de kwaliteit, prijzen en beoordelingen. 

We hebben rekening gehouden met verschillende budgetten, door de beste caviakooi in verschillende prijsklasse op te zoeken. We hebben de caviakooien gerangschikt op prijs van hoog naar laag, zodat je in een oogopslag kan zien binnen welke prijsklasse een bepaalde kooi valt. 

Alle kooien in onze lijst zijn van hoge kwaliteit en zeer geschikt voor cavia’s. Bekijk de verschillende opties en lees de korte beschrijvingen door om de beste caviakooi voor jouw lieve huisdier uit te kiezen.

1. Houten Knaagdier Hok

Houten Knaagdier Hok

Ben je opzoek naar een unieke en grote caviakooi? Dan is dit misscien wel de beste caviakooi voor jou! Het is een mooie houten kooi, met maar liefst 3 verdiepingen. Het is het ideale huisje voor jouw cavia die hem of haar genoeg bewegingsruimte biedt. Het hok is ook ideaal als je meerdere cavia’s wilt nemen.

Het hok is speciaal gemaakt voor knaagdieren zoals hamsters, ratten, cavia’s en andere soorten. Hierin kunnen jouw knaagdieren zorgeloos spelen, rennen, klimmen en slapen! De 3 verdiepingen zorgen ervoor dat jouw lieve huisdieren meer dan genoeg ruimte hebben. Daarnaast bieden de platforms genoeg schaduw voor de warmere dagen, wanneer je het hok buiten plaatst.

De 3 verdiepingen van dit hok zijn gemakkelijk te bereiken dankzij de 2 meegeleverde trappen. Bovendien heeft het hok een uitschuifbare bodem, waardoor deze gemakkelijk schoon te maken is. De bovenkant kun je ook gemakkelijk openmaken, zodat je altijd goed toegang hebt tot je cavia’s.

Deze caviakooi heeft afmetingen van 95 x 50 x 50 cm.

Beste caviakooi onder de €160,-:

2. EnNELA draadkubus kooi met loft voor cavia

EnNELA heeft ook een unieke en grote caviakooi op de markt gebracht. Het is een prachtige draadkubus kooi met loft, waar je je cavia luxe in kunt huisvesten. De kooi is gemaakt van sterk materiaal, waardoor je lieve huisdier altijd een veilig verblijf heeft.

Het coroplast hok zorgt voor een plastic, waterdichte basis die de bak vormt. Met een trap van rib tapijt is deze helling een gemak voor ieder dier. Voor de veiligheid van je huisdier bieden ze alleen de rasters met 9×9 vakjes aan.

Doormiddel van connectoren kunnen de rasters aan elkaar verbonden worden. Je hoeft dus niet meer met schroeven aan de slag, wat extra makkelijk is. Vergeet de kabelbinders niet. Deze zorgen er voor dat de hekjes netjes aan elkaar verbonden blijven

Beste caviakooi onder de €130,-:

3. Ferplast Caviakooi Krolik 160

Ferplast Cavia- / Konijnenkooi Krolik 160

Als je opzoek bent naar de beste caviakooi, dan is Ferplast een merk die je niet over het hoofd mag zien. Dit merkt heeft veel hoogwaardige caviakooien in verschillende groottes en prijsklasse op de markt gebracht. Alle cavaiakooien die we hieronder nog gaan bespreken zijn ook van dit merk.

De Ferplast Krolik is een stevig, duurzaam en ruim verblijf voor je knaagdier. Je kunt hier zowel konijnen als cavia’s of voor meerdere cavia’s in huisvesten. De kooi is gemakkelijk in elkaar te zetten en is gemakkelijk schoon te maken dankzij de stevige kunststof onderbak.

De kooi bestaat uit een verblijf van ca. 120cm en een losse uitbreiding van ca. 40cm. Deze kunnen eenvoudig aan elkaar bevestigd worden door middel van het “Krolik systeem” en zo ontstaat er een verblijf van 160cm. De kooi heeft een ruime opening aan de voorzijde van de kooi. De draadkooi kan gemakkelijk losgekoppeld worden van de onderbak zodat de knaagdierenkooi gemakkelijk schoon te maken is.

De kooi wordt geleverd inclusief kunststof huisje, voerbak, waterfles en hooiruif, waardoor je direct klaar bent om je lieve huisdier in zijn huisje te plaatsen.

De afmeting van deze kooi is 162x60x50 cm

Beste caviakooi onder de €110,-:

4. Ferplast caviakooi arena 

caviakooi kopen

Als je opzoek bent naar een mooie caviakooi die prachtig in je interieur zal staan, dan is dit misschien wel de beste caviakooi voor jou! Ferplast Caviakooi Arena 80 is een mooi caviahok van goede kwaliteit speciaal voor jouw cavia. De kooi is gemaakt van hout wat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Dit hok is verkrijgbaar in verschillende groottes, namelijk de Arena 100 en de Arena 120 welke ook ideaal is voor konijnen.

Deze caviakooi beschikt over een hooiruif, een plastic eetbakje, drinkflesje, schuilhuisje met een ladder voor naar boven. Zo heb je alles meteen compleet en kan jouw cavia direct overhuizen.

Het hok staat zeer stabiel en is eenvoudig schoon te maken doordat je de bovenkant van de plastic onderkant kunt afhalen. Deze kooi wordt in doos geleverd en is een bouwpakket. Alle benodigde onderdelen en een beschrijving zijn toegevoegd en de kooi is gemakkelijk in elkaar te zetten.

De afmeting van deze kooi is: 82 x 52 x 45,5cm

Beste caviakooi onder de €60,-:

5. Ferplast Knaagdierenkooi 120

De Rabbit 120 van Ferplast is een knaagdierenkooi incl. basisuitrusting voor cavia’s of dwergkonijnen. Bij deze ruime kooi ontvang je een hooiruif die aan de buitenkant bevestigd wordt, zodat deze geen extra ruimte inneemt.

Deze knaagdierenkooi kan aan de voorkant geopend worden. Verder is de kooi gemaakt van niet-giftig plastic en zijn alle sluitingen van de kooi geheel veilig. De verf op de tralies is ook op waterbasis en dus niet schadelijk voor de dieren. 

De kooi is onderhoudsarm en gemakkelijk te reinigen. Bij de kooi wordt een hooiruif, voerbakje, drinkfles en huisje van kunststof meegeleverd, zodat je caviakooi meteen compleet en klaar voor gebruik is.

De afmeting van deze kooi is: 118×58,5×51,5 cm.

Beste caviakooi onder de €50,-:

6. Ferplast Knaagdierkooi 100

beste caviakooi

Als je opzoek bent naar de beste caviakooi onder de 50 euor, dan is de knaagdierkooi 100 een geweldige optie. Het is een fijne kooi voor jouw cavia om veilig en comfortabel in te leven. Deze basic kooi is geschikt voor cavia’s en dwergkonijnen. De gehele voorzijde van de kooi kan geopend worden, zodat er heel gemakkelijk toegang tot de kooi is. De onderzijde van de kooi is gemaakt van kunststof en is hierdoor zeer gemakkelijk te reinigen.

De bovenkant van de kooi is gemaakt van metalen tralies en deze is afneembaar. Hierdoor kun je de kooi ook snel schoonmaken en makkelijk bij je cavia.

Let wel op, de Rabbit 100 Basic wordt zonder accessoires geleverd. Zo kan je helemaal zelf kiezen hoe je het hok wilt gaan inrichten. Ferplast heeft hiervoor eventueel de benodigde accessoires in het assortiment.

De afmeting van de kooi is: 95x57x46cm.

Beste caviakooi onder de €40,-:

7. Ferplast Rabbit 100 Basic 

Ferplast Rabbit 100 Basic

Als je opzoek bent naar de goedkoopste caviakooi, maar nog wel van goede kwaliteit, dan is dit waarschijnlijk de beste caviakooi voor jou. De Ferplast Rabbit 100 Basic kost minder dan 40 euro en is geschikt voor kleine konijn en cavia’s. 

De bovenkant van de kooi is gemaakt van metalen tralies. De onderkant is gemaakt van kunststof zodat de bodembedekking niet snel uit de kooi kan vallen. De bovenkant is afneembaar zodat je het hok makkelijk en snel kunt schoonmaken.

De Rabbit 100 Basic wordt zonder accessoires geleverd, dus houdt er rekening mee dat je deze nog los bij moet kopen. Het merk Ferplast heeft alle accessoires die je nodig hebt, maar je kunt ze ook ergens anders kopen.

De afmeting van deze kooi is: 95x57x46cm.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste caviakooi

Wanneer je opzoek bent naar de beste caviakooi zijn er een aantal belangrijke factoren om goed op te letten. Hieronder hebben we een kort lijstje gemaakt met de dingen om naar te kijken bij het maken van een beslissing.

– Grootte

De belangrijkste factor om te overwegen is absoluut de kooigrootte. Je wilt natuurlijk dat je lieve huisdier genoeg ruimte heeft om te rennen, spelen en relaxen.

Als een van de grootste wezens in de knaagdierenfamilie, zou je aannemen dat hun kooien aanzienlijk groter zouden zijn dan hun miniatuurverwanten, hamsters, gerbils, muizen en ratten. Maar als je een dierenwinkel binnenloopt, krijgen mensen vaak een kooi te koop die in vergelijking slechts marginaal groter is voor hun cavia’s.

Sommige kooien zijn ook lang om de leefruimte te vergroten en de verticale ruimte te benutten. Dat lijkt geweldig die extra hoogte, maar in feite heb je er niets aan. Cavia’s klimmen namelijk niet zoals hun knaagdieren familieleden. Voor cavia’s is het daarom belangrijker om een breed vloeroppervlak te hebben. Een caviakooi met meerdere verdiepingen is wel gunstig, als er brede trapjes bij zitten en als elke verdieping plek heeft om te lopen.

Als je de plek en het budget hebt, ga dan voor een zo groot mogelijke kooi. Als je dit niet hebt dan is een wat kleinere kooi ook prima, mits je je cavia elke dag voor langere tijd uit de kooi haalt om ze wat speeltijd te geven.

In het geval dat je caviakooi niet zo groot is, dan raden we je ook aan om een ren te kopen, welke je bijvoorbeeld in de tuin kan zetten of tijdelijk ergens in huis, zodat je cavia een groter oppervlak heeft om te rennen en spelen. Dit word sowieso aangeraden, ook als je wel een grotere kooi hebt, om je cavia wat afwisseling te geven.

Shop hier voor een caviaren

– Stevige vloer

Een andere belangrijke factor om naar te kijken is de vloer van de kooi. De kooibodem moet stevig zijn en niet van draad. De kleine pootjes van cavia’s kunnen verstrikt raken in draad, waardoor ze gewond kunnen raken. Het moet dus een rechte bodem zijn, waar je bovendien nog bodembedekking overheen strooit om het nog aangenamer voor je cavia te maken.

De beste caviakooi bodems zijn gemaakt van kunststof. Hier blijft bodembedekking goed op liggen, waardoor het niet zo makkelijk kuit de kooi springt. Ook is kunststof gemakkelijk schoon te houden.

– Draadstaven

De zijkanten van de kooi moeten bij voorkeur draadstaven hebben om luchtcirculatie mogelijk te maken. Houd er rekening mee dat de staven dicht bij elkaar moeten worden geplaatst, zodat je cavia zich er niet doorheen kan wiebelen.

Zoals je ziet hebben alle opties in onze lijst draadstaven, behalve nummer 1. Dit is een houten kooi met glazen zijkanten. Omdat de bovenkant van deze kooi beschikt over draad, is er nog steeds genoeg ventilatie en is dit dus ook een geweldige keuze.

Eén niveau of een gemakkelijk toegankelijk tweede niveau

Je moet je concentreren op het creëren van voldoende horizontale ruimte in plaats van verticale ruimte, aangezien cavia’s superkorte poten hebben waardoor ze niet gemakkelijk kunnen springen of klimmen. De kooi die je kiest moet dus allemaal op 1 niveau zijn of een tweede en eventueel derde niveau, die gemakkelijk te bereiken is met een lage helling, zodat je cavia veilig kan klimmen.

Open dak of dicht dak

Caviakooien met open dak hebben geen dak. Kooien met open bovenkant zijn geweldig voor interactie met je cavia, en ze zijn veilig omdat cavia’s niet hoog genoeg kunnen springen of klimmen om eruit te komen.

Voor huishoudens met kleine kinderen of andere huisdieren zijn kooien met gesloten bovenkant echter het beste omdat ze je huisdieren veilig uit de buurt van kinderen en andere dieren houden.

cavia nagels knippen

Veelgestelde vragen over caviakooien

Hopelijk heb je bij deze de beste caviakooi voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Waar moet ik de caviakooi plaatsen?

Je kunt een caviakooi op verschillende plekken neerzetten, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Cavia’s houden ervan om met hun menselijke familieleden om te gaan en vinden het leuk om in de buurt van ze te zijn. En als ze zich op een plek bevinden waar ze gemakkelijk te zien en te horen zijn, hebben ze de neiging om meer aandacht te krijgen.

De woonkamer of keuken werkt goed voor de locatie van de kooi, maar aangezien ze af en toe rust nodig hebben, moet je ervoor zorgen dat je huisdieren een plek hebben om zich terug te trekken in het leefgebied wanneer ze een pauze willen nemen.

Cavia’s verwelkomen een bepaalde hoeveelheid activiteit, maar ze mogen niet in een gebied zijn waar constant of regelmatig hard geluid is. Met hun zeer gevoelige gehoor is het het beste om hun kooien niet naast televisies of geluidssystemen te plaatsen.

– In wat voor temperatuur zou de caviakooi moeten staan?

Cavia’s kunnen niet zweten – waardoor ze bijzonder vatbaar zijn voor een zonnesteek – dus het is van cruciaal belang om ze op een plek te plaatsen uit de buurt van sterke warmtebronnen zoals directe zon, verwarmingsroosters, open haarden en houtkachels. Idealiter zou de omgevingstemperatuur ongeveer 18-24 graden Celsius moeten zijn. Omgekeerd geldt hetzelfde, plaats het leefgebied van je cavia’s niet in een onverwarmde kamer of op een locatie die kil of winderig is. Zorg er ook voor dat je de kooi in een tochtvrije ruimte plaatst.

– Is het ook belangrijk om na te denken over de vochtigheid?

Ja zeker. Een andere belangrijke factor om over na te denken is vochtigheid, omdat vocht de groei van schimmels bevordert. Onder deze omstandigheden kan hun strooisel of hooi beschimmelen, waardoor je lieve cavia’s ziek worden. Als je huis of de plek waar je je caviakooi neerzet, om de een of andere reden heel vochtig is, wordt het aangeraden om een luchtontvochtiger te kopen. Bekijk hier een lijst met de beste luchtontvochtigers.

– Wat moet er in de kooi van je cavia?

Het inrichten van de kooi van je cavia is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hij er comfortabel kan leven. Veel kooien worden al geleverd met de belangrijkste accessoires die nodig zijn  in een kooi, maar de goedkoper kooien komen vaak zonder inboedel.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je cavia toegang heeft tot al het voedsel en water dat hij nodig heeft. Waterflessen zijn de beste bron voor water omdat ze besmetting voorkomen. Voedselschalen moeten zwaar zijn, zodat ze niet gemakkelijk kunnen worden omgegooid. Ook moeten deze regelmatig verschoond worden, omdat cavia’s deze nog wel eens kunnen bevuilen.

Verder moet de kooi worden bekleed met bodembedekking van bijvoorbeeld papierpellets of papiervezels. Dit absorbeert urine, controleert geur en is goed voor het graven. Bekijk hier verschillende soorten bodembedekking voor cavia’s.

Zorg er daarnaast voor dat je cavia een klein huisje heeft waar hij of zij zich kan terug trekken en lekker kan slapen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat er wat kauwspeeltjes aanwezig zijn in de kooi. Dit zorgt voor mentale stimulatie en is goed om de tanden van je huisdier gezond te houden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart