beste aquarium filter

Beste aquarium filter o.b.v. reviews: Top 6!

Het schoonhouden van het water is een van de belangrijkste stappen bij het verzorgen van het aquarium en het gezond houden van je vissen. Investeren in een kwaliteitsfilter kan ervoor zorgen dat je water zonder al te veel moeite vers en schoon blijft. Om je te helpen de beste aquarium filter te kiezen, hebben we de hele markt afgezocht naar de beste filters. Hier zijn 6 toppers uitgekomen.

Het is waarschijnlijk handig om eerst wat meer over filters te weten, voordat je de beste aquarium filter eruit kunt pikken. Er zijn drie hoofdtypen filtratie in elk aquariumsysteem. En dat is biologische filtratie, chemische filtratie en mechanische filtratie. Biologisch is het vermogen om schadelijke organische stoffen zoals ammoniak, zoals nitraat, zoals nitriet af te breken, dus je wilt er zeker van zijn dat je een filter hebt met een goede reputatie voor het afbreken van schadelijke organische stoffen.

Mechanische filtratie is eenvoudigweg het verwijderen van deeltjes in het water. Ten slotte is chemische filtratie de toevoeging van chemische media zoals koolstof- of fosfaatverwijderaars, dingen die je water echt zuiveren, zodat je helderheid en zuiverheid krijgt.

Lees gauw verder om de beste aquarium filter voor jou te ontdekken!

6x de beste aquarium filters

We zijn opzoek gegaan naar de beste aquarium filter en daar is een top 6 uitgekomen. Bij deze top 6 hebben we gekeken naar kwaliteit, prijzen en klanten beoordelingen. 

We hebben rekening gehouden met verschillende budgetten door de beste aquarium filter in elke prijsklasse op te zoeken. We hebben de aquarium filters gerangschikt op prijs van hoog naar laag, zodat je in een oogopslag kunt zien welke filter bij jouw budget past. Qua prijs variëren ze enorm. Zo is de meest prijzige filter rond de €350,- en de meest goedkope rond de €20,-. De goedkopere zijn uiteraard enkel geschikt voor kleinere aquariums. In de beschrijvingen kun je vinden hoeveel liter het aquarium maximaal mag zijn.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de beoordelingen en kies op basis daarvan de beste aquarium filter voor jou uit!

1. Eheim Professioneel 4 Thermo Aquariumfilter

Eheim Professioneel 4 Thermo - Aquariumfilter

De meest prijzige en meest geavanceerde filter die we in deze lijst hebben opgenomen is de Eheim Professioneel 4 Thermo. De Eheim Professionel is een van de grootste successen in de filtertechnologie. Het buitenfilter is van een zeer hoge kwaliteit, levert zeer hoge prestaties en gaat zeer efficiënt om met energie. Deze filter is geschikt voor een zoetwateraquarium van maximaal 350 Liter.

Het filter is erg stil en heeft een groot prefilter. Het heeft een vierkante basisvorm voor een groot filteroppervlak en stabiliteit. Het filtervolume is zeer hoog in combinatie met laag energieverbruik. Ook heeft de filter een veilige langadapter en is deze simpel te verwijderen en te reinigen. Uiteraard is het apparaat duurzaam en gaat het dus zeer lang mee.

Beste aquarium filter onder de €170,-:

2. JBL CristalProfi E1502 Aquariumfilter

Een ander aquarium filter van zeer hoge kwaliteit en ook in een hoge prijsklasse is de JBL CristalProfi E1502. De JBL CristalProifi e1502 greenline is een zeer krachtig en energiezuinig buitenfilter. Met een vermogen van slechts 20 Watt is de JBL CristalProfi e1502 greenline in staat om een pompcapaciteit van 1400 liter water per uur te creëren. Dit maakt dat dit filter bij uitstek geschikt is voor aquaria van 200 tot 700 liter.

Ondanks de hoge pompcapaciteit heeft de JBL CristalProfi e1502 een rustige werking waardoor het biologische filter beter kan functioneren. Het mechanisch en biologisch filteren van vuil gebeurt allemaal in het filterhuis met een inhoud van 12 liter. Dankzij het grote filterhuis en goede biologische afbraak hoeft de JBL CristalProfi e1502 niet al te vaak worden schoon gemaakt, dit vergemakkelijkt en verhoogd het plezier van het aquariumhouden. Het gepatenteerde voorfiltersysteem heeft 100% meer oppervlakte dan het model 1501.

De filter is bovendien voorzien van een waterstop, 360° draaibare aansluiting en eenvoudig verwisselbare filtermassa’s. Verder is deze filter compleet uitgerust en klaar voor gebruik geleverd. Alle benodigdheden om meteen aan de slag te gaan zijn aanwezig.

Beste aquarium filter onder de €60,-:

3. Eden 511 Aquariumfilter Buitenfilter 

Eden 511 Aquariumfilter Buitenfilter

Als je opzoek bent naar een buitenfilter voor je aquarium van hoge kwaliteit, maar een niet al te hoog prijskaartje, dan is dit misschien wel de beste aquarium filter voor jou. De Eden buitenfilter zorgt voor glashelder water dankzij de meertraps combinatie van mechanische en biologische filtering. Het heeft een zeer groot filteroppervlak ondanks het plaatsbesparende design. Daarnaast is het voorzien van een eenvoudige zelfontluchting.

Deze filter is 100% compleet voor een eenvoudige en snelle start: filtermedia (filtermousse, keramisch filtermateriaal), slangen (2x 120cm), adapter, doorstroomregelaar, aanzuig- en uitstroombuis en een waterverstuiver.

Deze filter is te bestellen in verschillende formaten. Deze optie is geschikt voor een aquariumgrootte van maximaal 120 liter, maar er zijn ook filters voor groter een kleinere aquariums beschikbaar. Deze kun je gemakkelijk selecteren door op de knop hieronder te klikken.

Beste aquarium filter onder de €50,-:

4. Aquael turbo filter 2000

Aquael turbo filter 2000

De aquael turbo filter is een compact maar efficiënt binnenfilter voor aquaria. De filter is ook volledig veilig voor garnalen en kreeften (door gebruik te maken van de filterspons). De binnenfilter van aquael heeft vele voordelen, waarvan de belangrijkste hier volgen:

  •      Regelbare uitstroom
  •      Grotere spons
  •      Toevoeging van zuurstof door het aansluiten van een stukje luchtslang
  •      Biologische en chemische filtering
  •      Grote, fijne spons. Dit maakt het filter veilig voor garnalen en kreeften
  •      De uitstroom kan 120 ° worden gedraait
  •      Meerdere filter combinaties mogelijk

Dit filter komt met 1 filterkamer en grote filterspons. De filterkamers worden gevuld met een keramisch filtermedium (meegeleverd) wat zorgt voor optimale aanhechting van bacteriën. De spons komt onder de filterkamers. Het is ook mogelijk om enkel de filterkamer(s), of enkel de spons te gebruiken onder het filter. Het filter kan dus op drie manieren worden gebruikt:

  1. Filter met filterkamer(s) en spons
  2. Filter met filterkamer(s)
  3. Filter met spons

De aquael turbo filter 2000 is gemaakt van de meest duurzame materialen voor een lange levensduur. Deze filter is geschikt voor aquaria tot 500 liter. Je kunt deze filter ook bestellen voor kleinere aquariums tegen een lagere prijs. Je kunt kiezen uit 4 verschillende varianten: 500 (aquaria tot 150 liter), 1000 (aquaria tot 250 liter) , 1500 (aquaria tot 350 liter) en 2000 (aquaria tot 500 liter). Je kunt ze hieronder allemaal selecteren.

Beste aquarium filter onder de €40,-:

5. Juwel Bioflow One 

Juwel Bioflow One

Als je een klein aquarium hebt (max 80 liter) en opzoek bent naar de beste aquarium filter, dan is dit een zeer interessante optie voor jou. De Juwel Bioflow-filters zijn de bekende interne filters die perfect passen in kleine aquaria. Het intern filtermateriaal is eenvoudig te vervangen, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en past altijd perfect. Dit is een ideaal binnenfilter voor kleinere & Nano-aquaria tot 80 liter.

De Bioflow ONE werkt zonder lekgevoelige slangaansluitingen, waardoor de prestaties van de pomp altijd optimaal zijn. Het filter bevat een relatief grote hoeveelheid filtermateriaal. Deze hoeveelheid zorgt voor een uitstekende mechanische en biologische filtratie. Het grote oppervlak van de fijne spons zorgt voor een optimale aanhechting van de micro-organismen.

Dit filter is gemakkelijk in het gebruik en behoeft maar weinig onderhoud. Zo is deze uitgerust met een krachtige Bioflow 300 l/h pomp. Doordat de pompcapaciteit en het filtervolume goed op elkaar afgestemd zijn, worden optimale filterprestaties verkregen.

Beste aquarium filter onder de €30,-:

6. SuperFish AquaFlow Dual Action 200 

SuperFish AquaFlow Dual Action 200

Als je opzoek bent naar de beste aquarium filter onder de €30,-, dan is dit de beste optie die we hebben kunnen vinden. De SuperFish aqua-flow 200/b is een binnenfilter die geschikt is voor aquaria van 100 tot 200 liter. Het filter is voorzien van spons met actieve kool voor zowel biologische als chemische reiniging. Door de structuur van de spons kunnen er veel bacteriën in huizen wat zorgt voor een optimale biologesiche reineging. Daarnaast zorgt de actieve kool voor een chemische reneging door verontreinigingen aan zich te binden.

Deze filter is voorzien van het handige ”click and change” systeem. De filtercassette kan gemakkelijk onder het filter worden weggehaald en worden vervangen voor een nieuwe. Zo is het schoonmaken van dit filter in enkele seconden geklaard.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste aquarium filter

Wanneer je opzoek gaat naar de beste aquarium filter, zijn er een aantal factoren om goed te overwegen. Hier volgen de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het maken van een beslissing:

Grootte van je aquarium:

De grootte van je aquarium is zonder twijfel de belangrijkste bepalende factor voor het kiezen van de beste aquarium filter. Grotere aquariums hebben een krachtiger systeem nodig om al het water te verwerken. Krachtige filters zijn meestal groter, waardoor externe filters de beste optie zijn. De grootte van je kamer zal ook van invloed zijn op de keuze. Kleine kamers zijn misschien het meest geschikt voor interne filters omdat deze zich in de tank bevinden.

Doel van je aquarium:

Grootte is niet het enige dat je keuze beïnvloedt, denk ook na over het doel van je aquarium. Kweekbakken zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor sponsfilters omdat de jongen niet via de inlaat naar binnen kunnen worden gezogen.

Vissen in je aquarium:

Een ander ding om te overwegen is de vis of de vissen in je aquarium. Sommige planten en dieren geven de voorkeur aan een sterke stroming, omdat ze dat in hun natuurlijke habitat gewend zijn. Misschien wil je een filter met een sterkere uitstroom van water om aan de behoeften van je bewoners te voldoen.

Schoonmaak gemak:

Alle filters moeten regelmatig worden schoongemaakt om alles efficiënt te laten werken. Zoek bij het kiezen van een filter er een die gemakkelijk uit elkaar te halen is, zodat het schoonmaken zo eenvoudig mogelijk is.

Merk:

Misschien ben je niet erg loyaal aan een merk, maar het is toch belangrijk om  op je hoede te zijn voor sommige waterbedrijven. Je kunt daarom het beste gaan voor een wat bekender merk op dit vlak dan een onbekend merk. Ten eerste is het veiliger om voor een merk te gaan waar je gemakkelijk vervangende onderdelen en filterkussens/media voor lokaal en online kunt vinden. Daarnaast blijven producten en bekende merken met een bewezen track record op de lange termijn ook vaak kosteneffectiever. Onderdelen zoals de waaier hebben de neiging langer mee te gaan, zodat je ze niet zo vaak hoeft te vervangen.

Prijzen:

De prijs kan ook een belangrijke factor voor jou zijn. Filters komen in verschillende prijsklasse. Om rekening te houden met verschillende budgetten, hebben we de beste aquarium filter van elke prijsklasse opgezocht. Het prijsverschil kan aan veel verschillende dingen liggen, zoals de kwaliteit, maar vooral ook hoe groot het aquarium is waar deze in komt te staan. Kijk dus in onze lijst welke filter bij jouw budget past, maar let er wel goed op dat deze ook bij jouw aquarium past. De goedkopere filters zijn vaak geschikt voor de kleinere aquariums. Het maximaal aantal liter staat in de beschrijvingen bij elke filter beschreven.

Klanten beoordelingen:

Een andere belangrijke factor om naar te kijken zijn de klanten beoordelingen. Dit is altijd een ontzettend handig hulpmiddel als je achter de kwaliteit van een bepaalde filter wilt komen, voordat je hem zelf uitprobeert. Klanten zijn vaak zeer eerlijk in hun reviews en zullen je vertellen of ze het product wel of niet aanraden. Ook zullen ze de eventuele voor- en nadelen bespreken. Het is daarom altijd slim om voordat je een aankoop doet de beoordelingen goed door te lezen. We raden je aan om er altijd meerdere door te lezen (als die er zijn) om een zo goed en eerlijk mogelijk beeld te krijgen.

In onze zoektocht naar de beste aquarium filter hebben we ook rekening gehouden met de klanten reviews. We hebben enkel filters opgenomen met hoge beoordelingen in onze lijst. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je geen miskoop doet voor welke optie je ook gaat.

beste aquarium

Veelgestelde vragen over aquarium filters

Hopelijk heb je bij deze de beste aquarium filter voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Hoe reinigen filters aquariums?

Er zijn drie manieren waarop een filter kan functioneren om je aquariumwater schoon te houden. Zie deze als fasen. Sommige filters hebben meerdere fasen en reinigen je water op twee of drie manieren, terwijl andere een enkele fase gebruiken.

Fase 1 – Verzamelt mechanisch puin dat in de tank drijft. Filters verwijderen mechanisch vuil door het aquariumwater door een fijn gaas of watten van katoen te leiden, het filterkussen of sponsfilter. Dit is de actie die het meest wordt geassocieerd met filters, en bijna alle typen hebben deze primaire fase.

Fase 2 – Neutraliseert gifstoffen chemisch met behulp van filtermedia. Veel filters gebruiken chips van actieve kool of een hars om gifstoffen uit je aquariumwater te absorberen. Filtermedia zijn vervangbaar en zitten meestal in een zak, patroon of interne mand in je filtersysteem. Dit is de op één na meest voorkomende functie die je in aquariumfilters zult zien.

Fase 3 – Zet visafval biologisch om in een veiligere vorm. Deze klinkt ingewikkeld, maar is het echt niet. Sommige filters hebben een fase die is ontworpen om de groei van “goede” aquariumbacteriën te bevorderen. Deze bacterie verbruikt de gevaarlijke ammoniak en nitrieten in je water en zet deze om in een veiligere vorm, zodat je vissen niet gestrest of ziek worden (je substraat is ook een reservoir van gezonde bacteriën).

– Wat zijn interne filters?

Interne filters zijn filters die je in het aquarium plaatst. Er zijn verschillende soorten interne filters:

Spons- of luchtaangedreven filters – het meest eenvoudige en goedkope type filter, ze gebruiken een luchtpomp om water door een sponsachtig materiaal te persen. Deze filters zijn klein en produceren een zachte, effectieve mechanische en biologische filtratie.

Undergravel-filters – deze filters worden onder een laag grind geplaatst, waardoor water door het grind wordt geduwd voor mechanische filtratie en bacteriën kunnen groeien voor biologische filtratie. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te onderhouden.

– Wat zijn externe filters?

Externe filters zijn filters die je buiten het aquarium plaatst.

Kracht- of ophangfilters – het meest voorkomende filtertype voor hobbyisten, ze hangen aan de achterkant van de tank en trekken water omhoog door een pomp om mechanische, chemische en biologische filtratie te bieden. Ze zijn redelijk geprijsd en relatief onderhoudsarm.

Busfilters – deze krachtige filters onder druk zitten onder de tank en zorgen voor mechanische, chemische en biologische filtratie. Aan de duurdere kant van het filterspectrum bieden ze een krachtiger filterniveau dat geschikt is voor grote aquariums.

Nat/droog- of druppelfilters – een van de duurste filters, deze ontlenen hun naam aan de dubbele blootstelling die ze bieden aan zowel water als lucht. Dit maakt ze uitstekend geschikt voor biologische filtratie en biedt ook mechanische en chemische filtratie.

– Wat is het beste aquarium filter voor rommelige vissen?

Als je cichliden of platy’s hebt, weet je dat het erg rommelige vissen zijn. Voor dit soort vissen wil je er zeker van zijn dat je filter een fijn poreus medium heeft en de mogelijkheid om extra filterpatronen toe te voegen. Daarvoor is je beste optie een hang-on-back-filter.

– Wat is het beste aquarium filter voor nanovissen?

Als je te maken hebt met kleine vissen, wil je een filter zonder grote zuigkracht of stroming. Het beste type filter voor nanovissen is een binnenfilter of een filterbus als je een groter aquarium hebt.

– Is het goed om twee filters in één tank te hebben?

Als je het juiste filter kiest, zoals hierboven vermeld, is het niet nodig om meer dan één filter in je aquarium te hebben. Hoewel er geen regels zijn tegen het hebben van meer dan één, zou je er niet meer dan één nodig moeten hebben.

– Welke filter is het beste voor beplante tanks?

De meeste filters werken goed voor beplante tanks. De meeste van de hierboven genoemde kunnen worden gebruikt met levende planten, omdat ze ideaal zijn voor filtratie en stroming. Concreet wil je een filter met een zachte stroom en geweldige mechanische filtratie om deeltjes uit het water te verwijderen.

– Hoe vaak moet je een filter reinigen?

Je wilt natuurlijk niet dat je filter verstopt raakt of prestatieproblemen ondervindt. Daarom wil je je filter minimaal eens in de twee weken reinigen. Voor grote filters kun je ze echter waarschijnlijk elke 3-4 weken schoonmaken.

– Zijn interne aquariumfilters goed?

Niet alle interne aquariumfilters zijn goed. Een goed intern filter heeft 3-traps filtratie, een solide garantie en een goede hoeveelheid mediacapaciteit om een ​​matige visbelasting aan te kunnen. We hebben alleen goede interne filters in dit artikel vermeld, alles van lagere kwaliteit hebben we weg gelaten.

– Hebben vissen last van interne filters?

Nee over het algemeen storen interne filters vissen niet, ze hebben hier geen last van. Bij slechtere kwaliteit filters kan dit echter wel het geval zijn. Hoe meer low profile en low key een filter is, hoe comfortabeler uw vissen zich zullen voelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart