bench training

Bench training puppy: Alles wat je moet weten!

Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe pup! Een van de belangrijkste dingen om in huis te halen wanneer je net een puppy hebt aangeschaft is een bench. We willen allemaal een goed opgevoede hond die dingen niet kapot maakt en buiten zijn of haar behoeftes doet – en een bench is daar een belangrijk onderdeel van. Het creëert een veilige omgeving voor je hond die hen verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid leert. Het is dan ook van belang om meteen met bench training te beginnen.

Benchtraining maakt gebruik van de natuurlijke instincten van je hond om een comfortabele, rustige en veilige plek te zoeken wanneer de omgeving om hem heen te luid of overweldigend wordt. Het is ook een belangrijk hulpmiddel om te voorkomen dat honden kauwen op items in huis of tijdens zindelijkheidstraining.

Het primaire gebruik van een bench is zindelijkheidstraining, omdat honden instinctief niet ontlasten waar ze slapen. Dit maakt een bench de perfecte manier om je hond zindelijk te maken. Daarnaast kan de bench de toegang tot de rest van het huis beperken, terwijl ze andere regels leren,  zoals niet op meubels kauwen. Het is ook ideaal als je even geen toezicht kunt houden.

Waar je op moet letten bij bench training

Voordat we ingaan op de bench training zelf, is het belangrijk om een aantal zaken op een rijtje te zetten, waarmee je rekening moet houden. Een bench is geen magische oplossing voor veelvoorkomend hondengedrag. Als het niet correct wordt gebruikt, kan een hond zich gevangen en gefrustreerd voelen. Hier zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

Gebruik de bench nooit als straf. Je hond zal er bang voor worden en weigeren om naar binnen te gaan. Het is juist de bedoeling dat de bench een fijn plekje voor je hond wordt. Een plekje waar hij uit zichzelf graag naartoe gaat.

Laat je hond niet te lang in de bench zitten. Een hond die de hele dag en nacht in een bench zit, krijgt niet genoeg beweging of menselijke interactie en kan depressief of angstig worden. Mogelijk moet je je schema wijzigen, een oppas inhuren of je hond naar familie of vrienden brengen om de hoeveelheid tijd die ze elke dag in hun bench doorbrengen te verminderen.

Puppy’s jonger dan zes maanden mogen niet langer dan twee of drie uur per keer in een bench blijven. Zo lang kunnen ze hun blaas of darmen niet onder controle houden. Laat volwassen honden echter ook niet veel langer in de bench zitten.

Gebruik de bench totdat je hond alleen in huis kan zijn zonder ongelukken of destructieve gewoonten. Je kunt je hond van een bench naar een afgesloten gedeelte van je huis brengen, zoals een gang of keuken, voordat je hem toegang geeft tot het volledige huis wanneer je weg bent. De bench moet altijd een comfortabel kussentje of dekentje hebben en de deur moet open blijven als je thuis bent, zodat je hond erin kan als hij een veilige plek nodig heeft en zich even terug wil trekken.

Kies de juiste bench

De eerste stap van benchtraining is natuurlijk het uitzoeken van de juiste bench voor jouw hond. Het is belangrijk dat de bench niet te groot en niet te klein is. De bench van je hond moet net groot genoeg zijn, zodat je hond op kan staan en zich kan draaien. Als je hond nog in de groei is, kies je een bench die geschikt is voor zijn volwassen grootte. Blokkeer de overtollige ruimte vervolgens zodat je hond niet aan het ene uiteinde kan ontlasten en aan de andere kant kan gaan slapen. Veel benches hebben een verdeler, waardoor je de ruimte kunt aanpassen, naarmate je hond groter wordt.

Shop hier voor verschillende benches

Bench training puppy: Het trainingsproces

Benchtraining kan weken of maanden duren, afhankelijk van de leeftijd, het temperament en eerdere ervaringen van je hond. Dit artikel is gericht op bench training voor puppy’s, wat inhoud dat het een stuk makkelijker zal gaan. Puppy’s zijn als sponzen en je kunt ze gemakkelijk dingen leren. Om oudere honden nieuwe gewoontes aan te leren, kan wat lastiger zijn.

Het is belangrijk om twee dingen in gedachten te houden tijdens de benchtraining: de bench moet altijd worden geassocieerd met iets leuks en de training moet in een reeks kleine stappen plaatsvinden. Ga niet te snel. Kijk naar hoe je hond het doet en pas daar je training op aan. Sommige honden zullen heel snel gewend zijn aan de bench en er uit zichzelf ingaan, terwijl andere wat meer tijd nodig hebben.

Stap 1: laat je hond kennismaken met de bench

Plaats de bench in een deel van je huis waar het gezin veel tijd doorbrengt, zoals de woonkamer of keuken. Als je de bench op een afgelegen plek neer zet, kan je hond eenzaam worden en zich opgesloten voelen. Leg een zachte deken of handdoek in de bench. Zet de deur open en laat je pup op zijn of haar gemak de bench verkennen. Sommige honden zullen van nature nieuwsgierig zijn en meteen in de bench gaan slapen. Andere zullen dit niet doen en hebben wat meer stimulatie nodig. Je kunt in dat geval je hond op de volgende manier kennis laten maken met de bench:

  • Breng ze naar de bench en praat tegen ze met een vrolijke toon. Zorg ervoor dat de deur van de bench open staat en vastzit, zodat deze je hond niet raakt en mogelijk bang maakt.
  • Moedig je hond aan om de bench in te gaan door wat kleine koekjes in de buurt te laten vallen, dan net binnen de deur en ten slotte helemaal in de bench. Als ze in eerste instantie weigeren om helemaal naar binnen te gaan, is dat oké; dwing ze niet om binnen te gaan. Blijf lekkernijen in de bench gooien totdat je hond rustig helemaal in de bench loopt om het eten te pakken. Als je pup niet geïnteresseerd is in lekkernijen, probeer dan een favoriet speeltje in de bench te leggen. Deze stap kan enkele minuten of zelfs meerdere dagen duren.

Stap 2: Geef het voer in de bench

Nadat je je hond kennis hebt laten maken met de bench, wordt het tijd voor de volgende stap. Dit is hem zijn normale maaltijden in de bench geven. Hierdoor ontstaat er een prettige associatie met de bench.

Als je hond gemakkelijk de bench ingaat wanneer je met stap 2 begint, plaats de voerbak dan helemaal achterin de bench. Als ze terughoudend blijven om naar binnen te gaan, zet de voerbak dan niet zo ver naar binnen, zodat ze gemakkelijk de bench uit kunnen gaan zonder bang of angstig te worden. Elke keer dat je ze voedt, zet je de voerbak iets verder naar achteren. Bij veel pups is deze stap niet eens nodig. Ze zullen uit zichzelf de bench in gaan en rustig eten. Niet elke hond is echter hetzelfde. Als je merkt dat je pup wat meer moeite heeft met de bench doe het dan in kleine stapjes.

Zodra je hond comfortabel in de bench staat om zijn maaltijd te eten, kun je de deur sluiten terwijl hij aan het eten is. De eerste keer dat je dit doet, open je de deur zodra ze klaar zijn met eten. Laat bij elke volgende voeding de deur een paar minuten langer gesloten, totdat ze na het eten ongeveer 10 minuten in de bench blijven.

Als je pup in de bench gaan piepen, laat ze dan niet naar buiten totdat het piepen stopt. Als je dit wel doet zullen ze leren dat piepen de manier is om uit de bench te komen, dus ze zullen het blijven doen.

Stap 3: Oefen met langer in de bench

Nadat je hond zijn normale maaltijden in de bench heeft gegeten zonder enig teken van angst of wat dan ook, kun je hem daar voor korte tijd opsluiten terwijl je thuis bent.

Roep ze naar de bench en geef ze wat lekkers. Geef ze een commando om binnen te komen, zoals ‘bench’ of ‘in bench’. Moedig ze aan door met een snoepje in je hand naar de binnenkant van de bench te wijzen.

Nadat je hond in de bench is gegaan, complimenteer je hem, geef je hem wat lekkers en sluit je de deur. Ga vijf tot tien minuten rustig bij de bench zitten en ga dan een paar minuten naar een andere kamer. Keer terug, ga weer een korte tijd rustig zitten en laat ze er dan uit. Herhaal dit proces meerdere keren per dag, waarbij je geleidelijk de tijd dat je ze in de bench laat en de tijd dat je uit het zicht bent, verlengt.

Zodra je hond ongeveer 30 minuten rustig in de bench blijft, waarbij je grotendeels uit het zicht bent, kun je beginnen hem in de bench te laten als je voor korte tijd weg bent en/of hem daar ‘s nachts te laten slapen. Dit kan enkele dagen of weken duren.

Nogmaals, elke hond is anders, dus kijk naar hoe je hond het doet. Als je merkt dat je hond in het begin meteen zonder problemen de bench in gaat en meteen rustig gaat liggen, hoeft je niet bij de bench te blijven zitten.

Stap 4: Zet je hond in de bench als je weggaat

Nadat je hond wat tijd in de bench heeft gebracht zonder angstig of bang te worden, kunt je hem voor korte perioden in de bench laten wanneer je het huis verlaat.

Zet ze in de bench met je normale commando en een traktatie. Het is ook een goed idee om wat speeltjes in de bench te leggen, zodat je pup zichzelf bezig kan houden als hij of zij niet aan het slapen is.

Als je thuiskomt, beloon je hond dan niet voor opgewonden gedrag door er enthousiast op te reageren. Negeer overdreven gedrag en begroet je pup wanneer hij of zij wat rustiger is. Blijf je hond af en toe voor korte tijd in een bench doen als je thuis bent, zodat ze de bench niet associëren met alleen gelaten worden.

Stap 5: Zet je hond s’ nachts in de bench

Zet je hond in de bench met je normale commando en een koekje. In het begin kan het een goed idee zijn om de bench in je slaapkamer of in de buurt van een gang te zetten, vooral als je een puppy hebt. Puppy’s moeten ‘s nachts vaak naar buiten om te plassen en je wilt je puppy kunnen horen als hij of zij piept om naar buiten te gaan. Zodra je hond ‘s nachts comfortabel slaapt met de bench bij je in de buurt, kun je hem geleidelijk naar de gewenste locatie verplaatsen.

Piepen in de bench

Als je hond overdag piept in de bench en net uit is geweest, haal hem of haar dan niet uit de bench. Wanneer je dit doet zal het gedrag zich voor blijven zetten.

Als je pup veel piept terwijl hij ‘s nachts in de bench zit, kan het moeilijk zijn om te beslissen of hij piept om uit de bench te worden gelaten, of dat hij naar buiten moet om te poepen of plassen. Probeer in eerste instantie het piepen te negeren. Vooral als het een van de eerste nachten is dat je pup in de bench slaapt. Als je hond je gewoon aan het testen is, zal hij of zij waarschijnlijk snel stoppen met piepen. Tegen je pup schreeuwen of op de bench bonzen, maakt het alleen maar erger.

Als het gepiep aanhoudt nadat je ze een paar minuten hebt genegeerd, gebruik dan de zin die ze associëren met naar buiten gaan om te ontlasten. Als ze reageren en opgewonden raken, neem ze dan mee naar buiten. Dit moet een reis zijn met een doel, geen speeltijd. Als je ervan overtuigd bent dat je hond niet hoeft te poepen of plassen, is de beste reactie om hem te negeren totdat hij stopt met piepen. Geef niet toe; als je dat doet, leer je je pup dat hij krijgt wat hij wilt wanneer hij piept. Als je geleidelijk door de trainingsstappen bent gevorderd en niet te veel te snel hebt gedaan, zul je minder snel met dit probleem te maken krijgen. Als het probleem onbeheersbaar wordt, moet je mogelijk opnieuw beginnen met de bench training.

Wees geduldig met bench training

Met sommige honden bereik je binnen een aantal weken het gewenste resultaat, maar bij andere honden kan het zelfs maanden duren. Wees geduldig. Er zullen ups en downs zijn omdat honden geen lineaire leerlingen zijn, maar succes zal komen. Zelfs als het voelt alsof je met je hoofd tegen een muur bonkt, zolang je kalm en consistent blijft met je bench training, zal je hond uiteindelijk op zoek gaan naar de beloning en heb je de mogelijkheid om hem te belonen.

Meer leren over bench training?

Heb je alles al geprobeerd, maar gaat jouw pup niet zonder slag of stoot de bench in? Of blijft je hond piepen in de bench? Of wil je gewoon meer weten over hoe je je pup het beste aan de bench kan laten wennen en wat voor soort training het beste werkt? Dan is ‘Het ultieme puppy benchtraining handboek’ een must read voor jou!

Zoals nu wel duidelijk is heeft het gebruik van een bench bij de opvoeding van een pup veel voordelen. Bijvoorbeeld voor zindelijkheidstraining of voor als je even de deur uit wilt. Helaas is niet elke puppy even blij met de bench. Dat is waar dit boek bij kan helpen!

De informatie in dit boek is gebaserd op een uitgebreide enquête van 63 vragen en meerdere diepte-interviews met experts. Tien hondenexperts hebben meegewerkt aan de inhoud van dit boek, waardoor de informatie in dit boek als betrouwbaar mag worden beschouwd. Als je de tips en adviezen in dit boek consequent opvolgt, dan ga je daar in de toekomst veel plezier aan beleven.

puppy benchtraining boek

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart