beste aquarium

Beste aquarium o.b.v. reviews: Top 8!

Ben je opzoek naar het beste aquarium? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Er is iets aan een prachtig onderhouden aquarium dat de geest en ziel kalmeert. Weelderige waterplanten, natuurlijke decorelementen en kleurrijke vissen komen samen om iets geweldigs te creëren dat iedereen kan waarderen en waar elke aquarium hobbyist trots op kan zijn. Het houden van een aquarium thuis brengt zijn uitdagingen met zich mee, maar de schoonheid van een gezond en bloeiend aquarium is een beloning op zich.

Investeren in het beste aquarium is niet alleen gunstig voor je visjes, maar ook voor jou.  Naast het bieden van een gezonde omgeving voor je vissen, zal het beste aquarium ook gemakkelijk schoon te maken zijn en mooi staan binnen je interieur.

Bij het kiezen van het beste aquarium zijn er een aantal dingen om in gedachte te houden. Ten eerste, wat voor soort vis/vissen ga je kopen? Ten tweede, hoeveel wil je er hebben? En ten derde, wat wil je nog meer in het aquarium houden? Verderop in dit artikel komen we hier verder op in.

Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar het beste aquarium en daar is een top 8 uitgekomen. Lees gauw verder om het beste aquarium voor jou te ontdekken!

8x de beste aquariums

We zijn opzoek gegaan naar de beste aquarium en daar is een top 8 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 8 hebben we gekeken naar kwaliteit, veiligheid, prijzen en klanten beoordelingen.

We hebben bij elk aquarium de verschillende maten en verschillende prijzen benoemd. Houdt er echter wel rekening mee dat deze prijzen kunnen wijzigen over tijd, en daardoor wat kunnen afwijken.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de beoordelingen en kies op basis daarvan het beste aquarium voor jou uit!

1. Juwel Aquarium Lido 200 Led

Als je opzoek bent naar een kubusvormige aquarium, dan is dit misschien wel het beste aquarium voor jou. Het aquarium is uitgevoerd in donker hout met stijlvolle accenten. Dit kwaliteit aquarium is geproduceerd in Duitsland van hoogwaardige materialen, waardoor een maximale kwaliteit en lange levensduur gegarandeerd wordt.

Juwel Aquarium Lido 200 LED is uitgevoerd met een sterk Bioflow M filtersystem. Dit binnenfilter bevindt zich in het aquarium waardoor het water in het aquarium blijft, wat lekkages kan voorkomen. Het Bioflow M filtersystem heeft 5 verschillende soorten filtermedium en een geruisloze krachtige Ecoflow 600 circulatiepomp.

De temperatuur in dit hoogwaardige aquarium wordt geregeld door een regelbare verwarming van 200 Watt, die optimaal geinstalleerd is in de waterdoorstroming van het Bioflow M filtersystem. Door het gebruik van hoogwaardige zilvercontacten en slagvast Borosilicaatglas voldoet hij aan grote verwachtingen. Natuurlijk is deze verwarmer ook TUV/GS gecertificeerd.

Een ander voordeel van dit aquarium is de prachtige LED verlichting. Door de moderne belichtingstechnologie heb je een uitstekende plantengroei. De lengte van de LED verlichting is afgestemd op de grootte van het Juwel aquarium. Hierdoor is er een gelijkmatige verdeling van het licht. De verwisselbare 14 Watt LED buizen DAY en NATURE zorgen voor een optimaal lichtspectrum en tegelijkertijd besparen ze 50% energie in vergelijking met klassieke T5 TL buizen.

Wanneer je het aquarium schoonmaakt kan de verlichting ook gewoon aan blijven, zodat je meer zicht hebt. De lichtbalk is op een speciale manier gelast waardoor hij 100% waterdicht is. Ook deze vervuld de Europese Veiligheidsnorm en is TUV/GS gecertificeerd.

Prijzen en afmetingen:
 • 120L – 61 x 41 x 58 cm – €245,70
 • 200L – 71x51x65 cm – €378,-

2. Juwel Rio 125 LED Aquarium

Juwel Rio 125 LED Aquarium

Als je opzoek bent naar het beste aquarium, dan is de Juwel Rio ook een geweldige keuze. Dit aquarium is in veel verschillende maten te bestellen. Het is een rechthoekig aquarium dat elegant en tijdloos is. Net zoals alle andere aquaria van het merk Juwel wordt dit aquarium geproduceerd in Duitsland van hoogwaardige materialen. Hierdoor ben je verzekerd van een hele hoge kwaliteit en een extra lange levensduur.

Ook dit aquarium is uitgevoerd met een sterk Bioflow XL filtersystem. Dit binnenfilter bevindt zich in het aquarium waardoor het water in het aquarium blijft, wat lekkages kan voorkomen. Het Bioflow XL filtersystem heeft 5 verschillende soorten filtermedium en een geruisloze krachtige Ecoflow 1000 circulatiepomp.

De temperatuur in Rio 450 wordt geregeld door een regelbare verwarming van 300 Watt, die optimaal geinstalleerd is in de waterdoorstroming van het Bioflow XL filtersystem. Door het gebruik van hoogwaardige zilvercontacten en slagvast Borosilicaatglas is dit aquarium extra sterk en veilig. Uiteraard is de verwarmer ook TUV/GS gecertificeerd. Door de moderne LED belichtingstechnologie heb je een optimale plantengroei. De lengte van de LED verlichting is afgestemd op de grootte van het Juwel aquarium. Hierdoor is er een gelijkmatige verdeling van het licht.

De verwisselbare 31 Watt LED buizen DAY en NATURE zorgen voor een optimaal lichtspectrum en tegelijkertijd besparen ze 50% energie in vergelijking met klassieke T5 TL buizen.

De lichtbalk is op een speciale manier gelast waardoor hij 100% waterdicht is. Ook kun je de verlichting aanlaten tijdens het schoonmaken, zodat je geen plekje over het hoofd ziet.

Bij dit aquarium is een losse kast verkrijgbaar in verschillende kleur. Deze kast is makkelijk op te bouwen en biedt voldoende ruimte voor jouw benodigdheden. Voor de duidelijkheid, dit aquarium wordt dus geleverd zonder kast. Je kunt wel apart een kast bijbestellen, deze vindt je hier.

Prijzen en afmetingen:
 • 125L – 81 x 36 x 50 cm – €222,95
 • 180L – 101 x 41 x 50 cm – €262,45
 • 240L – 121 x 41 x 50 cm – €440,48
 • 350L – 121 x 51 x 66 cm – €472,45
 • 450L – 151 x 51 x 66 cm – €653,95

3. Juwel Primo 110 Aquarium 

De laatste topper van Juwel die niet aan deze lijst mag ontbreken is de Juwel Primo. Dit is een prachtige aquarium voor in huis. Net zoals alle andere aquaria van Juwel bevat dit model een sterke Bioflow Super filter aan de binnenkant. De temperatuur wordt geregeld met behulp van een verwarming van 100 Watt. Deze is optimaal geïnstalleerd in de waterdoorstroming van de Bioflow Super filter. Door het gebruik van hoogwaardige zilvercontacten en slagvast Borosilicaatglas voldoet dit aquarium aan grote verwachtingen. Deze verwarmer is TUV/GS gecertificeerd.

Dit hoogwaardige aquarium is uitgevoerd met een onderframe waardoor het makkelijk en zonder onderlegmat op verschillende opervlakken te plaatsen is. De Primo is uitgerust met de NovoLux 80 LED lamp met 10.5 Watt verlichting. De lengte van de LED verlichting is afgestemd op de grootte van het aquarium, waardoor het gelijkmatig verdeeld is. De lichtbalk is ook op een speciale manier gelast waardoor hij 100% waterdicht is. Ook deze voldoet aan de Europese Veiligheidsnorm en is TUV/GS gecertificeerd.

Het aquarium is gemakkelijk toegankelijk doordat de lichtkap opengeklapt kan worden. Door een geintegreerde klep kun je de vissen makkelijk voeren of een voederautomaat plaatsen. Ook bij dit aquarium kun je een kast bijbetellen, zoals we hiervoor besproken hebben.

Prijzen en afmetingen:
 • 110L – 81 x 36 x 45 cm – €139,95
 • 70L – 61 x 31 x 44 cm – €99,45
 • 60L – 61 x 31 x 37 cm – €84,95

4. Ciano Aquarium

Als je opzoek bent naar het beste aquarium onder de 100 euro, dan is dit model van Ciano een geweldige optie. De aquaria van het merk Ciano staan voor hoge kwaliteit en de laatste technologische innovaties. Ciano heeft een lange geschiedenis in het produceren en leveren van aquaria. Ciano aquariums zijn zo ontwikkeld dat het gebruik en onderhoud zeer makkelijk is, hierdoor is Ciano een zeer gewild merk onder aquariahouders.

Ciano LED 60 is een aquarium met een strak design, een ingebouwde filter en krachtige LED verlichting daarnaast is het aquariujm uitgerust met een verwarming van 50 Watt. Het aquarium heeft een inhoud van 58 liter en heeft een kunststof lichtkap. 

Prijzen en afmetingen:
 • 58L – 60 x 30 x 34 cm – €95,-

5. SuperFish Aquarium Start 70 Tropical 

SuperFish Aquarium Start 70 Tropical

Als je opzoek bent naar een beginnersaquarium voor tropische vissen, dan is dit misschien wel het beste aquarium voor jou. Beginnen aan je aquariumhobby is best intimiderend, met de Start 70 Tropical Kit van Superfish word je een handje geholpen. Dit is een compleet 70 liter aquarium met ledverlichting en binnenfilter, ideaal voor beginners. Dit aquarium is ideaal voor het houden van tropische vissen, dankzij de bijgevoegde Eco Heater.

De set wordt onder andere geleverd inclusief Aqua-Flow 200 filter, een noodzakelijk apparaatje dat zorgt voor stroming in het water en je water schoon houdt. Daarnaast heeft het aquarium ingebouwde ledverlichting om je vissen te voorzien van een dagelijkse dosis zonlicht.

De set bevat alles wat je nodig hebt in het begin, zoals een schepnetje, voer voor tropische vissen en levende bacteriën voor het opstarten van de filter.

Prijzen en afmetingen:
 • 70L – 58 x 30 x 45 cm – €108,49
 • 30L – 36 x 23 x 39 cm – €69,50 -> Bekijk hier
 • 20L – 36 x 23 x 32.1 cm – €53,50 -> Bekijk hier

Beste aquarium – Klein:

6. SuperFish QubiQ

SuperFish QubiQ

Heb je weinig tot geen ervaring in het houden van vissen? Dan is de QubiQ Pro misschien wel het beste aquarium voor jou. Dit aquarium is ontworpen voor gebruiksgemak en is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een mooi aquarium, maar weinig tijd willen besteden aan het onderhoud.

Het moderne filtersysteem houdt het aquariumwater schoon, is eenvoudig in gebruik en zorgt dat het water minder vaak ververst hoeft te worden. Het aquarium is ook veilig voor tropische vissen en garnalen. Een uniek rooster voorkomt dat de garnalen in het filter kunnen komen. Het aquarium beschikt over een vernieuwde biologische filter (bio-flow 50) en een tweekleurige verlichting – wit en blauw – dimbaar in 3 stappen.

Het deel van het licht dat planten gebruiken voor fotosynthese, wordt PAR genoemd. Hoe hoger de PAR, hoe beter de plant groeit. Alle nieuwe Home- en QubiQ (Pro) aquaria zijn voorzien van een vernieuwde verlichtingsunits met een zeer hoge lichtopbrengst. Daarmee zij de aquaria ook geschikt voor het plaatsen van planten met hoge lichtbehoefte.

Dankzij het slimme kabelgeleidersysteem aan de achterzijde, kun je de kabels gemakkelijk wegwerken.

Prijzen en afmetingen:
 • 30L – 32 x 32 x 32 cm – €65,99

7. Nobleza aquarium

Een ander geweldig budget aquarium is dit model van Nobleza. Ook dit aquarium is een geweldig opstappunt voor mensen die graag vissen willen houden, maar er (nog) niet zoveel vanaf weten. Door de inhoud van 7 liter is het ook leuk voor kinderen als eerste eigen aquarium.

Het aquarium wordt geleverd met een filter, die het aquarium schoon houdt en zorgt voor stroming. De LED verlichting zorgt voor de dagelijkse dosis licht in het aquarium en de afgeronde hoeken zorgen voor een nog mooier effect.

Handig om te weten: Dit aquarium wordt niet geleverd met decoratie of een verwarmingselement.

Prijzen en afmetingen:
 • 7L – 23 x 16 x 27.5 cm – €43,47

8. Ciano Aquarium Nexus Betta 

Ciano Aquarium Nexus Betta 

Ben je opzoek naar een klein aquarium? Dan is dit het beste aquarium wat we hebben kunnen vinden. Zoals je al ziet heeft dit aquarium een prachtig en luxueus design. 

De Nexus 5C is een klein glazen aquarium met een gedurfd en aantrekkelijk design: een diamantvorm. Dit maakt het een exclusief en speels aquarium. Het wordt geleverd met een deksel met scharnieren en is uitgerust me een aansluiting voor ledsysteem CLN5 RGG ‘touch’ en een steun voor het CF20 filter van Ciano. Dit aquarium is in het wit en in het zwart te bestellen, waardoor hij altijd mooi in je interieur past.

Belangrijk om te weten: Wordt geleverd zonder filters en verlichting.

Prijzen en afmetingen:
 • 5,5L – 27 x 31 x 26 cm – €39,95

Waarop te letten bij het kiezen van het beste aquarium

Tijdens je zoektocht naar het beste aquarium zijn er een aantal belangrijke factoren om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste dingen om naar te kijken:

– Aantal vissen

Wanneer je op zoek bent naar het beste aquarium voor jou, is het eerste waar je aan moet denken hoeveel vissen je graag wilt (of al hebt). Wil je een enkele kleine vis? Wil je een gelukkige kleine gemeenschap van vier of vijf vissen? Of ga je helemaal los met 20+ vissen voor je nieuwe aquarium. Als algemene richtlijn kun je het volgende aanhouden: Je kunt 1 cm vissen voor elke 2 (of meer) liter water houden. Dus als je een vis hebt van 20 cm heeft deze minimaal 40 liter nodig.

– Grootte en vorm

De grootte is misschien wel het allerbelangrijkste om naar te kijken bij het uitkiezen van het beste aquarium voor jou. De grootte is natuurlijk vooral afhankelijk van het aantal vissen dat je erin wilt huisvesten. Een handige maatstaf voor hoeveel liter je nodig hebt is door te denken aan een goudvis. Reken voor elke goudvis minimaal 50 liter water. Als je 3 goudvissen wilt nemen, ga dan voor een aquarium die minimaal 150 liter is.

Houd ook rekening met de ruimte waar je hem wilt plaatsen. Je hebt toegang tot het aquarium nodig, zowel voor als achter. Natuurlijk wil je hem ergens neerzetten waar jij er ook van kunt genieten. Als ruimte echter een probleem is, kijk dan eens naar onze beste kleine aquarium optie, maar zorgt er dan voor dat je het bij één vis of een aantal kleintjes houdt. Zorg dat je vissen altijd genoeg plek hebben om vrij te kunnen zwemmen.

De mantra bij het huisvesten van vissen is ‘hoe groter hoe beter’. Vissen vinden het natuurlijk ook fijn als ze wat extra plek hebben om lekker rond te zwemmen. Je moet op zijn minst niets minder krijgen dan de minimale capaciteit. Maar als je de ruimte hebt en het je kunt veroorloven, overweeg dan een groter aquarium.

Naast de grootte is ook de vorm belangrijk. Een rechthoekige tank is ideaal omdat het de hoeveelheid oppervlakte voor zuurstofuitwisseling maximaliseert. Dit is ook het meest populaire type aquarium. Vierkante of vreemd gevormde aquaria ontbreken vaak in dit opzicht. Nogmaals, het valt terug op de gezondheid van je vissen en het onderhoud. Houd er echter rekening mee dat een grotere tank betekent dat al het andere meer gaat kosten.

– Materiaal

De twee primaire materialen die je in aquariums zult zien, zijn glas en acryl. De voordelen van de eerste zijn dat het bestand is tegen krassen en over het algemeen goedkoper is. De laatste is lichter en komt in verschillende vormen. Deze aquariums kunnen echter gemakkelijk krassen en zullen je meer kosten. Dat maakt glas voor de meeste de betere keuze, omdat het zijn hele leven lang helder blijft.

Aan de andere kant is glas zwaar, wat een rol zal spelen in ons volgende punt. Het kan ook afbrokkelen of barsten als je niet voorzichtig bent. Dat is een probleem omdat de schade een zwak punt wordt. Als dit gebeurt, moet u de tank vervangen. Anders zal het uiteindelijk lekken of breken.

– Gewicht

Gewicht komt op de voorgrond bij het overwegen waar je je aquarium moet plaatsen. Er is zijn gewicht plus dat van het substraat, de verwarming, het filter en vooral het water. Dat aquarium van 34 liter kan ongeveer 34 kg zijn. Hij kan de weegschaal gemakkelijk laten kantelen tot 50 kg als je hem hebt gevuld met de andere spullen. Dat is een kritische overweging als het gaat om de locatie.

– Aquariumsoort

Er zijn veel verschillende soorten aquariums voor verschillende soorten vissen. Zo heb je een zoetwateraquarium / tropisch aquarium, welke verwarmd is. Hierin kun je vele kleurrijke, exotische vissen huisvesten. Dan heb je koudwateraquariums. Zoals de naam je al doet vermoeden, worden hier koudwatervissen in gehouden die geen verwarmd water nodig hebben. Tot slot heb je zeewateraquariums. Hierin kun je exotische zoutwatervissen huisvesten die speciale verzorging nodig hebben. Denk na over wat voor soort vissen je wilt gaan kopen, om het beste aquarium te vinden. Een aantal aquariums in onze lijst zijn voorzien van een verwarming en dus geschikt voor exotische zoetwatervissen.

– Wat is inbegrepen

Als je een probleemloze en eenvoudig te implementeren aquarium wilt, dan is een starterskit zoals nummer 5 in de ‘Beste aquarium top 8’ een goede keuze. Deze wordt geleverd met een waterfilter, verlichting, verwarming, thermometer, voer, een schepnetje en meer. Het enige dat ontbreekt is tankdecoratie. Dit is ideaal voor beginners omdat de set zowat alles bevat wat je nodig hebt.

Andere opties in onze lijst zijn wat eenvoudiger. Ze hebben de benodigdheden – zoals een waterfilter – om je op weg te helpen, maar de rest moet je nog zelfs aanschaffen en uitkiezen. Let op, want we hebben ook een optie die zonder verlichting en filter komt, namelijk nummer 8 in de ‘Beste aquarium top 8’.

– Prijzen

De prijs kan ook een belangrijke factor voor je zijn. De prijs is meestal vooral afhankelijk van de grootte van het aquarium, maar ook van de gebruikte materialen en de kwaliteit van de filter, verwarming etc. Over het algemeen geldt hoe groter het aquarium is, hoe prijziger deze wordt. Niet alleen de aquarium zelf, maar natuurlijk ook de andere dingen waar kosten aan verbonden zijn, zoals de decoratie etc. Denk van te voren na over je budget om te achterhalen wat het beste aquarium voor jou is. In onze lijst hebben we aquariums in verschillende maten, vormen en prijsklasse opgenomen.

– Klanten beoordelingen

Als je opzoek bent naar het beste aquarium, is het ook zeer waardevol om naar de klanten beoordelingen te kijken. Door de beoordelingen te lezen van klanten die het aquarium al hebben gekocht en in gebruik hebben, kun je snel achter de kwaliteit komen. Klanten zijn vaak goud eerlijk in hun reviews en zullen je precies vertellen of ze wel en niet tevreden zijn. Ook benoemen ze vaak de eventuele voor- en nadelen. Het is dus altijd slim om wat tijd te besteden aan het lezen van deze reviews.

In ons onderzoek naar het beste aquarium hebben we ook gekeken naar de klanten beoordelingen. We hebben enkel aquariums in onze lijst opgenomen met een hoge beoordeling. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je niet snel een miskoop doet. Ga alsnog wel goed na wat het beste aquarium voor jou is, door de andere punten in deze lijst goed door te nemen.

beste aquarium

Aquarium benodigdheden

Met het aanschaffen van het beste aquarium ben je er nog niet. Er zijn meer dingen nodig. We bespreken hier alles wat je nodig hebt om je aquarium helemaal klaar te maken voor je nieuwe vissenvrienden.

1. Een zuiveringsmiddel voor het water

Het is niet zo simpel als gewoon wat water in je aquarium gooien en dan je vissen erbij doen. Het eerste waar je voor moet zorgen, ver voordat je de vissen aan je aquarium toevoegt, is de perfecte waterconditie voor vissen. Dit doe je door een zuiveringsmiddel voor water aan te schaffen. Het hebben van de juiste bacteriën in het aquariumwater is zeer belangrijk. Leidingwater kan minimale hoeveelheden Chloor bevatten en is gezuiverd voor de consumptie van mensen. Een waterbehandelingsmiddel, zoals Tetra Safestart (koop hier) stimuleert de productie van goede bacteriën in het leidingwater. Lees goed de gebruiksaanwijzing voor het juiste gebruik en goede hoeveelheid.

Een ander geweldig product die je in combinatie met Tetra Safestart kunt gebruiken voor het creëeren van de optimale leefomgeving voor je vissen is een waterverbeteraar zoals Aquasafe (koop hier). Beide dien je toe te voegen ongeveer 2 weken voordat je je vissen aan het aquarium toevoegt. Ook moet op dit moment de filter en (eventueel) de verwarming al aanstaan. De filter zorgt ervoor dat de bacteriën goed worden verspreid door het water.

2. Filter

Naast het zorgen voor de essentiële waterconditie, voorziet een filter, je water van drie belangrijke soorten filtratie: mechanisch, chemisch en biologisch. Elk type filtratie biedt belangrijke voordelen.

Mechanische filtratie vindt plaats wanneer het water door een filterpad van een aquarium stroomt dat is ontworpen om vuil op te vangen. Chemische filtratie vindt plaats als het water door actieve kool stroomt, waardoor gifstoffen worden verwijderd. Biologische filtratie vindt plaats wanneer het water in contact komt met een medium dat wordt gekoloniseerd door gezonde, nitrificerende bacteriën; het breekt ammoniak af en maakt het aquariumwater veilig voor je zoetwatervissen.

Een filter zit meestal bij het aquarium inbegrepen. De filter wordt gebruikt om het aquarium schoon te houden, wanneer je geen filter gebruikt zul je het water elke week moeten verversen om het water schoon te houden.

Mocht je een aquarium hebben of uitkiezen zonder filter, shop hier dan voor aquarium filters.

3. Luchtpomp

Waterstroom is belangrijk omdat het de gasuitwisseling tussen de lucht en het water bevordert. Door een luchtpomp te gebruiken, blijft het water zuurstofrijk, waardoor het voor je vissen gemakkelijker wordt om te ademen. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat het water gelijkmatig wordt verwarmd in plaats van alleen maar delen stilstaand warm water rond het verwarmingselement. Er zijn veel verschillende soorten en maten luchtpompen die voor aquaria kunnen worden gebruikt. De grootte van de luchtpomp is afhankelijk van de grootte van het gebruikte aquarium.

Shop hier voor luchtpompen

4. Verwarmer

De temperatuur van het water is erg belangrijk.Als je van plan bent tropische vissen te houden, hebben ze water nodig dat constant warm is. Specifieke temperatuurvereisten variëren afhankelijk van de soort, maar het algemene bereik voor tropische vissen ligt tussen 24 en 25 graden celcius. Houd je zoetwater aquarium altijd op de ideale temperatuur met behulp van een verwarmer. Er zijn veel verschillende soorten verwarmingen verkrijgbaar. De juiste maat wordt bepaald door het aantal liters water in het aquarium. Normaal gesproken zou de verwarming twee watt per liter in het aquarium moeten zijn. Bij sommige aquariums zit de verwarming inbegrepen

Shop hier voor aquarium verwarming

5. Verlichting

Er zijn tal van verlichtingsopties voor aquaria, en ze variëren enorm in grootte, prijs en uiterlijk. Zoek uit wat werkt voor jouw algehele aquarium uiterlijk en je portemonnee. Hoewel LED-lampen een grotere initiële investering zijn, hebben ze de neiging om veel langer mee te gaan dan traditionele compacte fluorescentielampen (CF). LED-lampen wekken ook bijna geen warmte op en gebruiken een minimale hoeveelheid energie. Bij veel aquariums is dit al inbegrepen.

Shop hier voor aquarium verlichting

6. Bodembedekking

Je aquarium heeft natuurlijk ook een bodembedekking nodig. Denk hierbij aan steentjes, grind of speciaal zand. Verschillende soorten vissen kunnen baat hebben bij verschillende soorten bodembedekking. Zo zijn goudvissen bijvoorbeeld dol steentjes omdat ze het leuk vinden om daar kleine deeltjes tussen uit te pikken. Andere soorten goudvissen, zoals de sluierstaart, hebben juist weer behoefte aan een iets fijnere bodembedekking.

De meeste soorten grind zullen goed werken voor een zoetwatersysteem. Een grind is kalkhoudend (bevat calcium) wordt aanbevolen voor mariene systemen, hoewel het niet wordt aanbevolen voor zoetwatersystemen die een lage pH vereisen. Het grind moet een aantal centimeter dik.

 

7. Decoratie

Met decoratie bedoelen we alles wat je in je aquarium plaatst om het er mooi uit te laten zien, maar ook met een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld planten. Naast het uitzoeken van het aquarium en natuurlijk de vissen zelf, is decoratie het leukste onderdeel. Je kunt je aquarium precies zo decoreren zoals jij dat wil. Wat je in je aquarium plaatst als decoratie moet natuurlijk wel specifiek hiervoor bedoeld zijn. Een aquarium decoreer je voornamelijk met waterplanten en stenen, maar er zijn ook mooie aquariumornamenten waarmee je een leuk aquarium kan creëren.

Shop hier voor aquarium decoratie

8. Visaquarium-teststrips

Terwijl je wacht tot je aquarium helemaal perfect is voordat je je zoetwatervissen toevoegt, moet je het water testen op ammoniak, nitriet en nitraat. Met teststrips, zoals de Tetra TestStrips 6-in-1 (koop hier), kunt je ook de pH, hardheid en alkaliteit van het water meten. In ongeveer 60 seconden geven teststrips je een goed totaalbeeld van wat er in je zoetwateraquarium gebeurt. Deze informatie is van cruciaal belang als je een gezond systeem wilt behouden.

Op deze teststrips zijn de belangrijkste waarden om op te letten, vooral bij een nieuw aquarium, nitriet, nitraat en pH. Idealiter zou nitriet ondetecteerbaar moeten zijn, nitraat zo laag mogelijk en een neutrale pH is over het algemeen veilig. Dat gezegd hebbende, zoetwatervissen kunnen gedijen in een pH-bereik van 5,5 tot 7,5, afhankelijk van de soort.

beste aquarium

Veelgestelde vragen over aquariums

Hopelijk heb je bij deze de beste aquarium voor jou gevonden. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Hoeveel vissen mag ik in een aquarium hebben?

De vaak genoemde algemene vuistregel is 2 liter water per 1 cm vis. Dit betekent dat een vis van 10cm minimaal een aquarium van 20 liter nodig heeft. Denk eraan om de toekomstige volwassen grootte van je vissen te gebruiken bij het berekenen van het totale aantal centimeters vissen dat je kunt hebben. Als het kan, zorg dan voor nog wat extra ruimte. Vermijd de verleiding om je aquarium overvol te maken. Als je je aquarium toch overvol maakt, heb je meer werk aan onderhoud en riskeer je de gezondheid van de vissen.

– Hoe vaak moet ik het water verversen?

Het hangt af van hoeveel vissen je hebt en de kwaliteit van je filtersysteem. In licht gevulde tanks wordt het aangeraden om eenmaal per week 10 procent van het water te verversen. Afhankelijk van het aantal inwoners van je aquarium, kun je waarschijnlijk volstaan met het opzuigen van het grind eens in de twee weken. Zwaarder gevulde tanks zullen grotere (25% of meer) wekelijkse waterverversingen en grindzuigen nodig hebben.

– Hoe vaak moet ik mijn vissen voeren?

Het is het beste om je vissen twee of drie kleine voedingen per dag te geven. Geef alleen een hoeveelheid voer die de vissen in 2 minuten of minder kunnen eten. Elke vis is echter anders, dus doe altijd van te voren je onderzoek. Met ervaring zul je ook meer leren.

– Ik kan mijn vis niet vinden! Waar kan hij zijn?

Heb je de buitenkant van de tank bekeken? Sommige vissen springen er wel uit, vooral als er geen kap is of niet goed vastzit. Kijk rondom de tank, ook erachter. Een andere plek om te kijken is in het filter. Kleinere vissen kunnen gemakkelijk in de inlaatbuis van het filter komen en dat zal ze helaas doden. Om dit in de toekomst te voorkomen, kun je een sponsfilter aan de buitenkant van de aanzuigbuis plaatsen. Je zou zelfs oude panty’s kunnen gebruiken. Als je je vis nog steeds niet kunt vinden, ga dan niet het aquarium herschikken om de rest van de vis te belasten. Hij zal waarschijnlijk wel opduiken na een tijdje. De kans is groot dat hij zicht verstopt achter een attribuut of plant.

– Op welke temperatuur moet de aquariumtemperatuur worden ingesteld?

De temperatuur van het aquariumwater is afhankelijk van de betreffende vissoort. Verschillende soorten hebben verschillende temperaturen nodig. Over het algemeen zou voor tropische vissen een goed temperatuurbereik ergens tussen 22 ° C en 26 ° C liggen. Onderzoek de vissen die je wilt houden voordat je ze koopt, omdat sommige vissen andere temperatuurvereisten hebben. De zoetwater Discusvis heeft bijvoorbeeld hogere temperaturen nodig dan de meeste tropische vissen.

– Kan ik mijn aquariumverlichting 24 uur per dag aan laten staan?

Je vissen hebben net als jij wat “rusttijd” nodig. Natuurlijk kruipen ze niet onder de dekens en gaan ze slapen, maar ze hurken wel op een rustige plek en rusten ‘s nachts. Ze hebben deze periode zonder licht nodig. De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. 

– Waarom is mijn aquariumwater troebel?

Je aquariumwater kan om een aantal redenen troebel zijn, om te beginnen hangt het af van de kleur van het water. Als het groen is, heb je hoogstwaarschijnlijk een vervelende algensoort die moeilijk te verwijderen is, ik raad je aan om het aquarium uit direct zonlicht te houden, water te verversen en misschien een UV-filter te kopen.

Als het een troebel wit is, kan dit verschillende redenen hebben. Het meest waarschijnlijk is dat je deze tank onlangs hebt opgezet, wat je ziet is een bacteriebloei die snel voorbij zal gaan (van 1 dag tot een paar weken). Deze bloei- of minicyclus kan ook optreden als je een grote hoeveelheid (zeg meer dan 50%) van het water ververst of als je de filtermedia wast. Probeer een van deze dingen te vermijden. Overbezetting en overvoeding kunnen een lichte waas veroorzaken.

Het kan ook stof zijn van een nieuwe decoratie die je erin hebt gedaan, het kan zijn dat je constant water moet verversen om dit te verwijderen.

– Waarom gaan al mijn vissen dood?

Dit kan verschillende redenen hebben. Als het een nieuw aquarium is, kan het aquarium door de fase gaan waarin ammoniak in nitriet wordt omgezet, in de meeste aquariums kan en zal dit giftige niveaus bereiken en daardoor kunnen je vissen overlijden. Om dit te stoppen, moet je elke dag kleine 10-15% waterverversing uitvoeren .

Andere redenen kunnen zijn dat er recentelijk iets verontreinigds in het aquarium is geplaatst, een nieuwe steen of een andere decoratie. Ziekte bij sommige vissoorten kan vaak voorkomen; het is niet onbekend dat een hele vissoort plotseling sterft als gevolg van een storing in hun immuunsysteem.

Controleer ook je waterpeil, je zult waarschijnlijk pieken van ammoniak of nitriet in het water aantreffen. Soms kan het eenvoudiger zijn, als je vergeet waterverbeteraar te gebruiken wanneer je een waterverversing doet, heb je de kans om giftig chloor en chlooramines binnen te laten, als dit het geval is, gebruik er dan nu een paar.

– Wanneer kun je vissen toevoegen aan een nieuw aquarium?

Dit kun je niet meteen doen. Je kunt het beste zo’n 2 – 3 weken wachten voordat je de eerste vissen toevoegt aan je aquarium. Het heeft namelijk even de tijd nodig zodat alles mooi in balans raakt. Dat doe je door je bak een paar weken draaien zonder vissen tot je nieuwe aquarium stabiele waarden heeft. Dat duurt gemakkelijk 4 weken.

– Moet ik levende planten in mijn aquarium gebruiken?

Het toevoegen van levende planten aan een zoetwatertank is een geweldige manier om te decoreren en het biedt ook een aantal voordelen voor je vissen. Levende aquariumplanten helpen het zuurstofgehalte in je aquariumwater namelijk te verhogen en gaan ook overmatige algengroei tegen, omdat levende planten en algen van nature strijden om dezelfde voedingsstoffen. Hoewel het toevoegen van levende planten aan je aquarium een aantal waardevolle voordelen zal opleveren, zal het ook een beetje extra inspanning van jouw kant vereisen. Aquariumplanten hebben een bepaalde hoeveelheid verlichting nodig en als je van plan bent een beplante tank te kweken, moet je mogelijk investeren in plantmedia of kunstmest om onder je substraat te plaatsen. Mogelijk moet je ook voorzichtig zijn met het selecteren van de vissen voor je aquarium, omdat sommige soorten de neiging hebben om aan aquariumplanten te knabbelen.

– Wat moet ik doen als mijn vissen ziek worden?

Hoe schoon je je aquarium ook houdt, je kunt altijd op een of ander moment te maken krijgen met een soort ziekte. Het eerste dat je moet doen als een van je vissen ziek wordt, is om die vis in  in quarantaine te plaatsen om te voorkomen dat de ziekte zich naar je andere vissenvrienden verspreidt. Dit kun je doen door de vis in een aparte vissenkom te plaatsen. 

Nadat je de zieke vis in quarantaine hebt geplaatst, moet je hem observeren op symptomen, zodat je de ziekte kunt identificeren en vervolgens het aanbevolen behandelingsprotocol kunt volgen. Afhankelijk van de ziekte kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat je vis / vissen herstellen en je moet wachten tot ze volledig hersteld zijn om ze terug te brengen naar het hoofd aquarium. Om ziekte in de toekomst te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je alle nieuwe vissen in quarantaine plaatst voordat je ze aan je aquarium toevoegt en je best doen om de waterkwaliteit in je aquarium hoog te houden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart